In ultima vreme pe ArenaIT au fost tot felul de discutii (unele chiar mai „aprinse” decat imi doream) pe subiectul masinilor electrice. Asa ca astazi va voi spune de ce, dupa parerea mea, nu putem trece TOTI acum la masini electrice.

Acesta probabil este doar primul articol de tip editorial din categoria masinilor electrice, pentru ca mai am cateva idei de pus pe hartie.
Voi discuta astazi doar motivele pentru care eu cred eu ca nu se poate, realist, ca toti sa trecem la masini electrice. Nu vorbim acum de poluare, de nicio parte a baricadei, acesta va fi subiectul altui articol.
Nu ne permitem: masinile electrice sunt inca prea scumpe
Cred ca prima problema pe care si-o pune cineva atunci cand se gandeste la o masina electrica este pretul. Daca va uitati la ce masini noi s-au vandut in 2018 in Romania veti vedea ca pe primele 3 locuri sunt Dacia, Skoda si Renault. Insa Dacia conduce detasat cu de 3 ori mai multe unitati decat locurile 2 si 3.
Lejer ne putem da seama ca media de pret a unei masini noi cumparate de un roman este undeva intre 10000 si 15000 Euro.

Nu am gasit defalcat exact ce masini s-au cumparat cel mai mult, dar probabil e vorba de Logan, Sandero, Duster, Clio, Megane, Rapid si poate Octavia. Majoritatea sigur sunt masini care costa sub 20.000 Euro.
In regula, ce masini electrice putem cumpara cu 15000 euro? Pai doar VW eUP si Smart ForTwo sau ForFour, ambele se invart in jurul sumei de ~12000 Euro cu eco-tichetul de la RablaPlus (~9400 Euro). Cam atat! Iar acestea sunt masini strict de oras, cu 100 km autonomie si cu care nu prea vrei sa mergi prea departe.
Iar cine si-a luat un Duster sau un Logan nu le-a luat pentru ca s-ar fi descurcat cu un Smart. Nu, pentru ca au nevoie de spatiul pe care ti-l ofera ele.
Iar daca suntem aici, haideti sa vedem si ce electrice putem cumpara care sa fie comparabile ca spatiu cu masinile mentionate anterior. Pai avem Kia Soul EV, Nissan Leaf sau Hyundai Kona. Toate sar cu peste 10000 Euro fata de pretul masinilor mentionate, iar Hyundai Kona nici macar nu se livreaza.
Daca vreti sa vedeti ce masini electrice puteti cumpara la Rabla Plus in Romania va recomand un articol de pe Ecoprofit.
In concluzie, la acest capitol, diferenta de bani necesara pentru a cumpara o masina electrica cat de cat comparabila ca spatiu cu una pe benzina este de minim 10.000 euro. Iar 10.000 euro sunt bani multi, pe care uitandu-ne la topul de mai sus ne dam seama ca minim 50-60000 de oameni nu isi permit sa-i dea.
Nu putem merge prea departe cu ele
Abia incep sa apara masinile electrice cu peste 300 Km autonomie (in orice conditii) si preturi relativ decente, adica de la 35000 Euro in sus. Dar pana sa le vedem pe piata o sa mai dureze 1-2 ani. Avem Kia eNiro, Hyundai Kona EV, noul Renault Zoe si Nissan Leaf Plus. Doar ca toate vor veni in Romania pe final de an in cel mai bun caz, in realitate probabil ca nici la anul nu se vor vinde in volume prea mari.
De ce? Pai unu la mana, pentru ca nu fac fata cu productia si, doi la mana, pentru ca nu e in interesul producatorilor de masini sa vanda electrica, pentru ca altfel ar investi in productie. Cerere exista.
Teoretic iti poti face foarte bine treaba si cu o masina cu 200 Km autonomie, insa iti trebuie mai mult timp, mai multa organizare si disciplina. Trei lucruri pe care nu multi sunt dispusi sa le adopte, mai ales ca autonomia nu e singura concesie pe care o faci cand iei o masina electrica.
Si asa mergem mai departe, la urmatoarea problema…
Nu avem unde sa le incarcam: infrastructura nu e inca pregatita
Sunt destul de multe statii publice de incarcare in Romania dar exista pareri impartite cu referire la disponibilittea lor. Multi se plang ca fie nu merg statiile, fie sunt ocupate de taximetristi cu flote de electrice fie sunt cu bani si costa mai mult decat benzina.
In orice caz, puteti vedea o lista intreaga cu statiile de incarcare din intreaga lume pe PlugShare. Este o aplicatie care sper ca o foloseste orice posesor de masina electrica atunci cand incarca la o statie publica, pentru ca ofera functia de check-in si check-out, astfel incat altii care vor sa vina sa incarce sa stie daca statia e libera sau nu.
Chiar si asa, sunt multe zone din tara neacoperite de statii de incarcare. Probabil ca se vor acoperi in urmatorii de 2-3 ani. Tot n-ar fi suficiente nici daca urmatoarele 50.000 de masini noi ar fi electrice.
