Seria de coolere all-in-one Castle de la Deepcool s-a ales cu numeroase revizii în ultimii ani, producătorul aducând de fiecare dată mici îmbunătățiri de performanță, fiabilitate și aspect. Printre cei mai noi membri ai acestei game se numără și Castle 240 RGB V2, un cooler AIO cu radiator de 240 mm, bazat pe design-ul primei generații Castle, dar adus la zi din punct de vedere al performanțelor și fiabilității. Ca principală noutate avem design-ul dual chamber pentru radiator, menit să îmbunătățească circulația fluidului în loop și să reducă riscul de scurgeri. De asemenea, după cum denotă și numele, ne alegem și cu iluminare RGB pe waterblock și pe ventilatoare. După cum veți descoperi pe parcursul articolului, avem de-a face cu un sistem de răcire cu valențe de high-end, capabil să față oricărui procesor, chiar și în condiții de overclock extrem. Și prețul este foarte bun în raport cu principalii competitori – între 450 – 500 Lei la magazinele de la noi din țară.
Specificații:
Socket-uri suportate |
Intel: LGA20xx, LGA1366, LGA1200 și LGA 115x AMD: AM4, TR4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM+, FM2 și FM1 |
Dimensiuni pompă | 91 x 79 x 71 mm |
Dimensiuni radiator | 282 x 120 x 27 mm |
Material radiator | Aluminiu |
Dimensiuni ventilator | 120 x 120 x 25 mm |
Turație ventilator | 500 – 1800 RPM ±10% |
Turație pompă | 2550 RPM ±10% |
Airflow ventilator | 69.34 CFM |
Zgomot ventilator | <30 dBA |
Zgomot pompă | până la 17.8 dBA |
Conector ventilator | PWM (4 pini) |
Conector pompă | (3 pini) |
Iluminare | RGB pe CPU block și ventilatoare, programabil prin placă de bază sau controller dedicat |
Variante de culoare | Negru |
Garanție | 24 luni |
Altele | Controller iluminare și fan hub incluse în pachet |
Ambalaj, accesorii și construcție
Deepcool Gamer Storm Castle 240 RGB V2 sosește într-o cutie mare, solidă și viu colorată. Pe față ne este prezentată o imagine de ansamblu a cooler-ului, iar pe spate găsim specificațiile și socket-urile suportate. Totul este bine protejat la interior printr-un covraj de carton, iar seturile de accesorii sunt grupate în pungi individuale și etichetate pentru identificare cât mai ușoară.
De data aceasta, producătorul nu s-a zgârcit deloc la accesorii. Pe lângă accesoriile de montare pentru socket-urile Intel și AMD și ventilatoarele cu iluminare RGB, primim hub pentru ventilatoare, hub pentru iluminare, telecomandă pentru control RGB și adaptor pentru conectarea la sistemul de control RGB al plăcii de bază. Pasta termoconductoare nu mai vine la tub, așa cum ne obișnuiseră Deepcool pe generațiile din urmă, ci este preaplicată. Ghidul de instalare este sumar, însă din punctul meu de vedere este bine structurat și foarte ușor de înțeles.
Hub-ul pentru iluminare dispune de șase ieșiri ARGB și bandă adezivă pentru fixare în interiorul carcasei. După conectarea celor două ventilatoare de pe radiator și a waterblock-ului, mai aveți la dispoziție încă trei headere pentru atașarea de alte ventilatoare, benzi LED sau alte accesorii compatibile cu standardul ARGB.
Hub-ul pentru ventilatoare oferă patru ieșiri și are bandă adezivă pe spate, dar nu dispune de alimentare externă SATA, așadar e posibil să apară unele probleme în combinație cu ventilatoare high RPM. Chiar și așa, îl consider extrem de util la cable management și pot spune că simplifică considerabil procesul de instalare al cooler-ului.
Telecomanda de ajustare RGB se alimentează printr-un conector SATA, iar cu ajutorul splitter-ului menționat mai sus poate controla mai multe elemente de iluminare din carcasă. Este utilă mai ales dacă placa voastră de bază nu dispune de un header ARGB sau dacă opțiunile de personalizare din software sunt limitate. Cu ajutorul celor trei butoane fizice puteți ajusta culoarea, efectul, dar și viteza efectelor de iluminare de pe waterblock și ventilatoare. Bineînțeles, dacă optați pentru această metodă de control RGB, sincronizarea LED-urilor de pe cooler cu cele de pe placa video sau placa de bază va trebui realizată manual. Avantajul e că efectele din telecomandă sunt ceva mai complexe decât cele oferite de majoritatea plăcilor de bază, însă, de ce să nu recunoaștem, ajustările software sunt mult mai comode.
