Concluzia articolului pe care urmaeaza sa il cititi este in titlu, asta in caz ca nu aveti prea mult timp la dispozitie. Oricum, pe scurt, povestea este despre un inginer roman care a fost dat afara de catre angajator pentru ca folosea Yahoo Messenger, in timpul serviciului, in interes personal.
Angajatorul (inca n-am reusit sa aflu firma la care lucra, dar eram curios) lui Bogdan Mihai Barbulescu, ca asa il cheama pe personajul principal al povestirii, l-a prins pe acesta ca pierdea vremea pe chat. El n-a recunoscut dar ulterior compania i-a aratat toate conversatiile acestuia.
Evident, omul a fost data afara. O mica specificatie aici: Bogdan a fost angajat la acea firma intre 2004 si 2007.
Pentru ca s-a considerat neindreptatit, acesta a dat in judecata compania pentru violarea intimitatii. Pentru inceput procesul a avut loc in Romania, unde Bogdan a pierdut peste tot, inclusiv la Curtea de Apel de la care a primit o decizie definitiva, pe 17 iunie 2008.
Dupa care, angajatul a continuat „razboiul” impotriva firmei la care a lucrat la CEDO (Curtea Europeana pentru Drepturile Omului), depunand si acolo o plangere in 2008. Ieri, marti – 13 ianuarie 2016, a primit un raspuns: angajatorul era complet indreptatit sa faca ceea ce a facut si nu a incalcat drepturile omului, sau intimitatea lui, citindu-i mesajele personale date in timpul serviciului.
Pe langa aspectul acestei decizii, despre care sunt multe de spus, vreau sa mai remarcati doua lucruri. Primul, omul a lucrat la firma aceea intre 2004 si 2007, deci daca atunci tehnologia ii permitea angajatorului sa citeasca mesaje private, ganditi-va ce se poate face azi. Da, evident ca si metodele de securitate personala au fost imbunatatite, dar evident ca, odata cu acestea, si cele de supraveghere. In fine, al doilea lucru este durata unui proces la CEDO, care a fost de aproape 8 ani, asta in caz ca aveti vreodata idei.
Eu aici vad un conflict mai vechi intre angajator si angajat. Angajatorul a cautat sa-l concedieze cu orice mijloace si cand a gasit ceva a profitat. Daca angajatul era ok nu-l dadea nimeni afara pentru ca statea pe messenger. Am si eu deja peste 10 ani vechime la 3-4 firme chiar si multinationale si nu am auzit sa dea pe cineva afara ca „pierdea timpul” pe mess. Ca iesea la tigare de 10 ori pe zi era o problema mult mai mare. Parerea mea!
Uhm, niciodată să nu folosești internet-ul oferit de companie.
Mereu să te conectezi la un VPN privat când ești înafara rețelei din casa ta.
Și chiar de acasă să folosești un proxy privat care nu trimite IP-ul original.
This are just some of the basic things you have to do in the modern spying society of informational whoreliness.
Ca si IT-ist intro companie multinationala va zic sa stati linistiti ca nu va controleaza nimeni fara motiv. Da exista diverse softuri sau device-uri mai mult sau mai putin profi care monitorizeaza activitatea sau traficul pe internet, dar nu sta nimeni sa vada cine ce face, doar in cazuri extreme.
Pe mine m-au spionat după ce le-am spus că nu mai vreau să lucrez la ei. Dar ei că hai mai stai 2 săptămâni, hai că ne înțelegem. Și apoi, că pierdeam vremea fiindcă evident că nu vroiam să stau nici o secundă mai mult la ei, mă cheamă și mă întreabă de ce nu lucrez arătându-mi capturi de ecran.
Ce să zic? Români. Nu au acceptat să plec de la ei, dar au fost mega încântați că m-au prins cu mâța-n sac.
