Cred ca se fac 20 de ani de cand am inceput sa folosesc un PC si niciodata nu am utilizat un laptop pe post de masinarie principala. Toata activitatea mea s-a desfasurat pe desktop, iar laptop-urile reprezentau pentru mine doar solutii utile cand trebuia sa ma deplasez. Si totusi am realizat o schimbare interesanta in viata mea.
Schimbarea a venit destul de brusc si sunt multe motive la mijloc care m-au influentat, insa nu voi discuta despre lucruri personale ci doar despre motive pur si strict legate de domeniul nostru. Ultimul PC pe care l-am avut a fost realizat destul de bine si imi satisfacea toate nevoile.
Era configurat dintr-o carcasa FSP CMT 510 testata in trecut AICI, si o configuratie full AMD. Am ales AMD din motive evidente, dar nu pot sa nu recunosc ca in mine se afla o pasiune pentru acest brand. Poate pentru ca de mic am avut procesoare AMD, primul fiind un Athlon 1400+, single core la 1.4GHz.
Sistemul arata cam asa:
- AMD Ryzen 3 1300X (update ulterior la Ryzen 5 2600)
- Placa de baza MSI cu chipset B450 (un model foarte ieftin)
- 16GB de RAM ADATA GAMMIX D10 (review AICI)
- SSD ADATA 256GB (review AICI)
- Sursa: Seasonic 620W full modulara (link AICI)
- 1x HDD Western Digital 1TB + 1x HDD Toshiba P300 1TB
- Placa de sunet: ASUS Soar Strix
- Placa video: ASUS STRIX RX480GB 8GB OC Edition
- Plus doua monitoare conectate la el
Un sistem modest ideal pentru casual gaming care nu m-a lasat la greu niciodata. Insa in toamna anului trecut am testat un laptop de la ASUS, primul cu display cu 144Hz. Review-ul il gasiti AICI si m-am declarat foarte incantat de acel model, moment in care am realizat ca AS PUTEA incerca sa fac trecerea la un laptop.
De ce tocmai atunci? Ecranul unui laptop nu m-a satisfacut niciodata si asta pentru ca am devenit dependent de rata de refresh de 144Hz. Din motive mai mult sau mai putin personale/medicale, nu mai pot folosi un ecran cu 60Hz. Ma dor ochii si ametesc, diferenta este vizibila si imaginea mult mai naturala in gaming. Poate ati observat si voi. Este greu sa te mai intorci la 60Hz dupa ce ai incercat 144Hz.
Din momentul acela am realizat ca ecranele laptop-urilor au avansat. Pot avea rezolutie buna, o rata de refresh mare, culori foarte naturale, deci panouri foarte avansate tehnologic.
Un alt lucru care ma tinea pe loc era performanta video. Placile video integrate pe laptop-uri nu erau prea grozave pana acum cativa ani cand Nvidia a portat seria GTX 1000 pe laptop-uri cu performanta aproape identica cu cea a modelelor desktop.
Si uite-ma acum cu un laptop ASUS ROG Hero II GL504GM in posesie. Si sa fiu sincer ma bucur ca am realizat aceasta trecere pentru ca acum am descoperit alte avantaje.
In primul rand este un laptop mult mai puternic decat PC-ul pe care l-am avut. Configuratia este urmatoarea si va spun imediat si ce modificari i-am adus:
- Procesor: Intel Core i7 8750H 4.1GHz Turbo
- Placa video: GTX 1060 6GB
- RAM: 8GB SK Hynix 2666MHz
- HDD 1TB Seagate Firecuda
- Display: 15 inch Full HD IPS 144Hz mat
- Tastura completa cu RGB
- Smart Amp pentru difuzoare
- Greutate: 2.4Kg
- Varianta Hero cu tastele QWER in alta culoare
Dupa cum vedeti o configuratie buna, puternica dar cu cateva minusuri. Cei 8GB de RAM sunt putini, iar lipsa unui SSD face aceasta configuratie sa para una invechita.