Sistemul de montare al waterblock-ului este compus dintr-un backplate universal metalic, frontplate și șuruburi. Suportă socket-urile Intel 2066, 2011-v3, 2011, 1200, 1151, 1150, 1155 și 1366, respectiv AMD TR4, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 și FM1. După cum veți vedea în secțiunea dedicată, sistemul de prindere este unul foarte simplu și rapid de instalat.
Cele două ventilatoare RGB Gamer Storm DF120 vin în formatul standard, cu dimensiuni de 120 x 120 x 25 mm și dispun de doi conectori, unul PWM pentru alimentare și unul pentru LED-urile RGB. Acestea pot opera la turații cuprinse între 500 – 1800 RPM, au un nivel de zgomot de sub 30 dBA și asigură un airflow de până la 69.34 CFM. Din câte susține producătorul, ventilatoarele sunt prevăzute cu hydro bearing și au o durată de viață de aproximativ 40.000 ore. Sistemul de iluminare de pe acestea este RGB adresabil și are în compunere foarte multe LED-uri, așadar, pe lângă modurile de iluminare clasice static și breathing pe o singură culoare, palele pot fi iluminate în mai multe culori simultan și pot fi aplicate chiar și profile dinamice prin care culorile și zonele iluminate să se schimbe la un anumit interval.
Radiatorul este realizat din aluminiu și aduce un finisaj negru mat. De data aceasta, muchiile sunt drepte și nu mai avem parte de inserții glossy pe secțiunile laterale – o schimbare de design binevenită din punctul meu de vedere. Nu știu cât de familiarizați sunteți cu portofoliul de coolere de la Deepcool, însă pe modelele anterioare ce aveau suprafețe glossy pe radiatoare vedeam zgârieturi încă de la montarea în carcasă.
Din punct de vedere al dimensiunilor, radiatorul se încadrează în limitele obișnuite pentru un all-in-one de 240 mm, măsurând doar 27 mm grosime, 282 mm lungime și 120 mm lățime. Din estimările mele, densitatea lamelelor este de aproximativ 20 FPI (fins per inch), ceea ce e mai mult decât decent pentru un cooler all-in-one. Comparativ cu prima iterație Castle 240 RGB, noul model introduce un sistem dual chamber brevetat, care are rolul de a ajusta automat presiunea din interiorul loop-ului pentru a reduce riscul de scurgeri. Nu știu dacă ați auzit, dar Deepcool a avut probleme cu scurgerile pe unele modele mai vechi din seria Captain, așa că nu e de mirare că au fost luate măsuri de precauție suplimentare. De asemenea, pentru un plus de siguranță, producătorul se angajează să vă despăgubească în cazul în care cooler-ul curge în interiorul sistemului și vă defectează hardware-ul. Mai multe informații despre sistemul anti leak al producătorului găsiți pe site-ul Deepcool.
Cu ventilatoarele montate, radiatorul are o grosime de doar 52 mm, prin urmare, dacă carcasa vă permite, îl puteți monta fără griji atât în plafonul, cât și în partea din față a acesteia. În general, incompatibilitățile apar pe carcasele mid-tower compacte sau pe cele entry-level ce nu sunt optimizate pentru sisteme de răcire pe lichid.
Tuburile au 380 mm lungime, sunt îmbrăcate într-un sleeve de bună calitate și au diametru de 10 mm. Sunt legate de radiator și pompă printr-o serie de fitting-uri solide, dar care, din nefericire, nu pot fi desfăcute pentru extinderea loop-ului. Unii producători de coolere all-in-one, iar aici mă gândesc în principal la Alphacool și EKWB, oferă această opțiune, însă sunt de părere că cei care cumpără un cooler all-in-one cu gândul de a-l modifica sunt o minoritate.
