GPU-urile de generatie Maxwell nu prea reusesc sa ne impresioneze, cel putin in prima faza. Dar nVidia trebuie in continuare sa ne stoarca de bani, intr-un fel sau altul, si pentru asta intentioneaza sa lanseze doua noi placi video, cu pretul lor preferat: 1000 $.
Prima este destul de plictisitoare, pentru ca vorbim despre un GeForce GTX Titan Black Edition. Adica o combinatie intre ce a fost primul Titan si GTX 780 Ti. Pentru ca are GPU-ul Kepler GK110 complet activat, dar si veleitatile de procesare generala (GPGPU) ale modelului original, plus cat mai multa memorie.
Deci avem un total de 2880 Stream Processors, 48 ROP-uri si 240 unitati de texturare, plus 6 GB memorie GDDR5 pe 384 bits. Frecventele nu se stiu inca, dar nu ne asteptam sa fie peste cele oferite de GTX 780 Ti (875 / 928 / 7000 MHz). Posibil sa ajunga chiar mai mici. Doar Titan Black Edition nu incearca sa fie cea mai rapida placa video pentru jocuri cum o facea predecesorul sau, ci sa ofere o solutie intermediara pana la gama Quadro.
A doua placa este insa ceva mai interesanta, pentru ca ar trebui sa fie un model dual GPU GK110. Si sa se numeasca GeForce GTX 790. Desigur ca am vedea cateva unitati dezactivate fata de GPU-ul normal (din GTX 780 Ti), pentru a reduce consumul, dar asta este de inteles. Deci ar trebui sa primim de doua ori cate 2496 Stream Processors, 40 ROP-uri si 208 unitati de texturare. Iar memoria ar ajunge la 10 GB GDDR5 pe 320 bits.
Aceste doua placi fara scrupule ar trebui sa ajunga pe piata undeva lunile urmatoare.
Iara nVidia o sa fie best, nu ?
Sigur nu e vorba de 2×5 GB si nu 2×10 GB? Memoria pe sli nu se aduna, ci se dubleaza viteza. Mi se pare exagerat de mult daca ar fi cu zece…
E 2×5 si nu se aduna da. dar intotdeauna la specificatii se trece totalul
GTX 790 = 4K ready si pentru cine isi permite va fi o achizitie obligatorie.
Din pacate eu doar o sa astept ca tehnologia 4k sa coboare si intre noi muritorii.
*update:
GeForce GTX TITAN BLACK Edition 6GB, GK110, 2880 CUDAs
GeForce GTX 790 6GB, 2xGK110, 2x 2496/2880 CUDAs
GTX Titan Black Edition 6GB graphics card is imminent considering that it has just been listed in Europe with a price tag of €974
@ Sambu
Nu este vorba de SLI aici, este vorba de 2 GPU-uri care impart acelasi PCB.
Si am impresia ca impart si controler-ul de RAM/VRM-ul. (320 bits)
@ sciuro
Tipic la noi™ cum a intrat in europa acel $$ s-a transformat imediat in EE, dar isi pastreaza digitele.
Dar stai putin, daca TItan Black Edition este 1000E, pei 790-ul care este de 2 ori mai bun, cat e.. 1800E ?
Trebuie sa tinem cont aici ca peste care o fi suma, se mai aduga si 24% TVA-ul din romanica, deci succes!
Credeam ca placile dual gpu au aceleasi restrictii ca cele de pe sli/cfx, ca doar sunt un fel de sli pe o placa 🙂 the more you know.
Placile dual GPU au chip-urile interconectate prin intermediul SLI / Crossfire. Si fiecare GPU are propria memorie. Deci nu se baga in ciorba vecinului. Dar memoria putem sa o adunam, pentru ca se proceseaza in paralel. Deci in GTX 790 fiecare Kepler va avea la dispozitie cate 5 GB GDDR5.
Fix de asta am intrebat, ca se prefera marketingul cand zic ca au 10 GB, pot sa fie 2×5 , adica 5 GB utilizabili sau 2×10 , adica 10 utilizabili… Mi se pare deja exagerat 10 GB pe placa video, ca nu-i Tesla/Quadro/Firepro
Mai din cate stiu eu, nu se foloseste nicio tehnologie sli/cs la asa ceva, GPU-ul pur si simplu este lipit pe placa si se interconecteaza direct la bus.
(vb de ATi 7990 aici, daca nVidia face altfel, rusine)
Multe dintre ele (cum este cazul si aici) impart acelasi controler de ram, si prin urmare intradevar amandoua se baga in ciorba altuia.
Daca aveti voi ceva material referitor, va rog.
Specificaţiile lui Radeon 7990 sunt similare cu ale unui CrossFireX de două 7970 GHz Edition si nu exista alta descriere pentru procesarea paralela decat „cfx”. Iar controlerele de ram (atentie la „e” – ca „e” mai multe) gestioneaza cipurile de memorii si relatiile intre L2 cache si DRAM asa ca nu au treaba cu impartitul intre gpu-uri pentru ca pana la gpu mai este cale lunga (de exemplu L1 cache, etc.). Iar 320 bits este latimea magistralei de date care, ca orice autostrada, este disponibila pentru intregul trafic de date, deci putem spune ca este folosita la comun mai degraba decat impartita. Poate ca nu ai inteles ce a vrut sa zica Alexandru D. asa ca incerc si eu: fiecare gpu proceseaza un cadru (chestia aia statica din care sunt formate filmele) iar la iesire gpu-ul insotitor se comporta ca un releu in sensul ca transmite rezultatul procesarii direct la iesirea gpu-ului principal (care intre timp a procesat si transmis cadrul anterior) conectat la monitor, astfel incat pe monitor sa apara cadrele in ordinea fireasca. Procesarea asta paralela, fie ca vorbim de gpu sau de pv, a fost botezata sli/cfx si prin extensie se aplica si la ATi 7990 chiar daca ti se pare o rusine 🙂
dar la aceste dual-gpu mai sunt probleme? in trecut se vorbea ca impart ecranul in 2 si mai sunt erori cand unesc ce proceseaza fiecare.