Din cate am studiat pe scurt cazul a fost cam asa ! Angajatorul ia cerut expres angajatului sa infiinteze o adresa de mail special pt comunicatiile firmei cu tertii !!! Atentie nu era mailul lui privat secret ! I I se specificase ca pe acest cont va primi si trimite comunicari doar intre companie si tertii cu care aceasta avea relatii economice ! Acest lucru era prevazut in regulamentul intern si conditiile de angajare ! Fiind adresa creata pt companie este normal ca este proprietatea companiei nu a celui care a creat-o sau o utilizeaza vremelnic ! Primind si trimitand mailuri in interes personal pe aceasta adresa angajatul a incalcat termenii de angajare si regulamentul intern ! De fapt se pare ca angajatul a mers in instanta punand inainte mesajele personale incercand sa spuna ca I se incalca viata privata fapt ce era exact opusul ! E ca si cand ti se cere sa nu utilizezi masina firmei ca sa ti cari familia la mare sau sacii de cartofi de la piata ! Acum e incalcare a vietii private daca te a prins seful ca faci sex in masina companiei in excursie la munte ? Am lucrat in mai multe companii pe extern din Dubai in DK sau IRL ! Cam peste tot este aceeasi politica din cate am observat ! Ba chiar sunt reguli mai stricte gen poti fi controlat corporal sau automobilul personal cu acordul tau in premisele companiei pt sustragere de bunuri sau documente ! Bineinteles ca ai dreptul sa refuzi dar acest fapt este o conditie de desfacere a contractului de munca fapt ce se specifica de la semnarea acestuia plus ca la refuzul controlului firma isi rezerva dreptul sa sesizeze organelle in drept(politia) cand banuieste ca ceva este sustras si nu primeste acceptul de control…asa ca sa nu ne mai dam noi romanii mai destepti decat suntem. Nici un for judecatoresc din lumea civilizata nu iar fi dat dreptate…
Eu sunt de parere ca problema e mult prea simpla si nu cred ca angajatorul – printr-o firma terta sau posibilitate – citeste mesajele private…
Orice firma are intranet, o retea locala. Din start poti monitoriza orice iese si orice intra. Angajatorul practic asta a si facut, a stat la panda si l-a „turnat” cand a fost cazul…
Yahoo de exemplu, si orice alta firma, nu ofera conversatiile sau alte lucruri private ale clientilor sai – decat in instanta si cu ordin judecatoresc.
Eu nu stiu la ce firme lucrati voi, dar sa incepem-cu o firma respectabila blocheaza tot trafic-ul ‘ilegal’ din netexchange sau chiar din gateway(daca te mananca..)
Deci de la bun inceput astfel de discutii „cum, de-ce etc” despre ceva ca Y! Messenger sunt irelevante.
Orice admin stie sa blocheze port-urile, sau mai simplu foloseste GP-urile si setezi de acolo se porneste si ce nu, si pa-pa…
(asta cu VPN-ul e tare rau de tot, sa faci VPN la servici, ha, am ras, unde lucrezi…. KFC ?)
useful keywords: ssh tunnel, socks
@petrescs
Trebuie neaparat sa vezi un domain, nu poti sa faci nimic NIMIC decat ceea ce vrea adminul sa te lase sa faci la un PC care este sub un domain;
Daca eu ca admin nu iti dau voie sa folosesti IE-ul, nu o sa il folosesti, nu te las sa instalezi nimic etc;
Daca vreau ca tu sa poti deschide numai .doc, numai pe alea le deschizi, pot sa iti dictez si cat de mari pot sa fie .doc-urile, si cand le deschizi etc etc etc.
Pot sa te fac sa nu poti sa stergi nimic de pe desktop, si sa nu ai access la NIMIC altceva, CP, My computer, network, in-uri etc, nimic.
Iti dau voie doar la un singur folder care face foward intr-un datadump server, unde ulterior le verific.
(asa se face in momentul de fata la noi la firma)
Pot sa iti scot si ceas-ul si tu nu ai de ales.
Nu ai cum sub nicio forma sa treci pe langa aceste ‘reguli’, daca iesi din domain, nu mai ai login la acel terminal, deci … 🙂
(oricum nu poti sa iesi din domain sa incepem-cu, pentru ca trebuie admin)
https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh147307%28v=ws.10%29.aspx?f=255&MSPPError=-2147217396
(pentru incepatori)
Cum n-am mai folosit Windows de la NT4.0 incoace, te cred pe cuvant. Nu stiu insa cati isi permit sa isi tina reteaua asa strict. Pentru celelalte cazuri, un putty bine folosit poate face minuni.
