Dacă ai un PlayStation 5 poate că te-ai confruntat la un moment dat cu constrângerile legate de spațiul de stocare. Ambele variante ale consolei, digital și disc, vin cu un SSD intern cu capacitate de 825 GB, însă pentru stocarea jocurilor rămân disponibili doar în jur de 680 GB. Acest lucru poate deveni problematic în contextul titlurilor actuale, care ajung să ocupe chiar și 100 GB, însă, din fericire, Sony a ales o abordare pro-consumer în cazul PlayStation 5. În loc să vină pe piață cu medii de stocare proprietare, așa cum avem pe Xbox Series X, producătorul a decis să permită instalarea de SSD-uri standard M.2 PCIe. Desigur, SSD-urile trebuie să îndeplinească anumite criterii de performanță și obligatoriu să aibă și un radiator, însă, per total, soluția oferită de Sony este una mult mai elegantă și mai prietenoasă cu consumatorul.
Producătorii de medii de stocare au identificat destul de rapid noua oportunitate din piață, iar de ceva vreme vin constant cu noi modele de SSD-uri optimizate pentru PlayStation 5. Kingston a lansat în urmă cu câteva luni Fury Renegade Heatsink, un SSD PCIe Gen 4.0 care are ca public țintă atât gamerii de PC, cât și cei de PlayStation 5, oferind specificații de ultimă generație, viteze de transfer extrem de mari și fiabilitate ridicată. Este disponibil în două variante, cu sau fără heatsink și în capacități de 500 GB, 1 TB, 2 TB și 4 TB.
Specificații Kingston Fury Renegade:
- Format: M.2 2280
- Dimensiuni: 80 x 23.67 x 10.5 mm (varianta cu heatsink)
- Interfață: PCIe 4.0 x4 NVMe
- Capacități disponibile: 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
- Controller: Phison E18
- NAND: 3D TLC
- Viteze de citire operațiuni secvențiale: până la 7300 MB/s
- Viteze de scriere operațiuni secvențiale: până la 3900 MB/s (500 GB), 6000 MB/s (1 TB), 7000 MB/s (2 TB și 4 TB)
- TBW: 500 TBW (500 GB), 1 PBW (1 TB), 2 PBW (2 TB), 4 PBW (4 TB)
- MTBF: 1.800.000 ore
- Garanție: 5 ani cu suport tehnic gratuit
Kingston Fury Renegade Heatsink vine în format M.2 2280 și dispune de un radiator solid, menit să asigure temperaturi scăzute și să prevină thermal throttling-ul. Heatsink-ul este de un real ajutor mai ales în cazul instalării într-o consolă PlayStation 5, care nu beneficiază de o ventilație la fel de bună ca într-un PC.
Unitatea asigură viteze de transfer secvențiale de până la 7300 MB/s la citire și de până la 7000 MB/s la scriere, iar în ceea ce privește numărul de operațiuni pe secundă la citire și scriere, poate urca până la 1.000.000 IOPS în cazul variantelor de 2 TB și 4 TB. SSD-ul respectă toate condițiile de compatibilitate pentru PlayStation 5 și chiar le și depășește considerabil în anumite privințe, mai ales în cazul vitezelor de transfer. Cât despre fiabilitate, Kingston menționează că unitatea ar trebui să reziste minim 500 TBW pentru modelul de 500 GB, 1 PBW pentru cel de 1 TB, 2 PBW pentru cel de 2 TB și 4 PBW pentru cel de 4 TB. Valoarea MTBF (mean time between failures) este de 1.800.000 ore, iar garanția este de 5 ani și include și suport tehnic gratuit, așadar nu aveți de ce să faceți griji în ceea ce privește fiabilitatea.
La fel ca mai toate unitățile din acest segment de preț, Kingston Fury Renegade dispune de NAND 3D TLC. Controller-ul este Phison E18, unul dintre cele mai performante controllere PCIe Gen 4.0, iar cache-ul pentru mapping are 2 GB și este de tip DDR4. Pe scurt, un SSD cu specificații excelent, demne de zona high-end.
Procesul de instalare a acestuia într-o consolă PlayStation 5 este unul extrem de simplu și necesită doar o șurubelniță cu profil Phillips. Pentru început este necesară decuplarea alimentării și detașarea capacului lateral, conform instrucțiunilor din ghidul de mai jos.
Slotul M.2 este situat în zona inferioară, iar pentru instalarea SSD-ului va trebui să scoți shield-ul ce acoperă slotul, să muți distanțierul pe poziția 80 mm, să introduci unitatea în slot și s-o securizezi cu ajutorul șurubului. După introducerea SSD-ului, repetă procesul în sens invers și reatașează shield-ul și capacul lateral. Asta e tot!
La pornirea consolei vei fi întâmpinat de un ghid de configurare care va formata unitatea și va verifica compatibilitatea. Cum Kingston Fury Renegade este un SSD certificat pentru PS5, nu vei întâmpina niciun fel de problemă de compatibilitate, însă trebuie să ai în vedere că toate datele de pe unitate vor fi șterse.
Sony recomandă un SSD M.2 cu rate de transfer de minim 5500 MB/s, iar Fury Renegade obține aproape 6500 MB/s, cu mult peste cerința recomandată. Asta înseamnă că instalarea și încărcarea jocurilor pe acesta se vor realiza cel puțin la fel de rapid ca de pe SSD-ul intern al consolei.
După finalizarea procesului de configurare, vei putea muta jocurile pe unitatea M.2 din meniul stocare, cu mențiunea că salvările, capturile de ecran și înregistrările video vor rămâne pe SSD-ul intern.
Transferul jocurilor, chiar și a celor de zeci de GB, durează sub un minut, pesemne că unitatea nu intră în thermal throttling și menține viteze de transfer ridicate pe tot parcursul procesului. Pe lângă opțiunea de transfer a jocurilor de pe unitatea internă, ai posibilitatea și de a configura instalarea/descărcarea jocurilor direct pe unitatea M.2, din meniul stocare, secțiunea locație instalare.
Cât despre performanță, diferențele dintre SSD-ul intern și Fury Renegade sunt insesizabile și se încadrează în marja de eroare. Am cronometrat timpii de încărcare în mai multe jocuri, iar rezultatele le-am inclus în graficul de mai jos. Jocurile rulează la fel de bine ca de pe SSD-ul intern și nu manifestă niciun fel de problemă de stabilitate.
Concluzie
Kingston Fury Renegade reprezintă una dintre cele mai bune soluții de pe piață pentru extinderea capacității de stocare pe PlayStation 5. Beneficiază de certificare de compatibilitate cu PlayStation 5 din partea producătorului, se comportă la fel de bine ca SSD-ul intern al consolei și vine cu un radiator solid, care asigură o răcire adecvată și previne thermal throttling-ul. În plus, are și un raport preț/performanță foarte bun. Varianta cu heatsink este disponibilă în capacități de 500 GB, 1 TB, 2 TB și 4 TB, iar prețul de pornire este de doar 370 lei. Varianta testată cu capacitate de 2 TB costă aproximativ 1100 lei.
SSD-ul poate fi utilizat și pe PC, iar performanțele sunt la fel de bune. Găsiți review-ul aici.