Cand am folosit platforma AMD Ryzen 5 5600X, placa mea de baza a fost un ASUS B550-F Gaming Wi-Fi. Am ales fix aceeasi placa de baza si pentru Intel din cateva motive. Dar de data asta a trebuit sa aleg si un cooler masiv pentru procesorul i5, care se incalzeste extrem de mult.
Cum spuneam, am trecut pe Intel si am fost nevoit sa schimb placa de baza si memoria RAM. Si pentru ca sunt fidel produselor de calitate, nu am facut nici o schimbare. Am ales tot ASUS pentru placa de baza si tot XPG pentru memoriile RAM.
Asadar, placa de baza si-a schimbat doar socket-ul caci modelul in sine este acelasi. Evident are si alt chipset, dar modelul este similar si pe Intel si pe AMD.
ASUS ROG STRIX B660-F Gaming Wi-Fi este noua mea placa de baza si am ales un model relativ high-end pentru acest procesor. Seria ROG este cea mai buna de la ASUS si am fost mereu fan ROG incat sa nu ma zgarcesc la bani si sa aleg ceea ce este mai bun.
Seria ROG a avut tot timpul produse premium dar si cu preturi pe masura. Placa aceasta de baza nu are cel mai performant chipset si cu siguranta sunt solutii mult mai accesibile decat ce am ales eu. Doar ca din motive tehnice si din motive personale, am ales in continuare acelasi model.
B660-F Gaming Wi-Fi vine cu cateva specificatii interesante:
- placa de retea de 2.5Gbps
- 3 sloturi M2
- 4 sloturi DDR5 pana la 6000MHz
- PCI Express 5.0 x16 pentru viitoarele placi video (o sa fac upgrade)
- USB 3.2 Gen2x2 pentru SSD-uri externe de mare viteza
- Bluetooth 5.2
- Wi-Fi AX
- BIOS Flashback
Aceste specificatii pentru mine conteaza si mai mutl decat atat, racirea a fost un factor important. Aceasta placa de baza are o racire generoasa pe mosfeti, iar SSD-urile M2 sunt si ele protejate de niste radiatoare generoase.
Procesoarele Intel se incalzesc foarte tare chiar daca nu au OC, motiv pentru care o placa de baza solida si cu o racire adecvata era necesara. Se vede destul de clar si in poze ce racire masiva are placa de baza si credeti-ma ca este nevoie chiar si pentru un i5.
Mi-a placut mult BIOS-ul placii de baza inca de la modelul folosit pentru AMD. Poti sa faci foarte usor update de BIOS, iar placa actuala rula inca prima versiune de BIOS si a trebuit sa fac eu update la cea mai recenta versiune, culmea, lansata fix cu o zi inainte.
Design-ul este si el unul atragator, toata placa fiind neagra iar zonele iluminate sunt foarte interesante noaptea. Evident ca ele se pot opri sau personaliza din softul Armoury Crate.
Mi-a placut si placa audio integrata, foarte puternica si cu multe setari. Folosesc placa interna pentru sistemul audio, iar o placa audio externa pentru casti. Este un cip ALC4080 cu Savitech SV3H712 amplificare si tehnologie DTS si Sonic Audio III.
Faptul ca a venit cu multe USB-uri este iar un mare avantaj. Sunt fix cat am nevoie. Pe partea de alimentare, placa dispune de 16+1 zone cu tehnologie ProCool si capacitatori de cea mai buna calitate.
De asemenea, I/O shield este deja montat pe placa de baza si nu te mai chinui sa-l montezi tu pe carcasa. Este bine gandit si trebuie doar sa asezi placa pe pozitie.
Cat despre cooler, aveam nevoie de un cooler nou pentru ca cel vechi nu avea montura pentru noul socket. Si am avut un mini soc cand am vazut ca pe piata nu se gasesc coolere pentru Intel 1700. Chiar sunt extrem de putine modele, fie unele super ieftine care sigur nu fac fata, fie unele super scumpe. Ma refer aici la cele pe lichid.
