Exista deja o comunitate (in crestere) a posesorilor de masini electrice in Romania iar acestia au inceput sa se organizeze pentru prima lor intalnire. Aceasta va avea loc intre 10 si 12 mai 2019 la complexul „Cheile Gradistei” din localitatea Bran, judetul Brasov.
Despre conditiile de participare (care-s simple: poti veni doar cu un EV sau PHEV) cat si alte date despre eveniment poti afla de pe pagina dedicata inscrierii. Se pare ca deja sunt peste 22 de inscrisi la eveniment, cu masini ca Renault Zoe, Nissan Leaf, Smart EV sau chiar Tesla Model 3.
Tu mergi?
Citeste si alte articole legate de masini electrice scrise de noi:
Multumim mult Darius pentru articol si speram sa participe cat mai multi oameni.
Si eu am ramas surprins cat de mare este comunitatea posesorilor de EV-uri din Romania si mai ales ca de mult interes exista pentru acest domeniu. Avem planuri mari, speram sa fondam o asociatie care sa aduca Romania mai aproape de tarile europene in materie de legislatie pentru vehicule electrice, si vrem sa fim un partener activ pentru toate companiile din domeniu si sa ajutam la dezvoltarea infrastructurii de incarcare.
Asta e doar inceputul, cu siguranta vor mai urma si alte intalniri si usor, usor poate reusim macar in acest domeniu sa ne apropiem mai mult de Europa.
PS: Posesorii de Tesla din Romania pana in prezent nu au emis peste 200 000 t de CO2.
Sanse mari sa ne vedem pe acolo. 🙂
Super, te asteptam!
BTW: ia mai zi-mi o data cum ion din litiu-ion inseamna fier pe romaneste =)))))))))))
Eu cred ca asta a sarit de lvl 100 la trolling ca altfel nu-mi explic 🙂
De ce crezi ca am pus asta in prima fraza si cateva randuri mai jos iti zic ca nu poti pune metal in electrolit? Se bucura ca un copil care a prins acadeaua.
PS: Vezi ca ai ratat iar butonul ala de raspunde, conversatia e mai jos.
E praf functia de raspuns la comentarii a site-ului. Acum raspunde aici, mai tarziu dincolo, uneori nu merge deloc 🙂
Daca tu crezi ca eu ma bucur ca tre’ sa am conversatiile astea cu tine… nici ju vreau sa mai continui. Recunosc, in unele instante ma amuz maxim de ce poti debita, dar nu mereu 🙂
Hai s-o lasam asa, ingroapam anodul ala ca oricum nu iesim la liman cu ochelarii de cal pe bot.
Si vezi daca mai ai oameni care te contrazic catusi de putin, nu le sari la beregata imediat, ca sa mai prinzi si urmatoarea intalnire.
La mine ori merge ori nu merge, da sa raspunda unde nu trebuie nu am patit. Cine stie.
Pana una alta te-ai lamurit cat litiu e intr-o baterie?
„PS: Posesorii de Tesla din Romania pana in prezent nu au emis peste 200 000 t de CO2.” dar cat CO2 s-a emis la extragerea litiului, prelucrarea lui in acumulatori, cati sunt produsi pentru generarea curentului si cati vor mai fi produsi la reciclarea acumulatorilor. Nici nu vreau sa amintesc de cat vor costa acumulatorii – ar costa mai mult decat benzina. Toti suntem entuziasmati de masinile electrice, dar nu exista nici un studiu serios de impact pentru 500.000.000 masini – acum exista 1.200.000.000 masini, deci la 100kg/acumulator e nevoie de 120.000.000.000 kg acumulatori. E posibil fizic?! Sa mai adaugam vapoarele pe care vor sa le faca electrice?
Stai tu linistit cu vapoarele ca nu se va intampla prea curand. Cel putin nu la scara la care se vrea. Se va testa, vor vedea cat de ineficient este si vor cauta alte solutii. Eu sper ca pana-mi vine mie randul sa-mi iau masina electrica, cineva (poate Samsung) sa revolutioneze tehnologia bateriilor actuale si a incarcarii acestora. Nici nu pot sa inteleg ce poate fi fascinant la o masina electrica, e doar un mijloc de transport, o necesitate. Nu vad de unde atata pasiune, nu e ca si cum ai customiza um motor termic si nu mai zic de frumosetea repararii acestuia. La un motor electric i-ai schimbat rulmentii, i-ai facut un test de rezistenta electrica si l-ai pus la loc. In fine, poate sunt eu prea incuiat.
@Darius: te primesc astia si cu trotineta?
