Ideea mi-a venit când i-am citit știrea lui Darius, despre aplicația ghișeul.ro (pe care, de altfel, o voi instala și eu) și am citit remarcile de pe internet, de pe mai multe site-uri care au preluat informația.
Ei bine, ca să avem un punct de start mai din trecut, puteți să vă reamintiți că înrolarea pe site, că aplicație nu exista, se făcea… depunând o cerere scrisă de mână și semnată olograf, la sediul ANAF din județul unde rezidați.
Iar asta nu se petrecea pe la început de mileniu, ci am pățit-o chiar eu prin 2017 sau 2018. Bașca, anul trecut în decembrie, pentru că mi-am uitat parola de la Spațiul Privat Virtual (SPV), am mai dat o fugă la sediul Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Timiș.
Ei bine, deși am mai luat la mișto administrația din România și procesul lor lent de digitalizare (aici sau aici), iar experiențele mele personale, la mine în localitate, sunt foarte elocvente (aici și aici), trebuie să vedem și părțile pozitive ale situației. Și anume, deși administrațiile locale sunt extrem de reticente la înrolare, statul a pus la dispoziție portalul ghișeul.ro, putem obține extrase de carte funciară online, sunt tot mai multe școli care folosesc soluții online pentru înlocuirea cataloagelor, iar aplicația amintită mai sus permite înrolarea fără a mai fi nevoie de deplasare la sediul ANAF.
Știu, suntem la eoni distanță de Estonia (denumită și e-stonia) sau de alte țări cu apă caldă, dar direcția pe care am pornit este cea bună. Rămâne să mai lucrăm la viteză. 🙂
PS: E bine că și personalul din aparatul de stat devine mai interesat de digitalizare.
Încet, dar sigur, vom prinde și noi vremuri mai digitale. Eu sper totuși că la un moment dat va fi grăbit puțin procesul.
#metoo
Cat timp ai nevoie sa iti completezi datele personale intr-o cerere catre institutiile statului (in loc sa pui la dispozitie cartea de identitate) digitalizarea nu e suficienta.
Alt exemplu aberant de birocratic: cand esti bolnav si trebuie sa faci rost de o adeverinta de la angajator ca apoi sa mergi cu ea la medic pentru concediu medical si cu concediu medical trebuie sa mergi din nou la angajator.
E clar ca suntem departe de ideal. Dar nici nu suntem așa praf cum credem noi
E clar ca per total lucrurile au evoluat mult. Avand in vedere ca am pornit practic de la 0 nu puteam merge decat in sus. Chiar daca stau intr-un oras mic, primaria imi pune la dispozitie o platforma online prin care pot sa imi rezolv cam tot ce tine de birocratia lor. Ghiseul.ro (si derivate) imi permite sa imi platesc impozitul online (zic derivate, pentru ca primaria are implementat propriul sistem de plata). ANAFul are SPVul, taxele comune pot fi achitate lejer prin virament bancar. Ai la indemana tot ce tine de e-banking. Practic cand o sa scapi si de coada de la cazier o sa fie rezolvate multe dintre problemele curente.
Acum, ca toate se puteau face mai cu cap si mai centralizat e alta poveste. Eu sunt bucuros ca le am si asa, chiar daca tot ce tine de stat e imprastiat in 100 de parti. Daca te interesezi putin si iti faci cateva conturi , scapi de multe drumuri.
Ce trebuie sa se schimbe e factorul uman din administratie. Pentru ca multi de acolo, desi lucreaza pe langa calculatoare, au ramas tot la stadiul de stampila si indigo. Exemple
1. Depun online o cere pentru un act eliberat de primarie. Sunt sunat de un functionar si anuntat ca actul a fost eliberat si sunt invitat sa trec pe la ghiseu ca sa il ridic. Il intreb daca nu il poate semna digital, si il bag in ceata. Pana la urma reusesc sa il primesc scanat. prin email.
2. Imi pierd cardul de sanatate. Imi depun prin mail actele necesare obtinerii duplicatului. Primesc dovada (scanata) cum ca sunt asigurat. Desi exista posibilitatea verificarii online, pe baza de CNP, a calitatii de asigurat, la medicul de familie si la farmacii tot hartii le trebuie …In fine .. Dovada expira, cer prelungire (apropo …primesc cardul dupa 5 luni de la depunerea actelor). O primesc pe mail. Cand ma uit…. primisem o poza a dovezii (nu scanata). In poza, pe langa dovada se mai vedeau: mare parte din masa pe care era asezata, genunchii, umbra si pantofii celui care a facut poza. Ma apuca rasul nervos, ii sun, o obtin scanata ….
Si astea sunt doar cateva dintre cele pe care mi le amintesc.
As putea scrie și eu un roman cu asemenea intamplari