Pe data de 2 septembrie 2014 AMD va lansa placa video Radeon R9 285, menita sa inlocuiasca actuala Radeon R9 280. Ea are la baza un nou GPU Tonga, identic in aproape toate privintele cu vechiul Tahiti. Adica acelasi numar de unitati functionale, si este fabricat tot pe 28 nm, doar ca trece la arhitectura Graphics Core Next 1.1 ca la Hawaii, si consuma mai putin.
Pe scurt R9 285 ne va pune la dispozitie 1792 Stream Processors, 32 ROP-uri si 112 unitati de texturare. Frecventa maxima a GPU-ului va fi de 918 MHz, acesta lucrand cu 2 sau 4 GB memorie GDDR5 la 5500 MHz pe 256 bits. Astfel aceasta placa va genera o putere de procesare de 3.29 TFLOPS, la un TDP de 190 W (prin intermediul a doi conectori electrici de 6 pini).
Interfata va fi PCI-E 3.0, R9 285 fiind compatibila DirectX 12, Mantle si TrueAudio. Pentru ca AMD a anuntat acum oficial ca toate placile sale cu arhitectura Graphics Core Next vor fi compatibile DirectX 12. Va fi interesant sa vedem primele review-uri, ca sa ne dam seama cam ce spor de performanta aduce GCN 1.1 peste 1.0.
Si sincer ma asteptam ca R9 285 sa consume sensibil mai putin, avand in vedere cat au laudat acest aspect. Dar cum R9 280 are TDP-ul de 200 W, 10 W este o diferenta mult prea mica. AMD a dezvaluit acum si pretul acestei placi: 250 $. Si acesta este cam mare, R9 280 gasindu-se de la 215 $ in sus. Radeon R9 285 va fi lansata impreuna cu procesoarele FX-8370 si FX-8370E.
10W in minus? Really? Asta-i tot ce pot face?
Nu de alta, dar imi este mila de buzunarele noastre avand in vedere Maxwell-ul ce pandeste din urma.
Eu am de o saptamana R9 280 3GB with Boost si sunt extrem de multumit la banii dati pe ea.
[…]Si sincer ma asteptam ca R9 285 sa consume sensibil mai putin, avand in vedere cat au laudat acest aspect. Dar cum R9 280 are TDP-ul de 200 W, 10 W este o diferenta mult prea mica.[…]
TDP-ul nu are nicio legatura cu consumul.
Intr-adevar, dar este un indicator dupa care iti poti face o idee despre consum.
Nici una! In majoritatea situatiilor sunt direct proportionale, si reprezinta in esenta acelasi lucru. Sau crezi ca s-a schimbat radical peste noapte tehnologia de fabricare a chip-urilor, si acum energia electrica consumata nu se mai pierde sub forma de caldura?
Nu incercati, ca si eu le-am explicat de 15 ori;
Ei au impresia ca TDP= consumul unui circuit electric.
[…] The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point, refers to the maximum amount of heat generated by the CPU, which the cooling system in a computer is required to dissipate in typical operation. Rather than specifying CPU’s real power dissipation, TDP serves as the nominal value for designing CPU cooling systems.[1] […]
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power
Da bine, tot curentul se transforma in caldura;
Dar noi nu stim cat consuma noi stim doar cat ne trebuie sa o racim tradusa-n wati.
Totusi, noi nu punem un ventilator DIRECT pe chip, mai sunt radiatoare pe acolo sa transfere caldura etc.
Da Silver, toti stim ca TDP nu este exact acelasi lucru cu consumul electric, in definitia sa. Insa el este singurul indicativ care ajuta in aceasta directie. Producatorii ofera doar acest TDP. Chiar crezi ca ei se refera la sistemul de racire? Daca nu ar corespunde atat de bine, de ce R9 285 are doar doi conectori electrici in sase pini, in timp ce R9 280 avea unul de sase si unul de opt?
Sau hai sa o luam altfel. AMD va lansa 2 procesoare: FX-8370 (TDP 125 W) si FX-8370E (TDP 95 W). Ce inseamna asta? Ca pe al doilea pot sa-l racesc cu un cooler mai slab, ca genereaza mai putina caldura consumand insa la fel? Sau ca este mai economic si consuma mai putin? Degeaba in romana „locatie” = „chirie”, daca toti il folosesc in acceptiunea englezeasca „location”… Ne adaptam la ce ni se ofera!
Lasa ca se arde pe alimentare, la fel ca si surorile ei. Iese fumu fumu fumu si gata …. Adio!
Ce ?
Iara vorbesti prostii?
Prietene, nu ti se pare ca nu are nimeni loc de tine pe aici ? Nu crezi ca esti cap de linie la orice se intampla si ai dreptate mereu ?
Ia mai bine o carte si stai binisor in banca ta, e loc si de altii sa stii!
„Prietene” nu, nu mi se pare, ti se pare tie.
Si din pacate, nu am dreptate mereu cum crezi tu.
Si culmea, eu chiar am luat mai multe carti, spre diferenta de tine, de asta te si contrazic si iti dovedesc ca vorbesti prostii mereu.
Tu ai sustinut ceva fara baza/dovada, si cand te-am intrebat despre ce e vorba, ai dat-o de gard.
Sunt sigur ca google iti da absolut ce rezultat cauti, pentru ca asta face google si pentru ca se vand multe placi si multi nu stiu sa le foloseasca/probleme externe.
Dar asta nu inseamna ca e bine sa generalizezi si sa zici „MDA… AMD-URI SE ARD, PRAF!” sau cine stie ce altceva….
Vin si eu sa zic „GPU-urile nVidia ard placiile de baza”, ma crezi ?
Nici nu trebuie, ca iti dau google ca i s-a intamplat cuiva.
Merge?
Are dreptate spui prostii.