@GERMAN Alexandru: Chiar ma gandeam cand in stil perfect mioritic va iesi cineva sa ne explice ce nenorociti suntem ca vrem sa mai si respiram in tara asta si culmea avem tupeul sa si facem ceva concret in privinta asta si in detrimentul fosilizatului autohton, importator de rabla din Germania la care ii scoate filtru ca „deranjeaza” – vreun studiu de impact avem?.
Tu ai idee, asa inainte de a deschide discutie depre lucruri despre care evident nu te-ai documentat, cat litiu exista intr-o baterie „cu litiu” folosita astazi pentru EV-uri, dispozitive mobile, etc? Iti spun eu, sub 2% la Tesla iar in cazul celorlanti producatori se situeaza tot cam pe acolo. Restul sunt metale folosite culmea chiar si in industria de fosile: aluminiu, cupru, nichel, etc mai sunt si metale rare ca cobalt, cadmiu dar usor se renunta la ele si in cativa ani nici o baterie nu va mai folosi asa ceva. Dar in proportie de peste 80% sunt metale folosite si la fosile, metale pentru extragerea carora nu am vazut pe nimeni sa se dea de ceasul mortii ca polueaza.
Generarea curentului, alta aberatie despre care multi habar nu au dar vorbesc. Am comentat aici – https://arenait.ro/2019/03/01/tesla-lansat-verisune-noua-model-3-care-costa-doar-35-000-dolari.html – pe larg, nu mai reiua, doar atat iti spun, pentru 2018:
– Cumsum 373.119.808 MW
– Productie 389.084.360 MW
– Am exportat 15.964.552 MW
– Regenerabil 39.77%
– Neregenerabil 60.23%
Date, nu vorbe sau aberatii ca asa ai auzit tu pe undeva ca sa produci curent electric e la fel de poluant ca si cum ai merge cu o mizerie de diesel fara filtru – si sa stii ca aia de la Mazda care au scos graficul ala in care compara generearea EV-urile cu fosilele si ajung ei la concluzia ca sunt la fel, au prcese cu multe organizatii de mediu si cel mai probabil se va lasa cu daune serioase
.
Si ca tot suntem la capitolul asta, am mai spun de nu stiu cate ori da mereu apare cate cineva care „nu stie”: o fosila cand iese pe poarta fabricii are emisiile setate, indiferent ce ii faci tu si cat de mult evolueaza tehnologia, nu ai cum sa scazi emisiile poate doar sa le mentii la acelasi nivel ceea ce in realitate nu se intampla. Un EV chiar daca este alimentat 100% din cea mai poluanta sursa (carbunele) tot este cu 25% mai nepoluant comparativ cu o fosila, sa nu mai zic ca emisiile alea care exista in cazul generarii de curent nu sunt pe strada, in nasul lu ala din spate.
Referitor la reciclare: acumulatorii se recicleaza in proportie de 100%, terminati cu aberatiile. Ca nu sunteti voi capabili sa duceti bateriile la reciclare asa cum este normal, asta e alta poveste.
Pentru Marius. De cand sunt eu mic si citesc tehnica (vre-o 40 de ani) mereu se anunta ca s-a inventat o baterie noua care va revolutiona si va face. Iata ca nu prea s-a inventat. Doar promisiuni desarte la cateva luni – cam ca autostrazile noastre, dar cu mult mai rau. Cred ca terminam autostrazile pana sa avem acumulatoarele promise. Pune mana si calculeaza necesarul de energie electrica doar la nivelul Romaniei pentru masini – trebuie dublata productia. Apoi afla cat costa un acumulator auto. E 5.000 -10.000 euro. Schimbat la 5 ani insemna 1000-2000 euro/an. Daca se strica mai repede? Cati isi pot permite sa dea 1000E/an doar pe acumulatori? 2% din 120.000.000.000 kg acumulatori inseamna 2.000.000 tone litiu. Cauta te rog productiile mondiale de Li. Sunt ridicol de mici – sub 50.000 tone metrice.
Poate ca citesti dar nu ce trebuie si evident de aici si informatiile false pe care le vehiculezi.
La mine, Renault garanteaza bateria pentru 5 ani sau 100 000 km, care vine prima. Asta inseamna ca daca in 5 ani ani capacitatea bateriei scade sub 75%, e problema Renault si LG. Producatorul bateriei, LG, garanteaza bateria 7 ani daca am retinut eu bine si la numarul de cicluri de incarcare, altfel spun LG zice ca la un numar de cicluri de incarcare suficient pentru a face peste 200 000 km capacitatea bateriei ramane de cel putin 80%. In realitate: la 15k km am pierdut 2% din „sanatatea bateriei” fara pierderi detectabile de capacitate.
