OK, dacă ești șofer de ”tigaie” care nu face decât să consume ulei la fiecare plin de combustibil și singura ta justificare pentru care o folosești este că atât îți permiți, poți trece mai departe sau la rubica de comentarii, unde mă poți apostrofa.
Remarca este valabilă și pentru cei care cred că vor sărăci românii cinsiți din cauza asta sau care cred că poluarea, încălzirea globală și Pământul sferic nu există. Pentru restul, care aveți răbdare să citiți, ideea mi-a venit când am scris vineri despre noua propunere a guvernului nostru.
Aceasta măsură este inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie 2025, iar scopul principal este descurajarea utilizării mașinilor vechi și poluante printr-o taxare suplimentară. Deci da, Europa ne vrea mai atenți cu mediul, că ai noștri au tot scos prevederea asta din planul de taxe de câteva ori. Iar rezultatul se vede pe străzi, unde mașinile sunt tot mai des cu vechime apropiată de vârsta mea și unde aerul, când ne mai plimbăm pe jos sau cu bicicleta, miroase ca la Copșa Mică, pe vremuri.
Revenind la subiect, mai trebuie să fac o precizare importantă. Din 2006 și până în 2019 (când am trecut la Skoda Kodiaq) am condus un Logan 1.6, produs în anul anterior celui în care l-am cumpărat eu. Am avut mașina respctivă până anul trecut, dar am folosit-o tot mai rar. Cu toate acestea, nu am ratat nicio revizie sau inspecție tehnică, schimbat de anvelope sau reparații care se impuneau. Prin urmare, nu sunt un ipocrit care conduce Lamborghini Aventador primit cadou de la părinți sau de la ceva parteneri de afaceri, încă de la majorat. Doar că, din ce văd în jur, ba chiar în familie, mașinile vechi sunt conduse fără revizii, reparații sau un minim de întreținere, iar poluarea pe care o împrăștie în jur este infernală…
Cred că măsura despre care se vorbește acum este benefică și trebuia să fie repusă în aplicare mult mai devreme. Bine, ca să fiu sincer, cred că nu trebuia deloc abrogată, dar guvernele noastre – dacă nu mă înșel, cel al PSD-ului lui Dragnea – erau mult mai interesate de voturi populare decât de sănătate sau mediu. Iar populația a apreciat că poate aduce mașini pe care și le permite, ignorând poluarea și problemele de sănătate.
Cu ceva ani în urmă, cred că înainte de pandemie, m-am văzut cu Darius și Alex în oraș, pentru un burger și o bere. Darius venise cu bicicleta, iar Alex pe jos, motiv pentru care fix subiectul poluare auto l-am abordat, iar amândoi au spus același lucru – că prin trafic simți că te sufoci printre mașini care scot fum ca și dragonii mitici. 🙂 Prin urmare, orice metodă prin care astfel de mașini sunt luate de pe stradă, mi se pare benefică.
Un alt aspect pozitiv îl reprezintă imboldul pe care industria auto locală o va primi. Cine chiar are nevoie de mașină, dacă nu mai poate cumpăra rable de prin străinătate, se va reorienta către Dacia sau Ford, pentru că modelele lor sunt mai accesibile. În plus, ar face mai de interes electrificarea acestor producători. Iar în cazul în care nu se vor duce către modele mai noi, cetățenii în cauză nu au decât să cotizeze la buget, fie prin taxa menționată, fie prin amenzi și taxe. 🙂
Cred că mulți care vor avea de ales vor migra către a treia cale – vor renunța la mașina veche, dar nu vor cumpăra una (mai) nouă. Prin urmare, traficul urban sau metropolitan s-ar putea descongestiona, lucru care ar fi benefic pentru toți…
La final, am și o remarcă – ar trebui ca taxa să se aplice nu în funcție de anul de fabricație aș mașinii, ci pe baza testelor de poluare efective. Una e să conduci un Logan bălan, vorba cântecului, din 2005, dar cu toate cele la zi, alta e să ai un Audi din 2014, dar cu toba căzută și catalizatorul scos…
itp pe bune și scapi de multe tigai. Sunt multe mașini relativ noi cu dpf anulat. Sa vedem ce se decide.
Corect, ITP corect pe bune ar salva multe.
