Anul trecut, cand nVidia a lansat generatia GeForce GTX 600 de placi video, realizate in jurul noii arhitecturi Kepler, a deviat putin de la reteta cu care ne obisnuise pana atunci. In sensul ca nu a mai introdus ca varf de gama un GPU masiv, de la care ulterior sa migreze pentru realizarea modelelor inferioare.
Si asta fie pentru ca nu avea randament suficient de bun de productie (la TSMC), fie pentru ca nu a avut nevoie, GPU-ul urmator, GK104 (care a si devenit GeForce GTX 680), fiind suficient de performant pentru a invinge ce oferea AMD in acel moment (Redeon HD 7970).
Dar nVidia proiectase acest GPU masiv, botezat GK110, si nu avea de gand sa-l iroseasca. Asa ca l-a lansat mai tarziu, in toamna lui 2012, in gama Tesla destinata procesarii generale (GPGPU), si chiar a reusit sa includa 18 688 astfel de chip-ul in supercomputer-ul Titan.
Iar acum, ca s-au mai linistit comenzile de Tesla-uri, si s-a mai maturat procesul tehnologic de 28 nm la TSMC, GK110 isi face loc pe piata si ca o placa video normala, un GeForce GTX Titan cum a fost ea denumita. Initial aceasta placa trebuia sa poarte si indicativul 780, insa cum AMD nu mai lanseaza nimic nou acest an, e posibil ca nVidia sa nu-si mai fi dorit sa sara la o noua generatie.
Si cum toate pozitiile in gama GeForce GTX 600 erau luate, GK110 a ramas fara numar, si este cunoscut exclusiv drept Titan (fie de la Ti-ul pe care l-a folosit nVidia de-a lungul timpului, fie de la supercomputer-ul unde s-a afirmat el prima data).
Sa trecem la detaliile tehnice. GK110 este cu adevarat titanic. Inglobeaza 7.1 miliarde de tranzistori, si are o suprafata de 551 mm2. Iar ca arhitectura interna, regasim 15 Streaming Multiprocessors (SMX), fiecare cu 192 Stream Processors (sau CUDA cores), 16 unitati de texturare si 8 unitati computationale, 32 KB memorie cache L1, plus 32 unitati de incarcare / stocare, 32 unitati de interpolare, 32 unitati speciale.
Insa un SMX vine dezactivat din start, posibil din cauza aceluiasi randament problematic. Deci la final GTX Titan are un total de 2688 Stream Processors, 48 ROP-uri, 224 unitati de texturare si 1.5 MB memorie cache L2. GPU-ul are o frecventa standard de 837 MHz, si un Boost pana la 876 MHz, si lucreaza cu 6 GB memorie GDDR5 la 6000 MHz, pe 384 bits (24 chip-uri dispuse pe ambele fete ale PCB-ului).
Astfel, GeForce GTX Titan dezvolta o putere de procesare de 4.5 TFLOPS, dar si consuma 250 W. Cum vorbim despre aceeasi arhitectura Kepler, lucrurile la interior nu s-au prea schimbat. Doar overclocking-ul automat Boost urmeaza usor alte reguli, de aceasta data primand temperatura, si voltajele putand fi crescute intr-o marja de siguranta.
Noul varf de gama nVidia are o lungime de 10.5″ (267 mm), ocupa doua slot-uri, si este racita de un radiator cu camera de vapori si un ventilator tip turbina in spate. Si este acoperita de o carcasa din aluminiu cu fereastra de plastic prin care vedem radiatorul. Are nevoie de doi conectori electrici suplimentari (in 8 si 6 pini), si alimentarea are 6 + 2 faze.
Remarcam de asemenea si cei doi conectiri SLI, si iesirile standard: doua DVI-uri, un HDMI si un DP. Plus interfata PCI-E 3.0. Pana aici a fost de bine. Trecem acum si la lucrurile mai putin placute.
In primul rand nVidia vrea cat mai multa atentie zilele acestea, si vrea sa ne-o capteze cu GeForce GTX Titan. Drept urmare, lansarea se face treptat. Azi doar a fost prezentata, dar nu a ajuns nici in magazine, nici in teste si review-uri. Asa ca performanta placii va fi evaluata zilele urmatoare. Si probabil si mai tarziu va ajunge in magazine.
Dar acest aspect din urma nu va interesa pe prea multa lume. Si asta din cauza pretului oficial, de 1000 $. Tot atat costa si modelul dual GPU GeForce GTX 690, daca mai are vreo importanta. Si tot numai Asus si eVGA au pentru inceput voie sa o integreze. Si asa nVidia a reusit sa ne piarda tot interesul, pe care incearca cu toate fortele sa ni-l mentina.
