Lansate pe piață în urmă cu puțin timp, noile smartwatch-uri din seria Huawei Watch GT5 Pro vin cu numeroase noutăți, având construcții atractive, realizate doar din materiale premium (titan, safir și ceramică), dotări hardware îmbunătățite și optimizate pentru monitorizarea sănătății și a activităților fizice, dar și o nouă versiune a sistemului de operare HarmonyOS, care are acum o interfață mai prietenoasă și mai fluidă. De asemenea, noile modele aduc și display-uri OLED de rezoluție înaltă și luminozitate ridicată, compatibilitate cu toate smartphone-urile Android și iOS, dar și accces la un plan premium de antrenament și sănătate denumit Huawei Health+ la 39.99 lei/lună. În articolul de față vom discuta despre varianta feminină a Watch GT5 Pro de 42 mm pe culoarea Ceramic White Metal, prevăzută cu brățară din ceramică și disponibilă la prețul de 2.999 lei.
Specificații Huawei Watch GT5 Pro 42 mm:
Dimensiuni | 42.49 mm x 42.49 mm x 9.6 mm (fără curea) |
Greutate | 44 grame (fără curea) |
Material | Ceramică cu nanocristale |
Display | AMOLED LTPO cu touchscreen 1.32″, rezoluție 466 x 466 pixeli, 352 ppi |
Sistem de operare | HarmonyOS 5.0 |
Compatibilitate | Android 9.0 sau mai nou; iOS 13 sau mai nou |
Conectivitate | Bluetooth 5.2 cu BR + BLE, NFC, GPS multi-band, difuzor, microfon |
Senzori |
Accelerometru, giroscop, magnetometru, barometru, termometru, lumină ambientală, EKG, adâncime, optic de detectare a ritmului cardiac
|
Autonomie și încărcare |
Acumulator 323 mAh, autonomie maximă 7 zile, tipică 5 zile, cu always-on display 3 zile; încărcare wireless până la 18 W
|
Mediu și impermeabilitate |
Temperaturi de operare -20 – +45 C; rezistență la apă până la 5 ATM (până la 50 metri timp de 10 minute), certificare IP69K, rezistent la scufundări până la 40 metri
|
Culori | Ceramic White Metal, White Fluoroelastomer |
Încă de la unboxing suntem întâmpinați de o prezentare plăcută, specifică ceasurilor premium, totul fiind ambalat cu atenție la detalii. În pachet, alături de ceas, primim încărcătorul wireless cu prindere magnetică, 4 zale suplimentare pentru ajustarea lungimii brățării și un manual de utilizare. Alături de ceas, eu am primit la test și o brățara sport din fluoroelastomer, însă țineți cont că aceasta este disponibilă doar ca achiziție separată.
Watch GT5 Pro, în varianta feminină de 42 mm, aduce o construcție extrem de atrăgătoare, solidă și cu o deosebită atenție la detalii, fiind realizată dintr-o combinație de ceramică nanocristalină, safir și titan cu finisaj lucios.
Aceasta are accente aurii pe cadran, într-o formă octogonală, dar și pe brățara din ceramică, conferind un aspect luxos.
De asemenea, materialele utilizate în construcție asigură și o rezistență sporită în timp – ecranul din safir este extrem de rezistent la zgârieturi, iar inserțiile din aliaj de titan de calitate aerospațială TC4 asigură o rezistență sporită la șocuri, dar și la coroziune. Totul este perfect decupat, îmbinat și șlefuit și nu există nici cea mai mică imperfecțiune – chiar nu ai ce să-i reproșezi la calitatea construcției.
Ecranul este circular, măsoară 1.32″ și este de tip OLED. Are o rezoluție de 466 x 466 pixeli (densitate 352 ppi) și, din ce am observat, luminozitatea sa urcă extrem de sus, la peste 1000 de niți. Așadar este suficient de luminos cât să facă față și bătăilor directe a razelor solare și este perfect lizibil în orice condiții.
Senzorii de monitorizare a indicatorilor vitali sunt amplasați, bineînțeles, pe spate. Aceștia au primit un upgrade considerabil pe noul GT5 Pro, fiind integrați sub forma unui modul îmbunătățit Huawei TruSense. Numărul de canale de monitorizare a nivelului de saturație a oxigen din sânge a crescut de la 4 la 12, îmbunătățind considerabil acuratețea, iar configurația optică a fost ajustată pentru a reduce interferențele și a îmbunătăți precizia măsurătorilor.