Aici am intervenit si am cumparat inca 8GB de RAM de la Transcend si un SSD M.2 nVME Samsung EVO 970 250GB. Este extrem de rapid si va recomand sa va cumparati SSD-uri Samsung daca vreti viteza si fiabilitate.
Cu acest mic upgrade din partea mea am putut sa ma bucur din plin de laptop. Si acum sa va zic ce alte avantaje am descoperit:
- Am mai mult spatiu pe birou.
- Temperatura ambientala mai mica (unitatea elimina foarte mult aer cald in camera. Neavand fereastra si stand cu usa inchisa aproape tot timpul conteaza)
- Liniste. Laptop-ul este foarte silentios chiar si in full load, iar in idle nu il auzi deloc, este mai silentios decat multe PC-uri de tip desktop.
- Portabilitate oricand. Il bag in ghiozdan si am plecat
- Pot sa lucrez de oriunde din casa, mai ales din pat alaturi de o pizza si o sticla de Cola
- Mai putine fire pe birou. Cel putin asa mi se pare. Am doar doua cabluri conectate la laptop.
Recunosc ca mi-a fost frica in momentul in care desktop-ul a parasit camera. Nu stiam daca am facut o alegere corecta, nu stiam daca voi fi multumit 100% de aceasta experienta, insa acum nu regret nimic. Am realizat ca am facut o mutare inteligenta din punctul meu de vedere si sunt convins ca in urmatorii 3 ani nu voi avea nevoie de un hardware mai puternic.
Acum sa va spun cate ceva si despre laptop, lucruri mai putin spuse de altii prin review-uri. Despre FPS-uri in jocuri chiar nu are rost sa va mai zic, configuratia vorbeste de la sine. Plus ca puteti vedea rezultatele de la acest model fiind identic, doar placa video este mai puternica. Este puternic si te poti juca ORICE pe el.
Dar sunt alte lucruri interesante de spus si anume:
- Sunetul in casti este amplificat si este net superior unei placi audio integrate dintr-o placa de baza ieftina si chiar medie ca pret. Este un Realtek, insa cu tehnologia ASUS pe partea de amplificare. Pentru redare folosesc niste casti Hyper X Cloud Alpha si niste boxe Microlab Solo 6C care se aud impecabil. Tineti cont ca trec de la un Soar Strix, placa audio dedicata, iar diferentele sunt foarte mici.
- Bateria nu este detasabila in modul clasic, insa o poti scoate chiar tu manual daca desfaci capacul spate. Daca folosesti laptop-ul in proportie de 90% la birou, atunci te incurajez sa o scoti si sa alimentezi laptop-ul direct de la priza.
- Laptop-ul este foarte usor de desfacut si de modificat. Ai doua sloturi de RAM, slot M.2 si chiar suport dual drive.
- Are Wireless AC, iar prin 5GHz prind viteze extraordinare pentru un laptop, intre 300 si 500Mbps download.
- Tastatura este foarte silentioasa, comoda si precisa la scris.
- Constructie solida si balamele foarte tepene.
- Rame inguste ale display-ului.
- Conectica moderna (mini DP, USB 3.0 x3, jack audio combo, HDMI, slot SD, USB Type C, RJ45
- Sistem de racire performant. Silentios, tine sistemul rece in full load mai bine decat multe alte laptop-uri similare de pe piata.
Dupa cum vedeti nu regret aceasta tranzitie. Cu siguranta un desktop are avantajele lui in anumite cazuri, insa in cazul meu acele avantaje au disparut pe moment. Cu siguranta voi realiza o unitate desktop noua candva, tot custom si tot cu manutele mele.
Voi ce folositi in acest moment: laptop sau desktop? Si de ce? Ce avantaje aveti? Apropo, ASUS ROG Hero II costa la PC Garage 5890 lei.
„In primul rand este un laptop mult mai puternic decat PC-ul pe care l-am avut.”