Vom reveni cu testele de performanta cand vor sosi pe plan mondial…
Silver a zis
:nVidia:
Acum sunt iara cei mai ‘buni’ nu ? ca arunca 1000$ pe asa ceva cand o placa de la AMD la jumatate din pret este la 80 – 90% din performanta acestuia… mda…. :nVidia:
Ghz a zis
Stai linistit,inca nu e bagat in teste…pentru asta exista o balanta,AMD a vorbit clar cu Asus ca au nevoie de un spor[ce se gaseste pe Ares II]….’in limita tocului disponibil’-1000 buc.
M-am mirat de modul in care arata piata GPU in ultima vreme: racire pe apa la un HD7970-urcat bineee,pana la 13% peste GTX690[atentie,7970 este single-GPU] si GTX Titan,nVidia a ramas cu mintea goala ?….sa lase un asemenea GPU ‘in aer’….pariez ca peste un an va fi uitat,va fi considerat doar o alternativa rapida a pietei,ei s-au facut de ras,deoarece nu au respectat ‘traditia’….au mai facut gafe [gen GTX 295],dar aceasta este e fatala pentru imaginea lor.
Sa vedem,curand se va stabili cine detine ‘absolutul’ pe piata GPU anul acesta….nu zi tu 80-90% ca nu i-a venit randul,cand va fi pusa pe H2O de un producator,apoi urcata la potential maxim in OC,in cimparatie cu Ares II.
Silver a zis
Pustiu, ti-am mai zis si iti mai zic, termina odata cu aberatiile astea despre OC si (iti folosesc cuvintele tale) „only water cooling”;
Tu tot o tii langa cu OC si „only water cooling”, lumea nu se invarte in jurul lor sa stii.
Trebuie sa fie eficienta placa, nu statie de tratat apa, turbina aia pe care au puso ei aici face miracole (la propriu), se vede ca nu ai avut asa ceva.
Oricum, sa vezi cu cat este ea mai ‘buna’ decat o placa la jumatate din pret, sa dea Domnu’ sa fie cu 30%, dar daca are 15 – 20% sa te multumesti.
„Price-per-performance” un ‘calcul’ care tu nu il intelegi.
Ghz a zis
1 Nu ma lia cu ‘Pustiu’ ca nu esti mai presus!
2 Cat cunosti despre un GPU se limiteaza la m-uri,’draga fanboy sl laptop-ului’!
3 Nu sunt aberati,’nenea’…dar iti zic mai pe cuvintele tale.Ai asa : o Solenza si un Logan,le bagi filtre noi,pui mana pe evacuare mai buna[teava de esapament] etc.[nu fac lista aici].Si astfel,ingloband aceeasi suma de bani,maresti performanta cu 5%[sa presupunem] la fiecare…Solenza are 70CP si Logan-ul 87CP[sa presupunem,poti lua in calcul si valori mai mari].Unde iesi mai bine cu un upgrade?Ai din start mai mult,daca maresti puterea,iese mai mult….nu sunt proportionale[in cazul 7970 Ares II,ce are OC masiv si GTX690].Deci,observi ca OC-ul are importanta?Observi ca aici vezi care scoate in final[cu toate imbunatatiriile care ti le poti permite] cei mai multi CP/TFLOPS?
4 Stiu mult mai multe decat crezi in legatura cu water cooling-ul…am vazut zeci de sisteme[mai putine in magazine,ce-i drept].Esti pe langa subiect,banuiesc ca ai avut experiente neplacute cu al tau laptop….imi pare rau,verifica eticheta de pe cutie ‘Without water,childs!’.Cu apa nu e joaca,trebuie sa stii,daca ai ciuda pe laptop-ul tau ca e impotent in acest domeniu,nu am cu ce sa te ajut…
Pentru cunostiintele tale,un sistem de racire pe apa este mult mai silentios decat cel clasic daca este gandit cum trebuie.
‘se vede ca nu ai avut asa ceva’-Inca nu am,dar nu imi este greu sa pun pe GPU-ul meu,doar ca nu se merita avand in vedere ca prefer sa schimb GPU-ul la 1-1.5 ani….pentru unii[majoritatea utilizatoriilor],li se pare mai usor sa investeasca 300-500 lei pentru racire,apoi un OC cum fac incepatorii si au terminat.Am vazut nu zeci,ci sute de romani[deci doar romani luam in calcul] ce sustineau ca sunt inca multumiti de vechiul HD4850/GTX260,la care au cumparat sisteme de racire si au adaugat cateva zeci de Mhz la GPU si ~200Mhz la memorie.
