Ideea sondajului mi-a venit când am pățit-o pe asta, dar a durat ceva până să pun în practică totul. Deh, procrastinarea asta…
Revenind la subiect, pentru că nu prea am cash la mine, m-am bucurat când statul a introdus ideea de a include bacșișul pe nota de plată, pentru că așa pot plăti și eu. OK, nu las întotdeauna bacșiș, uneori am bani lichizi la mine cât pentru 5-10% tip, dar până acum doi ani, majoritatea timpului eram ăla la care chelnerii se uitau lung… 🙂
Voi cum procedați când sunteți la restaurant/cafenea/tavernă sau când comandați masa online, că nu discutăm acum despre bacșișul curierilor, al taximetriștilor sau cel lăsat la poștaș, când vă lasă pensia. 😛
Daniel Bis a zis
De vreo cativa ani am pus punct unor astfel de practici.
Nu mai las deloc bacsis/tips la nimeni.
De ce as face asta? Imi face vreun favor pentru care nu platesc?
Angajatii trebuiesc platiti cu salarii reale, nu cu salariul minim + bacsis/tips.
Ei trebuiesc sa se bazeze pe un venit stabil, nu sa stea la mila clientilor.
Prefer sa mareasca pretul produselor/serviciilor si sa stiu care e pretul real, decat sa fie umflat artificial prin adaugarea de bacsis/tips.
Costin a zis
Ar fi perfect asa …
Piuir a zis
In italia lasi “coperta” cand te pui la masa. Vrei/nu vrei lasi bacsis. Si culmea e ca am lasat si 5 euro/persoana. Sa nu credeti ca servirea a fost ceva “wow”. Cam penibil zic eu…. Las bacsis cand vreau si consider ca trebuie. De obicei nu prea trebuie. Subscriu la “salarii corecte” si nu construite din miloaga.
Sebi a zis
Părerea mea: prețul trebuie sa acopere serviciul in totalitate. Daca se întâmplă ca persoana care servește sa te impresioneze prin ceva, lași bacșiș. Deci nu este un drept, este o atenție câștigată
Daniel Bis a zis
Cum sa te impresioneze: sa faca jonglerii cu mancarea sau masaj la talpi?
Sau sa iti aduca ciorba calda si berea rece?
Daca ti le aduce invers nu mai lasi bacsis?
De preferat sa nu te bage in seama dupa 2-3 ore cu un meniu trantit pe masa in scarba.
Glumesc :))))
Jedi1 a zis
@Dabiel
Perfect
„”Cum sa te impresioneze: sa faca jonglerii cu mancarea sau masaj la talpi?””
grongobar a zis
Intrebare absolut nepopulara: De ce la ospatari se chema bacsis iar la medici mita? Si ca sa fie clar nu ma refer la conditionarea actului medical, care e de puscarie, ci la „cadoul” lasat uneori de pacientul multumit fara sa i se ceara.
pensionarinromania a zis
Pentru ca la carciuma te scoli si pleci in alta parte. La medic mai greu…
Daniel Bis a zis
Am intalnit si situatii penibile:
– sa astept vreo ora ca sa vina cu meniul, noroc ca sunt o fire rabdatoare si aveam o priveliste frumoasa … dar dupa ce a venit cu meniul am plecat
– sa vina mancarea fara salata de muraturi si dupa insistente repetate si vreo 5 minute de asteptat sa vina cu un castravete feliat … si apoi sa ma intrebe daca vreau sa las tips
– sa primesc o pizza ornata cu muste crocante (asta prin Bulgaria)
– sa primesc un hamburger dublu cu o singura chiftea, desi in meniu scria clar ca sunt 2
Si mai vrei si tips pentru asa ceva?
totEu a zis
Nu las !!! Germania sigura țară unde nu ” cerșește ” . Plătești cât face și gata. În țigănia de România te scuipă dacă nu lași ceva peste. Prefer să fie mai scump și să plătesc cât are prețul afișat.