Lungimea tuburilor nu creează dificultăți la instalare, fiind suficient de lungi chiar și pentru carcasele voluminoase. De asemenea, acestea se remarcă și prin maleabilitatea foarte bună și prin faptul că nu se cutează absolut deloc la îndoire. Demn de menționat este și faptul că producătorul oferă posibilitatea schimbării fluidului prin intermediul unui căpăcel de la baza radiatorului, însă desfacerea acestuia, așa cum este menționat și pe eticheta lipită deasupra, duce la pierderea garanției.
Referitor la calitatea construcției radiatorului nu am ce reproșuri să aduc, fiind exemplară din toate punctele de vedere. Lamelele de disipare a căldurii sunt groase și perfect aliniate, vopseaua este aplicată uniform, iar șuruburile se înșurubează perfect și asigură o prindere fermă.
Principala atracție rămâne însă waterblock-ul. Pe principiul „If it ain’t broke, don’t fix it” Deepcool a preferat să păstreze același design consacrat de seria Castle, fără schimbări vizibile la exterior. Avem parte de același CPU block cu formă cilindrică și de același sistem de iluminare cu efect tridimensional. Este foarte similar cu ceea ce vedem pe coolerele de la NZXT, doar că aici avem o suprafață iluminată mai mare și un număr mai variat de efecte.
Puteți comuta între mai multe combinații de culori și efecte dinamice cu ajutorul telecomenzii incluse în pachet sau puteți conecta cablul ARGB direct la placa de bază, lucru ce vă permite sincronizarea facilă cu LED-urile de pe placa de bază, placa video ș.a.m.d. Legat de controlul prin telecomanda trebuie să mai știți că efectele sunt disponibile în foarte multe combinații de culori și că puteți regla inclusiv viteza acestora. LED-urile de pe waterblock asigură culori vii, plăcute și sunt suficient de luminoase încât să le puteți admira chiar și printr-un panou lateral din sticlă fumurie.
Comparativ cu all-in-one-urile din seria Captain, Castle 240 RGB V2 aduce o serie de îmbunătățiri funcționale importante la nivelul waterblock-ului. Brațele flexibile de pe acesta se rotesc la unghiuri ceva mai largi, facilitând astfel un proces de instalare mai confortabil, riscul de scurgeri este redus semnificativ datorită eliminării tubului central expus. Tot la capitolul design interior ar mai fi de zis că acesta a fost reproiectat pentru transfer termic mai bun și operare mai silențioasă. Pompa este atât de silențioasă la turația maximă încât nu o auzi nici dacă stai la 10 cm de ea. Block-ul de CPU are doi conectori: unul DC (3 pini) pentru alimentarea pompei și unul RGB pentru LED-uri. Cablurile au în jur de 10 cm lungime și nu creează disconfort la cable management, însă, din păcate, nu au sleeve și par puțin cam firave.
Baza waterblock-ului este realizată din cupru și beneficiază de o laminare aproape perfectă. Nu aduce acel finisaj de oglindă specific coolerelor cu bază din nichel, însă nici nu are imperfecțiuni sesizabile, așadar, cel puțin în teorie, ar trebui să avem parte de un transfer termic foarte bun. De asemenea, baza are o suprafață generoasă și acoperă binișor chiar și procesoarele cu IHS-uri mari, cum sunt cele din gama AMD Threadripper. Cum spuneam și la începutul articolului, pasta termoconductoare este preaplicată, însă v-aș recomanda să o schimbați de îndată cu un TIM mai de calitate. Din ce am observat de-a lungul timpului, pastele termoconductoare preaplicate nu asigură chiar cele mai bune rezultate, având un oarecare handicap față de cele aftermarket.
Revenind la ventilatoare, în profilul implicit, cu utilizarea hub-ului din pachet, acestea se supun profilului setat din telecomandă sau din software-ul plăcii de bază. La fel ca LED-urile de pe waterblock, cele de pe ventilatoare impresionează printr-o iluminare uniformă, fără pic de light bleed și prin culori vii, vizibile chiar și prin panourile din sticlă securizată fumurie.