5 GTX Titan este 85% fail[d.p.m.d.v]
Asus Ares II este 35% fail[d.p.m.d.v]-doar din cauza pretului si a stocului,bineinteles…
6 Inteleg foarte bine despre ce este vorba,dar gandeste-te ca nu toti isi pierd timpul,nervii,banii etc pentru a alege ceva perfect,ei[cumparatorii] aleg ceva de viitor,ce sa confere stabilitate si in OC[a devenit ceva normal,arhistiut pe PC]….pe laptop: ‘show me the money’,daca doresti cativa Mhz.
Silver a zis
Nici nu gaseam butonul de „reply” din cauza blob-ului tau ca sa iti spun: TL-DR
Nu din rautate, dar scrii prea mult si prost.
Ghz a zis
@Silver:
Vezi ca butonul ‘reply’ este la baza comentariului tau,in dreapta informatiilor privind data si ora…sa inteleg ca nu te-ai obisnuit de cand cu interfata Arena IT 3.0?
Eu iti zic cu mana pe inima,eram intre 99 si 100% sigur ca raspunsul tau va fi ‘TL-DR’.’Blob’ nu este termenul potrivit in acest caz!!!
Stiu ca scriu ‘mult’,argumentez ceea ce zic in 99% din cazuri,chiar daca exista incapatanati care se evite tendintele realitatii…
‘dar scrii prea mult si prost’-Imi indica clar ca ai vazut CEL PUTIN o fraza care te contrazice si nu ai cum sa raspunzi.Daca te-am pus in dilema,analizeaza mai atent….cunosc piata hardware de la A la Z,si nu ma laud,am auzit,vazut si am avut de-a face cu mult de-a lungul a 2 ani,cand am pus mana in adevaratul sens al cuvantului pe IT…
Silver a zis
[…] ‘dar scrii prea mult si prost’-Imi indica clar ca ai vazut CEL PUTIN o fraza […]
Deci recunosti si tu ca scrii mult si prost.
Cum naiba stii tu totul despre „IT” de la A la Z daca ai 17 ani ?
Sunt oameni care au 30 de ani in domeniul „IT-ului” si nici suprafata nu o ‘zgarie’, tu nici nu stii cum functioneaza un CPU la nivel de baza, dapai ceva mai avansat;
2 ani in domeniu nu ? lol
Ghz a zis
@Silver
Nu scriu mult si prostmdoar argumentez.
<>
Stii care este paradoxul la tine?
Dupa ce ca eu am scris FOARTE CLAR : ‘cunosc piata hardware de la A la Z’,schimbi subiectul/intelesul cum vrei tu[la mine nu merge… :P],mai dai si cu ‘banul’,imi pare rau pentru tine,astazi nu ai nimerit…nu ai decat sa scazi,ai sa ajungi la numere negative :)).
Da,sunt care au ‘papat’ IT o viata,dar tot nu le-a folosit…depinde,unii prind mai usor,altii mai repede,dar perfect nu ai cum sa fii intr-un domeniu ce avanseaza pe zi ce trece,dar te poti adapta asa cum este necesar[ai optiuni de a ramane la tehnologia anterioara,cu un upgrade consistent sau de a ‘pasi’ in tot ce este nou,ceva necunoscut ce trebuie stabilizat de cei ce ‘judeca’,nu de orice agitat/neincrezator in sine].
Deci daca nu esti in stare sau nu vrei sa interpretezi ceea ce am zis,mult ‘noroc’!
Sunt lucuri total diferite : a stii totul despre IT si a cunoaste piata hardware…
‘2 ani in domeniu nu ? lol’
Nu e vorba doar de 2 ani,este o aproximare,poate este mai mult,dar acela este momentul in care incepeam sa configurez tot ce imi trecea prin mana [orice TV,telefon etc].Fiecare avem un moment de unde consideram ca incepem cu adevarat ceva,si este bine sa constientizezi realitatea,nu are importanta cantitatea,ci calitatea….nu?
Silver a zis
Off … TL-DR….
Jedi1 a zis
Sunte-ti paralel cu totii , trebuie sa fiti de acord ca un calculator este o unitate de calcul care consuma maxim 500W ( admit daca vretii si 550W ) altfel vorbim despre electrocasnice sectiunea „Calorifere Super Scumpe„ – un fel de calorifere pt cei cu fite,- a fost o gluma -va rog acceptatii ca o unitate daca consuma mai mult de 500W nu mai este un PC(personal computer), iar placi grafice cu consum de peste 350W sunt doar scule pentru prostii – prosti dar cu banii :-). Peace and out.