Brățara are o închidere de tip fluture, iar, la nevoie, lungimea acesteia poate fi ajustată prin adăugarea sau scoaterea de zale – un proces extrem de simplu care nu necesită unelte suplimentare.
Pentru interacțiunea cu utilizatorul ceasul dispune, pe lângă touchscreen, și de două butoane fizice: unul de tip coroană, amplasat în zona superioară, utilizat pentru a accesarea meniului cu aplicații, setarea diverșilor parametri și ajustarea magnificației și un altul în zona inferioară, destinat revenirii la meniul principal și operării măsurătorilor de tip EKG.
Latura stângă găzduiește difuzorului, a cărui calitate este surprinzător de bună în raport cu dimensiunea. Poate fi utilizat pentru apeluri, dar și la redarea de muzică, în caz că vă interesează așa ceva.
Pe lângă brățară din ceramică, Huawei oferă și o brățară sport compatibilă, însă doar ca achiziție separată. Aceasta este realizată din fluoroelastomer – un material cauciucat utilizat, printre altele, și în industria aerospațială, având rezistență fizică și chimică extrem de bună. Schimbarea brățării se realizează extrem de rapid, fiind necesară doar apăsarea butoanelor de desprindere de pe fiecare parte.
Brățara este comodă, flexibilă, numai bună pentru activități fizice și se îmbină binișor cu design-ul ceasului.
De menționat ar mai fi și că ceasul este foarte rezistent și la intemperii, putând opera la temperaturi cuprinse între – 20 și +45 grade Celsius. Este, totodată, rezistent la apă la presiuni de până la 5 ATM (până la 50 metri timp de 10 minute) și are și certificare IP69K, putând fi utilizat la scufundări în apă sărată sau dulce la adâncimi de până la 40 metri. În materie de conectivitate, dispune de Bluetooth 4.2 cu BR și BLE, GPS multi-band, difuzor + microfon (pentru apeluri de voce) și NFC, cu mențiunea că opțiunea de plăți contactless nu funcționează încă la noi în țară. Nu are, însă, eSIM și conectivitate de date, așadar nu poate opera autonom pentru apeluri, mesaje text și notificări.
Watch GT5 Pro rulează HarmonyOS 5.0, un sistem de operare proprietar de la Huawei cu interfață prietenoasă, animații fluide și numeroase opțiuni de monitorizare pentru sănătate și activități fizice. Antrenamentele și configurările sunt ușor de accesat și înțeles, informațiile de interes, cum sunt cele legate de activitatea fizică, vreme și notificări sunt integrate armonios în interfața, iar opțiunile de personalizare sunt excelente, fiind disponibile extrem de multe fețe de ceas gratuite. De asemenea, la nivel interfață avem acces și la o serie de comenzi rapide (setări, blocare ecran, scurgere lichide din orificii, menținere ecran activ și găsire telefon), dar și un meniu de multitasking care permite comutarea rapidă de la o activitate la alta. Pe scurt, o interfață plăcută, cu elemente de design moderne, dar în același timp axată foarte mult și pe funcționalitate.
Ceasul este compatibil atât cu Android, versiunea 9.0 sau mai nouă, cât și cu iOS, de la versiunea 13 în sus, iar sincronizarea se realizează prin noua aplicație Huawei Health. Contrar așteptărilor, aplicația pare să funcționeze fără probleme chiar și pe smartphone-urile de la alți producători și vine cu o sumedenie de funcționalități. E drept că în cazul unui smartphone Samsung, de exemplu, va trebui să realizați câteva configurări adiționale care să prevină suspendarea aplicației și pierderea conexiunii, însă tot procesul este descris pas cu pas și durează maxim 2 – 3 minute. Revenind, în primul tab din Huawei Health ne sunt prezentate principalele funcționalități, dintre care amintim fețele de ceas, notificările, muzică, hărți offline, căutare dispozitiv, alarmă, EKG, monitorizare sănătate și monitorizare somn – toate foarte bine explicate și organizate într-o manieră prietenoasă.
În ceea ce privește fețele de ceas, avem la dispoziție, după cum vă spuneam, o largă varietate de opțiuni gratuite, de ordinul sutelor, împărțite pe categorii (clasic, multifuncțional, activ, numere și fotografii din galerie), dar și fețe de ceas de la dezvoltatori terți, unele dintre ele foarte complexe, dar disponibile doar contra cost.
