Dupa ce a fost prezentat la CES 2013, Fujifilm HS50 EXR a ajuns si in Romania. Am putea sa il numim cel mai D-SLR Bridge sau Bridge-ul suprem al companiei. Dupa o saptamana de testare, cu greu imi vine sa ma despart de aceasta bijuterie de aparat. O sa vedeti in randurile ce urmeaza cat de mult m-a surprins dar si partile unde a dezamagit un pic.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Ambalajul
- Specificatii
- Constructie si design
- Performante
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Fuji HS50 vine sa inlocuiasca modelul HS30 lansat acum 1 an. Aduce multe imbunatariri facandu-l un rege al Bridge-urilor. De fapt stau sa ma gandesc ce vrea sa fie exact, pentru ca avem un corp mai mare decat multe D-SLR-uri entry-level, un obiectiv foarte luminos, dar neinlaturabil, cu un zoom de 42x si ecran rabatabil.
M-am gandit de ce ai cumpara acest aparat si nu un D-SLR entry-level. Ideea este simpla. Daca vrei sa te apuci de fotografie si nu ai bani sa investesti in obiective, atunci acest Fuji este o alegere buna. Sau daca vrei un aparat foto de vacanta cu super zoom, constructie solida, senzor bun si functii avansate, mergi in magazin dupa el.
Ambalajul
Am un unboxing pentru voi ca sa vedeti mai bine cum sta treaba. Altceva nu am ce sa comentez.
Specificatii
- Tip: Bridge
- Senzor: 1/2″ EXR CMOS II, 16 MP
- Format fisiere: JPEG, RAW, MPEG-4, AVC/H.264, MOV
- Inregistrare video: Full HD la 60 fps
- Zoom optic: 42x
- Distanta focala: 4.4-185 mm (echivalent in formatul 35 mm: 24-1000 mm)
- Distanta minima de focalizare: Super-Macro: 1 cm (pana la maxim 1 m)
- Diafragma maxima: f/2.8 (wide) – 5.6 (tele) -> minim f/11
- Stabilizator optic de imagine: Da
- Tip focalizare: Autofocalizare: Intelligent Hybrid AF
- Plaja focalizare: Wide: 45 cm – Infinit, Telephoto: 3 m – Infinit, Wide Macro: 7 cm – 3 m, Tele Macro: 2.5 m – 5 m, Super-Macro: 1 cm – 1 m
- ISO: Auto, 100-12800
- Obturator: electronic si mecanic
- Viteza obturator: 30 – 1/4000 sec
- Raza blit: Wide: 0.3 – 8 m, Telephoto: 2.5 – 4 m
- Carduri de memorie compatabile: SD, SDHC, SDXC
- Acumulator: NP-W126, rezista pana la 500 cadre
- Conectivitate: jack audio 2.5 mm, mini HDMI, micro HDMI
- Display: LCD TFT rabatabil, 3.0 inch, 920,000 puncte, cu acoperire aprox. 100%
- Greutate si dimensiuni: 758 grame, 134.9 x 101.3 x 145.9 mm
Constructie si design
Din start vei vedea ca ai de a face cu un aparat masiv, neobisnuit de mare si greu pentru un Bridge. Pe mine nu m-a deranjat asta, chiar mi-a dat impresia de solid. Este acoperit de un strat foarte placut la atingere, asemanator catifelei. De fapt este un cauciuc foarte fin si frumos, iar obiectivul este acoperit cu un strat sanatos de cauciuc pentru aderenta, iar inelul pentru focalizare este din plastic.
Pe obiectiv avem inserat valorile distantei focale, ceea ce ofera o prezenta buna aparatului. Vizorul este unul foarte mare, dar sub asteptarile mele. Se vede foarte albicios si te va deruta atunci cand vei vrea sa faci focus manual. De asemenea, are senzori pentru a inchide ecranul cand pui ochiul pe el. Toate porturile sunt situate in partea stanga, iar slotul pentru cardul SD este in drepta. Bateria se acceseaza separat, fiind in partea inferioara a aparatului.