Cei mai buni din piata, Tesla, garanteaza bateriile timp de 8 ani pentru S si X FARA LIMITA DE KM.
Cum era cu informarea aia?
Revenind la Romania noastra plina de oameni informati care din pacate sunt orice numai informati nu, capacitatea de productie in momentul de fata este undeva la 15GWh in conditiile in care media de consum e undeva la 8GWh. De precizat ca exista si luna ianuarie la noi cand se inregistreaza varful de consum in jur de 10GWh.
Litiu, e o sare daca nu stiai, sare ce mai nou se obtine ca produs secundar al procesului de desalinizare. Adica luam apa din ocean, si nu zice ca nu avem oceane, o transformam in apa potabila si ramanem si cu ceva litiu.
“cat litiu exista intr-o baterie „cu litiu” folosita astazi pentru EV-uri, dispozitive mobile, etc? Iti spun eu, sub 2% la Tesla iar in cazul celorlanti producatori se situeaza tot cam pe acolo.“
Asta e inventata de tine. Mai documenteaza-te si apoi sa vorbesti. Plus ca procentajul de litiu folosit in baterii creste de la an la an.
“Litiu, e o sare daca nu stiai, sare ce mai nou se obtine ca produs secundar al procesului de desalinizare. Adica luam apa din ocean, si nu zice ca nu avem oceane, o transformam in apa potabila si ramanem si cu ceva litiu.”
Alta aberatie marca Marius!
IN-CRE-DI-BIL cat de ignoranti sunt unii oameni. Este pur si simplu incredibil!!!
@varucu: Greseala mea, e Lithium-Ion si e 70% din baterie. Din care Ion – fier pe romaneste – este in proportie de 68% iar 2% este litiu.
https://www.benchmarkminerals.com/elon-musk-our-lithium-ion-batteries-should-be-called-nickel-graphite/
Citez: „Musk said that the amount of lithium in a lithium ion battery is about 2% of its total volume and that “lithium in a salt form is virtually everywhere… there is definitely no supply issues with lithium.””.
Sa iti traduc sau te descurci?
Din pacate nu sunt chimist, chiar nu am nici o treaba cu chimia ba chiar am fugit de ea toata viata, insa cand aud o cifra de obicei o retin, defect profesional cel mai probabil. Si cand CEO-ul companiei care produce cele mai multe EV-uri pe planeta asta zice „in bateriile noastre este 2% litiu din masa bateriei”… vine cineva care in urma documentarii a ajuns la concluzia ca tot ce zboara se mananca.
https://www.youtube.com/watch?v=HmygPqI0-rw
Daca urmaresti cu atentie, undeva in interviu zice „…lithiu is about 2%…”. Scuze pentru calitatea materialului da chiar nu am chef sa caut ceva mai bun.
Referitor la litiu din baterii, e carbonat de litiu care desi nu o sa iti vina sa crezi, e o sare.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_carbonate
Citez: „..the lithium salt of carbonate with the formula Li2CO3..”, salt insemnand SARE in limba romana.
Cat de usor e sa vorbesti, FARA sa stii ce spui. Daca ai stii catusi de putine lucruri despre bateriile pe care cel mai probabil le folosesti peste tot in viata ta de zi cu zi, ai stii ca litiul se foloseste ca amestec in electrolit, iar electrolitul de obicei este lichid si fiind el asa lichid nu ai cum sa pui metal in componenta lui. Undeva la fizica a invatat ca metalele sunt conducatoare de curent iar un electrolit conducator de curent scurcircuiteaza bateria. Te-ai prins?
Metal se foloseste pentru anod, catod, carcasa bateriei si de obicei un anumit metal pentru fiecare din acestea in functie de ce proprietati vrei sa aibe bateria respectiva.
Bonus pentru GERMAN Alexandru: https://www.youtube.com/watch?v=Gb_i4ihsJ1w
Draga Marius, din momentul in care ai zis ca Litiul e o sare pe mine m-ai pierdut definitiv si irevocabil. E vorba doar de putina chimie si de tabelul lui Mendeleev. Litiu e un element chimic – un metal alcalin. Cum vrei sa intelegi ceva din tehnica cand nu ai cunostinte minime? Nu are rost sa mai discutam. Fizica aia de liceu e obligatorie, nu facultativa pentru cineva care vrea sa faca ceva in viata.
@GERMAN Alexandru Tu ai citit mai sus inainte sa comentezi ca „preietenu” Varucu? Acum pe bune, ai citit?
