La inceputul lui noiembrie 2010 Samsung se lauda ca lanseaza primul telefon 4G. Am spus si atunci ca, de fapt, 4G nu exista deocamdata decat in faza de concept. Ceea ce este numit acum 4G e, de obicei, LTE sau WiMax. Asta in cazul fericit, in cazul trist HSPA+ e numit tot 4G in America.
Idee de inceput
In Romania termenul „4G” este desprins din filmele science-fiction. Oricum, in cativa ani buni o sa avem si noi 4G si atunci puteti veni sa recititi articolul asta. Pentru ca firmele de piar va vor vinde 3G+ pe bani de 4G. Si va vor oferi EDGE. Aproape asta se intampla acum in America.
Cand am spus ca 4G nu exista (paragraful doi) m-am documentat destul de bine. Am aflat ca LTE este o tehnologie pre-4G. Urmatoarea pe lista e LTE Advanced care va desemna, intr-un final, o nou standard in comunicatii wireless. Este vorba despre adevaratul 4G.
Care este situatia reala acum
S-a cazut de acord, desi nu e corect, sa fie numite conexiuni de date 4G LTE-ul si WiMax-ul. Prin 2009 T-Mobile si-a upgradat infrastructura pentru a oferi HSPA+ (un fel de 3G+). La scurta vreme au lansat un telefon cu Android care era capabil de HSPA+ si au facut valuri cum ca ar oferi „viteze similare 4G” – „4G like speeds”. Mai tarziu au lansat inca un dispozitiv la care i-au facut acelasi gen de reclama, doar ca mai puternica. N-a trecut multa vreme si s-au hotarat sa anunte ca au retea 4G. Ceea ce era complet fals.
Intre timp Verizon si Sprint s-au pus pe treaba si au trecut la dezvoltarea retelelor 4G adevarate. Acum ei ofera LTE si WiMax. Nu sunt 4G dar sunt mai aproape de adevar decat rivalul mentionat anterior.
La CES-ul de anul acesta AT&T a lansat telefoane ce contin termenul de 4G doar in titlu pentru ca, de fapt, ele sunt capabile doar de viteze HSPA+. Au promis ca vor lansa in curand si telefoane LTE.
Vitezele oferite de LTE/WiMax si HSPA+
WiMax-ul este inca cel mai rapid standard de pe piata. Maximul teoretic pentru viteze de download este de 128 Mbit/secunda si 56 Mbit/secunda la upload. Verizon foloseste LTE. Teoretic acest standard (in conditiile actuale) trebuie sa ofere download la viteze de 100 Mbit/secunda si upload la viteze de 50 Mbit/secunda. In final, HSPA+ merge doar cu maxim 56 Mbit/secunda la download si 22 Mbit/secunda la upload.
In varianta finala atat LTE cat si WiMax vor oferi pana la 1 GBit/secunda viteze de download. Asta va fi adevaratul 4G. In orice caz, diferenta dintre teorie si practica e enorma. Vitezele pentru LTE la Verizon nu depasesc 12 MBit/secunda la download si jumatate la download. WiMax-ul de la Sprint merge cu doar 10 Mbit/secunda la download, desi teoretic ar trebui sa fie mai bun. HSPA+ e jalnic rau de tot, T-Mobile are o medie de 3 Mbit/secunda la download si 1 Mbit/secunda la upload. Asta e 4G mai oameni buni?
Concluzie
Ofertele sunt facute pentru a genera vanzari dar de putine ori cifrele tiparite pe hartie se vor reflecta in realitate. Asta se intampla in orice domeniu, nu doar in telecomunicatii. 4G-ul va veni si la noi cand altii se vor fi plictisit deja de el. Atunci noi vom avea, de fapt, 3G+ si maxim LTE iar ei vor nascoci un nou standard. Probabil ii vor zice 4G+, care va fi doar LTE Advanced, adevaratul 4G. Pana una alta Romania sta binisor la 3G.
Daca doriti sa aflati mai multe puteti sa dati un ochi macar pe Wikipedia.
florynel a zis
Asa suntem noi,ultimii la orice ,dar primii la preturi ridicate.
ValsiS a zis
de ce zici asta florynel ?
la internet de mare viteza se stie ca suntem printre primii din lume … deci totusi nu trebuie sa exagerezi 😀
i-am aratat unui norvegian de origine turca (deci stia cum e internetul si in norvegia si in turcia) ce conexiune am eu la internet si cat de repede copiez un fisier de un gb (am copiat cu 10.7 mb/s ) si cand a vazut timpul a ramas masca :))) zicea ca nu e adevarat. deci nu ar trebui sa ne plangem chiar asa mult. tin minte ca in 2004 😀 aveam viteza de 30 kb/s cel mult, si eram tare bucuros
florynel a zis
OK,internetul de mare viteza este o exceptie de la regula.
Darius a zis
Internet de mare viteza. 🙂
florynel a zis
Uite aici internet de mare viteza. 🙂
florynel a zis
catalin baboianu a zis
de unde ai tu internet la download de 87m/s ?
Darius a zis
Scrie la fiecare din imaginile de mai sus „ISP”.
catalin baboianu a zis
bun, vreau si eu, sunt din brasov, pot as am ?
Darius a zis
Intreaba-i pe cei de la RDS daca au FiberLink in zona ta.
catalin baboianu a zis
da au, se plateste in euro si vin cu un cablu separat, asa miau zis acum un an dar cica era numai pentru persoane juridice, tu ai ? cat dai pe luna si care e faza ?
Darius a zis
http://www.rcs-rds.ro/
ValsiS a zis
se pare ca tot eu o am cea mai buna :))) v-am depasit cu 2 mb 😀
http://www.speedtest.net/result/1136334526.png
florynel a zis
La upload stau mai bine ca tine :))
alin a zis
depinde de browser, cu chrome am scos cel mai mult, plus la rds conteaza si daca ti-ai platit factura, cand se apropie termenul limita cam taie din viteza. 🙁
vali a zis
fiberlink 1,25gb internsi exter 4mb +5 ip = 340euro instalre[350m fibra] sfp am avut eu ,am sever de mail si minireta ce trece prim mine:D
CIA a zis
Catalin Baboianu, nu trebuie neaparat rds. Intereseaza-te ce retele de cartier sunt in zona. Eu sunt din Buzau si am Fastlink si am 100 Mbps Metro si 9 Mbps Extern
http://www.speedtest.net/result/1125390715.png