Deasupra vizorului se afla patina pentru blit extern sau alte accesori compatibile. Blit-ul intern are un sistem interesant de declansare, iar calitatea lui se poate lua la tranta cu multe blit-uri externe ieftine de pe piata. Cat despre ecran am ramas placut surprins. Se vede foarte bine chiar si pe lumina iar culorile se vad excelent. Problema este ca satureaza putin si te poate duce in eroare. O galerie completa gasiti pe Facebook-ul nostru.
Performante
Acum avem de discutat. Nu mult, pentru ca voi fi foarte pe scurt. Fotografiile au o claritate foarte buna. Nu o zic buna, nici extrem de buna, ci doar foarte buna. In meniu ai cateva setari care te vor ajuta sa scoti o fotografie mai frumoasa: culoare, ton, claritate si reducerea zgomotului. O data setate, diferentele vor fi vizibile si placute. Eu l-am tinut cu toate aceste setari active la valoarea +2.
Am observat ca unele fotografii, atentie, unele, par ca si cum ar fi desenate cu acuarela. Asta am observat cand am incercat sa fac crop la o poza facuta in conditii slabe de iluminare. Mai tarziu am aflat ca patesc asta chiar si atunci cand am lumina, dar nu mereu se intampla asa. La fel si cu focalizarea. Uneori tinde sa rateze la peste 30x zoom, desi am lumina.
Din pacate, senzorul isi arata limitele in conditii scazute de lumina. Zgomotul de imagine apare imediat, chiar si la ISO 400. Ce sa faci, nu poate fi totul perfect. Ati uitat ca este un Bridge? Din fericire, avem un Macro foarte bun si clar. Sincer nu ma asteptam la un Macro nebunesc si exact asta ne ofera. Un Macro la care te asteptai.
Iarasi o buba, de data aceasta la panorame. Poti sa le faci la 120 ,180 sau 360 grade. Doar la 120 de grade am reusit sa fac, la celelalte primeam erori ca nu pastram incadrarea sau ca ma miscam prea repede. Nici vorba de asa ceva. De fiecare data se opreau in acelasi loc. Am renuntat sa ma mai joc cu functia asta.
Avem si functia EXR cu modurile: prioriate rezolutie, ISO mare si zgomot mic si prioritate D-Range. Un mod foate intelinget si bun de folosit pentru incepatori. Are si cateva efecte speciale, dar sincer nu le vad prea utile la un astfel de aparat. M-as astepta sa le vad la un compact sau un telefon.
Pe partea stanga a lui Fuji HS50 avem selectorul pentru focalizare: manual, single sau continuu. De specificat ca atunci cand filmati nu puteti sa schimbati modul de autofocus. Ca tot vorbim de autofocus, acesta este rapid dar nu foarte precis in modul manual datorita inelului de plastic. Avem o rotita pentru setarea diafragmei sau a timpului de expunere, in functie de ce este selectat. Deasupra ecranului se afla un buton Q pentru a intra rapid in setari, un buton pentru a activa/bloca ecranul si o rotita pentru reglarea vizorului.
La partea de filmare se descurca fantastic. Calitatea imaginii este ireprosabila daca ai lumina buna, dar sunetul dezamageste grav. Am fost zilele acestea la un concert si am filmat special sa vad cat de bine se descurca microfoanele stereo. Dezamagire totala! Desi eram in spate, tot am prins distorsionari. Tin sa mentionez ca aparatul meu personal, Fujifilm S4200 nu a intampinat probleme fiind pus sa filmeze in acelasi loc. HS50 are o setare care iti permite sa reglezi sensibilitatea microfonului. Am dat la minim microfonul si tot nu a fost suficient. Pacat de imaginea buna… Alt minus ar fi ca nu focalizeaza in filmare la zoom maxim. Daca treci pe manual nu faci nimic.
O functie chiar interesanta si utila este Focus Peak. Face un fel de zoom digital in locul unde vrei sa focalizezi si coloareaza conturul subiectului cand focusul este clar. Puteti activa sau dezactiva functia din meniu. Si as mai vrea sa laud obiectivul cu deschiderea diafragmei f/2.8 la capatul wide si f/5.6 la 1000mm. Unele obiective mult mai scumpe nu au asa ceva. Deci un plus major la acest capitol.