Solutia urmatoare e incarcarea acasa. Doar ca o poti face doar daca stai la casa sau ai un garaj la bloc. Altfel, nu cred ca ar fi interesant sa vedem doar prelungitoare scoase pe geamurile blocurilor. Nu?
Prin tarile cu apa calda exista statii de incarcare pe marginea drumului in parcarile publice. Nu si la noi.
In final, cred ca nici infrastructura electrica (in sine) nu e pregatita sa accepte cateva zeci de mii de consumatori noi simultan, care nu consuma putin, minim 3 kWh.
Nu avem de unde sa le cumparam
Ma repet, pentru ca am scris si mai sus, dar e important ca in momentul de fata multe modele atractive nu se aduc in Romania decat in volume foarte mici. Suntem o piata pentru „fosile” si asta vom ramane inca cel putin 10 ani de acum incolo, daca nu 20. Pentru ca asa suntem noi in urma fata de restul Europei.
Daca vreau sa-mi iau astazi o masina cu peste 300 Km autonomie pur si simplu nu pot. Exceptand Tesla Model 3 de 55000 Euro sau mai mult care da, este o masina extraordinara (review aici) dar pe care nu mi-o permit inca.
Incerc din rasputeri sa conving dealerii sa-mi dea masini electrice la test, am reusit doar la Renault-Nissan, restul nu sunt interesati sa promoveze electricele. Eu le-as promova mai mult, dar n-am cu cine.
Concluzie
Cred ca piata de masini electrice va creste mult in Romania in urmatorii 2-3 ani, doar ca vom avea o crestere mare in raport cu ce avem acum, nu cu piata de masini in general. Iar pana la a avea peste 50% din masinile noi electrice, cum e in Norvegia, mai avem de asteptat mult si bine.
Ne auzim in urmatorul articol despre masini electrice in curand.
Masinile electrice testate de noi:
Ti-ai dat foc la valiza cu articolul asta. Urmeaza un copy/paste lung si plictisitor pe care l-am vazut deja de zeci de ori 🙂
Imi fac in popcorn mai incolo si ma pregatesc de spectacol….altfel, un articol realist
O sa va spun si de ce cred ca AR TREBUI sa iti iei o masina electrica si de ce e buna, dar in alte articole.
Pana atunci, sunt de parere ca cel putin unul din punctele de mai sus este valabil pentru majoritatea persoanelor.
Ai bani? N-ai de unde sa cumperi.
Ai de unde sa cumperi? N-ai unde sa incarci sau n-are autonomie.
Dar majoritatea n-au bani, asta e clar.
Mariusica a amutit de cand a recunoscut ca arde gazul ca sa-si incalzeasca mancarea / casa. I s-or fi deschis intr-un final sinapsele?
@Varu trolu`, fan EV-uri care „isi permite”: Nu imi mai incalzesc mancarea cu gaz de multi ani spre deosebire de tine care vanturi gazul de pomana peste tot.
ce rost are acest articol?
apropo, spatiul si autonomia sunt foarte subiective, in general nu prea avem nevoie de ele.
momentan, electrice isi iau cei care isi permit si vor sa fie in pas cu vremurile. desi uitandu-ma la cati au suvulete si „limuzine” ar putea trece si acestia pe electrice/hibride foarte usor.
„apropo, spatiul si autonomia sunt foarte subiective, in general nu prea avem nevoie de ele.”
alin-mare filozof și muncitor român
Trebe să mă străduiesc un pic să-mi amintesc un cretinism mai mare pe care l-am citit.
Mda… Nu avem nevoie de autonomie, m-as multumi cu un drum dus-intors la serviciu si mers la cumparaturi cu copilul in poala si nevasta in portbagaj…
nba, ia spune-ne cati km ai mers singur in ultima luna si cate kg ai carat?
95% din timp te-ai fatait singur cu o sticla plata de apa, este? 🙂
Cred că în fiecare weekend din luna trecută am fost la casa de la țară, ceea ce înseamnă cam 90 de kilometri dus-întors. 4 înmulțit cu 90 înseamnă 360 de kilometri.
Și ăstea-s drumurile din weekend, „m-am fâțâit și prin oraș cu sticla de apă” dacă vrei tu să zici așa…
În plus, indiferent că merg la țară sau în vacanță (sau doar vreo excursie de 2-3 zile) bagajele cam umplu portbagajul sedanului meu.
@Alin: Articolul are rost, aduce cateva informatii destul de bune pe care multi nu le cunosc. Nu toata lumea stie ca in Romania exista cerere mai mare decat oferta pentru EV-uri si nu toata lumea stie de existenta statiilor de incarcare si unde pot fi acestea gasite.
Referitor la fatait singur prin oras, cam asa este. Mare parte din masini au unul cel mult doi oameni.
In alte tari au aparut benzi speciale (HOV) pentru masinile cu mai mult de un pasager si in unele cazuri taxe pentru cei care decid sa traverseze un oras singuri in masina.
