Cei de la The New York Times au analizat datele de pe piață și au ajuns la o concluzie simplă, dar complicată.Aceștia sunt de părere că mașinile electrice ar putea ajunge, până la finalul acestui an, la aceleași prețuri ca cele cu combustie internă. Pe lângă subvențiile guvernamentale, sunt ajutate de ieftinirea materiilor prime și de creșterea ofertei pe acest segment, care permit producții tot mai mari și prețuri mai scăzute.
Analiza pornește de la ieftinirea litiului, care este folosit la construcția bateriilor mașinilor electrice, dar are în vedere și trendul, tot mai vizibil, din piața auto, cel de reducere al prețurilor de vânzare.
De exemplu, versiunea 100% electrică a crossoverului Equinox de la G.M. (foto) va pleca de la aproximativ 30.000 de dolari când va fi disponibil în această toamnă, conform companiei, acest lucru însemnând că este cu doar 3.400 de dolari mai scump decât cel mai ieftin Equinox alimentat cu benzină. Această sumă este calculată fără a ține cont de stimulentele guvernamentale (precum Rabla în România), care fac ca în final, clientul să plătească mult mai puțin. NY Times mai arată că o mașină electrică are nevoie de mai puțină întreținere, iar energia electrică pentru a o alimenta costă mai puțin decât benzina, însă este nevoie și de dezvoltarea infrastructurii de stații de încărcare.
Acum, chiar dacă aceste prețuri sunt tot mai accesibile populației generale, suntem departe de momentul în care EV va deveni majoritar în parcurile auto de la noi, sau de oriunde. Bine, lăsăm deoparte situația Norvegiei, unde peste 78% din mașini sunt deja electrice. Acolo este altă mâncare de pește – e de ton sau de somon. 🙂
Principala problemă care mă face să scriu asta este legată de lipsa unei coeziuni a industriei auto. În momentul de față se marșează pe cele electrice, dar BMW, spre exemplu, are planuri mari cu privire la combustia pe hidrogen. Anul trecut am mers în Bavaria, într-un mic orășel de pe lângă Munchen, iar una dintre fabricile producătorului german era dedicată complet acestui tip de motoare.
Al doilea motiv pentru care spun asta este infrastructura energetică a tărilor, care nu poate susține atâtea puncte de încărcare simultan. Bine, poate, dar cu multe investiții, pe care nu le văd posibile peste tot și în orice condiții. Gândiți-vă cum sar siguranțele vara, când consumul este mare de la aer condiționat și hidrofoare, apăi când va veni și rândul mașinilor să fie puse în prize! Oricum, în lume nu este dezvoltată o rețea de încărcare destul de bine pusă la punct, deci momentan am scăpat de grija aceasta…
Al treilea motiv ține de reticența la nou și de lipsa unei educații ecologice, în majoritatea țărilor. De câte ori nu ați auzit persoane de prin jurul vostru, pe când vă analizau mașina, spunând că e un moft cutia automată sau clima trizonă? Eu i-am auzit și pe unii din alte țări, care îmi explicau că nu am nevoie de un anumit tip de motorizare, că era mai bine să fi ales altceva, că știu ei mai bine… Ar mai fi de discutat și despre schimbarea stilului de condus, care ține tot de educație. Nu este ușor să treci de la planificarea unui drum unde oprești 10 minute pentru alimentare și pauză de dezmorțire, la una în care ai de făcut trei sau patru astfel de opriri, în locații bine definite, cu timp de staționare mult mai lung. Și aici discutăm despre deplasarea până pe litoralul croat, să zicem, nu de drumuri excesiv de lungi.
Poate cel mai important motiv este cel legat de autonomia modelelor EV. Deși apar tot mai des mașini care oferă o rază de deplasare ridicată – vezi VW sau Tesla – majoritatea celor accesibile populației sunt cele care pot fi folosite aproape exclusiv în oraș, sau prin prejur, cel mult. Pentru că da, deși prețurile scad, nu toată lumea își permite să plătească de la 30.000 euro în sus pentru o mașină, oricare ar fi tipul ei! Adițional, aici vedeți ce am scris despre infrastructură.
