Cu totii citim articole referitoare la jocuri pe calculator, fie ca sunt intr-un ziar, intr-o revista sau publicate online pe internet. De obicei aceste articole constau intr-o prezentare a jocului pe diferite planuri, de exemplu gameplay, grafica, sunet etc. Cum ar fi daca am citi un articol similar cu un jurnal de calatorie, in care autorul ne impartaseste impresia subiectiva creata de lumea jocului, de relatiile dintre jucatori in cazul unui MMOG si de evenimente din lumea reala ce au legatura cu jocul, totul condimentat cu experiente personale si anectode?
Ei bine asa ceva exista si se numeste New Games Journalism (NGJ) (Noul Jurnalism al Jocurilor). NGJ este o miscare initiate in anul 2004 de catre jurnalistul Kieron Gillen (a lucrat la reviste precum PC Gamer UK, Amiga Power, Wired, Edge, Games Developer si multe altele) ce are rolul de a arata prapastia dintre cei care sunt platiti sa scrie articole si cei care le cumpara. In acest stil nu se poate transmite o valoare obiectiva despre joc ci doar impresia creata unui om, impresie ce poate intr-adevar sa difere de a noastra; intrebarea care se pune este daca nu cumva asta dorim? De ce sa citim o masa de cuvinte ce au ca singur rol evidentierea trasaturilor unui joc cand putem simti o parte din atmosfera simtita in timpul jocului?
Manifestul acestui curent a aparut in data de 23 martie 2004 pe site-ul Always Black, o comunitate de jucatori in care analizele efectuate asupra hobby-ului lor erau la ordinea zilei. Manifestul mai poate fi citit si acum online la adresa http://www.alwaysblack.com/blackbox/ngj.html.
In acest manifest se critica atitudinea jurnalistilor ce nu mai pun sentiment in articolele lor ci se rezuma la a face o analiza la rece a unei forme de media ce transmite o stare. Se considera astfel ca acestia s-au departat de rolul initial, au renuntat la impulsul creator pentru a se putea mentine la suprafata. Probabil ca tot manifestul se poate concentra in doar cateva cuvinte spuse de autor insusi – cuvinte ce se pot generaliza la tot jurnalismul nu doar la cel dedicat jocurilor – si anume „If Games Journalism is just a job to you, you really shouldn’t be doing it. The word should be “vocationâ€.”
Jurnalismul traditional afirma ca valoarea unui joc este in el insusi si ca acesta poate fi inteles daca este disecat si examinat asemeni unei insecte la o ora de biologie. NGJ pe de alta parte spune ca valoarea unui joc se afla in gamer; ceea ce simte si gandeste gamerul in momentul in care joaca este ceea ce intereseaza si nu doar metodele prin care se transmit sentimentele in timpul jocului, metode precum grafica, sunetul, controlul.
Chiar Kieron afirma ca „This makes us Travel Journalists to Imaginary places. Our job is to describe what it’s like to visit a place that doesn’t exist outside of the gamer’s head – the gamer, not the game, remember. Go to a place, report on its cultures, foibles, distractions and bring it back to entertain your readers.” astfel NGJ exista pentru a incerca sa explice si sa „emane” senzatiile create de un joc oricui este dispus sa citeasca articolul. Per total aceasta miscare este una mult mai umana deoarece se concentreaza asupra motivelor reale pentru care un gamer dedica timp jocului si nu asupra termenilor efemeri legati de structura jocului precum nivele, arme, texturi.
In incheiere pot doar sa va recomand una dintre cele mai bune reviste dedicate NGJ-ului si anume The Escapist. O revista online saptamanala ce poate fi descarcata si in format PDF (si un pdf facut chiar excelent atat ca aspect cat si ca idee de asezare in pagina), o revista gratis ce transpira efectiv de traire si creeaza o atmosfera excelenta.