Personal sunt un sustinator al conceptului ebook. Digitalizarea inglobeaza orice aspect al vietii noastre, si cartile nu sunt decat urmatoarea victima. Avantajele sunt nenumarate, si intrec, cel putin la nivel obiectiv, dezavantajele. Insa in loc sa incerce sa propulseze ideea, putinii comercianti i-au mai gasit o piedica: DRM.
O carte o cumperi, o citesti, o imprumuti, o daruiesti. E un obiect fizic, si nu are nimeni cum sa te impiedice. un ebook e digital. Atunci de ce sa nu fie limitat utilizatorul sa faca doar ce vor ei… Aici intra in scena DRM-ul, care impune citirea unui eBook doar pe reader-ul pe care a fost prima data deschis sau instalat.
Poate intelegeam actiunea daca era realizata prin prisma unui pret foarte mic al unui ebook. Daca era 1 $ cartea digitala, si si-o putea permite oricine, iar un reader si el cateva zeci de dolari, si vroiau doar sa se apere impotriva nesimtirii. Dar acum un ebook este 10 $, iar reader-ul mai le face producatorilor si comerciantilor alte cateva sute $. Nesimtirea este de partea lor.
Probabil s-au gandit ca daca pleaca de la bun inceput cu DRM, utilizatorii se vor obisnui si il vor accepta mai usor. Se pare ca lucrurile nu au stat chiar asa, pentru ca acum un hacker din Israel, pe numele sau Labba (nu va mai ganditi la prostii!) a rezolvat cu protectia din Kindle-ul celor de la Amazon.
Si astfel de ispravi s-au tot intamplat si pana acum, ca intr-un joc de-a soarecele si pisica, in care Amazon se grabea sa scoata un nou firmware. Insa abia acesta este cel mai mediatizat, probabil pana acum Amazon incercand si reusind sa mai ascunda lucrurile.
Hacker-ul spune ca ii va fi la fel de usor sa sparga si urmatoarele firmware-uri, o schimbare fundamentala a sistemului de protectie nefiind posibila fara schimbarea Kindle-ului. Prin acest crack, ebook-urile de la Amazon ar fi transformate in format universal (documente text normale), putand fi citite oriunde.
florynel a zis
Bravo Labba si la mai mare.
Sorin a zis
Bravo Labba si la mai multe !!!