„Aceasta măsură este inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR”..Europa ne vrea mai atenți cu „mediul” 🙂
…ne obligă să le cumpărăm mașinile scumpe! Noi le cumpărăm, dar atunci să propună și măsuri de creștere a salariilor (salar minim net-1.000 EUR). Majoritatea lucram pe minimul pe economie….
Nu cred ca te obliga sa faci nimic. Numai sa platesti daca mergi cu ceva ce pufaie prea mult pe teava.
Poi alege sa platesti, sau sa nu platesti.
Cat despre cumparat altceva, chiar nimeni nu te poate obliga sa sari cu banii.
Ca sa fim realisti, o masina noua costa enorm in ziua de azi.
Perfect de acord, eu as restrictiona accesul in oras al tuturor tigailor. Copiii nostri sunt cei mai expusi, este pur si simplu iresponsabil si chiar criminal sa nu iei masuri mai dure doar de dragul a nu deranja electoratul care oricum are memoria unui pestisor de aur.
„Autoritatiile locale incurajeaza masinile noi” – Am cumparat un Tucson mild hybrid in octombrie 2024 si anul trecut impozitul era 4 lei, anul acesta este 41 lei (de 10 ori mai mare),
halal incurajare…..
🙂
Opinie nepopulară: Toți dezrădăcinații parașutați de la Țărănoaia la oraș, incapabili să se acomodeze, încearcă să-și impună cu forța filozofia cu nostalgii bucolice ce presupune împovărarea cu biruri usturătoare a celor pe care ei îi percep ca stavile în calea nevoii ancestrale a-și plimba vaca și vițelul la pas prin mijlocul uliței.
Ideea e buna dar va fi implementata prost. Pariez.
Vă lovi tot în săraci, oameni care folosesc tigaia că sa vina de la țară la Auchan sa își ia parizer pentru 2 săptămâni. Tot ei vor trebui să plătească mai mult, nu canarul cu tigaie bmb din 2019 cu toate filtrele scoase.
Eu am un clio 2, dizal, 2005, care da poluează puțin cu toate că e îngrijit exemplar. Îl folosesc la drumuri scurte în oraș,unde circul exclusiv cu el.
De ce totuși nu poluează așa de mult (non sens nu?) pai, mașina este „in prelungiri”, in minutul 97 al meciului. Fac cam 5000 km pe an km in care emite statistic vorbind puțin CO2 și oxizi. Întreținerea cu piese originale este foarte accesibila, deci calitatea reparatii lor este de înaltă calitate.
O mașină nouă, că sa fie produsa, se emit muulte emisii, iar unele sunt mascate de faptul că avem componente produse in China, Maroc etc. Deci o mașină nouă vine cu un bagaj nasol de tot (daca e sa fim corecți) de emisii și impact asupra mediului.
Așadar eu consider că dacă duci o mașină în prelungiri, bine întreținută, cu care faci km putini, de fapt ajuți mediul. Ce zic eu este susținut de multe studii
Totuși că sa nu te agiti prea tare, plănuiesc achiziția unei electrice tot pentru oraș. Exclusiv pentru oraș. In vacante o sa merg cu scenic 3 euro 5 pe care plănuiesc să îl mai țin vreo 3-4 ani și va fi înlocuit tot cu o mașină pe combustie, pentru că la drunurile lungi de genul 1400 X2 km -cat fac într-un. CO, este o soluție optimă.
Mi-aș dori o Tesla, dar e un non sens sa dau 40k+ pentru mers prin oraș. O sa caut ceva pe la 20k.
Nu ma agit, daca mie imi scriai, pentru ca am scris deja ca am folosit un Logan tot ca tine. Doar ca la ITP treceam cu bine, iar vecinul inca are una care nu ar trece pe bune nici la un mecanic orb 🙁
Și dacă taxa va fii plătită va scădea poluarea?
Și Marmota…
Poate nu vom mai tine masinile vechi, deci mai putina poluare.
Interesant sa compar sistemul românesc cu cel englezesc. In Anglia taxa pe care o plătești este cea de la prima înmatriculare a mașinii și asta până la scoaterea ei din circulație. Nu ți-o poate mări sau reduce. Din câte îmi dau seama, așa se consideră a fi corect pentru că atunci când ai luat mașina ți-ai făcut și „planul financiar de cheltuieli” sau cu alte cuvinte nu e fairplay că guvernul să schimbe regimul de taxare după achiziția mașinii, și într-un fel sunt de acord cu abordarea lor.
