Dupa ce am citit articolul lui Gabriel, despre cum Samsung va ramane lider de piata in domeniul smartphone, m-am decis sa scriu si parerea mea. Care nu este intocmai aceeasi cu directorul holdingului – DJ Koh (apropo, DJ nu este vreun nume de scena, ci abrevierea de la DongJin, numele lui).
In ceea ce urmeaza, va voi prezenta motivele care ma fac sa cred ca viitorul nu este unul extrem de roz pentru coreeni.
Producatorii chinezi
Desi Samsung spune ca nu se teme deloc de ei, marele pericol de erodare a masei de cumparatori le vine de acolo. Marele atu al coreenilor este ca au acoperire globala. Samsung este un brand care impune respect si pe care lumea il cunoaste, indiferent unde te duci. In plus, toti operatorii telecom au in oferta modele de la ei, fie ele low, mid sau highend. Pe cand, Oppo, OnePlus sau chiar Xiaomi nu sunt atat de cunoscuti pe plan global, iar telefoanele lor se gasesc mai greu pe la firmele de telecomunicatii.
Economic fact: Pentru a putea sustine populatia si nivelul de dezvoltare, economia Chinei are nevoie de o crestere anuala continua si mai mare de 5%. Orice este sub acea valoare genereaza o regresie.
Ceea ce le scapa unora – printre care se afla si directorii Samsung – este faptul ca firmele chineze nu au nevoie de expunere in restul lumii – piata interna este atat de mare incat, daca ajungi la destui cumparatori, te poti lupta cu marile firme. Si nu doar numarul potentialilor clienti este mare – dar si puterea lor de cumparare. China are o crestere a economiei care sustine dezvoltarea continua a paturii medii a populatiei.
In plus, Huawei si-a facut deja publice intentiile de a deveni cel de-al doilea producator mondial de telefoane.
In caz ca va indoiti de cele de mai sus, cititi articolul acesta, despre cum Lukin Coffee se bate de la egal cu Starbucks.
Problemele interne ale grupului
Acum fix un an, Lee Jae-yong vicepresedinte al companiei, a fost eliberat din inchisoare, dupa condamnarea pentru mita. A fost un scandal care a zguduit intraga tara, pentru ca si presedintele Lee Myung-bak fusese implicat – si condamnat – in acelasi dosar.
Political fact: Lee Myung-bak nu este primul presedinte sud-coreean condamnat, ci este deja al patrulea. Las asta scris aici, in caz ca vreun magistrat roman ne citeste blogul.
Desi discutam despre un holding extrem de mare, astfel de probleme nu ar trebui neglijate. Pana la urma, consumatorii identifica firma nu doar cu un logo, ci si cu prestanta oamenilor care o conduc.
Dimensiunile holdingului
Samsung nu este doar producator de smartphone, ci are activitati si in domenii foarte variate. Compania a fost fondata in 1938 de catre Lee Byung-chul, avand comertul ca si domeniu de business. Acum este implicata in finante (detine o banca si o firma de asigurari), constructii grele (detine o firma care produce vapoare), textile, tehnologie si retail.
Name fact: Numele Samsung inseamna in coreeana ¨tristar¨. In California exista o companie denumita Tri-Star Electronics, care au ca domeniu de activitate producerea de conectori.
OK, veti zice, dar care este problema? Au un portofoliu extrem de mare incat sa sustina financiar si diviziile care nu aduc profit! Ei bine, tocmai aceasta este ideea: avand de unde alege, pot oricand sa traga obloanele peste o afacere care le aduce pierderi! Pana la urma, piata de smartphone va ajunge la un nivel in care care nu mai este loc de crestere, iar Samsung nu va face exceptie. In acel moment actionarii nu vor avea nicio problema sa inchida divizia de mobile.
Apple, iPhone si iOS
Razboiul dintre cei doi giganti IT este unul de anduranta. Asta, desi sud-coreenii sunt furnizori pentru cei din Cupertino, pentru microcipuri si panouri OLED. Insa, piata high-end de telefoane este o batalie in doi – Apple vs. Samsung. Dintotdeauna gama Galaxy S a fost pusa in acelasi segment cu iPhone. Insa, daca este sa analizam cifrele, desi profitul operational al asiaticilor s-a dublat din 2016 pana acum, este tot departe de Apple:
Pentru ca analiza sa fie completa, vedeti punctul de mai sus – compania facuta celebra de Steve Jobs nu are un portofoliu atat de bogat.
Calitatea produselor
Mai tineti minte esecul inregistrat cu Note 7? Desi nu a mai repetat gafa la modelele ulterioare, ba chiar a facut bani vanzand modelul respectiv reconditionat sub denumirea Fan Edition, managementul Samsung este constient ca nu mai au loc de manevra aici. Orice alt esec inseamna condamnarea lor. Iar, de data aceasta, nu mai este nevoie de un scandal de aceeasi amploare…
La inceputurile Android, Google a folosit Samsung ca principal promotor al sau in lupta cu Apple. Au lansat impreuna chiar si modele din gama Nexus! Cu timpul, insa, lucrurile s-au schimbat: coreeni au cochetat o vreme chiar cu ideea trecerii pe Tizen OS a tuturor telefoanelor proprii. Asta nu s-a intamplat inca, pentru ca pierderile ar fi prea mari pentru ambele parti. Dar, sa nu consideram capitolul incheiat!