N-am vrut sa aleg un no-name ieftin asa ca singura solutie ieftina si buna a fost acest ASUS ROG STRIX LC II 240 care a costat aproape 1000 lei. Adica aproape cat placa de baza.
Totusi, raceste foarte bine, este silentios si are si un ecran misto pe care il poti seta. A fost scump, nu as fi vrut sa dau atatia bani pe el, dar asta solutie la acel moment nu era.
Combinatia este puternica, procesorul i5 se comporta bine pana acum in jocuri, insa la editare video in DaVinci m-a lasat putin rece deoarece merge mai incet decat AMD. Mi-a luat 20 de min un export de 40 de minute in Full HD fara efecte speciale sau alte nebunii.
Revin in timp cu informatii…
Cam neinspirata alegerea acelui I5 pentru DaVinci, mergea macar un I7, daca nu direct I9.
Cu ce CPU AMD ai comparat?
Cu ryzen 5 5600x
Excelent pt la iarna! Vei incalzi casa cu i5-ul.
Asa-ti trebuie daca ai vrut intel si nu ai luat in calcul toate componentele. Da cu banu’.
Am trecut de la Ryzen 9 5950X la i9-12900K. Intel stă la temperaturi mai mici.
Hai mai bine sa ne calmam. Nimanui nu-i place un fanboy, in special AMD. Las-o mai moale.
A meritat o caruta de bani pentru cate fps-uri in plus? Daca aveai ryzen 1000 sau 2000 intelegeam motivul pentru a face upgrade. Parerea mea ca sunt doar niste bani irositi, chiar si pentru putinele fps-uri in jocuri
Si eu am schimbat 2 calculatoare pe noua platforma ddr5 & intel.gen12 pentru ca erau cu ddr2 si e8400/8600 si nu acceptau Win 11/ Xubuntu x64. Si da am asteptat dupa intel sa scoata ceva cat de cat acceptabil pentru ca nu mai am incredere in fiabilitatea amd. Bine stiu ca amd consuma mai putin la aceeasi performanta dar nu am putut trece peste zilele de chin cu driverele grafice de la amd oricat de tare am incercat. Si mai este ceva: nu am gasit placa pentru amd cu bluetooth si pret decent – la intel nu am avut probleme. Are balta peste 🙂
si ca sa explicitez de inseamna blaca de baza la pret decent:
GIGABYTE Z690 UD AX, Intel Z690, LGA 1700, ATX, ddr5 – doar 849 lei la oferta de atunci ca acum vad ca este peste 1100 uuuau ce se intampla?
Nu ai de ce să iei Z690 dacă ai CPU non-K. Și în anumite cazuri e mai bun un mobo B660 bine dotat decât un Z690 entry.
Intel nu iei doar pentru performanță, ci și pentru stabilitate. Nu ai așa multe bătăi de cap ca la AMD, funcționează din prima.
Nu stiu de unde aceste probleme de stabilitate. Am trecut pe ryzen de la seria 1. Am in casa 1700, 2700x si 5800x. 1700 are ca placa video rx 580, 2700x o nvidia 2080 si pe 5800x am un 6800xt. Nu am avut probleme cu drivere, crashuri sau orice altceva. La nvidia cat si la amd aleg minimal install la drivere. Nu fac overclock, nu las softul lor sa imi recomande nicio setare. Poate apar probleme cand incepe lumea sa se joace prin setari
Ai fost unul din putinii norocosi fara probleme pe AMD.
Nu am suficient text aici sa le descriu aici pe toate. Eu am pierdut foarte multi bani folosing AMD.
AMD e asa de bun incat mi-am reconstruit PC-ul pe Intel, Alder Lake. PC-ul cu 3700X si placa de baza B550 e ca NAS, care functioneaza … cateodata. Nici nu-l pot vinde de cat de instabil si stricat e.
Si nici nu e nevoie sa umbli in vreo setare sau sa folosesti vreun soft, ryzen master sau altele.
Pe scurt, am fost beta tester la AMD pe banii si timpul meu.
@Ionel: și eu la fel. Să nu mai aud de AMD.