1 – Poate nu mai tin minte bine dar in pretul benzinei/motorinei era inclusa o taxa de poluare. Care pare normala, arzi mai mult(deci poluezi mai mult) platesti.
2 – ITP facut corect si controale in trafic, nu foarte aleator(cand vezi ca masina X scoate fum alb/negru) tu, politist, o tragi pe dreapta si chemi laborator mobil. Am vazut ca se poate dar e de munca….
3 – Cum zicea cineva mai sus, sa faci o masina noua polueaza, ingrijeste-o pe cea veche. Ce faci cu o masina istorica? O tii in garaj sau o misti doar pe platforma? (stiu, caz extrem).
4 – Aplici aceleasi reguli si armatei? (cu ce mai defileaza de 1 Decembrie?) /s
5 – OK, indiferent de forma banii din taxa se vor incasa. Ce vor face cu ei? Reduc poluarea? Ma indoiesc.
Pai avem așa:
-acciza cu multe componente, taxa la acciza (TVA) o mizerie barbara, și taxa la taxele de mai înainte.
Fix că în evul mediu
La ultimul punct am raspuns mai sus. Insa sunt de acord cu ITP facut pe bune. Si da, ai si rovinieta, dar tot nu se fac drumuri la timp si destule
Punctul 1 este partial adevarat! 1 litru ars de un motor pe carburator, fara filtre pe evacuare, contine mai multi produsi chimici decat 1 litru ars pe euro 6de exemplu (sau euro 7 in viitorul apropiat).
Personal cred că, partea de început jignește pe toți proprietarii de mașini mai vechi. Care este ideea de tigaie? Până la urmă nu ne luam toți mașini de câți bani avem pentru că suntem figuranți. Luam mașini de câți bani avem pentru că, transportul in comun este varză și mijloacele de deplasare personale ne rămân singura posibilitate. Altă discuție este cea legată de drumuri și calitatea combustibililor. Am cumpărat mașină de mâna a doua din Germania și mergea mai bine decât una noua Dacia din Romania. Nu mai vorbesc despre dotări și siguranță. Așa că denumirea de tigaie o poți aplica mașinilor noi Dacia, multora din chinezismele de pe piață și chiar mașinilor consacrate gen vw sa chiar Mercedes. Din dorința de a face economie, marii producători taie din calitate și fiabilitate. Așa că ideea de tigaie pentru mașinile vechi bine întreținute nu se aplică. Mergi in Serbia că doar Timișoara este destul de aproape și ai să vezi mașini vechi foarte bine întreținute și funcționale în parametrii tehnici.
Te rog fa un articol și gândește bine când pui niste etichete. Altfel incepem sa credem că faci reclamă și atât. Iar noi ne orientam către alt canal.
Am fost in Beograd acum doua weekenduri si am vazut masini noi si vechi, cam ca la noi. Nu vad ce vrei sa zici cu asta. Pe de alta parte, oricat de greu iti vine sa accepti, nu toti avem nevoie sau trebuie sa avem masina. Nu e un drept constitutional. Ca nu e ok transportul in comun, ca sunt multe taxe si putine rezultate, asta sunt de acord. Dar pentru mine, un Golf 4 din 1998 si neintretinut e la fel de tigaie ca un Audi A4 din 2017, fara catalizator.
Nu e vorba de reclama sau etichete.
Concret, o masina facuta sa mearga in parametri / norma de poluare din 2000 produce mai multe noxe fata de una produsa sa respecte normele din 2024.
Asta este realitatea.
Partea gresita e ca se pune prea mult accent pe CO2, dar normele Euro prevad limite pentru mai multe gaze nocive, de fapt mult mai nocive decat CO2-ul, dar alea rar sunt aduse in prim plan.
La fel si cu dpf-ul unde des aud ca scade fiabilitatea motoarelor, sau chiar si puterea lor. Cand de fapt ala e acolo ca sa filtreze gazele arse si sa nu dea pe teava ceva ce ti-ar ajunge in plamani.
