Dacă săptămâna trecută am văzut un calcul care prevedea momentul în care vom reuși să punem piciorul pe Marte și pe Saturn, azi ne vom opri la Planeta Roșie. Doar este cea mai apropiată de noi.
Iar cum avem tot mai multe planuri – private sau de stat – care au în plan amartizarea, să vedem ce ne trebuie pentru a rezista acolo. Simplu, asta o știe și fiu-miu, pasionatul de spațiu din familie: apă, aer, mâncare și un spațiu unde să locuim. Bine, dacă ar fi fiu-miu pe aici, m-ar corecta: Oxigen, tati, nu aer. Că aer are deja Marte. Adică, are atmosferă.
Din cauza lipsei atmosferei, densitatea aerului de pe Marte este la nivelul a 1% din cel de pe Terra, iar din tot acela, 96% este dioxid de carbon. Faptul acesta îl face irespirabil pentru oameni și pentru majoritatea florei și a faunei de aici.
Oxigenul, cel care este esențial pentru viață, reprezintă doar 0,1% din toată atmosfera marțiană. Practic, orice astronaut are nevoie de un costum spațial, altfel se sufocă instant!
Roverul Perseverance al NASA, aflat acum pe solul Planetei Roșii, are la bord un gadget extrem de interesant. MOXIE, pentru că așa îl cheamă, are ca scop testarea unei idei care ar putea ajuta la terraformare și la existența umană de acolo. Pe scurt, MOXIE încearcă să transforme dioxidul de carbon din atmosferă în oxigenul atât de vital.
Posibilitățile care se deschid în momentul în care totul va deveni din idee realitate, noi uși se deschid pentru noi – nu doar că vom putea locui acolo, dar vom putea folosi oxigenul respectiv și pentru alimentarea navelor care se vor întoarce spre Pământ. Sau, de ce nu, care vor merge mai departe…
Sursa: theconversation.com
Sau ne putem ține respirația…:)
Am putea respira pe nas…. sau pe gura.