Prin luna decembrie am primit in teste un monitor de la AOC. Sunt familiarizat cu produsele lor, caci am avut pe mana cateva. De aceasta data am ales un monitor mai aparte, de 25 inch, rezolutie 2K, panou IPS si un pret foarte bun.
Nu o dau in povesti, asa ca mai bine va spun ce mi-a placut si ce nu la acest monitor. Inainte de asta, aflati ca monitorul este destinat utilizatorilor profesionisti. Nu este pentru gaming, desi poate sa o faca foarte bine intr-o oarecare masura. Este gandit pentru persoanele care lucreaza in programe de grafica precum Photoshop sau After Effect. L-am folosit in paralel cu actualul meu monitor, un Philips 234E de 23 de inch, tot IPS.
Ca si design este foarte elegant si impunator. Piciorul de sustinere este mare si fabricat din metal. Finisajul este foarte bun, placut la vedere si la atingere. Acelasi material il regasim si pe buza inferioara a monitorului. De asemenea, bratul de fixare are insertii din plastic in aceeasi culoare. Nu ca s-ar uita cineva in spatele monitorului, insa atentia la detalii conteaza.
Marginile ecranului nu sunt groase deloc, iar acest lucru iti ofera senzatia de mai mult spatiu de lucru. Butoanele de control sunt amplasate in partea dreapta jos, iar piciorul iti ofera posibilitatea de a inalta sau cobora monitorul. Din pacate se ridica greu si se coboara la fel de greu. Nu stiu care este cauza, probabil sa fie un defect la acest model de test. Il poti pune si in mod portrait daca vrei asta. Se inclina destul de mult, atat in fata cat si in spate. Ii gasesti repede pozitia pe birou.
Pe partea de conectica este putin zgarcit. Ofera doar HDMI, DP, DVI, VGA si jack, cate o mufa din fiecare. Nu are USB, desi eu nu i-am dus lipsa, sigur sunt persoane care cauta asa ceva. De asemenea, puteau sa mai puna macar un HDMI in plus. Dar ofera in schimb 2 difuzoare de 1.5W, bine venite oricand. Este compatibil MHL, deci te poti lega la un smartphone daca ai un cablu adecvat.
Sa discutam putin despre specificatii si calitatea imaginii. Panoul oferit este un IPS de 25 inch si rezolutie 2540 x 1440 pixeli, deci QHD. Timpul de raspuns oferit este de 5 ms, deci perfect incat sa fie un monitor bun atat la gaming cat si la grafica. Contrastul este de 1000:1, rata de refresh este de 60 Hz. Luminozitatea este de 350cd/mp, iar formatul imaginii este de 16:9.
Fiind un monitor cu panou IPS, acesta trebuie sa redea culorile cat mai realist, iar negrul sa ramana adanc. Desi panourile IPS nu exceleaza cand vine vorba sa redea nuante inchise, acest monitor reuseste fara probleme. Si spre surprinderea mea, nu a fost nevoie ca AOC sa suprasatureze culorile pentru a te pacali. Pur si simplu este un panou reusit.
In comparatie cu monitorul meu, tot IPS dar mai ieftin, diferentele au fost foarte clare. Culorile au fost redate corect pe ambele monitoare, fiind realiste si deloc suprasaturate. M-am jucat putin in Adobe Premiere si prin Photoshop pentru a pune ambele monitoare la lucru in paralel si pentru a vedea daca exista o diferenta majora intre ele.
Asa cum banuiam, monitorul AOC este echipat cu un panou mult mai evoluat. Culorile sunt mai vi, dar nu suprasaturate. Contrastul este mult mai puternic, iar claritatea este mai ridicata. Rezolutia nu conta in acest caz, caci l-am trecut pe Full HD ca totul sa fie corect. Fata de un monitor clasic IPS de pana in 1000 de lei, calitatea este net superioara. Nu avem aparatura necesara pentru a testa la maximum potentialul unui monitor, insa din punctul de vedere al unui user care are nevoie de monitor IPS, acesta este unul foarte reusit.
Cand am vazut cat de bine se vede, ma asteptam ca meniul sa fie unul stufos, cu multe functii. Nu a fost sa fie asa. Monitorul nu are functii speciale, ci doar cele de baza ca la orice alt monitor. Am facut si cateva fotografii.
Monitorul iti ofera atat cat ai nevoie, fara sa exagereze cu functii pe care s-ar putea sa nu le folosesti niciodata. Am avut monitoare mai scumpe in teste de la alti producatori, iar calitatea imaginii era mai slaba. Acesta este foarte simplu, reusind sa ofere o imagine foarte clara fara batai de cap. Nici nu trebuie sa te chinui sa il setezi prea mult, caci din fabrica vine cu cateva moduri.
Eu mi l-am configurat dupa bunul plac, astfel incat culorile sa ma ajute si in gaming si in editare. Nu m-am jucat prea mult, insa nu au existat probleme de tip bleed, artefacte, pixeli morti sau alte lucruri deranjate. Nici macar rata de refresh nu m-a deranjat sau timpul de raspuns.
La pretul de 1500 de lei, cu aproximatie, este un monitor ce isi merita banii. Diagonala de 25 de inch este perfecta, fiind ideala pentru cei care cauta un monitor pana in 27 de inch. (27 de inch fiind la limita bunului simt pentru un monitor, sa fim seriosi) Rezolutie 2K poate pune probleme in unele aplicatii ce nu stiu inca sa o foloseasca, insa cu timpul se va remedia aceasta problema. Daca placa ta video este potenta, atunci nu ar trebui sa iti faci griji.
Am gasit monitorul la PC Garage, insa azi a disparut de pe stoc. Insa AICI aveti lista cu magazinele care il comercializeaza. Eu il recomand!