La începutul acestui an școlar a fost introdusă o modificare la regulamentele de funcționare ale școlilor, care prevede interdicția de a folosi telefoanele mobile pe întreaga durată a zilei școlare, inclusiv în pauze.
Bine, noutatea vine ca arie de aplicabilitate, pentru că școlile copiilor mei aveau și până acum în regulamentul intern o astfel de prevedere. De ceva timp, cred că de dinainte de pandemie chiar, aveau un sistem de ”buzunare” unde lăsau telefoanele mobile pe timpul orelor, precum acesta din imaginea de mai jos:
În ultimii ani, tehnologia a pătruns adânc în viața cotidiană, iar telefoanele mobile sunt o parte esențială din aceasta. Cu toate acestea, prezența lor în școli și, mai ales, în sălile de clasă, ridică o serie de provocări majore. Într-o eră în care dependența de tehnologie și conectivitatea constantă sunt considerate normale, este normal să ne întrebăm de ce ar fi bine ca elevii să nu aibă acces la telefoanele mobile în timpul orelor de curs. Cu toate acestea, sunt câteva țări care au aplicat deja acest tip de măsură și sunt unele care plănuiesc să meargă chiar mai departe, deci avem experiența altora de care ne putem folosi.
Pe baza observațiilor făcute îna cești ani, cât copiii mei au avut telefoanele la ei, dar nu le-au putut folosi în școală, pot spune că este o măsură benefică. În primul rând, trebuie să recunoaștem că școala este un loc unde trebuie să învețe, nu să stea pe TikTok! Pe de altă parte, dacă vreun profesor are nevoie la ore de predare care presupune folosirea acestor gadgeturi, nu a fost o problemă să îi lase să le folosească.
Știu, unii părinți vor obiecta că au nevoie cei mici să comunice în caz de nevoie – urgențe medicale sau de alt tip – dar asta se poate face liniștit, pentru că niciun profesor (cel puțin la clasele alor mei) nu a interzis elevilor să sune părinții, dacă e neapărat necesar. Plus că, să fim serioși, cât de des apar urgențe de acest tip? De două ori pe an? De trei ori pe lună?
Într-o eră în care dependența de tehnologie este tot mai mare, ideea de a-i ține, măcar la ore, pe elevi departe de ecrane digitale, este binevenită. Sunt țări nordice unde chiar tinerii fac cure de digital detox, așa că nu este un concept care să nu ajungă la un moment dat și la noi.
Ar mai fi câteva motive – faptul că vor putea interacționa, chiar forțat acum, mai des unii cu alții, că nu vor fi expuși la cyberbullying sau că vor fi mai puțin tentați să își piardă atenția la ore, dar asta cred că e deja clar pentru toți.
Telefoanele mobile reprezintă o parte inevitabilă a societății moderne, dar rolul lor în sălile de clasă trebuie reevaluat. Voi ce părere aveți?
Piuir a zis
Idee buna, dar ca de obicei pusa in practica prost la noi. Ar trebui urmarita esenta; plodul merge la scoala sa invete ceva si nu sa stea pe insta. Sunt profesori dedicati la care nu ai timp sa atingi telefonul in ora si nu ai nici curajul sa o faci. In rest… faci ce vrei ca nimanui nu-i pasa. Cel mult mai vezi “sefisme” din partea profesorului sa iti arate cine e seful. Apoi mai e si componenta “parinte”. Acolo gasim o gama variata de indivizi, si cu o buna parte din ei nu poti discuta. Ca ei stiu tot ce e mai bine pt plod, si daca telefonul ala e bun… asa ramane. Apoi mai e si gestiunea telefoanelor: e suficient ca o singura data un profesor sa scape telefonul plodului pe jos si sa-l crape. A doua oara profesorul ala si multi altii din spatele lui nu vor mai dori sa se atinga de telefoanele elevilor. Nu e nimic de condamnat. O solutie ar fi ca elevul sa nu aibe drept sa intre in scoala cu telefonul. L-ai prins, absent nemotivat toata ziua. Dar in general la noi legile sunt facute parca fix sa fie incalcate iar lupul e paznic la oi. Nu vad decat un foc de paie la orizont, si ridicarea unei probleme imaginare intr-un sistem putred pe alte parti.
Greuceanu a zis
Și eu cred că măsura este benefică atât timp cât în caz de urgență se permite apelarea.