Ceva nu prea bate aici.
Ryzen 2600 e ceva mai bun decat i7 8750H, cel putin in multi-thread.
GTX 1060 de laptop are performante putin mai scazute fata de echivalentul desktop, deci e un upgrade minor fata de RX 480.
Pe desktop aveai 2TB HDD + SSD 256, in timp ce pe laptop ai 1TB HDD (nu iau in considerare upgrade-urile ulterioare deoarece se puteau face la fel de bine si pe desktop).
Pe laptop aveai 8GB RAM, pe desktop 16GB.
Mai exact, cum de e laptop-ul „mult mai puternic” decat PC-ul?
Iti pot confirma ca Ryzen 5 2600 + rx480 este mai instabil in jocuri decat configuratia de pe laptop. Si eu am ramas socat…
Presupun ca te referi la Frame rate drops si aici ar putea exista mai multe cauze.
Asa cum a sugerat cineva mai jos, ar fi ajutat niste teste in jocuri facute pe ambele sisteme.
In continuare afirmatia ca laptop-ul respectiv este mult mai puternic decat desktop-ul mi se pare putin exagerata.
Cum a scris și colegul @Adrian – laptopul nu are cum să fie mai puternic decât desktop-ul pe care l-ai avut.
În rest ai mai multe avantaje cu un laptop decât cu un desktop dacă amândouă sunt de aceeași configurație.
Din 2008 până în 2018 am avut numai laptop-uri și în 2018 am trecut la un desktop și acum după un an de zile am ajuns la concluzia că tot un laptop este mai bun. Și când bine vremea să schimb desktop-ul nu o să mai trec la acest gen de calculatoare.
Salut!
De doi ani am facut si eu schimbarea . Si da, a fost greu la inceput mai mult din punct de vedere emotional stiind ca vechiul meu prieten, adica desktop-ul , care a trecut prin atitea incercari,va fi lasat deoparte ca un lucru inutil. Intre timp am vindut din el placa video si Ram (dar am lasat 2 gb ) si l-am lasat mamei care este incintata de cit de rapid este :). Nu sunt gamer , ma joc ocazional , insa consider ca o placa video dedicata este binevenita pe laptop pentru situatii cind ai nevoie (Autocad, Photoshop) dar cu racire adecvata. Imi aduc aminte, cu ceva timp in urma aveam un Hp Elitebook , prima generatie , Cu Intel Core2Duo si placa video Amd Radeon, in jocuri se incalzea de nu puteai tine miinile pe el, credeam ca ia foc.
Desi sunt alte timpuri eu inca am tendinta de a sufla in iaurt si urmaresc cu mare interes solutiile grafice integrate in procesor de la Intel si Amd care deja ofera mai multa performanta decit au nevoie majoritatea utilizatorilor.
Eu folosesc doar laptop-uride ceva timp incoace, tocmai pentru avantajul portabilitatii. Si oricum configuratiile pe laptop s-au schimbat mult de ceva timp, nu prea mai esti limitat in ceea ce vrei sa faci. Intre timp si necesitatile mele s-au mai schimbat si nu ma mai joc decat foarte foarte rar.
Sa-l folosesti cu placere ai mai usor cu cola aia (te distruge pe interior).
Chiar credeam că ți-ai luat un laptop de-ăla serios, cu nu știu ce i7 de-ăla HK distrugător, cu minim 1080 sau vreun RTX, 16GB RAM la peste 3000Mhz, SSD NvME direct din fabrică etc.