Coreeni au inceput sa arunce pe piata tot mai multe produse concurente cu cele ale Big G, astfel ca avem acum Google Assistant vs Samsung Bixby, Playstore vs Galaxy Apps, Chromecast vs Samsung Link si lista poate continua. De modelele Galaxy Note care rulau Windows Mobile va mai amintiti?
Norocul Samsung este ca SUA si China sunt intr-o lupta acerba in acest moment, altfel Google ar putea miza pe Huawei in lupta pentru suprematia in domeniul mobilelor… Doar zic, nu dau cu parul!
Deja sunt tot mai multe semne cum ca Samsung pierde din cota de piata, lucru prezentat si in articolul lui Alex. Voi ce parere aveti?
Asta este parerea ta de om educat care poate gandi pentru el 🙂 Nu cred ca trebuie sa continui.
Cert este ca, fac produse de foarte buna calitate si sa te iei de faptul ca au avut o data probleme cu bateriile e putin nedrept (mai ales ca au vandut de-au rupt dupa, iar cei care aveau deja Note 7 nu vroiau sa-l predea desi riscau sa ia foc :)) WTF???). Dar, nici eu nu cred ca vor fi lider de piata, cel putin nu pe segmentul premium. Am vazut in schimb multe mid-range-uri de la ei, iar utilizatorii sunt multumiti. E posibil insa nici acolo sa nu exceleze din cauza produselor chinezesti care ofera configuratii mai bune la acelasi pret.
Producători de telefoane, am zis, nu de subansamble. In rest, agreed.
Raportul calitate/pret este net inferior rivalilor chinezi mai putin cunoscuti.
Din pacate multe branduri mai putin cunoscute la inceput si care au castigat ceva renume au inceput sa isi dea arama pe fata in privinta preturilor.
Asa ca nu e nici o afacere sa cumperi de la Huawei, HTC sau Oneplus.
Diferentele se pret sunt minore, iar calitatea fata de Samsung este inferioara, in special la display-uri (parerea mea)
Pana si Xiaomi a inceput sa creasca foarte mult preturile.
Să-mi spui și mie unde a crescut Xiaomi „foarte mult” prețurile.
Eu cred ca niciun motiv din articol nu are legatura cu scaderea cotei lor de piata. Ba mai mult, in cazul note7 s-au descuract onorabil si nu stiu cate companii ar fi gestionat problema asa cum au facut-o ei.
Prima mare problema a lor o vad ca fiind reticenta in a inova. In ultimii ani au reusit constant sa iasa pe locul 2, nu mai beneficiaza de hype-ul „trebuie sa-mi iau telefonul ala”.
A doua mare problema sunt preturile mari pentru mid si low rangere, e foarte greu normal sa concurezi cu chinezii care vand mid ranger la bani de samsung low end.
Hai sa ii si laudam un pic:
– calitatea constructiei excelenta (aici se bate doar cu apple)
– cel mai stabil android (chiar daca nu e chiar cel mai rapid)
– de ceva vreme au inceput sa accelereze procesul de update, l-as numi chiar rezonabil acum
– au inceput sa renunte la aplicatiile lor fantoma
Am uitat sa spun concluzia: Cat va ramane lider de piata nu e dat de starea actuala ci de ce actiuni vor lua in continuare. Inertia pietei este mult mai mica acum decat acum 10-20 de ani, vezi cat de greu a murit Nokia vs cat de usor a crescut Huawei.
Hmmmmmmm, take a look here: https://www.bbc.com/news/technology-37615496
In plus, daca nu mă înșel, au angajat o companie specializata pentru a diminua din daune. Deci nu au reacționat la timp și nici ok. Au făcut-o când au realizat că altfel își periclitează finanțele.
Android stabil? No way. Până la One UI, or care nu l- testat, toate telefoanele au laguna din cauza bloatware.
Nu inteleg prea bine ce vrei sa spui.
Legat de note7 cred ca au reactionat desul de repede, de la primul incident la primul recall a trecut o saptamana… In vreo 3 luni au inchis toata treaba, au dat banii inapoi si celor care nu aveau factura.
Cu bloat-ul face fiecare cum vrea. Poti sa:
– dezactivezi ce nu-ti convine
– dezinstalezi (cu root)
– dezinstalezi cu adb (fara root)
– suporti
Sistemul e oricum stabil, cu sau fara bloat.
Da, merci! Root pe Samsung, ca sa pierd orice urma de garantie…
@Cristian Răducă
Vorbești aiurea,folosești clișee prostești ale haterilor Samsung în ce privește lagul și bloatware-ul pe telefoanele Samsung.