@glm: In cazul asta, un Smart e ok pentru tine. Daca totusi vrei sa tii copilul in scaun special asa cum cere legea, si nevasta pe scaun (optional :D) ar fi bun totusi un Zoe, Leaf, e-Golf, chiar si un e-Up cred ca merge.
@NBA: La cati km faci tu, merge si un Zoe cu baterie de 22kWh si daca ai posibilitatea sa incarci acasa te aia 360 km te costa vreo 25-30 de RON.
Hai ca s-a trezit din coma! Deci Zoaie sa fie pentru toata lumea 😀
„De ce NU putem trece toti ACUM la masini electrice”
Pentru ca nu avem bani ? Zic si eu
Dar bani de:
– Combustibil
– Revizii
– Reparatii
– Tratamente medicale pentru persoanele afectate de poluare
Avem?
Din experienta iti spun ca cel mai ieftin pe termen mediu si lung este sa faci lucrurile corect de prima data.
Si pentru ca nu zice nimeni, vedeti si automobilul alimentat cu energie libera testat de Nikola Tesla in 1931. De altfel, asa cum se stie, prima masina mai rapida de 100 km/h a fost electrica. Si la fel a fost si cu filmele 3D, adica au avut perioade si ..perioade.
Mai are rost sa va zic ca Tesla Model 3 Long Range RWD foloseste reluctanta magnetica a lui Nikola Tesla la actionarea motorului? Bine, au fost facute niste imbunatatiri, insa dupa 90 de ani tot pe acolo suntem.
Energie libera? Lasa-ma sa ghicesc, ai pus jos cartea de fizica si ai luat ceva Libertatea
Ai dreptate. Is scumpe nu au autonomie si nici statii de incarcare.
Imi plac comentariile tale! Te propun sa castigi becul ala smart, sa ti-l pui deasupra capului si de cate ori iti vine o idee noua, sa-l aprinzi din telefon 😉
A uitat să zică și citez: „Mulțumesc”.
Felicitari pentru articol Darius, in mare parte acopera destul de bine un subiect destul de controversat. Cu ce nu sunt eu de acord insa este cu „nu ne permitem”. Nu ne permitem sa cumparam masini electrice dar ne permitem sa respiram in punga in timp ce platim bani grei luna de luna la pompa si la service.
Diferenta majora intre fosile si EV-uri in ceea ce priveste costurile este ca la achizitia unui EV platesti mai mult la inceput, spre deloc pe parcurs, iar la o fosila aparent o cumperi mai ieftin dar te costa dupa mult mai mult.
Cand am facut calculele economice pentru Zoe concluzia a fost ca la un pret pe l de benzina de 6 RON, masina se plateste singura in 5 ani din economia facuta din neplata combustibilului daca incarc „gratis” si merg mai mult de 2500km pe luna. Pana acum sunt cam la o medie de 1700km pe luna.
PS: Romania incepe sa se alinieze trand-ului anti-fosile, am aflat astazi ca Iasi-ul va interzice incepand cu 2023 vehiculele care nu respecta Euro 6. Speram sa urmeze si Bucuresti, Cluj, Timisoara si uite asa incepe tranzitia la un transport sustenabil.
2023. Am ras.
🙁
@Darius: Ideea cu termenele nu este tocmai sa interzica accesul, ca nu stiu in ce masura vor fi ei capabili sa faca asta fizic. Este o baza legala pentru amenzi insa fizic va fi foarte greu de restrictionat accesul. Singura metoda cu adevarat eficienta este sa verifici numerele de inmatriculare si ori sa trimiti amenzi ori sa ii rutezi astfel incat sa nu poata efectiv sa mai intre in oras. Ambele implica costuri plus ca blochezi orasul.
Avand un termen setat, multi vor face trecerea voluntar, asta e marele beneficiu.
@Varu trolu`, fan EV-uri care „isi permite”: Interesant, aflam ca esti si sectant. Asta explica multe si evit sa ma cert cu sectanti ce pe astia ca voi nu va poate convinge decat cineva inbracat in Batman.
Eu cred ca prin 2023 abia se inventeaza un tratament pentru ce ai tu 🙂 Daca ne ajuta bunul Dumnezeu 🙂
Daca spunea oricare din noi tot ce a spus Darius in articolul asta, ne-o luam de la dl. inginer cu varf si indesat (ceea ce s-a si intamplat, in mod repetat). Dar pentru ca a facut-o Darius, care are un poponet (probabil) foarte atractiv si suculent, dl. inginer isi face gomajul. Si asta e doar una din fetele stimabilului, ca mai are si altele, toate prin diverse… 🙂
Ca de obicei, din senin, eu sunt sectant, pentru ca, doar el stie. Dar stie el ca sunt 🙂 Cam asa faceau si comunistii, toti care erau contra, erau sectanti si meritau sa moara 🙂
A recunoscut ca arde gazul, acum doar eu il ard 🙂 Eu sunt de vina pentru toate nenorocirile ce i se intampla stimabilului. Bine, nu numai eu, dar eu sunt principalul 🙂