Daniel Chiriluta a zis
Ce vad in State e că pe lângă faptul că copiii sunt obligați să aibă telefonul închis pe toată perioada scolii, au la dispoziție, pe fie are etaj, un office de se retwriat unde copii pot merge sa roage doamna de acolo sa sune acasă, in caz de urgenta iar acest office e chiar în mijlocul claselor adică nu tre sa alergi kilometri pt asta. Este adevărat că situația e destul de discutabilă dar sperăm că nu vom mai vedea bulling in scoli atât din partea elevilor prost crescuți sau din partea unor profesori prost crescuți, in rest ideea e foarte binevenita.
Radu a zis
Ma gandesc ca fiecare telefon are un cont de google sau apple legat la el. Nu se poate cumva ca parintele sa configureze acel cont ca fiind al copilului si sa aiba admin pe el si sa dezactiveze orice notificare plus orice aplicatie pentru intervalul orar scolar? De exemplu sa lase numai aplicatia de apeluri in caz de nevoie, in rest nu social media, nu yoututbe, nu surfing, nu sms. E posibil?
Asta pentru scolile unde inca e voie cu telefonul.
Valentin a zis
Google Family Link se numește.
Nu a zis
Nu este adevărat absolut deloc . Articolul este de propagandă. Pe cine promovați? Pe comuniști ? Suntem în secolul XXI, iar dreptul de a deține telefoane este universal, constituțional și general valabil . Sustragerea oricărui bun se numește furt sau vandalism, indiferent că este vorba de un telefon . Elevii au dreptul să aibă asupra lor telefoane, tablete , căști și alte lucruri, așa cum adulții își folosesc telefoanele la locul de muncă. Telefoanele sunt bunuri personale la fel ca și actele, banii, etc. Unora probabil că le este dor de comunism, exact cum a spus fosta secretară de stat din Ministerul Educației. Suntem sătui de excese de zel prostești de tip comunist. Cui nu îi place libertatea poate să plece într-o țară antioccidentală și comunistă din est . Unii doresc să se bucure de drepturile omului așa cum este normal. Respectarea drepturilor omului nu este opțională, va dimpotrivă este obligatorie !
grongobar a zis
Civilizatia presupune respectarea de catre indivizi a unui set de reguli, facute spre binele comunitatii. Nu ne facem nevoile in piata publica pentru ca ” e dreptul nostru universal, si doar comunistii l-au interzis”, ci pentru ca e spre binele intregii comunitati sa avem piata curata…La fel, scoala are regula de a nu folosi telefonul mobil pentru a nu deranja colegii si profesorii. Bineinteles ca in cazul unor urgente copilul trebuie lasat sa isi sune parintii.
Horatiu a zis
În principiu e ok să interzici utilizarea tel.mobile în timpul orelor. Hai să zicem chiar a zilei de școală. Dar să fie interzise și pt.profesori și pt. personalul auxiliar. Măsura treb.să fie proporțională pt.toți cei implicați. Dar până la urmă mă întreb ce deranjează? Comunicarea … adică elevul agresat psihic/fizic de colegi sau profesori chiar, să nu mai poată comunica/dovedii situația. Și poate lipsa totală de calitate a orelor, datorită peogramei invechite și a modului de predare. Dacă ar fi ceva mai interesant decât informația de pe telefon … ar fi atenți la profesori. Dar clar nu e. Și personal nu am încredere că fizic/psihic copiii sunt în siguranță la școală.
Radu a zis
Nu prea functioneaza asa. Creierul trebuie sa invete sa fie atent si sa aiba rabdare. Unii copii sunt nativ mai atenti, altii mai putin. Scoala ar trebui sa poata antrena aceasta atentie. Ori nu are ce sa antreneze daca un copil primeste cateva zeci de notificari intr-o ora, iar creierul lui poate fi atent la maxim 15 secunde cat dureaza un clip.
Nu stiu in ce domeniu activezi, dar in cazul meu este foarte clar ca cei tineri nu mai pot avea rabdare sa invete ceva. Sau sa caute informatii. Devin instant frustrati daca nu gasesc ce vor fix in prima secunda de cand au apasa pe „search”.
Iti dau in schimb dreptate ca un mare plus ar fi ca ce se prezinta la scoala sa fie atractiv, dar tot ar trebui eliminata „ispita” de a verifica telefonul ca creierul sa nu fie mereu intrerupt cu „prostii”.
Cati adolescenti cunosti care pot sta 50 de minute sa faca o activitate? Aici ma refer sa citeasca o carte, sau sa deseneze, sau orice presupune efort din partea creierului? Eu nu prea mai stiu niciunul. Si deocamdata scoala nu poate antrena aceasta atentie, si nici parintilor nu cred ca le este prea usor sa o faca.