Instalare
Procesul de instalare nu s-a schimbat deloc față de iterațiile anterioare din seria Castle. Pentru instalarea waterblock-ului vă veți folosi de backplate, în orientare dedicată socket-ului vostru, de piulițe și de șuruburi. Mai departe, trebuie să puneți piulițele și să atașați frontplate-urile de waterblock pe orizontală sau pe verticală, în funcție de cum decideți să instalați radiatorul. La final, fixați waterblock cu ajutorul celor patru șuruburi. Conectorii PWM de la ventilatoare sau hub îi introduceți în headerele chassis fan ai plăcii de bază, iar fan curve-ul aferent îl ajustați în funcție de preferințe. Conectorul DC pentru pump îl conectați la header-ul CPU fan sau pump, iar turația pentru acesta o setați la 100%. În general, nu are sens să configurați un fan curve și pentru pompă, aceasta fiind foarte silențioasă indiferent de turație. Pentru LED-uri aveți două opțiuni: fie le controlați cu ajutorul telecomenzii din pachet, fie le conectați la header-ul ARGB de pe placa de bază. Dacă dispuneți de mai multe headere ARGB pe placa de bază puteți renunța la hub-ul ARG pentru control individual pentru LED-urile de pe waterblock și ventilatoare.
Legat de radiator, poziția recomandată de mine este în plafonul carcasei, cu ventilatoarele în configurație push. Alternativ, radiatorul poate fi instalat în partea din față a carcasei cu ventilatoarele în configurație pull. Nu ar trebui să întâmpinați dificultăți cât timp carcasa suportă montarea unui radiator de 240 mm (sau două ventilatoare de 120 mm unul lângă altul), însă dacă aveți o carcasă atipică, îngustă sau neobișnuit de mare este posibil ca radiatorul să nu se potrivească nici în fața, nici în tavanul carcasei sau să nu vă ajungă tuburile. Tocmai de aceea vă recomand ca înainte de a achiziționa un astfel de cooler să verificați cu atenție dacă este sau nu compatibil cu configurația voastră. Forum-urile de pasionați hardware sunt o sursă foarte bună de informare, la fel și PCPartPicker.
Metodologie de testare, temperaturi și zgomot
Pentru testare în load am folosit Prime95 versiunea 26.6 pe profilul blend. Bănuiesc că vă întrebați de ce o versiune atât de veche de Prime95. Ei bine, versiunile mai noi de Prime95 se folosesc de instrucțiuni AVX ce vin cu un consum de energie mult mai mare decât în cazul load-urilor uzuale, iar asta atrage după sine temperaturi neobișnuit de mari, în anumite cazuri diferențele fiind chiar și de peste 20 °C. În cazul coolerelor mai puțin performante, aplicațiile bazate pe instrucțiuni AVX pot duce chiar și la thermal throttling, adică scăderea frecvenței și a tensiunii de alimentare a procesorului în vederea reducerii temperaturii. Acest lucru poate afecta și consistența rezultatelor, așa că am ales să elimin utilitarele de stress test cu AVX din testele publicate. Datorită acestei diferențe din metodologia de testare este posibil ca rezultatele prezentate mai jos să nu se alinieze cu cele raportate de alte publicații.
Țin să mă mai menționez că inclusiv placa de bază și versiunea de BIOS pot avea o influență importantă asupra temperaturilor, mai ales dacă frecvența procesorului este setată pe modul auto. Memoriile au fost configurate conform frecvențelor și latențelor din profilul XMP. Având în vedere că am testat o multitudine de coolere, mare parte dintre ele pe lichid, testele în load au fost rulate timp de jumătate de oră pentru fiecare cooler în parte, în vederea atingerii echilibrului termic. Pentru rezultate cât mai consistente, am renunțat la pastele termoconductoare preaplicate/incluse în pachetele coolerelor și am folosit Noctua NT-H1. De asemenea, înainte de fiecare montare, atât procesoarele, cât și zonele de contact ale coolerelor au fost curățate foarte bine cu alcool izopropilic. Turațiile ventilatoarelor au fost gestionate de profilul standard al plăcii de bază Gigabyte Z390 Aorus Elite, iar pompele, acolo unde e cazul, au fost setate la turație maximă. Toate sistemele de răcire au fost evaluate în regim open air, pentru a exclude eventualele limitări de airflow ale carcasei, iar temperatura ambientală a fost de aproximativ 23 °C.