Mai sus este procedura standard pentru un terminal in orice corporatie sa stii;
Unui operator nu ii trebuie decat word-ul sa scrie (sa zici comenzi) care le depoziteaza intr-un folder care se duce la (sa zici finante)
Nu ii trebuie browser, access retea/local, install/mod, in-s/out-s s.a.m.d.
(noi scoatem inclusiv ceas-ul de pe taskbar, pentru ca productivitatea are de suferit cand te uiti la ceas cat mai ai pana pleci acasa)
Cat despre monitorizare se face simplu cu click-dreapta view din consola winsr2012.
Daca este o problema totusi unde cineva foloseste „faisbuc” sau „Y! mess” la servici, pei aici problema este admin-ul pentru ca el nu-si face treaba sa limiteze stric terminalele.
De asta vin si zic ca astea-s cretinisme cu „vai faisbuc la servici” frate tu nu trebuia sa ai access la asa ceva sa incepem-cu, ~da afara admin-ul.
@Silver ce descrii tu acolo din compania ta pare ca descrii un lagar de concentrare. N-as lucra pentru o astfel de firma atat de rigida pe politicile de IT nici mort. Auzi tu, scoate ceasul din taskbar ca are de suferit productivitatea. Plm, suntem oameni nu roboti de productie. De aia am renuntat sa mai lucrez in multinationale, spalaturile pe creier pentru angajatii mai saraci cu duhul sunt norma acolo.
Eu printre altele puteam face asta acum peste 8 ani. Puteam vedea ecranul oricarui angajat si monitoriza orice facea. Se cerea doar sa nu aiba filme si muzica pe calculatoare si in fiecare zi obtineam log-uri cu tot ce aveau pe computer.
SubSeven cumva? Ce vremuri… :d
Romani fomisti si dati jos acum din copac. Auzi tu, productivitatea scade daca se uita la ceas. How about ze own fone ceas, desteptilor??
Company policy;
Si razi, politica asta vine direct copy-paste din America…..
Ce tampenie…esti la munca..folosesti calculatorul firmei…esti in timpul programului in care trebuie sa muncesti nu sa stai pe facebook sau mess. E foarte misto sa stai pe mess pe curentul companiei. Ca si principiu e o prostie. E calculatorul companiei care este destinat doar muncii de ce sa nu fie monitorizat?.. Chestia e ca angajatul nu trebuia sa lege viata personala de calculatorul firmei… El singur sia dus viata persoana in firma…nu sa dus firma peste viata lui personala…
Correct !
Alt corporatist spalat pe creier….
Alt comment irational ! Munceste tu unde vrei si ti se accepta regulile tale…nu vrei si pe mama la munca sa ti faca ceiutz puiutz ? Exista oameni ce se pot integra normal si civilizat in mediul si regulile de la locul de munca si cei care mereu vor zbura de colo colo mirandu-se de ce nu se integreaza nicaieri…
Heh, asta imi zicea si un coleg de multinationala cand i-am zis ca m-am saturat si plec, unul dintre aia spalati pe creier despre care vorbeam in celalalt comentariu, imi zicea ca unde ma duc, ca aici e bine chiar daca de fapt e nasol, etc. De fapt omul, ca si tine, inghitea toate bullshit-urile bagate pe gat de corporatisti doar din cauza faptului ca el nu era in stare sa-si ia viata in propriile maini si sa nu mai accepte rahaturile alea corporatiste si munca multa si platita sub nivel. recunosc ca la inceput m-am lasat dus de val, bagam munca si cate 18 ore pe zi, pana am zis STOP, asta nu e viata. Rezultatul, acum castig de 5 ori mai mult decat in multinationala lu’ peste iar colegu’ ala a ramas in continuare acolo pe aceeasi functie si acelasi salariu, ca doar e un loc „bun” de munca asa cum imi spunea.
Si nu, nu-mi facea mama ceiutz si m-am integrat perfect in colectiv, drept dovada inca ies la o bere din cand in cand cu fostii colegi, chiar si cu fostul manager.