Trebuie sa va mai spun ca bateria se incarca la maxim in cam 2 ore, ceea ce mi se pare foarte ok. Agatatoarea de gat are un strat „moale” in zona care ia contact cu gatul. Eu am catifea, iar asta are niste ace cu tepi de cactusi pe ele. Va las acum cu o galerie foto pentru a va face o idee despre calitatea pozelor. Atentie! Pozele din acest articol au o rezolutie mai mica. Daca doreste cineva sa vada pozele pe la rezolutie maxima, aveti un link mai jos sau lasati in comentarii raspuns si va voi trimite fotografii la toti. Ideea este sa intelegeti calitatea pozei in general.
O galerie de poze la calitate maxima gasiti aici
Pret, disponibilitate si concluzie
La pretul sau de 2399 lei este o oferta indrazneata. Pretul insa mi se pare cam mare pentru cate stie aparatul. Daca ma intrebati pe mine, pretul corect ar fi de 1900 lei. Tineti cont totusi de specificatiile bune, zoom-ul mare, obiectivul luminos, ecranul rabatabil, blit-ul puternic, calitatea materialelor si calitatea filmarilor. Pe partea cealalta, senzorul mic isi spune cuvantul iar focusul mai face figuri. Si chiar nu ma pot abtine de data aceasta sa nu laud Fujifilm pentru un aparat fantastic de bun, si multumim magazinului F64 pentru trimiterea lui in teste.
„un obiectiv foarte luminos, dar neinlaturabil”. Mai bine ar fi fost:
„un obiectiv nedemontabil” sau „obiectivul nu este interschimbabil”.
„neinlaturabil” suna groaznic de urat si ciudat.
Sunt foarte soft pozele, cel putin pentru mine. Si mi se pare si foarte scump pentru ce poate. As prefera sa mai taie din super zoom si sa faca o poza mai bunicica.
@Gabriel
Este adevarat ca Fujifilm isi bat joc de tine daca ajungi cu aparatul in service [in sensul ca nu-si fac treaba si o dau in ‘cotite’]?
Sincer, nu stiu. Eu trebuie sa ajung cu a mea iubire in service si tot aman…dar o sa ma duc cat de curand si te anunt.
Ok.Sunt si eu curios…ce problema are ?
Puncte verzi pe poze si incepe sa se dezbrace.
Eu am ajuns cu un Fuji S100 in service de doua ori si s-au comportat perfect. Prima data au intrat in aparat cateva picaturi de apa de mare si a fost necesara curatarea lui si a doua oara a fost necesara doar o simpla resetare. A doua oara nu am platit decat curieratul.
Mai voi chiar nu ati pus intrebarea care trebuie;
Atatea detalii tehnice…..
Cine e fata din poza ?
😀
De ce am eu impresia ca tu stai pe langa mine, faci poze (si nu numai aici) de pe la mine de prin zona 🙂
Da, fac poze prin tot orasul Silver 😀 Poate m-ai vazut….hai pe privat daca vrei sa vorbim.
[…] hai pe privat daca vrei sa vorbim. […]
Nu cred ca-i buna idee, s-ar supara Darius, as fii o influenta proasta asupra ta :))))
:)) Daca tu zici 😀 Dar nu iti pot da mai multe detalii aici.
Iesim la o bere daca vrei, saptamana viitoare, il scoti si pe Darius din casa cu tine 🙂
Pe undeva pe la izvor (ca vad ca esti de-pe-acolo) vorbim.
Asta daca Darius are voie sa consume alcool 🙂
Sau daca are chef sa vina din Timisoara. Eu stau in Rahova 🙂
Aulo da, stai, Timisoara….
Exista tren, avion 🙂
Lasa ca oricum nu vroiam sa ma vad cu Darius, mie frica ca ma ia la bataie la cate tampenii spun pe aici 🙂
Acea senzatie de „acuarela” apare datorita faptului ca ai setat „noise reduction” pe maxim. incearca sa schimbi pe minim, nu este zgomot de imagine deranjant la niciun Fuji din seria HS (personal am HS20, de care sunt EXTREM de multumit). Asadar noise reduction pe minim si scapi de acuarela 🙂 Bafta.
am luat zilele trecute un HS50. Ma declar total NEMULTUMIT de el! E plin de zoom si alte chestii si setari / presetari / smecherii care nu ajuta cu mai nimic calitatea pozei. De la ISO 400 (si chiar la ISO 100 ) are zgomot de iti vine sa lesini. De 6 ani am Fujifilm S6500, deci stiu sa fac poze! HS50 nu are nici macar la jumatate calitatea pozelor lui S6500… pacat !!!
