Desi exista programe pentru overclocking realizate de producatori sau de programatori terti, de ceva vreme si integratorii au inceput sa ofere aplicatii propri pentru aceste scopuri. Si daca pentru placile de baza mai toti integratorii au astfel de programe, la placile video abia s-a inceput.
Una dintre cele mai recente astfel de aplicatii, destinata overclocking-ului placilor video, vine de la MSI, si se numeste Afterburner. Ea este extraordinar de intuitiva, si compatibila cu majoritatea GPU-urilor de pe piata, fie ele AMD sau nVidia, indiferent de integrator.
Momentan la versiunea 1.4.0, Afterburner stie deja de Radeon HD 5970, si pe langa frecvente permite ajustarea si a voltajelor (bineinteles, doar la placile video care sunt capabile de asa ceva) si a turatiei ventilatorului. In plus, monitorizeaza si temperatura GPU-ului, si permite salvarea a cinci profiluri distincte, ce pot fi folosite in functie de necesar.
Iar versiunea urmatoare va include si Furmark, o aplicatie care streseaza la maxim subansamblul grafic. Singurul minus pe care l-am gasit in cele cateva minute de folosire a fost marja putin prea mica de ajustare a frecventelor, mai ales in jos. Ar fi fost benefica o plaja mai mare, pentru momentele in care nu ma ocup decat cu browsing-ul.
Cei ce doresc pot descarca MSI Afterburner de aici.
Am un 8600Gt si am sa incerc acest program.
Pana acum foloseam RivaTuner,cu care nu simteam mare diferenta plus ca trebuia si un restart la PC.
pe mine nu ma lasa decat la frecventa gpu si memorii,intr-adevar pot sa le dau dublu sa le ard.:)nu-mi place ca nu face un test inante ca la overdrive,sa nu risc avarierea.
Am folosit Riva. Dar ultimele oc video le-am facut din driver-e direct. Insa Afterburner este mai rapid de folosit. Alin, ce placa video ai?
his 4350 512 ddr2 (600/800)o tin la 640/880,din driver,la maximul din driver adica 650/900 am observat cand dau pauza la nfs shift si lucrez ceva si pe urma il reiau din bara apare imaginea cu artefacte si isi revine cand dau resume,doar acea imagine apare asa.si din pacate observ ca nu ma lasa nici cu acest program sa trec peste 650/900.:(
Revin si pot spune ca prg asta e varianta Super-Light a lui RivaTuner.E recomandat incepatorilor in OverClocking.
Daca stie careva un program pentru Overclocking la nVidia,de preferat pt seria 8,il rog sa posteze.
Pentru ce ai nevoie Sicilianul? Adica ce vrei sa mai faca?
Alin, placa ta probabil nu are voltajul ajustabil. Si ventilator cu turatie fixa. Iar artefactele ar trebui sa apara in timpul jocului cand sunt date de overclocking, adica la folosirea maximala a placii video. Nu cand ai trecut in mediu 2D, au scazut frecventele, placa s-a linistit, si te-ai intors in 3D.
Artefactele tale sunt mai probabil date de joc, sau de driver. Al treilea joc din 3DMark 2006 (cel cu soarele si peisajul desertic) mi-a dezvaluit mie artefacte vizuale date de overclocking (desi unele jocuri nu aveau probleme). Iar in Crysis aveam artefacte de la driver (fara overclocking, care au disparut cu urmatoarea editie).
Pai sa imi poata reda pentru orice joc overclocking-ul perfect,si totodata sa imi dea protectie placii mele video.
Unele programe iti OverClock-eaza placa video peste limitele ei si daca dai un restart face „bada-bum” si adeos nu mai ai video.
Asa ceva e fantezie. Nu exista overclocking perfect sau diferentiat pe jocuri. De cresterea frecventelor beneficiaza intr-o oarecare masura orice joc. Si nivelul maxim de overclocking este gasit doar prin incercari personale, fiecare placa avand relativ alte limite.
Programele nu-ti fac singure overclocking. Ele cel mult fac unele estimari sigure, si cateva teste usoare ca sa se verifice. Daca vrei sa gasesti limita placii tale, cauti pe net rezultatele obtinute de altii, pentru a avea un punct de plecare.
Dupa care faci media (pentru fiecare componenta overclockabila, GPU, Stream Processors, mem) si o testezi (cu un joc sau un 3DMark sau orice alt test ce streseaza placa video). Daca nu apar artefacte vizuale (linii, pete de culoare, destul de usor de reperat), mai urci cu 5-10 MHz, si iar testezi. Si tot asa pana apar. Iar atunci revii la ultimele valori sigure.
Artefactele nu iti vor arde placa video. Ele doar semnaleaza atingerea limitei. Cum un procesor se blocheaza. Ca sa o arzi ar mai trebui sa mai urci bine frecventele peste limita artefactarii, si sa pornesti o aplicatie intensiva din punct de vedere grafic, care sa suprasolicite un timp ceva mai lung.
Oricum ultimele modele de placi video simt cand se supraincalzesc, si isi scad automat frecventele sau fac o pauza. Sanse adevarate sa arzi placa este sa-i cresti hardware voltajele.
Multumesc mult Alexandru mi-ai fost de mare ajutor si mi-ai lamurit anumite chestii pe care inca le aveam neclare spre rusinea mea.