Silver a zis
De acord, asta incerc sa ii explic lu’ copilul asta aici (Ghz), el o tine langa cu OC-uri si „only water coling”, dupa el, toata lumea ar trebuii sa dea OC la tot si sa mearga totul pe AZOT;
Sunt sigur ca daca facem un OC imens pe aceasta placa sa ii trebuie azot lichid, GHz ar fii de acord in totalitate ca asta este noul ‘standard’ pentru PC-uri si viitoarele PC-uri (si cele pentru parinti);
Si uite asa aceasta placa ar fii si ea cu 30% mai performanta decat ceva de la AMD la jumatate din pret, mai exact efectul/gluma de pe internet: :nVidia:
Ghz a zis
@Jedi1
In primul rand nici nu am adus in calcul termenul ‘PC’.Este clar ca vorbim de MULT de ‘uzine’.
Stiam acest lucru,bineinteles….eu doream ca Silver sa perceapa ideea asa cum este,performanta creste in OC daca ai mai multi ‘CP’ din start,sau,ma rog,cat iti permite bugetul!
Si acele ‘scule’ cu consum de peste 350W nu sunt scule pentru prosti,este vorba de necesitati,nu doar in gaming….
@Silver
O tii pe a ta….faptul ca mi te adresezi folosind termenul de ‘copil’ crezi ca te ‘preamreste’ ce ceva?NU…tot tu esti,acelasi ‘argint’…eu iti zic ca OC-ul este esential,ca PC-ul se duce spre water cooling,devine only water cooled dupa cum am mai zis,deoarece[ca fapt divers] exista zeci de avantaje,iar pretul este mare,dar se poate produce si la nivel mai ‘de buget’!!!
Aberezi[stai acasa,la laptop,’copile’],stiu foarte clar[cel putin eu] ce inseamna OC-ul pe azot lichid,inseamna overclock doar pentru competitii,unde fiecare mV,Mhz si crash au importanta lor…nu stau sa explic daca tot apare fenomenul ‘troll’ in imaginea care ti-o faci tu aici….
Cand vorbim de water cooling,punem in lista overclock doar pe APA!
Ciupearca a zis
nu va mai dati atat de cunoscatori in ale IT-ului si asteptati testele adevarate cu noul GTX Titan, apoi mai dati-va cu parerea despre una si alta
Ghz a zis
@Ciuperca
Pai eu ce-am zis,’mestere’….citeste ultimul paragraf din primului meu comentariu la acest articol si ai sa observi ca in legatura cu acest subiect controversat am ‘discutat’ cu Silver,care ‘gadila’ tema si neaga faptul ca tendintele se schimba….eu ii urez multa bafta la suflat in laptop/desktop.
Azotul este cu totul altceva,dar de racire pe apa putem vorbi deja altfel,deoarece solutiile de racire H20 devin mai ieftine [~100$ un model ce stie ce inseamna silentiozitate,pe langa clasicele cooler-e de ~1 kg].
Vom trai si vom vedea rezultatele,dar eu mi-am pierdut toata increderea in nVidia….sa faca ce vrea de acum inainte,REALITATEA vorbeste!
cool a zis
pacat de pret
Ciupearca a zis
aici este un grafic care poate sa va intereseze http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-titan/performance , se pare ca aici avem parte doar fanboy-isme
Daniel a zis
daca se poate sa intervin as dori sa comentez la faptul ca se pare ca va certati pe o tema pe care nu prea pare sa o intelegeti. Daca GPU-ul aceasta era o prostie, sau mai rau, dedicat pentru prosti, credeti-ma Nvidia, nu l-ar fi scos pe piata. Eu lucrez in IT, la IBM intr-un departament care se ocupa de Servicii Tehnice pentru produse IBM / Lenovo (Thinkpad, Thinkcentre, Thinkstation si multe altele). Vreau doar sa spun ca placa asta este la momentul actual, din punct de vedere al performantei, cea mai performanta placa grafica cu un singur procesor fizic de pe piata (dpdv hardware). Este dedicata unei piete de cumparatori restransa si anume entusiastii. Este o placa de top, compusa din materiale brute scumpe si iese bine in graficele de performanta in sensul ca de la joc la joc se mentine la aproximativ aceleasi nivele(va rog sa luati in considerare ca unele jocuri au fost optimizate pe alte platforme si urmeaza ca Nvidia sa scoata drivere de optimizare pentru aceasta placa deasemenea – deci nu sariti in aer daca vedeti FPS-uri scazute sub normal, se va rezolva). Iar voi uitati un amanunt – placa poate fi folosite intr-un workstation foarte bine !!! Un Quadro 5000 costa intre 7500-8500 care ar fi ideal de exemplu pentru un student la arhitectura. Dar placa asta costa in jur de 3500 – 4000 de lei si tinand cont ca 3ds Max se bazeaza pe CUDA Cores, placa asta are muuuuulte pentru putini bani (relativ cu Quadro) – therefore, price – perfomance, din punctul asta de vedere… !00% worth it.