Când colo tu vi cu-n 1060, cu 8GB RAM, temperaturi mai mari decât un desktop, fără SSD, (procesorul e cât de cât bun totuși),
singurul avantaj real în gaming e ecranul…
Nu mai veni cu glumițe de-ăstea Găbitzule…
Corect! Glume marca Gabriel… Un desktop serios nu poate fi pus langa un laptop. Daca vrei sa lucrezi ceva serios – editare foto/video/audio – sa ai productivitate mare sau jocuri evoluate, laptop-ul nici nu intra in discutie. E bun la serviciu, office,e- mail si, uneori e mai galagios decat un desktop adevarat facut de „manute pricepute”…
Eu as vrea sa vad benchmark-uri in macar 5 jocuri, Gabi 🙂
Stim, stim, prietena/copilul/pisica/catelul apar la un moment dat intruziv in viata noastra 🙂
Din fericire pe laptop au aparut configuratii ce pot suplini nevoile profesionale si cele de gaming. Imi pare rau de flexibilitatea configuratiei si de distractia cu un overclock… dar acum pentru mine un desktop mai merita doar in cazul unei nevoi extraordinare de procesare.
Succes cu noul prieten de joaca, Gabriel!
Si eu folosesc laptop in special pentru portabilitate. Imi este mai usor sa imi iau laptopul la facultate decat sa lucrez pe calculatoarele lor si sa iau la final totul pe un stick(desi pare comod sa mergi cu stick-ul).La sfarsit de saptamana cand plec acasa imi pun laptopul in ghiozdan si am plecat.
Laptopul in cauza este Lenovo Y520 (i5-7300hq 8GB RAM GTX1050).Da,un calcuator pe la 3300lei era mai bun,dar pentru ca si inainte aveam un laptop,imi trebuiau si periferice,monitor+ faptul ca nu pot cara desktop-ul dupa mine.Mai joc ocazional pe el cate un joc,am avut GTA V,Mafia 3,NFS Payback,PUBG si au mers ok(nu sunt pretentii de setari maximizate pe asa ceva,dar unele jocuri au mers High altele pe Mediu foarte bine).In momentul de fata am ETS 2 si ATS si se descurca de minune.
Felicitari pentru achizitie!!
Eu personal le-am păstrat pe amândouă desktop-ul este bestia mașina de gaming și download iar laptopul multimedia conectat la un TV 4k
Tot intelul este baza,eu am renuntat de mult la AMD,din mai multe motive: instabilitate,performanta scazuta,caldura mare,consum mare,singurul avantaj era pretul de achizitionare dar avea prea multe minusuri sa continui cu AMD.Sal folosesti sanatos.
Înseamnă că trăiești în trecut prietenaș, cam prin 2012.
*Să-l
Fiecare solutie cu avantajele ei: flexibilitate si overclock la desktop / portabilitate la laptop. Insa principalele dezavantaje de la laptop, respectiv temperatura mare la placa video dedicata si spatiul limitat, dar si recomandarea lui Darius – https://arenait.ro/2018/11/17/dell-chromebook-11-3189-doar-470-alternativa-buna-tableta-android.html, m-au facut sa aleg un Chromebook Dell 11 pentru portabilitate.
A si am uitat sa-ti urez sa-l stapanesti sanatos! Ecranul de 144Hz face toti banii 🙂
Merci 😀
Eu unul nu as plati asa mult pe un laptop si prefer sa iau ceva cu raport pret/performanta cat mai bun. Marea problema la un laptop e cu devalorizarea si cu bateria care dupa 3-4 ani nu mai tine si astfel isi pierde utilitatea. Eu tin o configuratie 6-7 ani, iar un desktop e de cursa lunga, poti face upgrade mai usor. Nu cred ca voi trece cu totul la laptop, dar ma gandesc sa-mi iau un laptop de 14″ refurbished pentru chestii mai simple.
Dezavantajul unui laptop este ecranul .Sunt curios cum te obisnuiesti cu trecerea de la un ecran mare la unul mai mic.
Sunt ok cu trecerea.
Maaare prostie facusi. Oricat de gaming ar fi un laptop tot laptop ramane (ia foc in jocuri sau aplicatii mai intense si ventilatorul\oarele te scot din sarite), mare branza nu faci cu el, plus ca ceva mai „serios” te ajunge cat 2 desktop-uri de gaming.