PS: ia zii, la cate team-building-uri ai fost anul trecut, acea chestia in care tu ai senzatia ca primeti o vacanta moca din partea companiei cand de fapt ei te mai spala putin pe cerebel si la sfarsit mai esti si mandru ca ai obtinut o vacanta moca si cat de mult ii pasa companiei de tine hahaha
Daca nu ti plac multinationalele si regulile lor poti lucra la firmele multibordei ale lui vasilica sau georgel pe salariul minim si vezi ca si acolo s ar putea sa zbori daca nu respecti reguli de genul ,,,mergi ma si bate covorul,, ca te dau afara f…tu-ti g…ra m..ii de puturos…no offence
Xtz eu nu partcip la team buildingurile altora caci am propriile businessuri din care traiesc…ha ha ha
Aha, am inteles, deci esti tipul de afacerist de carton care are impresia ca angajatii sunt proprii lui sclavi si ca le face un serviciu ca le plateste salariu, nu ca de fapt trebuie platiti pt munca depusa, intalnesti peste tot tipul asta de patron si de-aia multi renunta si ne plangem ca ne pleaca angajatii bine pregatiti din tara…
Succes in continuare in afaceri, dar cu asa mentalitate comunista nu te vad bine…
Xtz ps
Confunzi cerebelul cu encefalul mai deschide o carte sa vezi ce face fiecare…
si eu sunt administrator de firma…personal las angajatii liberi..stau in permanenta cu facebook deschis si cu tv pornit dar….daca as considera ca acestea afecteaza randamentul leas interzice prin regulament…si cine incalca regulamentul evident ca este concediat…si ii urez succes sa castige de 5 ori mai mult ca freelancer…. nu vreau sa stau in calea fericirii nimanui…
Da, abordarea asta a ta este corecta, nu degeaba companiile evoluate ca Google si Facebook au cam renuntat la programul de munca, ei lucreaza pe proiecte, daca esti in stare sa termini proiectul intr-o saptamana in loc de o luna cat este timeline-ul, atunci poti sa si dormi la propriu la munca, dar in Ro daca te vad ca esti potent iti dau si mai mult cat sa nu poti duce astfel incat nu se mai merita sa arati ca esti bun deoarece tot tu ai de suferit…
What have i done…..
Fiecare firma, fiecare admin aplica regulile lor, la urma urmei, pe bune acum, dar tu esti la servici, tu nu esti acolo sa te uiti pe facebook.
Daca mie imi vine manager-ul si-mi sare-n cap „vezi ca astia freaca duda”, si eu ma uit prin RCP la ei si vad ca-s pe facebook, n-am de ales… altfel imi pierd eu slujba, si pe buna dreptate…
„Yo, ho, haul together”
Silver, eu n-am zis ca esti tu de vina.
Unele companii aplica corectitudinea doar intr-un anumit sens, adica dinspre angajat catre companie, in sensul celalat nu se pune. Cate companii recunosc faptul ca iti forteaza angajatii sa stea peste program dar „uita” sa le plateasca ore suplimentare. Da, mie mi s-a intamplat in mai multe multinationale in care am lucrat. In schimb vor sa fii corect fata de angajatori si sa muncesti 8 ore cap-coada fara intreruperi de orice natura. Zii ca nu ti s-a intamplat niciodata asta, Silver.
Orice angajator zdravan la cap stie ca munca multa si proasta e mai de nedorit in comparatie cu munca mai putina dar buna. La mine la munca toti stau cu facebook-ul deschis plus bloguri si site-uri de stiri. Programatorii lucraza in medie cam 4 ore/zi, iar daca in acele 4 ore au facut treaba buna compania e multumita. Compania e constienta ca nu poti fi masina si lucra cu randament 100% cele 8 ore, obosesti si te termini si psihic. Sa nu uitam ca cea mai importanta resursa a unei companii sunt angajatii. Daca angajatii sunt multumiti si clientii vor fi multumiti iar compania va merge bine. Degeaba imi ascund ceasul si ma freaca cu zeci de reguli idioate, daca prind sihtir de ei pot fi intentionat ineficient. Revenind la subiect, in codul muncii stiu sigur ca se vorbeste de pauze obligatorii pentru tigara, etc. Daca nu sunt fumator si intru putin pe facebook ca sa discut ceva nu mi se pare normal ca angajatorul sa se uite ce vorbesc eu, chiar si in timpul programului. Nu suntem totusi animale.
