Cercetatorii de la MIT au pus la punct un nou material capabil sa epureze apa de substante hidrofobe. Acesta este tesut din nanofire de oxid de potasiu manganizat, si cu ajutorul proprietatilor de capilaritate poate absoarbi diverse substante lichide. Macroscopic arata ca o sugativa in actiune.
Materialul este la randul lui hidrofob, deci poate absorbi doar substantele uleioase, nemiscibile cu apa. Imbibat la maxim, isi creste masa de 20 de ori, deci are si o capacitate destul de mare de absorbtie. Si dupa scoaterea din apa, este perfect uscat si plin cu orice substanta hidrosolubila era in zona.
Mai mult decat atat, este foarte rezistent la caldura, putand fi incalzit pana ce lichidul absorbit este evaporat, recolectat, si atat materialul cat si substanta putand fi refolosite. Acest material ar putea fi foarte folositor in accidentele ecologice cu deversari de petrol in mare, care pana acum erau adevarate dezastre prin impactul asupra naturii si imposibilitatea de a corecta rapid problema. sau ar servi ca filtru suplimentar de purificare a apei de consum.