Microsoft a anunțat ieri preluarea Activision Blizzard, publisher-ul din spatele francizelor World of Warcraft, Call of Duty, Diablo, Starcraft și Overwatch. Tranzacția, estimată la 68,7 miliarde de dolari (95 dolari/acțiune), este cea mai mare din istoria Microsoft.
Cu toate că erau ceva zvonuri în domeniu, majoritatea dintre noi am fost luați prin surprindere de mișcare. Mai ales că Microsoft nu are nimic de-a face cu jocurile respective, sau cu jocurile de orice fel. Asta cu excepția Minesweeper, jocul făcut celebru de angajații statului român. 🙂
Doar că New York Times a avut răbdarea și resursele pentru o analiză detaliată, care ne arată că scopul mișcării este intrarea în domeniul Metaverse, noua direcție spre care marile companii de IT și social media au adoptat-o.
Microsoft are deja Mesh – o platformă de colaborare și comunicații. Engadget a descris-o ca fiind „noua încercare ambițioasă a companiei de a uni colaborarea virtuală holografică pe mai multe dispozitive, fie că acestea sunt căști VR, AR, laptopuri sau smartphone-uri”.
Iar cum tot mai multe indicii dau acest Metaverse ca fiind viitorul (bănos) pentru companiile care decid să investească devreme acolo. Iar, pentru că industria de gaming este deja cu un picior pe acel teritoriu, pentru Microsoft a fost mai profitabil să plătească o căruță de bani pentru o firmă cu experiență în domeniu.
Activision Blizzard este bine cunoscută pentru realizarea unor jocuri online cu au o componentă Metaverse. Pe lângă foarte popularul shooter Call of Duty, compania este cunoscută pentru World of Warcraft, un adevărat concept la momentul lansării sale, în 2004. La vremea respectivă acesta a introdus interacțiunea între jucători din diferite colțuri ale lumii, care au început să coopereze online pentru a finaliza misiuni, în efortul de a-și consolida avatarurile digitale prin colectarea de articole precum arme și armuri.
Deși Activison Bllizard a fost complet dezinteresată de tehnologia VR, Microsoft a dezvoltat HoloLens, un set de căști de 3.500 de dolari care proiectează holograme digitale, dar nu neapărat pentru jocuri ci cu un accent mai pronunțat pe aplicații utile companiilor sau agențiilor publice. Acest tip de tehnologie, numită realitate augmentată, permite propriu-zis munca și interacțiunea de la distanță, iar unii o consideră mai aproapiată de conceptul de metavers decât simularea unor jocuri. Totuși, Microsoft este și dezvoltatorul Xbox, a doua cea mai populară consolă de jocuri după Sony PlayStation, dar, spre deosebire de PlayStation, Xbox nu a avut până acum o dimensiune de realitate virtuală.
Probabil ca astia de la „Times” au fumat ceva ca sa le iasa articolul asta sau voi sunteti pe langa subiect(nu de alta, dar nu pot sa accesez articolul initial)
„Microsoft nu are nimic de-a face cu jocurile respective, sau cu jocurile de orice fel” cum doamne vine asta????? Voi cititi articolele inainte de a fi publicate????
Am corectat partea respectiva, merci!