Pret de aproximativ doua saptamani, Samsung Galaxy Z Fold 6 mi-a fost telefon secundar. Lansat de curand impreuna cu versiunea Flip 6, acesta ramane un telefon puternic si interesant, insa in opinia mea trebuie sa se schimba cateva lucruri.
Samsung Galaxy Z Fold 6 este, fara indoiala, un telefon interesant. Pliabilele nu mai sunt dispozitive exotice si cam toti producatorii ofera acum cel putin un model. Samsung a prezentat un astfel de concept in urma cu 10-12 ani, deci s-a lucrat la ele de mult timp.
Ei sunt cei care au dat startul si pentru mult timp au fost numarul 1 la vanzari, dar din ce am inteles Huawei vine tare din spate. Cifrele astea pe mine nu ma intereseaza asa tare si vreau sa va fac un rezumat despre cum a fost experienta mea cu acest telefon.
Puncte pozitive
- Design si constructie – in sfarsit Samsung a venit cu un design mai bun si cu niste materiale premium. Da, s-au inspirat tot de la ei din gama si au venit cu o rama noua si telefonul se simte acum mult mai bine si parca mai modern. Multe nu s-au schimbat de la prima generatie, insa acum se simte mai subtire, este mai confortabil si iti lasa impresia de robustete. Samsung a reusit sa rafineze liniile si sa creeze un dispozitiv care arata modern si sofisticat. Telefonul este erzistent la apa si praf avand protectie IP48, Gorilla Glass Victus 2 pe ecranul exterior. Masoara 12.1mm cand este inchis si doar 5.6mm cand este deschis.
- Ecranul exterior – este un ecran de 6.3 inch cu o densitate a pixelilor de 410ppi si protectie Gorilla Glass Victus 2. Este un LTPO AMOLED 2X cu 120Hz, 2600nits luminozitate maxima si este acum mai usor de folosit si suficient de mare pentru a folosi telefonul inchis. Aici putem spune ca lucrurile au evoluat.
- Difuzoare bune by AKG – Samsung detine AKG si foloseste tehnologia lor pe telefoane. Difuzoarele sunt stereo si se aud excelent in filme si muzica. Au un volum ridicat si o claritate aparte. Ce nu imi place o sa va spun mai jos.
Puncte negative
- Ecranul principal – totusi, una dintre cele mai mari dezamagiri pentru mine ramane ecranul principal. Desi am ajuns la a sasea generatie, acesta nu a evoluat suficient. Indoitura centrala, o problema prezenta inca de la prima generatie, este inca vizibila si perceptibila la atingere. Acest aspect este deranjant in timpul utilizatorii si la inceput am acceptat problema pentru ca am inteles ca dispozitivele pliabile sunt la inceput. Acum nu mai suntem la inceput. N-as vrea sa mai vad asa ceva pe nici un telefon de acest gen, indiferent de producator.
- Amplasarea difuzoarelor – un alt minus al acestui telefon il reprezinta amplasarea difuzoarelor. Cand telefonul este deschis si se foloseste ecranul mare, boxele sunt situate pe partea stanga, in partea de sus si de jos a telefonului. Astlfe, sunetul vine doar din partea stanga, chiar daca boxele sunt stereo. Acest lucru poate duce la o experienta neplacuta si la un sunet dezechilibrat, mai ales cand vizionezi un film. O solutie mai logica ar fi fost amplasarea boxelor in diagonala pentru a crea un efect stereo mai echilibrat. Aceasta problema de design este destul de surprinzatoare, avand in vedere atentia la detalii pe care Samsung o acorda de obicei.
- Pretul – destul de mare!
Alte informatii
Bateria instalata pe Z Fold 6 este o unitate de 4400mAh cu incarcare pe fir la 25W, wireless la 15W si include si reverse charging la 4.5W. Autonomia nu este surprinzatoare si nici dezamagitoare. Conteaza cum si cat folosesti telefonul. Deloc surprinzator, bateria mi-a oferit o autonomie de o zi, de dimineata pana seara, in conditiile in care utilizam telefonul moderat.
Camera foto este formata din trei senzori: 50MP cu OIS, 23mm, f/1.8, un senzor de 10MP telephoto de 66mm, f/2.4 cu OIS si 3x zoom optic si un senzor de 12MP ultrawide, f/2.2, 12mm, fara stabilizare optica. Camera frontala este doua, ca sa ma exprim intr-un limbaj de Caragiale. Z Fold 6 are o camera frontala integrata in ecranul principal, cel mare, pe care nu o vezi decat daca te uiti atent, dar si o alta camera secundara pe ecranul secundar, cel mic. Prima este de 4MP si nu ofera o calitate extraordinara, dar macar este ascunsa sub ecran, iar a doua este de 10MP si face poze chiar reusite.
Pozele nu sunt rele. In sfarsit nu mai vad acel verde suprasaturat. Totusi, sunt multe locuri pe unde se mai pot imbunatati dar nu cred ca probleme sunt de hardware.
Samsung Z Fold 6 dispune de USB Type C 3.2, suporta Samsung DeX, are senzor de ampernta pe butonul de power amplasat lateral si foloseste o platforma Snapragon 8 Gen 3 pe 4nm care va rula orice joc si aplicatie din prezent. Il gasiti in diferite capacitati de stocare, pornind de la 256GB pan ala 1TB, toate cu 12GB RAM.
Concluzii
Samsung Galaxy Z Fold 6 este un telefon bun, dar care ne arata ca mai sunt provocari nerezolvate. Imbunatatirile aduse designului sunt laudabile, dar problema ecranului principal trebuie abordata urgent pentru a imbunatati experienta utilizatorilor. Daca Samsung reuseste sa rezolve acest aspect, seria Fold are potentialul de a deveni un telefon cu adevarat bun. Si daca pretul o sa scada…
Il gasiti la eMAG la pretul de 8000 lei varianta de 256GB, 8655 lei varianta de 512GB, acum fiind redus de la 8700 lei, si 11.799 lei varianta de 1TB.
Vivio a zis
A dat in sfarsit Samsung un telefon la review?
Mi-a placut ecranul mare al generatia anterioara, util la cautati pe web mai serioase, dar pretul si grosimea au cantarit greu impotriva lui.