xtz…si eu consider ca abordarea asta este corecta…si de bun simt… dar ai idee cati au fost care cand au venit au zis ca e statiunea monteoru?.. A fost fix pe sistemul: aa ce fraier e asta.. ma joc candy crush si el imi da salariu….Si au fost concediati instant..pentru ca cel putin la mine lipsa de bun simt este cea mai grava abatere… Dar pana la urma am gasit persoanele care au reusit sa inteleaga ca desi nimeni in firma nu e „patron” totusi trebuie sa fie respect…respect pentru MUNCA…Multi nu inteleg ca libertatea e si un test…ca poate „seful” daca nu iti zice sa faci nimic intr-o zi…e curios sa vada si daca misti tu un pai din propria initiativa sau stai si o freci 8 ore…
Corect, din pacate sunt multi trantori de-astia, eu vorbeam din punctul meu de vedere deoarece mi-am facut treaba, de multe ori chiar si peste pe unde am lucrat. Si ca veni vorba de bun simt, tot din aceasta cauza imi faceam treaba, bunul simt invatat de acasa ma facea sa-mi fac treaba pentru banii pe care-i luam, indiferent ca au fost bani multi sau putini. Problema mea este ca nu accept lesa, nu-mi sta bine cu ea, de-aia am fugit de armata si de-aia nu am acceptat impuneri aberante la locul de munca.
Aici e si alta chestie… sunt persoane care sunt facute sa fie angajati…si persoane care sunt facute tocmai sa nu fie angajati…Si eu am o problema cu autoritatea…Eu sunt genul care daca un militian imi vorbeste urat il injur chiar daca imi da amenda maxima…Acum depinde si de la om la om…si oricum…cand te angajezi undeva vezi care sunt regulile…si ca angajat poti pleca oricand…E ca la casatorie…doar ca angajatorul da mai greu divort decat angajatul 🙂
Spre surprinderea celor ca tine ce cred ca cineva ii plateste sa vina la birou pt counter strike comunismul de care vb tu se pare ca e mai in floare in vestul europei decat la noi…dar ce stii tu ? Mai ai ceva ani pana sa te maturizezi …
@bogdan, deja bati campii, citeste mai sus ca am explicat, cat am lucrat la patron nu am venit la munca pt Counter-Stryke, mi-am facut treaba dar n-am acceptat umilinte si aberatii ale sefilor, daca n-ai inteles ideea mea.
PS: nu stiu ce patron esti tu de ai atat de mult timp de stat la taclale pe net, am si eu prieteni cu afaceri si abia daca au timp de iesit la o bere o data la 1-2 luni, se vede ca aberezi, pe net toti se dau mari patroni. Probabil esti si tu vreun sefulet de genul parvenit (gen maistru) care are cativa subalterni in subordine si esti ofticat ca n-ai nici-o autoritate asupra lor si te refulezi aici pe blog.
Da…asta este ciudat la romani…In tara vor salarii mari…munca putina..drepturi..libertati…etc..Cand se duc la munca afara…gura mica..munca pe branci..bani putin comparativ cu bastinasii…drepturi zero…libertati ca pe plantatie… Asta nu am inteles niciodata…
„Asta nu am inteles niciodata…” – pai tocmai, ca nu ai inteles-o. Oare de ce aia care s-au dus pe afara totusi prefera sa ramana acolo si sa nu se mai intoarca daca e asa bine la patronul roman? Si aici vorbesc de job-uri calificate, nu cules capsuni si castraveti prin spania, sau salahoreala. Stai linistit ca, cunosc situatia de afara, intr-adevar, acolo se pune accentul pe calitate dar nu ai sa vezi vre-un neamt sau francez sau altceva din Europa de vest sa iti stea peste program fara sa fie platit, in conditiile in care in Ro se practica la greu chestia asta chiar si in multinationale, sau sa fie jignit/hartuit de catre superior, plus concediul programat este concediu, nu ca in Ro in care mi s-a zis ca nu-mi mai poate da concediu ca au nevoie de mine in conditiile in care deja dadusem avansul pentru bilete la munte, asa ca nu te mai plange ca nici angajatul, dar nici patronul din ro nu sunt usa de biserica.
Hai ca deja furi curent…poate te prind astia…