Poti sa pui te rog cateva poze comparative facute cu cele doua aparate?
Eu tocmai mi-am luat un HS35 si inca nu reusesc sa ma inteleg cu el in lumina slaba. Vreau sa incerc o explicatie.
salut! aceeasi problema e si la HS 50. de la ISO 400 in sus, nu se mai pot numi fotografii! Si la un ISO 100, la o marire de 400% se vad pixelii. Fujifilm s6500 are un senzor mai mare si la ISO 800 nu se vede mai nimic. Deja am pus HS50-ul la vanzare pe olx si ma opresc la DSLR-ul de il am. Nu stiu cum pot sa postez poze, dar gasesti pe olx http://olx.ro/oferta/oferta-fujifilm-hs50-exr-ultimul-tip-de-bridge-fujifilm-ID2bGM7.html#74b87da864
Multumesc.
Intr-adevar S6500 pe langa senzorul mai mare are si o raza mai generoasa de actiune a blitzului incorporat. La polul opus m-as fi asteptat ca senzorul CMOS sa fie superior CCD-ului, de aceea eram curios sa vad niste poze comparative cu S6500. Stau inca in cumpana daca sa-mi cumpar sau nu un blitz extern.
S6500 are SCCD, CCD-uri au modelele cu zoom pe motorash. Cat despre blitz, depinde daca ai pasiune mare / scoti bani din fotografie ca sa il cumperi. Personal, nu i`am vazut rostul decat in rare situatii incat sa merite efortul financiar. Cu 6500 am peste 100 000 cadre si inca functioneaza impecabil 🙂
Si HS35 zice ca are senzor CMOS BSI. In fine, practica ne… omoara 🙂
Esti a doua persoana care nu-mi recomanda blitz extern. Scopul ar fi sa obtin o rata cat mai mare de poze reusite la serbarile copiilor, deci in lumina slaba, cu subiecte in miscare. Ca sa nu risipesc banii m-am oprit la un EF-20 care ar fi cel mai ieftin blitz de la Fuji, dar si cel mai putin performant. O a treia persoana, mi-a spus ca mi-ar oferi totusi 3 avantaje: o putere marita a iluminarii cu 30% fata de cel integrat, estomparea umbrelor si eliminarea efectului de ochi rosii prin orientarea in sus a blitzului.
Scorul ar fi de 2-1, blitzul e undeva pe drum, inca mai pot sa ma razgandesc, nu stiu ce sa fac… 🙂
Un blit extern este bun in orice casa. Daca folositi aparatul doar in vacanta nu este necesar, dar pentru cineva care lucreaza cu un aparat foto si este chemat la evenimente, blitul este necesar.
da, asha e cel mai corect! Ideal ar fi ca sa il poti proba la magazinele specializate (la f64 de exemplu ca sa vezi daca merita sau nu sa dai banii pe el).
1. Multumesc Gabriel, acum e 2-2, pentru mine :), asa ca voi continua asteptarea blitz-ului.
Cealalta persoana care mi-a recomandat blitz-ul extern a fost de la f64.ro 🙂
2. Ioan cu comparatia ta mi-ai dat indirect o idee. Daca S6500 are 6.3 Mp si un senzor de 1/1.7′, iar HS35 are 16 Mp si un senzor de 1/1.2′, ce ar fi sa simulez un „senzor mare” facand o poza la dimensiunea S ?
Surpriza a fost una placuta !
Prima poza de mai jos e la dimensiunea L, mai zgomotoasa ca a doua, facuta la dimensiunea S.
http://s3.postimg.org/ixv1f7vtf/DSCF1543.jpg
http://s12.postimg.org/tk4rc3fu5/DSCF1544.jpg
da, ideea e placuta, insa rezolutia pozei e tot mica. Poate ca iese o idee mai bine, insa la cropuri tot o varza iese :)) Sunt curios cu blitzul. Tine-ne la curent!