Cu procesoare tot mai rapide și potențial de overclock, este esențial ca sistemul de răcire să fie unul pe măsură. Iar dacă funcționalitatea poate bate palma cu stilul avem o combinație câștigătoare.
Acesta este segmentul pe care îl vizează soluția AIO de la MSI – MAG Coreliquid E360. Este versiunea de 360mm, echipat cu 3 ventilatoare de 120mm si tehnologie Fluid Dynamic Bearing. Atât acestea cât și pompa sunt echipate cu iluminare RGB programabilă. Ventilatorele sunt de foarte bună calitate, având pale solide și garnituri cauciucate pentru atenuarea vibrațiilor. Capacul pompei de apă se poate roti pentru a permite alinierea logo-ului în funcție de poziționarea pe placa de bază.
Designul minimalist și cu lumini RGB care nu sunt stridente pot crea o ambianță plăcută. Modul în care lumina ventilatoarelor împrăștie culoare peste componetele albe in combinatie cu cele negre care o „inghit” arată neașteptat de bine din punctul meu de vedere.
Fiind un cooler all-in-one, pachetul acestuia oferă kitul complet pentru montare pe platformele AM4, AM5 și SP3 de la AMD și LGA 1150, LGA 1151, LGA 1155, LGA 1156, LGA 1200, LGA 1700 și LGA 1851. Pachetul are inclusă și pasta termoconductoare. Montarea în sine nu este dificilă și eu am efectuat-o cam în 30-40 de minute cu o viteză clujeană, care a implicat demontarea kitului anterior AIO prezent în sistem.
Cablurile au o lungime suficientă pentru a le putea gestiona astfel încât interiorul PC-ului să rămână curat. Nu veți avea nevoie de nici un tool special: o singură șurubelniță e suficientă pentru a asigura montarea.
Platforma de test
GPU | |
CPU |
|
Placa de baza |
|
Memorie RAM |
|
SSD |
|
PSU |
Temperaturi
Ryzen 7 7700 cu un TDP de 65W și o temperatură maximă admisă de 95 de grade nu e un CPU foarte pretențios la soluția de răcire. Coreliquid E360 l-a ținut foarte departe de temperaturile limită chiar și cu ventilatoarele pe opțiunea Auto. Pe un CPU precum Ryzen 9800X3D mă aștept ca temperatura să crească cu 5-10 grade în funcție de scenariul de utilizare.
OCCT a fost rulat in modul Extreme, cu încărcare stabilă și AVX 2. Primele 20 de minute l-am lăsat cu viteza ventilatoarelor pe Auto, apoi pentru 10 minute l-am mutat pe viteza maximă, iar apoi am coborat înapoi la Auto. Creșterea vitezei ventilatoarelor a dus la scăderea temperaturii cu 2-3 grade.
Cinebench 2024 cu opțiunea multi-core este un alt test bun pentru a testa temperaturile procesorului în full-load. Cu ventilatoarele pe Auto, temperatura nu a sărit de 65 de grade.
Aida64 Extreme nu putea să lipsească și a fost testul care a ridicat cel mai mult temperatura – până la 76 de grade – însă tot departe de maximul admis de 95 de grade.
În gaming, cea mai înaltă temperatură înregistrată cu ventilatoarele pe auto a fost în The Last of Us Part 1 în momentul în care am înlocuit placa video. Jocul a trebui să își recompileze shaderele. Temperatura maximă a fost de 67 de grade.
Zgomot si lumini
Luminile RGB pot fi personalizate sau oprite complet dacă deranjează. Am făcut un video demonstrativ cu opțiunile disponibile, precum și un test pentru zgomot.
Cu ventilatoarele pe modul Auto sistemul este silențios. Pe modul Full Speed de aproximativ 3000 rpm acestea își fac simțită prezența, dar cazurile unde viteza maximă e necesară vor fi puține.
Concluzii
Soluția de la MSI arată bine și e o varianta solidă în cazul în care cochetați pentru o răcire lichidă cu RGB. Va păstra temperatura procesorului la temperaturi rezonabile chiar și în cazuri de utilizare intensă. Se poate achiziționa și varianta albă și îl găsiți în oferta PCGarage.
Pentru PC-ul meu cu Ryzen 7950X am optat pentru un air cooler desi procesorul este unul care nu se sfiește sa consume destul și să se încălzească. Am optat pentru soluția asta pentru că la răcirea cu lichid mă îngrijorează posibilitatea că la un moment dat lichidul sa se scurgea pe componente (am văzut un caz).
Până acum, air cooler ul de la Thermalright și-a făcut treaba foarte bine in orice sarcină, inclusiv gaming
Sansele sa se intample ce spui tu sunt foarte mici. Sunt cazuri izolate. Cea mai nasoala chestie care se poate intampla, si asta se intampla chiar des, este sa pice pompa de apa si atunci adio racire. Mi s-a intamplat mie la 2 luni de la achizitia unui cooler nzxt kraken elite 360.
Asta poate după cele 50.000 de ore de funcționare garantate de producător are șanse să se întâmple sau la ceva firme no name. N-am auzit pe nimeni să pățească așa ceva.