Deși NVIDIA se laudă că a luat toate măsurile pentru a preveni topirea conectorului 12VHPWR, iată că problema persistă și pe noua generație de GPU-uri Blackwell.
Cel puțin asta susține utilizatorul de Reddit u/ivan6953, care s-a ales cu conectorul de alimentare topit într-un RTX 5090 Founders Edition. Totul s-a întâmplat în timpul unei sesiuni gaming în Battlefield V, la un consum al GPU-ului de 500 – 520 W, când utilizatorul a simțit miros de ars și a ales să oprească de îndată sistemul. Bineînțeles, ca în mai toate cazurile de acest fel, problema a fost cauzată de cablul 12VHPWR, ai cărui pini s-au supraîncălzit și au generat topirea conectorului de alimentare.
Din câte susține utilizatorul afectat de problemă, sursa și cablul de alimentare au funcționat perfect pe un RTX 4090 FE până la momentul upgrade-ului, iar instalarea a fost efectuată corespunzător. Cablul pare să fie unul calitativ, de la Moddiy, însă, după cum susțin mai mulți producători și chiar și NVIDIA, nu este recomandată utilizarea de cabluri și conectori de la terți. Au mai existat incidente cu soluțiile de acest fel oferite de CableMod, dar și de alții, iar unii producători de plăci video au refuzat să onoreze garanția pe motiv de exploatare necorespunzătoare.
Acestea fiind spuse, dacă aveți o placă video NVIDIA cu alimentare pe 12VHPWR, cel mai bine ar fi să rămâneți la adaptorul inclus în pachet și să evitați pe cât posibil utilizarea altor cabluri și adaptoare. Nici până acum, la mai bine de doi ani de la introducerea standardului 12VHPWR, nu se cunoaște cauza acestor probleme, însă există suspiciuni că sursa ar putea fi QA-ul deficitar la nivelul anumitor producători de cabluri și adaptoare.
Via Tom’s Hardware
Pana nu apar noi cazuri cam devreme pentru generalizare. Si cum stocurile pt seria 5000 sunt mici peste tot si preturile prohibitive probabil va dura ceva pana sa se confirme/infirme problema. Nu am citit articolul sursa, dar pot fi si alte cauze care nu tin direct de Nvdia.
Din cate inteleg nu conectorul placii a fost de vina ci cablul folosit ( nu noul cablu inclus).Vad ca este topit la ambele capete.
In articolul sursa spune ca problema a aparut mai degraba intre cablu si sursa deoarece acolo este cel mai topit capat de cablu. Plus ca a refolosit cablul care a functionat deja 2 ani, adica s-a „uscat” izolatia de la caldura si s-a rigidizat. Adica daca tot a avut bani de 5090 FE, de ce s-a zgarcit? Desi cel mai probabil este ca nici nu s-a gandit. Concluzia: schimbati placa cu tot cu cablu. Nu de alta dar nu are cum sa vina fix in aceeasi pozitie si nu-i face bine sa tot tragi de el ca sa-l asezi mai „bine” dupa ce s-a copt vreo 2 ani cu placa veche.