In cazul cel mai probabil in care ai citit insa nu ai reusit sa intelegi (analfabetism functional se cheama boala – si nu e o jignire, e doar o constatare cu care din pacate ma confrunt din ce in ce mai des pe masura ce generatiile se schimba) hai sa iti spun asa pe intelesul tau: litiul folosit in baterii este sub forma de sare, carbonat de litiu se cheama sarea respectiva.
Ce spune „Fizica aia de liceu” despre formula Li2CO3? E sare sau nu? Niste „fizicieni” care de fapt sunt chimisti, zic ca da.
Si ca tot vorbim de „Fizica aia de liceu e obligatorie” care este de fapt chimie (tot boala la care am facut referire mai sus este de vina), eu nu stiu sa fi invatat despre substante chimice la fizica da in fine voi stiti mai bine, eu ca un umil inginer nu am cunostintele tehnice necesare sa deosebesc fizica de chimie asa ca nu are rost sa ma contrazic cu voi asa ca ma supun majoritatii care este ea majoritate majoritara.
Si ca sa fim fizicieni, pardon chimisti pana la capat:
Gresit: „Litiu, e o sare daca nu stiai, sare ce mai nou se obtine ca produs secundar al procesului de desalinizare.”
Corect: „Litiul folosit la fabricarea bateriilor utilizate in cadrul masinilor electrice, e o sare daca nu stiai (carbonat de litiu), sare ce mai nou se obtine ca produs secundar al procesului de desalinizare.”
PS: Vorbeam de EV-uri, asa ca am presupus ca cititorul va intelege ca este vorba despre litiul folosit la producerea de baterii…
N-are rost Germane! Toate “conversatiile” cu nenea Marius decurg la fel intotdeauna. Dl. inginer are mereu dreptate, chiar si cand n-are. Bine ca nu e conducator de tara ca ne-am intoarce cu brio la perioada de dinainte de ‘89.
In alta ordine de idei, oricuine se asociaza cu specimenul asta, nu merita probabil intalnit in viata asta. Asa ca spun pas la intrunirea vietii care oricum stiu cum o sa decurga. Domnul inginer va vorbi, ceilalti vor ovationa, Dl. Inginer le va face cu mana in stil Ceausescian 🙂
PS: nu tre’ sa te superi Mariusica, sunt convins ca-i poti prosti pe altii mai usor. Nu-ti mai pierde vremea cu noi 😉
@Varucu: Mai invata cum e cu ionii de litiu -nu fier- din baterie. :)))) A citit, a comentat si tocmai dupa a sesizat si nu putea sa comenteze aici ca se facea de ras asa ca a dat reply mai sus.
Ti-am demonstrat inca o data ca habar nu ai asta dupa ce ai venit tu cu „dovezi”.
Pana la urma cat litiu e intr-o baterie cu litiu? Te-ai lamurit?
PS: Oamenii normali cand gresesc recunosc si in anumite cazuri extreme iti cer scuze tu ca de obicei jignesti ca atat de duce minte.
BTW: buna aia cu fizica nu e fizica e chimie 🙂 Sa ne mai explici si chestii pe romaneste sa intelegem si noi astia mai prosti (ex. Cum ion din lithiu-ion inseamna de fapt fier) =)))))))
Level 100+ de trolling ca altfel nu-mi explic.
@GERMAN Alexandru: Sa lamurim pe toata lumea si sa iti raspund la problema initiala postata de tine „lipsa materialelor”, uite un material care face o analiza destul de bine documentata:
În caz ca nu știai exista de foarte mult timp asa zisele motoare electrice pe vasele de război și submarinele de top (folosesc centrale nucleare ca generatoare de energie )
Si ca sa nu ziceti ca nu va las linkuri:
https://www.thermofisher.com/blog/mining/lithium-mining-today-may-influence-what-you-drive-in-the-future/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lithium
https://electrek.co/2016/11/01/breakdown-raw-materials-tesla-batteries-possible-bottleneck/
@varucu, nu merg cu trotineta. 🙂 O sa merg cu Leaf-ul din imagine.
Fain, uite asa testezi Leaf-ul si la un drum mai lung 😀 .
Nu uita sa te inscrii si daca te intereseaza grupul de WhatsApp let me know. Sunt multe discutii interminabile dar civilizate si cu mult bun simt ceea ce mai rar gasim in Romania.
M-am inscris si am bifat si optiunea de WhatsApp. Astept acum…
Hai ca n-ai mult de mers (si e relativ drept drumul), 400 km ii faci usor. Poate ne spui si despre cum e sa faci un drum mai lung cu Leaf-ul.
Asta planul, sa documentez toata povestea.
La anul poate ajung și eu… dacă sosește Leaf-ul până atunci 🙁
Eu ti-am zis ca este Leaf pe stoc la Timisoara.