In prezent, pasagerii zborurilor din interiorul Uniunii Europene nu numai ca au voie sa-si foloseasca tableta, smartphone-ul si in general dispozitivele electronice de dimensiuni reduse (mai mici ca un laptop) pe toata durata unui zbor, dar peste 3000 de metri chiar au permisiunea sa utilizeze serviciile de date 2G.
Insa din cauza limitarii tehnologice, acestea sunt insuficiente. Acum Comisia Europeana, pe baza unei decizii a Agentiei Europene de Siguranta Aviatica, a hotarat ca peste respectiva altitudine pasagerii pot folosi si conexiunile 3G si 4G. Serviciile de voce sunt inca neacceptate, petru a nu transforma un zbor intr-un haos total.
Dar siguranta nu ar fi afectata cu nimic de utilizarea acestor mici dispozitive electronice, chiar si cu conexiuni de date. Doar laptop-urile ar trebui tinute ascunse la aterizare si decolare, din cauza dimensiunilor lor si al potentialului pericol de lovire in situatiile neprevazute.
Din pacate, in ciuda deciziei Comisiei Europene, companiile aeriene vor avea ultimul cuvant in aceasta privinta. Ele pot in continuare sa interzica tot, asa cum se intampla de prea multe ori, sau pot sa asigure infrastructura necesara functionarii lor si sa taxeze pentru asta.
Foarte folositor pot zice.
Un exemplu foarte mic e ca atunci cand mergi in vizita la rude si trebuie sa intri pe skype si sa le spui ca are intarziere avionul. Sau iti poti comanda un taxi..
@ Alin
Dar ei nu stiu ca avionul tau intarzie ?
Adica ma gandesc daca trebuie sa ii anunti ca intarzie, inseamna ca te asteapta la aeroport;
Pei si daca ei sunt deja acolo, si ei stiu ca intarzie avionul;
Cat despre taxiu, poti sa suni in timp ce iti iei bagajul la un taxiu, sau cand iesi de la terminale speciale, si in 2 minute ai taxiul in fata.
Stai putin, tu folosesti skype-ul sa ii suni cand aterizezi, nu ?
Pei si tu ai internet in roaming, nu-i mai ieftin sa suni decat sa arunci o caruta de bani pentru internet in roaming?
––––-
Cat despre topic, mai mult ca sigur operatorii care practica preturi ‘business’ o sa iti dea voie sa folosesti asa ceva si/sau pe ‘scaune’ business. (vez lufthansa, KLM, UA, BA etc)
lufthansa iti da voie de mult pe business sa folosesti 3G-ul. (pe business cel putin)
Adica ei nu zic nimic cand te vad cu laptop-ul deschis si/sau tableta.