Sistem de test:
- Placă de bază: Gigabyte Z390 Aorus Elite
- Procesor: Intel Core i9-9900K
- Memorie RAM: 2 x 8 GB G.SKILL TridentZ 3200 Mhz CL15
- Sursă: Corsair HX1200i 1200 W
- Placă grafică: Gainward GeForce RTX 3090 Phoenix GS
- Stocare: SSD Samsung 970 PRO 1 TB NVMe
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 20H2
Pentru că rezultatele în idle sunt irelevante și de multe ori inutile am decis să le elimin complet din metodologia de testare. Diodele de măsurare a temperaturii de pe procesoare nu sunt calibrate pentru precizie la temperaturi joase și deseori erorile sunt prea mari pentru a obține date concludente. De asemenea, este foarte dificil ca load-ul procesorului să fie ținut constant la o valoare cât mai apropiată de 0%. Cât despre testele în load, trebuie să mai știți că datele din graficele de mai jos reprezintă media temperaturilor obținute în intervalul de testare, iar valorile mai mici sunt mai bune.
În load, la frecvență stock, al nostru i9-9900K ajunge la o temperatură de doar 53 °C pe Castle 240 RGB V2. Se comportă similar cu celelalte coolere all-in-one de 240 mm testate, iar cu excepția lui EK Predator 360, diferențele sunt neglijabile și în comparație cu all-in-one-urile cu radiatoare de 280 și 360 mm.
Pentru testare în overclocking am dus procesorul la 4.9 Ghz, cu tensiune de alimentare de 1.29 V și load line calibration la nivel mediu. Cu toate că discutăm despre un all-in-one cu radiator de 240 mm, rezultatele sunt foarte bune și aici, Castle 240 RGB V2 situându-se peste Noctua NH-D15, NZXT Kraken X53 și Be Quiet! Dark Rock Pro 4. Așa cum era de așteptat, coolerele cu radiatoare mai mari au un ușor avantaj, însă Castle 240 RGB V2 poate ține fără probleme chiar și un procesor overclockat agresiv. Marele inconvenient este pe partea de acustică, coolerele cu radiatoare mai mari neavând nevoie de turații la fel de mari pentru a ține sub control temperaturile.
Și că tot am adus în discuție nivelul de zgomot, am decis testarea tuturor modelelor la turații maxime pentru ventilatoare și pompă (acolo unde este cazul). Din nefericire, Castle 240 RGB V2 se situează foarte aproape de coada clasamentului, fiind mai gălăgios decât competitorii direcți Fractal Design Celsius+ S24 Prisma și NZXT Kraken X53. Totuși, cu puțină răbdare fan curve-urile pot fi optimizate destul de bine pentru temperaturi bune și confort acustic, mai ales că ventilatoarele incluse în pachet vin cu control PWM. Totuși, trebuie să aveți în vedere că Gamer Storm Castle 240 RGB V2 nu se numără printre cele mai silențioase all-in-one-uri de 240 mm de pe piață. Are însă avantajul unei pompe silențioase, aproape inaudibile. Am observat că este mult mai silențioasă chiar și în comparație cu pompele ce au la bază noul design Asetek 6th gen.
Concluzie
Concluzionând, pot spune că Deepcool Gamer Storm Castle 240 RGB V2 este un cooler all-in-one solid, performant și cu un design atrăgător. În ciuda radiatorului de 240 mm, acesta reușește să țină în frâu chiar și un procesor overclockat agresiv, însă cu unele neplăceri pe partea de acustică. Nu este tocmai cel mai silențios AIO pe care îl puteți cumpără, însă compensează prin sistemul de iluminare foarte bine pus la punct, prin design-ul anti-leak, care reduce considerabil riscul de scurgeri, precum și prin bundle-ul de accesorii foarte generos, rareori întâlnit în rândul celorlalți producători. Prețul consider că este unul corect, mai ales dacă ne raportăm la competitorii direcți, însă garanția de doar 24 luni pe plan local e o bilă neagră.
La momentul publicării articolului, Deepcool Gamer Storm Castle 240 RGB V2 este disponibil pe plan local la PCGarage (510 Lei), ITGalaxy (450 Lei) și ForIT (475 Lei).
Pro:
- Performanțe foarte bune pentru un all-in-one cu radiator de 240 mm
- Foarte simplu de instalat
- Design proprietar anti-leak
- Sistem de iluminare foarte bun
- Preț corect
- Multe accesorii incluse în pachet
- Instalare simplă
Contra:
- Doar 24 luni garanție pe plan local
- Mai gălăgios decât principalii competitori