Pe data de 4 noiembrie 2010, asa cum a promis, Microsoft a lansat pentru Xbox 360 controller-ul de miscare Kinect. Pentru cei ce nu stiu, acesta nu are manete sau butoane, ci vede miscarile intregului nostru corp prin intermediul unei camere speciale, iar software-ul aditional le traduce in comenzi pentru variatele jocuri.
Camera este compusa din trei senzori video distincti, unul central color de 640*480 pixeli (limitat software la 320*240 pixeli) si alti doi laterali pentru orientare 3D, plus patru senzori audio. Si se conecteaza la consola fie printr-un port USB, caz in care trebuie si legata direct la priza, fie doar prin port-ul special cu care este prevazut Xbox-ul 360 de cand a slabit.
Pretul controller-ului Kinect este, asa cum spuneam, destul de mare: 150 $. Si in acesti bani primim si colectia de jocuri Kinect Adventures, care ne permite sa exploatam posibilitatile noului dispozitiv. Dar si asa, este aproape cat un Xbox 360 Slim 4 GB (care costa 200 $).
Iar cei ce nu au o consola inca, o pot acum achizitiona impreuna cu noul Kinect, diferenta de pret fiind in acest caz de 100 $: Xbox 360 Slim 4 GB Kinect este 300 $, iar Xbox 360 Xlim 250 GB Kinect ajunge la 400 $.
Desi Microsoft si-ar fi dorit mai multe titluri la lansare, pentru a face acest controller cat mai tentant si dorit, programatorii au avut mai multa bataie de cap decat se asteptau. Asa ca momentan, pe langa Adventures, ne mai putem delecta cu Kinect Sports, Dance Central, Kinectimals si Your Shape Fitness Evolved. Dar in scurt timp si mai multe astfel de jocuri vor sosi.
Trecand putin peste wow factor-ul adus de Kinect, nu putem sa nu-i observam dezavantajele. In primul rand, pentru ca trebuie sa ne folosim tot corpul, avem nevoie si de spatiu. Deci fara o camera mare in care sa ne jucam, nu vom putea folosi acest dispozitiv. In al doilea rand, avem nevoie de lumina. Pe intuneric nu vom face mare lucru.
Iar acum, la lansare, fie senzorii si soft-ul nu au fost deplin finisate si ajustate, fie tehnologia a fost introdusa putin prea devreme. Pentru ca de multe ori Kinect nu interpreteaza corect miscarile, nu vede chiar toate subtilitatile, si reactioneaza fie prea devreme fie prea tarziu. Dar poate este vorba de prima situatie, si in lunile urmatoare toate scaparile vor fi remediate.
Microsoft spera ca pana la sfarsitul anului sa vanda peste cinci milioane de Kinect-uri. Si pentru asta a demarat o campanie publicitara de 500 milioane $, adica echivalentul a 3.3 milioane de astfel de controller-e. Daca le-ar fi dat pe acestea pe degeaba, sigur si-ar fi atins cifra… Dar chiar si asa, cu ocazia lansarii stocurile nu au fost prea mari. Multe magazine au primit numai unitatile necesare pentru a onora precomenzile.
Am citit pe un site astazi ca cica ar fi fost hackuit deja de niste tipi.