După ce a debutat în China în urmă cu o lună sub denumirea de Moto X30 Pro, Motorola Edge 30 Ultra ajunge acum și în Europa. Noul vârf de gamă de la Motorola aduce o configurație de actualitate, având la bord noul Snapdragon 8+ Gen 1 și până la 12 GB RAM, un design foarte bine pus la punct, cu mult peste ceea ce oferea Motorola în trecut, ecran OLED cu refresh rate de până la 144 Hz și, în premieră, senzorul Samsung ISOCELL HP1 de 200 MP. Are, de asemenea, încărcare rapidă de până la 125 W și acumulator cu capacitate de 4600 mAh. Prețul este unul extrem de competitiv în raport cu alternativele din piață cu dotări similare – doar 3999 lei în etapa de precomandă.
Specificații Motorola Edge 30 Ultra:
- Display: OLED 6.67″, 1080 x 2400 pixeli, 144 Hz, 1250 niți peak, Corning Gorilla Glass 5
- Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
- Memorie RAM: 8 GB sau 12 GB
- Stocare: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
- Conectivitate: dual SIM 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, NFC
- Cameră foto: wide 200 MP f/1.9, ultrawide 50 MP f/2.2, 12 MP telephoto 2x cu f/1.6; înregistrare video 8K@30 fps, 4K@60 fps
- Cameră selfie: 60 MP cu f/2.2
- Acumulator: 4610 mAh cu încărcare rapidă la 125 W prin fir și 50 W wireless
- Sistem de operare: Anndroid 12. 3 actualizări majore și patch-uri de securitate timp de 4 ani
L-am butonat și eu preț de câteva minute la evenimentul de lansare de la Milano, iar ca primă impresie vă pot spune că se prezintă foarte bine. Aduce o construcție mult mai bine închegată decât vârfurile de gamă anterioare de la Motorola, iar dotările sunt acum comparabile cu cele oferite de marii jucători din industrie. În ultimii ani, Motorola nu a mai îndrăznit să concureze pe segmentul smartphone-urilor premium, ci a preferat să facă unele concesii pentru a veni cu un preț cât mai mic în piață. Nu e, însă, cazul lui Edge 30 Ultra. Acesta pare că dorește să concureze cu mai toate flagship-urile ultra-premium, venind nu doar cu dotări de ultimă generație, ci și cu un design foarte bine pus la punct, cu margini extrem de înguste în jurul ecranului, ramă din aluminiu și sticlă mată pe spate.
Terminalul aduce un display OLED cu diagonală de 6.67″, rezoluție FHD+ și rată de refresh de 144 Hz. Nu ne-a fost comunicată proveniența acestuia, dar am o bănuială că e un panou produs de BOE. Chiar și așa, ecranul impresionează prin luminozitatea ridicată, prin culorile foarte vii și mai ales prin fluiditate. Densitatea de pixeli este, însă, ceva mai mică decât pe celelalte flagship-uri ultra de pe piață, dar trebuie menționat că Edge 30 Ultra vine și la un preț mult mai accesibil.
În materie de hardware, așa cum spuneam, Edge 30 Ultra este echipat cu ultimul SoC Snapdragon 8+ Gen 1, împreună cu 8/12 GB RAM și 128 GB, 256 GB sau 512 GB spațiu de stocare. În teorie, noua revizie a SoC-ului ar trebui să ofere performanță crescută, dar și o ușoară îmbunătățire a eficienței energetice. Terminalul zboară prin interfață, iar în benchmark-uri și în jocuri nu pare să se supraîncălzească și să intre în throttling la fel de ușor ca prima iterație de Snapdragon 8 Gen 1.
Configurația foto are în compunere un senzor wide de 200 MP cu f/1.9 și OIS, un senzor de 12 MP cu 2x zoom optic și f/1.6, un senzor ultrawide de 50 MP cu f/2.2 și o cameră selfie de 60 MP cu f/2.2. Ca primă impresie, camerele foto livrează performanțe peste medie, însă pare că au unele dificultăți la focalizare în condiții de luminozitate scăzută. Le-am testat doar în lounge-ul de prezentare, iar fotografiile au fost în mare parte excelente, fiind lipsite de aberații cromatice, postprocesare agresivă și detalii atenuate. Totuși, mai e de lucru la software. Captura e ceva mai greoaie decât pe Samsung Galaxy S22 Ultra și iPhone 13 Pro, de exemplu, iar modul auto are uneori tendința de a supraexpune fotografiile.
Acumulatorul are capacitate de 4610 mAh și suportă încărcare rapidă la 125 W pe fir și 50 W wireless, iar alimentatorul este inclus în pachet. Terminalul rulează Android 12 într-o variantă aproape stock, cu bloatware aproape inexistent, iar în ceea ce privește actualizările, producătorul susține că va oferi trei update-uri majore și patch-uri de securitate timp de patru ani. Edge 30 Ultra vine, de asemenea, cu funcția Ready For, care permite accesarea aplicațiilor și conținutului de pe telefon pe PC sau televizor. Este practic o alternativă la Samsung Dex.
Prețul anunțat este de 899 euro, însă în România pare să fie cu aproximativ 100 euro mai mic. Costă doar 3999 lei în configurația cu 12 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare și va fi livrat începând cu data de 15 septembrie. Din punctul meu de vedere, Edge 30 Ultra concurează direct cu vârfurile de gamă de la grupul BBK (Vivo, OnePlus, Oppo, RealMe) și Xiaomi și are toate șansele să câștige cotă de piață. Poziționarea Edge 30 Ultra este una foarte agresivă încă de la lansare, iar dacă prețul va coborî pe la 3500 lei în următoarele șase luni o să fie considerat un adevărat best-buy.
Deplasarea la evenimentul de lansare din Milano a fost asigurată de Motorola, însă opiniile autorului nu au fost influențate.