Fața nevăzută a Lunii a reprezentat un mister pentru generații întregi de pământeni. Oarecum logic, din moment ce era mereu… de nevăzut. 🙂
Pământul și Luna sunt blocate tidal, ceea ce înseamnă că Luna se rotește pe axa sa exact o dată de fiecare dată când orbitează în jurul planetei noastre. Din acest motiv, oamenii de pe Pământ văd doar o singură față a Lunii. De fapt, oamenii nu au văzut partea îndepărtată a Lunii până când o navă spațială sovietică nu a trecut pe lângă ea în 1959. Această parte pe care nu o vedem niciodată este cunoscută sub numele de „partea îndepărtată a Lunii”. Uneori este numită „partea întunecată a Lunii”, pe care unii oameni o consideră un termen greșit, deoarece primește la fel de multă lumină solară ca și partea apropiată a Lunii. Cu toate acestea, „întuneric” în acest caz se referă la necunoscut, mai degrabă decât la lipsa de lumină.
În cea de-a șasea zi a misiunii Artemis I, Orion a efectuat un survol apropiat al Lunii, trecând la aproximativ 130 km deasupra suprafeței acesteia. În timpul survolului apropiat, camera optică de navigație a lui Orion a capturat imagini alb-negru ale craterelor de pe Luna de dedesubt. Orion folosește camera optică de navigație pentru a capta imagini ale Pământului și ale Lunii în diferite faze și la diferite distanțe, oferind un corpus îmbunătățit de date pentru a certifica eficiența sa în diferite condiții de iluminare, ca modalitate de a ajuta la orientarea navei spațiale în viitoarele misiuni cu echipaj.
Imaginile captate de misiunea NASA sunt extrem de detaliate și reprezintă o noutate în domeniu. Vi le las mai jos, pentru vizionare:
Între timp, România se chinuie să își finalizeze lucrările de cadastru general, iar sistemul de control și monitorizare al traficului din Timișoara este inaugurat din nou, cu fast, dar fără vreun rezultat palpabil…