S-a intamplat lucrul la care tanjesc de aproximativ doi ani de zile, cand Tesla a anuntat Model 3: sa conduc unul. Datorita celor de la Electromobilitate, despre care am vorbit intr-un articol dedicat, am avut ocazia sa fac un drum de aproape 50 Km cu Model 3 joia trecuta.
Nu e prima data cand vad un Tesla Model 3 si ma urc in el, s-a mai intamplat in decembrie intr-un showroom Tesla din Amsterdam. Ca atare, n-am fost socat de imaginea pe viu a interiorului total neobisnuit (pentru un automobil) pe care-l are Model 3. Insa a fost prima data cand m-am jucat cu pedala de acceleratie a unei astfel de masini.
Nu pot sa spun enorm de multe lucruri dupa o ora petrecuta in Tesla, chiar pe timp de noapte, insa cred ca aceasta nu a fost prima si ultima tura cu Model 3-ul celor de la Electromobilitate, asa ca probabil voi mai reveni si cu alte articole, mai detaliate, in curand.
Modelul condus de mine este un Long Range cu tractiune spate
Totusi, am putut sa trag urmatoarele concluzii:
- Masina e mai mare in realitate decat pare in poze. Este suficient de spatioasa pentru patru persoane de inaltime medie. Se sta bine si in fata si in spate, doar ca in spate podeaua e putin mai sus si genunchii iti vor sta mai ridicati.
- Portbagajul e mare si, pe langa asta, mai are si un spatiu suplimentar de depozitare ascuns sub podea. Iar asta nu e tot, pentru ca mai exista un portbagaj si in fata, unde poti pune doua ghiozdane, niste plase de cumparaturi sau chiar si un troller mic.
- Interiorul e de tipul „love it or hate it”, asta e clar. Pe de alta parte, cred ca pana la urma orice lucru tine de obisnuinta si cam oricine se va putea obisnui cu el. Mie mi-a placut din prima si m-a facut sa-mi dau seama cam de cat de putine butoane si display-uri ai in realitate nevoie pentru a conduce. Si nu, nu are nevoie de butoane fizice pentru climatizare, pentru ca nu reglezi non stop temperatura.
- „Tableta” din bord raspunde extreeem de bine si rapid la comenzi si are o rezolutie foarte foarte buna. Ar merge un articol dedicat doar despre ea.
- Intreg sistemul electric este foarte eficient, din ce am vazut eu dar si din spusele lui Dan, pare ca poti sa atingi 450 Km (chiar si 500 la limita) autonomie in conditii reale si total normale de drum.
- Franarea regenerativa este puternica si eficienta. In cei aproape 50 km condusi, eu nu am folosit frana decat pentru a ma opri de tot – adica de vreo doua ori. Altfel, masina se poate conduce lejer cu o pedala, adica acceleratia. Ba chiar am coborat o panta destul de abrupta, de vreo 9%, iar fara sa franez masina a incetinit si a rulat constant cu 11 Km/h.
- Oglinzile laterale sunt un pic cam mici, insa te poti obisnui cu ele.
- In afara zgomotului de rulare (vant si anvelope) nu auzi nimic in Tesla.
In final va pot spune doar ca Tesla Model 3 este o masina pe care imi doresc foarte mult sa o pot detine in viitor.
Avand in vedere ca planuiesc sa sustin cat pot de mult proiectul numit Electromobilitate, si sa pastrez o legatura stransa cu echipa din spatele lui, daca aveti intrebari legate de masini electrice, de Hyundai Ioniq sau Tesla Model 3 puteti sa le lasati fara griji in sectiunea de comentarii. Vor ajunge cu siguranta la cine trebuie si veti primi raspunsuri.
Ne gandim tot mai serios ca urmatoarea masina sa fie direct una electrica, momentan si hibridele par o solutie buna
Citeste si alte articole legate de masini electrice scrise de noi:
În caz că nu știți, există comunitatea fanilor Tesla în Romania – https://www.facebook.com/groups/teslainromania/
Stim, eu am postat si acolo reviewul si am mentionat-o si cu alte ocazii. 🙂
Felicitari Darius si multumim pentru informatiile utile. Ceva planuri de achizitie? 😀
Tesla deocamdata nu. Nu ca nu as putea sa o cumpar, dar as fi ca ala cu X6 care sta la garsoniera. 🙂
Bine zis, toate la timpul lor. Acum cei drept ca si eu am facut rezervare de M3 cand stateam in chirie 😀
Nu stiu de ce, si mie mi se pare ca pozele nu-i fac dreptate. Poate s-or gasi si la noi finantari pana la urma de la stat. Asa nu ar costa foarte mult si multi si-ar permite o tesla. Dar sa stii ca nici cu un hibrid nu vei face rau (asa cum spun unii specialisti pe-aici).
Momentan există finanțarea de 10.000 euro prin programul Rabla, dar tot mai trebuie să pui minim 30.000 euro de la tine plus că bateriile sunt garantate cam 5-7 ani și nu prea am văzut în review-uri să se discute despre costul acestora. Dacă faci 20.000 Km pe an atunci merită să-ți iei o Tesla decât un BMW/Audi nou.
