Dupa ce a produs multe neplaceri utilizatorilor cu ale sale chipset-uri pentru procesoarele Sandy Bridge, Intel are inca o data probleme in acest an. Si de aceasta data la capitolul SSD. Mai exact modelele 320 pot sa-si piarda toate datele continute daca raman fara curent.
Si asta pentru ca in loc sa se opreasca temporar, incearca sa se conecteze la port-ul SATA, nu reuseste, si ramane cu o capacitate de 8 MB la urmatoarea folosire. Spatiul poate fi recastigat printr-o format-are mai puternica (folosindu-se o aplicatie dedicata), dar datele continute nu.
Momentan Intel nu a clarificat situatia, deci nu stim daca drive-urile afectate vor putea fi reparate printr-un update de firmware, sau problema tine de hardware si impune schimbarea exemplarului.
Nicu a zis
Trist. Încă vreo 2-3 scăpări de genul ăsta şi oamenii o să trebuiască să-şi facă un obicei din a aştepta 3 luni după lansarea unui produs Intel, ca nu cumva să aibă probleme. Eeeh… din fericire Intel are o istorie bună, dar două bube mari într-un interval mai mic de 6 luni tot e mult.
Vivio a zis
Hmm, dacă și Intel începe cu dude pe partea de SSD e clar că tehnologia e cam prea crudă 🙁
sciuro a zis
Tehnologia noua nu este si nu va putea fi testata in toate conditiile de exploatare – vezi si problemele de la Sandforce:
Pentru a afla cat de cat ceva despre fiabilitate este nevoie de minim 6 luni de asteptare dupa lansarea unui produs nou, plus ca intre timp se mai aseaza si preturile.
Ceasuri a zis
Pentru oricine foloseste un SSD – Intel, Sandforce sau orice alta varianta – este obligatoriu sa-si faca o imagine de backup la disk cel putin saptamanal. Tehnologia e imatura dar sporul de viteza adus de un SSD pus ca disc sistem merita din plin eventualele inconveniente. Folosesc fara problema unul de 60GB si nu m-as mai putea intoarce la un disc clasic.
alin a zis
intel e imatur, nu se prea pricepe la ssd.
Nicu a zis
@alin, poti vorbi schitand si un efort intelectual? Aici e vorba de o tehnologie relativ noua. Niciun test de laborator nu poate garanta infailibilitatea unui produs folosit in conditii complet impredictibile.
Dupa cum vezi, nu-s singurii cu probleme. Iar probleme au avut si alti producatori SSD. Incertitudinea asta + pretul piperat sunt principalele motive pentru care inca evit SSD-urile, chiar daca procentul de produse cu probleme nu-i atat de mare incat sa renuntam noi la sperante sau producatorii la tehnologie.
alin a zis
intel sunt cei mai slabi la ssd si cu cele mai multe probleme. iar daca ai bani si nu-ti iei doar de frica asta, atunci..nu-mi place cum gandesti.
Nicu a zis
Fiecare gandeste cum ii este confortabil. Am spus ca este vorba de incertitudine si pretul mare (per GB). Teoretic nu cade cerul pe nimeni daca isi ia cu vreo 500 de lei un SSD de 50-60GB de mare viteza, dar practic e o suma mare pentru atat de putin spatiu si pe deasupra ajungi sa „te rogi” sa nu fii printre ghinionistii care au probleme.
Nu consider deloc depasite vremurile in care protejarea sistemului cu un UPS si o sursa buna te scuteste de majoritatea problemelor electrice din retea, asa ca de dragul linistii inca prefer HDD-urile. Nu mi se pare rezonabil sa imi fac backup saptamanal. N-am nici biblioteca de la Alexandria sau secrete de stat care trebuie protejate cu orice pret, nici date complet inutile. Am pur si simplu niste informatii pe care le vreau la locul lor.
Ce se intampla daca „moare” un SSD? Logic, la capacitatile astea il folosesti pentru sistemul de operare. In primul rand trebuie reinstalat totul, dar dincolo de asta mai e si faptul ca trebuie sa-l duci la garantie si nu stii cat stai dupa inlocuitor. In principiu sunt minunate SSD-urile. Dar marja lor de siguranta si profitabilitate nu-i suficienta cat sa ma convinga sa-mi iau unul acum. Plus ca de 500 de lei poti face multe altele.