Cei mai de o vârstă cu mine își aduc aminte, cu siguranță, de celebra frază rostită de un miner, la începutul democrației de prin anii ’90: ”Am găsit droguri la PeNeȚeu!”…
Ei bine, la fel se poate spune despre Marte și cutremurele de acolo. O serie de cercetători, nu britanici :P, au descoperit dovezi care atestă că Marte este departe de a fi moartă, ci găzduiește, sub suprafața sa prăfuită și aridă, un interior care adăpostește activitate seismică intensă. Noile tehnici au dezvăluit cutremure nedetectate până acum sub suprafața marțiană – și, spun oamenii de știință, cea mai bună explicație de până acum este activitatea vulcanică în curs de desfășurare.
Să știm că mantaua marțiană este încă activă este crucial pentru înțelegerea modului în care Marte a evoluat ca planetă, spune geofizicianul Hrvoje Tkalčić de la Universitatea Națională Australiană din Australia. Ne poate ajuta să răspundem la întrebări fundamentale despre Sistemul Solar și despre starea nucleului și a mantalei lui Marte, precum și despre evoluția câmpului său magnetic care lipsește în prezent.
Lipsa unui câmp magnetic pe Marte sugerează o lipsă de activitate la interiorul planetei. Aceasta este o problemă importantă; de fapt, un câmp magnetic poate însemna diferența dintre viață și moarte. Aici, pe Pământ, câmpul magnetic ne protejează de radiațiile cosmice care ar putea distruge viața. Pe Marte, nivelurile de radiații sunt mult mai ridicate, chiar dacă planeta este mai îndepărtată de Soare.
Dar atunci când modulul de aterizare InSight al NASA a sosit în noiembrie 2018 și a început să ”asculte” interiorul lui Marte, am aflat ceva cu adevărat remarcabil: Marte nu este deloc tăcută. Până în prezent, InSight a detectat sute de cutremure pe Marte – suficient pentru a ne oferi o hartă detaliată a interiorului marțian.
Tkalčić și colegul său, geofizicianul Weijia Sun de la Academia Chineză de Științe, au vrut să caute cutremure care ar fi putut trece neobservate în datele InSight. Ei au folosit două tehnici neconvenționale, aplicate doar recent în geofizică, pentru a vâna evenimente seismice în datele InSight.
Pe baza a nouă șabloane de cutremure cunoscute pe Marte, cei doi au detectat 47 de evenimente seismice noi, provenind dintr-o regiune de pe Marte numită Cerberus Fossae – un sistem de fisuri create de falii care au despărțit crusta. Cele mai multe dintre aceste noi evenimente seismice seamănă cu formele de undă a două cutremure notabile din acea zonă, care au avut loc în mai și iulie 2019, sugerând că, în zonă, cutremurele mai mici sunt legate de cele mai mari.
Apoi, cercetătorii au căutat să afle cauza acestor fenomene. Analiza lor a constatat că nu a existat niciun tipar în ceea ce privește momentul producerii cutremurelor, excluzând cauze precum influența lunii marțiene Phobos.
Am constatat că aceste cutremure au avut loc în mod repetat în toate momentele zilei marțiene, în timp ce cutremurele detectate și raportate de NASA în trecut păreau să se fi produs doar în toiul nopții, când planeta este mai liniștită, spune Tkalčić. Prin urmare, putem presupune că mișcarea rocilor topite din mantaua marțiană este declanșatorul acestor 47 de cutremure de Marte nou detectate sub regiunea Cerberus Fossae.
Analizele anterioare ale caracteristicilor de pe suprafața lui Marte la Cerberus Fossae au constatat că regiunea a fost activă vulcanic recent, în ultimii 10 milioane de ani. Activitatea identificată de Sun și Tkalčić, atribuită mișcării repetitive a magmei din mantaua marțiană, sugerează, de asemenea, că Marte este mai activă din punct de vedere vulcanic și seismic decât credeam.
Cutremurele de pe Marte ne ajută indirect să înțelegem dacă are loc convecție în interiorul planetei, iar dacă această convecție are loc, ceea ce se pare că se întâmplă pe baza descoperirilor noastre, atunci trebuie să existe un alt mecanism în joc care împiedică dezvoltarea unui câmp magnetic pe Marte, spune Tkalčić. Înțelegerea câmpului magnetic al lui Marte, a modului în care a evoluat și în ce etapă a istoriei planetei s-a oprit este, în mod evident, importantă pentru viitoarele misiuni și este esențială dacă oamenii de știință speră într-o zi să stabilească viața umană pe Marte.
Rămâne să vedem cum va folosi NASA, sau SpaceX, aceste date, din prisma proiectului de colonizare marțiană.
Lasa un comentariu!