Dumnezeule ce exprimare „Tesla Model 3 este masina pe care-mi doresc tare sa imi permit sa o detin candva.”, chiar nu te zgarie pe retina?
Vezi ca ai un buton magic la sfarsitul articolului, se cheama „Semnaleaza o eroare”.
@Marius: ar trebui sa avem butonul ala in dreptul fiecarui comentariu al tau 🙂
Tano se referea la exprimare, dar inginerii (unii) nu prea se pricep 🙂
@VaruCu: Pentru asta exista acel buton, sa semnalezi o eroare fie ea si de exprimare.
Ar fi buna functia asta si la comentarii poate asa te lamuresti si tu cat litiu e intr-o baterie, sau cum chimia nu se invata la fizica si nici cunostintele tehnice nu se dobandesc la fizica… da cred ca cer prea mult.
Guys, gata. Haideti cu ceva constructiv. Tano e la al doilea comentariu aici si inca tot ce a putut spune asta, ca am eu o exprimare mai sucita. 🙂
Darius, stii ca eu sunt mereu pro comentarii constructive si daca se poate cu informatii reale si dovedite, insa tare as fi vrut sa aud de la @VaruCu cat litiu este intr-o baterie. Evident intr-un mod constructiv.
Referitor la exprimare, ca despre asta e vorba in comentul asta, eu zic ca cine a vrut sa inteleaga a inteles.
Hai ca va ajut eu cu un link, este aici un infografic foarte frumos cu materialele din bateriile Tesla: https://electrek.co/2016/11/01/breakdown-raw-materials-tesla-batteries-possible-bottleneck/
Da, este unul din link-urile puse si de @VaruCu. Problema e ca in nici un caz nu este 70% litiu intr-o baterie de Tesla asa cum marea majoritate inteleg din respectivul articol, in realitate procentul fiind undeva in jur de 2%.
Uite un material cere explica mult mai bine compozitia unei baterii cat si asa zisa „lipsa de materiale”:
Ala este carbonat care este intr-adevar o sare dar litiu curat e undeva la 19% (vreo 12 kg).
Vezi de unde iti iei informatiile pentru ca animatia aia pare facuta fix de un “inginer” cum imi dai tu impresia ca esti (fara sa vreau sa te jignesc).
Confunzi pack-ul (ce ai vazut in filmulet) cu celula.
La nivel de pack estimeaza ei ca ar fi o cantitate de 12kg.
La nivel de celula stim 100% ca litiul represinta 2% din volumul celulei.
Cred ca diferenta intre volum si masa nu trebuie explicata ca nu stau sa fac scoala generala cu tine acum.
Tu ori ai probleme mari de tot la mansarda ori faci propaganda cu orice pret. De ce este important volumul din baterie si nu masa cand vrei sa vezi care este impactul asupra mediului? Cu ce ma ajuta pe mine sa stiu volumul? Numai asa ca sa para cifra mult mai mica si sa nu aiba impact? Cand tragi linie tot 19 kg de litiu ai acolo. Eu nu iti voi mai raspunde de-acum incolo, ca vad ca esti incurabil si am lucruri mai bune de facut decat sa demonstrez unui neica nimeni ca e varza sau ca minte cu nerusinare. In schimb voi avertiza toti cititorii in toate comentariile tale ulterioare.
Un battery pack de Tesla are undeva la 550kg in functie de capacitate (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Model_S), am luat greutatea unui pack cu capacitatea de 85kWh.
Cat reprezinta 12kg (nu 19kg ca te cam pierzi in cifre) din 550kg? Cat domnu expert in dezinformare si trol de serviciu? Esti capabil de o impartire simpla? Din cate vad nu.
Dupa ce ca habar nu ai despre ce vorbesti, dupa ce ca vehiculezi informatii false intentionat, dupa ce ca te contrazici fara absolut nici o dovata, nici macar o bruma de matematica simpla nu esti capabil sa faci si o tii pe a ta desi e cat se poate de evident ca esti complet depasit de situatie.
Mare atentie la ce spune individul asta (Marius), verificati toate informatiile, nu luati nimic de bun. Face propaganda masiv si foarte agresiv.
Varu trolu: Nu mai bine ne zici tu cat reprezinta 12kg de litiu dintr-un pack de 550kg.
Buna ziua.
Frumoasa si corecta descrierea masinii.
Conduc de 2 luni o Tesla , model 3 cu 2 motoare, long range( 560 km), 4×4. si pot sa va spun ca e singura care e wow.
Am probat alte 4 masini electrice inainte.
Partenerul meu de viata are un model S dar ptr mine e putin cam lata cu toate ca e mult mai confortabila.Si mai scumpa.
Ce- mi place cel mai mult e ca nu mai merg la benzinarie deoarece o incarc acasa, in garaj, odata la 3 zile. Recomand achizitionarea masinilor electrice .