Continuăm azi seria începută ieri, când am discutat despre mufa audio Jack. De data asta sunt convins că sunt destul de multe persoane care cunosc povestea, însă la fel de bine sunt unii care nu au auzit-o.
Acum, că am facut introducerea, zic să purcedem! 🙂 Mai ales că subiectul de ieri este cumva legat de cel de azi. Mai exact, vom discuta despre Bluetooth, care a ajuns deja la iterația 5.0. Iar începuturile lui sunt hăt!, departe, prin 1994. Taman atunci, doi ingineri de la Ericsson, Jaap Haartsen şi Sven Mattisson, lucrau la o tehnologie de conectare a diverselor gadgeturi. Pentru că scopul acesteia era acela de a crea un standard unificat care să înlocuiască alte protocoale mai vechi, cum ar fi RS-232, cei doi s-au gândit să-l numească Bluetooth, după regele care reuşise să unifice toate triburile daneze într-un singur regat în jurul anului 970.
O altă poveste spune că ideea i-a venit unui inginer de la Intel, pe nume Jim Kardach. Acesta citea la vremea respectivă o carte despre vikingi și a fost inspirat de numele regelui danez, Harald Bluetooth Gormsson (Harald Blåtand Gormsson).
Sunt mai multe surse care menționează fie că numele conducătorului viking vine de la un dinte stricat, fie de la fructele de pădure pe care obișnuia să le consume și care îi colorau dantura. O altă variantă ar fi legată de numele lui – Blåtand – care ar însemna persoană cu ten închis. Deh, o fi stat omul prea mult la soare!
Oricare ar fi realitatea, acesta a fost un mare orator, care iubea comunicarea. Asa s-a născut ideea de a denumi standardul după el. În plus, Harald a fost si unul dintre primii creștini din Scandinavia, fiind cel care a introdus religia acolo, renunțând la păgânism. Mai jos aveti o reproducere a botezului acestuia:
Până și logo-ul Bluetooth este inspirat din numele regelui. Designul siglei albastre conţine iniţialele H şi B (“Harald Blåtand”), într-o reprezentare simbolică a alfabetului runelor nordice, folosite de scandinavi la acea vreme:
Hvala! Mai auzisem povestea dar am uitat.
Prijatelji
Foarte interesant
Interesant, mulțumim.