Zilele trecute am fost nevoit să sun la call centerul e.ON, din cauza unei facturi emise de ei, cu care figuram rău platnic. Bine, după cum veți vedea mai jos, adevărul era undeva la mijloc, dar nu asta e idee articolului.
Anul trecut, pe când furnizorul meu de gaz a decis că nu mai poate susține contractele, am decis să trec la e.ON. La momentul respectiv, pentru că tot urma ca în 2022 să fie nevoie de revizia la centrală, am optat pentru un abonament suplimentar, care să includă și serviciile acestea. Per ansamblu, aveam un preț mai mic pe KWH gaz, dar plăteam acel abonament și ieșeam cam tot acolo ca și când nu aș fi ales opțiunea.
Problema majoră era că furnizorul acestui serviciu nu era e.ON Distribuție, ci o subsidiară, e.ON Servicii. Țineți minte acest aspect, pentru că va deveni esențial pe parcursul poveștii.
Ei bine, în august a venit un tehnician, a efectuat revizia și verificarea, dar mi-a recomandat să montez și un filtru magnetic, pentru că aveam ceva impurități pe țevi. Din aceeași comoditate care m-a împins să optez pentru revizia oferită de furnizor, am decis să accept ideea lui de a cumpăra pe loc piesa de la el. Urma ca, mai apoi, să mă contacteze cineva pentru montare, pentru că asta nu o făcea el. A specificat clar că factura pe care mi-a eliberat-o nu trebuia plătită decât după efectuarea montajului. Din nou, rețineți și acest aspect, că devine și el esențial.
I-am comunicat că îl rog să anunțe colegii care ar urma să facă lucrarea să mă contacteze înainte de final de septembrie, să nu apuce centrala să intre efectiv în uz, pentru că atunci nu aș mai monta piesa respectivă. Mai mult, deși eram în Germania la momentul respectiv, după două săptămâni în care nu am fost contactați nici eu, nici soția, pe niciun telefon, l-am resunat eu pe el. A promis că se rezolvă și a menționat din nou că factura nu trebuie plătită în avans…
Acum câteva zile mi-a venit acasă un plic cu o notificare de la e.ON Servicii, care mă somează să plătesc suma restantă de 500 și ceva de lei. Apropo, la asta urma să se adauge și manopera pentru montaj…
Am pus mâna pe telefon, am sunat tehnicianul cu pricina, am primit aceleași sfaturi și indicația că trebuie să contactez call-centerul lor. Ei bine, aici devine totul interesant, kafkian de-a dreptul. Asta pentru că e.ON Servicii nu are decât un număr de call-center la care răspunde un robot și la care poți doar afla informații, nu poți intra în legătură cu un operator uman. De partea celalaltă, e.ON Distribuție, care are call-center ce permite interacțiunea cu o ființă umană 😛 îmi spunea că nu este treaba lor și că nu mă pot ajuta mai mult decât cu a-mi da numărul la care sunasem deja. 🙁
După vreo douăzeci de minute și minim 10 apeluri, am ajuns la o doamnă care mi-a înțeles situația și care mi-a făcut un transfer manual la un operator care mă putea ajuta. Bine, nu prea mult, că tot ce a făcut a fost să îmi mă roage să trimit un mail în care să detaliez situația, la care voi primi răspuns în 30 de zile, adică cu 25 mai târziu decât a menționat notificarea că am termen de rezolvare. 😮
Acum, dacă e să mă uit în jur, orice furnizor are deja implementat un serviciu de call-center care permite extrem de greu interacțiunea umană. De cele mai multe ori înțeleg asta și apreciez că este relativ ușor pentru mine să rezolv o problemă chiar și așa. Doar că nu apreciez deloc cazurile în care aș avea nevoie să discut live cu un om și tot ce primesc este vocea Andreei, asistentul meu virtual…
Ceea ce s-a născut dintr-o necesitate de automatizare și de reducere de costuri s-a transformat într-un calvar pentru utilizatorii finali. Skynet rânjește pe undeva, prin colț…
deci nu mai avem nici o șansă.
am pățit cu eon la fel. ceva serviciu de verificare lunara dar baietii doar facturau, nu și veneau efectiv la treaba. cu dovezi reușit reziliez mizeria de serviciu în vreo luni de zile.
Cît timp gigantul emag a eliminat umanii din call-center nu e de mirare că o firmă mică procedează în felul descris. Bun, problema este a e-on-ului deoarece ei au subcontractat.
Exact aceeași problemă întâlnită și la Vodafone și la eMAG. Eu o văd ca pe o lipsă crasă de respect față de clienți, unele probleme pur și simplu nu pot fi rezolvate cu ajutorul asistentului virtual, și asta nu duce decât la acumularea de frustrări, până în punctul în care efectiv îți dorești să nu mai ai de-a face de fel cu compania respectivă.
Bonus, eMAG a mai introdus si chat cu asistent virtual, care e la fel de cvasi-inutil… (sau poate că e util pentru utilizatorii mai retarzi care nu știu să le folosească serviciile, dar pentru cei puțin mai tehnici, care au epuizat deja toate variantele până să apeleze la help, și care în momentul ăla chiar ar aprecia interacțiunea cu o altă ființă umană, e un mare minus).
in uk mi se pare si mai rau. la telefon, banci etc..zici ca ii angajeaza pe cei mai autisti/afoni posibili….ii sun ca sa ii mai invat eu cate ceva…desi sunt si dezinteresati sa retina ceva…
Sincer, 4 telefoane date la Disney și degeaba. Al 5 -lea update la aplicație și tot nu au rezolvat problema cu subtitrarea la My Name is Earl, o grămadă de episoade cu sincronizare foarte proastă, cu delay mare, luate de pe net;)
Ai scris la [email protected]? In caz de litigiu, asa cum este cazul prezentat de tine, este singura optiune prin care poti sa dovedesti ceva ANPC sau autoritatii EU nou infiintate https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=RO
Din pacate am invatat si eu din propria experienta cu enel.ro 🙂
Eficientizare, reducere de costuri, inovație, toate pot fi înțelese și chiar apreciate. Dar lipsa de funcționalitate … nu are nici o scuză. Și eu zic că functionalitatea serviciului contractat include și posibilitatea de relaționare decentă între furnizor și beneficiar. Raifff…Bank … call center … inteligența artificială … nu înțelege mai nimic (nici română, nici engleză). Mai mult la sucursalele lor nu mai poți face nimic la ghișeu: numerar, op-uri, valută. Totul cu MFA uri care nu merg. Ce poți face? Renunți și treci la alții.
Părerea mea este că, sub pretextul eficientizării, reducerii cheltuielilor, companiile au ca și scop îngreunarea accesului clienților în caz de probleme! De ce să rezolvi o problemă, când poți să eviți acest lucru!
Eu cred că ar trebui să existe o lege / reglementare care să oblige toți furnizorii de produse / servicii să ofere un serviciu de relații cu clienții telefonic, eventual cu specificarea anumitor standarde de calitate (să nu fii nevoit să stai 2 ore la telefon până ești preluat!)