De la S6,S7,Note 5 începând nu mai există fenomenul de lag nici la început nici după o perioadă mai lungă de folosință, nici după instalarea a nenumărate aplicații. Astea sunt vrăjeli de 2 bani,am folosit Note5,S7,acum Note8,nici după 1 an de folosință timp în care am instalat peste 50 de aplicații peste cele stoc și timp în care nu am resetat telefonul deloc,nu s-a manifestat nici cea mai mică urmă de lag,niciodată.
Iar începând cu aceste modele bloatware-ul a fost la minim, hai să nu mai scriem prostii de dragul de a crea flame. Eu nu zic că nu au fost și cazuri izolate cu unele modelele Samsung,dar nu mai mult decât în cazul oricărui flagship de la oricare alt producător.
Da,Androidul de pe Samsung e mult mai stabil decât cel de pe nenumărate telefoane chinezești,tu nu prea înțelegi termenul de stabil.
Nu știu dacă Samsung are zilele numărate ca lider de piață,dar știu sigur că tu folosești niște false argumente(o parte din ele) și în articolul de mai sus și în comentariile din rubrica dedicată.
Cu toată dragostea.
Nu am folosit din astea noi, cu One UI, dupa cum am spus, dar și telefoanele de acum, cele mid și low cost sunt cu lag. Pe testate, ca am făcut-o deja. Don’t be such a fan boy. In plus, vezi că nu am zis nimic rău despre companie, ci doar PAREREA mea de ce cred că nu vor mai fi in top mult timp. Time can only tell.
Evident că eu am vorbit de vârfurile de gamă,nu de toate modelele. Pe vârfurile de gamă începând cu S6,S7 nu am văzut probleme cu lag nici la mine sau vreun cunoscut care deținea un vârf de gamă.
Pe de altă parte mama are un J5 2017 de aproape un an și merge impecabil, fără lag, e adevărat că mama nu a instalat nimic în plus față de acum un an când i-am instalat eu vreo 4-5 aplicații și cam atât.
Ideea e că Samsung în acest moment nu are bloatware mai mult decât Huawei spre exemplu,cred că dacă numărăm aplicațiile preinstalate sunt mai multe cele ale Huawei.
Iar lag e un concept la fel de rar sau de des pe telefoanele Samsung mai noi, precum pe oricare alt telefon.
Si Huawei are, nu am zis ca nu!
Articolul este bun, dar ti-a scapat un lucru care, zic eu, este covarsitor pentru faptul ca Samsung va ramane mult timp in top: ei produc in cantitati uriase componente electronice si ecrane de care se folosesc majoritatea competitorilor din piata de smartphone. Si asta le garanteaza longevitatea in topul celor care produc – nu poti sa vinzi „materie bruta” de calitate fara ca tu sa mai produci telefoane inteligente de top.
In ceea ce priveste inovatia, nu este deloc adevarat ca au stat pe loc, de la memoriile de stocare din ce in ce mai mari si mai rapide, procesoarele folosite intr-o gama larga de produse (mai nou citisem ca echipeaza si niste DAP-uri chinezesti) si pana la ecranele Amoled de care se foloseste si Apple si Huawei in produsele lor de varf.
Au acumulat deja suficienta experienta in domeniul dispozitivelor mobile si sunt absolut determinati sa continue, dovada sta chiar faptul ca esecul generat de Note 7 nu i-a stopat, din contra, au perseverat si iata-i, acum, tot in varf.
Gama telefoanelor cu caracteristici mediocre si preturi accesibile sustine foarte bine castigurile celor de la Samsung.
In concluzie, Samsung are inca un viitor longeviv.
Samsung mai este pe primul loc din cauza protecției indirecte primite de la SUA prin interzicerea Huawei in rețelele de telefonie. Fără protectia asta Apple si Sami ar fi pierdut cote bune de piață.
Si vor continua sa o primeasca atat timp cat sunt cuminti, ciocu’ mic, le importa gazele naturale etc. Oricum, daca te uiti la cifre, exporturile coreenilor catre SUA nu sunt nici macar pe jumatate cat cele catre China (nici n-au cum).
Huawei si alti chinezi le mananca ceva din cota de piata dar se vor orienta din timp cum au facut la monitoare si cum fac acum la tv-uri, adica panourile scumpe le dau la integratori premium iar pe ale lor pun piese chinezesti pe care le acopera cu sigla Samsung si marcheaza profitul. O sa tot auzim de ei…
Oamenii astia fac inclusiv cercetare si dezvoltare de armament ( sau cel putin faceau), printre multe altele … as ca nu cred ca exista firma care sa concureze cu adevarat concernul. Poate pe vreun segment sa aiba concurenti , dar per total ca diversificare de portofoliu si acces la piete nu cred ca au concurent real.
Dupa cum am mentionat, asta ar fi un motiv sa aiba putine strangeri de inima cand decid – asta daca decid – sa inchida partea de smartphones