Absolut ca o masina sh din germania poate fi peste o Dacie la performante, siguranta si optiuni, numai ca daca nu e facuta sa respecte aceleasi norme de poluare, comparatia nu isi mai are rostul. Raman masini diferite, una pufaind mai multe noxe pe teava decat cealalta. Si, daca taxa asta va fi pana la urma aplicata, proprietarul va plati in functie de noxe si nu in functie de brand, siguranta, confort, dotari.
Ce ar fi poate incorect ar fi sa platesti taxa pentru o masina inmatriculata dar pe care nu o mai folosesti. Am mai vazut dacii foarte vechi care inca aveau placutele de inmatriculare, dar care nu mai pornisera de ani de zile. Alea scot fix 0 noxe, si ar fi cam ciudat sa fie taxate. Probabil ca va fi un motiv in plus pentru proprietari sa le radieze.
Nu mai stiu cum sa bage mina in buzunarele noastre, loazele ! Cica au grija de planeta ! Trebuie sa fi analfabet sa crezi ca 4% din CO2-ul planetei (atit genereaza activitatea umana iar CO2-ul este doar 0,044% din totalul atmosferei Psmintului) poate schimba clima! Clima este data de avtivitatea Soarelui si de oceanul planetar. Restul doar … analfabeti, pupincuristi ai sistemului, calati pe combinatii, doar sa le fie lor bine!
Exact !
Verzii ăştia-s din LGGBDTTTIQQAAPP cu toții
Eu cred că şi tu, şi Alex, şi Darius sunteți pe invers…
O generație de „fetițe” care nu ştiți să vă suflați mucii decât în şervețele, şi care, dacă s-au murdărit pe adidași (pardon, sneakers li se spune.mai nou!) veți scoate repede acelaş şervețel să-i curățați tălpica… aşa-i ?
Vă tundeți pe subsiori şi pe picioare, corect ? Barem prezervative folosiți sau vă sunteți prea apropiați ?
De ce nu mergeți voi undeva, unde totul este verde, prietenașilor… poate prin Gaza, aşa o tură… de leftişti ce sunteți !
Vine Trump şi vă bagă TrompeTa undeva cu deal-ul vostru green cu tot !
Cred că vi-or plăcut uralele pe care le scandau lui Tăriceanu’ în 2008 pe la începutul lui decembrie …așa-i ..?
[de acolo îți vin asemenea inspirații].
Află că am fost şi eu un „verde” chiar de la început, dar când am văzut încotro au luat-o nebunii ăştia m-am descotorosit rapid de legitimația aia, şi de toate idioțeniile lor !
Chiar sunteți pe invers cu igiena voastră minuțioasă (poate încă nici nu ştiți !)
Simplul fapt ca poti comenta aici in felul asta iti arata care dintre noi e mai open minded 🙂 Pe de alta parte, nu te obliga nimeni sa citesti ce scriem aici.
Comentariul asta a atins un nou nivel de imbecilitate. Felicitari @Ted, nici umbra pamantului degeaba nu se mai poate spune ca faceti.
Un lucru care trebuie clarificat de la inceput este ca vechimea masinii nu are legatura cu cantitatea de CO2 emisa. Asta tine strict de capacitatea motorului deci daca se vrea reducerea cantitatii de CO2 produsa trebuie pusa taxa diferentiat in functie de puterea motorului.
Noxele emise intr-adevar tin de existenta unui filtru si cat de nou este si daca functioneaza corespunzator.
O miscare care nu are nici o legatura cu poluarea ci tine de lobby -ul producatorilor de masini care ar vrea sa vanda mai multe masini in Romania & lacomia Statului de a colecta mai multe taxe uitand ca romanii n-au banii nemtilor care isi schimba masina la fiecare 3 ani.
Si cum se va implementa masura pentru a fi corecta? Poti pune egal intre unul care face 1000km pe an si altul care face 100.000km?
Sa platesti ca sa poluezi in nici un caz nu va reduce poluarea ci va umfla niste buzunare, atata tot.
Impactul categoric va fi catastrofal asupra economiei, pentru ca nu va afecta doar cetateanul de rand ci si afacerile, majoritatea vor plati sume enorme dar nu atat de mari incat sa isi cumpere masini noi si vor transfera costul asta tot omului de rand deci e o masura care va da in cap la toti, indiferent daca sunt sau nu posesori de masini sau chiar daca au masini relativ noi.