Aveti perfecta dreptate,cel mai important motiv este cel legat de autonomia modelelor EV. Pana cand nu vei putea parcurge macar 500 km in conditii reale de trafic (autostrada, oras, drumuri judetene si comunale, serpentine etc cu AC pornit, lumini si muzica) cu o singura incarcare iar urmatoarea sa nu depseasca 15 min si sa asigure inca 500 km va fi greu sa fie convinsa multa lume de beneficiile trecerii la EV. Sa fie clar, sunt si eu deranjat enorm de gazele de esapament pe care le inhalam zilnic, nu sunt contra acestor vehicule, dar cred ca inca mai e nevoie de niste mici ajustari, pe ici pe colo, prin partile esentiale.
Daca nu se schimba ceva in acest sens (o autonomie de macar 500 km cu o singura incarcare in conditii reale de trafic, un pret asemanator cu cel al modelelor cu benzina sau diesel, un timp de incarcare de un maxim 15 sau 20 de minute) atunci vom observa o raspandire a fenomenului HAVANA. Imi permit sa afirm asta pentru ca, multi cetateni, chiar daca isi vor permite sa dea o suma consistenta de bani pe o jucarie electrica, nu le va conveni sa cheltuie gramezi de bani pe o masina care sa ii limiteze .
Parca mașina e la electrica era promovata pentru naveta și oraș, nu mers cu ea la distanta mare. Și trebuia încărcată noaptea acasă.
Exista baterii AA, AAA, groase, subtiri, dar exista un standard pe tot globul. Normal e ca si la masini sa apara un standard. Baterii de 5Kw, 10Kw sau cat hotarasc, dar standard. Dimensiune, tensiune, conexiune tensiune si conexiune computer. S-a stricat una? O inlocuiesti, nu arunci masina pentru ca bateria e mai scumpa ca masina sau nici n-o gasesti. Fara asa ceva nu vad un viitor al masinilor electrice.
Unul dintre managerii nemți de la firma unde lucrez și-a cumpărat de curând un Porsche Taycan electric (habar nu am dacă este și versiune clasică).
Am nimerit împreună într-un business trip în Olanda și am avut ocazia să mă ducă și pe mine cu mașina.
Una dintre întrebările mele a fost evident legată de autonomie.
In condiții de iarnă, adică -5 grade dimineața și 2-3 pe la prânz mi-a spus că autonomia este de cam 250km. Chiar mai mult: de la hotel până la birou aveam 11km pe autostradă, unde nu i-a dat în gură ci a mers foarte civilizat. Am pornit cu 42% din fața hotelului si am ajuns cu 39% în parcare.
Sincer m-am abținut să nu bufnesc în râs.
Vorbim de o mașină care costă cam 150.000 euro.
Stai sa vezi cand face masina 4-5 ani, sa nu zic mai mult, sa vezi atunci autonomie!
3 % baterie pentru 11 km înseamnă o autonomie de 259-300 km, lucru care l-ai mai spus. Unde era poanta de te abțineai să nu râzi ?
cu ceva taxe in plus pe termice si parcari se rezolva..
totusi de ce nu se ieftinesc si trotitentele, biclele, scuterele electrice?!
Cea mai buna solutie e diversificarea, nu ar trebui sa fim obligati la masina electrica si nu trebuie impusa ca fiind singura soltuie, nu agreez electrica atata timp cat scormonim maruntaiele planetei sa scoatem cobalt si litiu ,e chiar mai rau momentan comparat cu industria petroliera. De ce sa nu folosim si hidrogen, pile de combustie, combustibil sintetic dezvoltat de Porsche…nu inteleg incapatanarea impunerii masinii electrice ca singura solutie, avem mai mult de castigat prin diveraificare.
….suprataxarea masinilor termice care respecta normele de poluare e o discriminare, nu poti obliga omul sa si ia o masina pe care nu si o permite, parca vroiam democratie si libertate de alegere nu sa conducem toti aceeasi masina gen Spring.
Stați sa vedeți electrice ce merg la consum cu 80 90 pe autostrada. Unde naiba e farmecul???
Pana nu se trece la alta tehnologie de baterii nu are rost.