Cât despre funcțiile de monitorizare a sănătății, aflați că acestea sunt mai complexe ca niciodată. Pe lângă îmbunătățirile aduse sistemului de măsurare pentru SpO2, respirație și ritm cardiac TruSense, care acum este mai precis, ceasul poate realiza și măsurători EKG care durează sub un minut și pe care le puteți exporta și partaja la nevoie. Mai mult, acesta vine și cu opțiunea de măsurare a rigidității arteriale, ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare, dar și cu monitorizarea somnului, fiind capabil să detecteze durata pentru fiecare fază a somnului, nivelul saturației de oxigen din sânge, ritmul cardiac și cel respirator, oferind, totodată, recomandări și alerte în eventualitatea identificării unor anomalii. În plus, Watch GT5 Pro poate evalua și nivelul de stres prin analiza mai multor indicatori, iar statisticile generate pot fi vizualizate atât în aplicație, cât și direct pe ceas. Pentru majoritatea indicatorilor vitali, monitorizarea are loc automat în regim 24/24, fără intervenția utilizatorului, iar datele sunt sincronizate și ușor accesibile în Huawei Health, secțiunea Health Summary. Totodată, am observat că Huawei a ales o abordare ceva mai agresivă pentru măsurători, în sensul că datele sunt preluate mult mai frecvent decât pe alte modele de ceasuri, așadar și staticile vi se vor părea mult mai bogate dacă veniți de pe un alt model de smartwatch. Și, după cum veți descoperi mai jos, această abordare nu pare să aibă vreun dezavantaj sesizabil, durata de viață a bateriei neavând de suferit.
În practică, toate aceste instrumente, dar mai ales cele de monitorizare a numărului de pași, a ritmului cardiac și a somnului, s-au dovedit a fi foarte precise, însă, în ciuda acestui lucru, Huawei menționează că GT5 Pro nu este un dispozitiv medical și că nu vă puteți baza în totalitate pe măsurătorile efectuate de acesta. De exemplu, dacă ceasul identificată o problemă la nivel de EKG, nu înseamnă neapărat că suferiți de o afecțiune cardiacă, ci mai degrabă că ar trebui să apelați la un medic pentru analize de specialitate.
Îmbunătățiri semnificative primim și în ceea ce privește monitorizarea activităților fizice. Watch GT5 Pro oferă acces la peste 100 de tipuri de antrenamente, o experiență îmbunătățită pentru alergare și ciclism, având acum running form analysis și navigare GPS prin trail running, o localizare mult mai precisă prin noua antenă Huawei SunFlower, precum și hărți și tracking pentru o bună parte din terenurile de golf din România. În caz că sunteți curioși, noua tehnologie GPS operează în mod dual-band și detectează în mod inteligent activitatea utilizatorilor și mișcarea acestuia, putând ajusta în timp real transmisia antenei pentru performanțe optime. Astfel, acuratețea detectării rutelor de alergare în orașe, în zone cu clădiri înalte, crește cu până la 40%, distanțele sunt măsurate cu 30% mai precis, iar numărul de păși este detectat cu 20% mai precis. Funcționalitățile de monitorizare a activităților sportive sunt destul de stufoase, oferind programe de alergare complexe, împărțite pe diferite categorii de efort (începător, lifestyle, competitiv), dar și de aerobic, yoga, pilates și meditație. Totodată, aveți posibilitatea de a descărca hărțile direct pe ceas și să efectuați mai toate exercițiile fără ca acesta să fie conectat la smartphone. Majoritatea opțiunilor sunt ușor de configurat și vă permit să descoperiți și să experimentați noi tipuri de antrenamente.
Cele mai cuprinzătoare dintre acestea sunt disponibile, însă, doar prin pachetul Huawei Health+, care costă 39.99 lei/lună și pentru care primiți 3 luni gratuite la prima configurare a ceasului. Pachetul extinde experiența de antrenament, oferind programe avansate de menținere sub control a greutății, optimizând antrenamentele pentru diferite părți ale corpului și oferind statistici de interes în fiecare săptămână.
Mai mult, prin Huawei Health+ primiți acces la numeroase masterclass-uri de sporturi, meditație și somn. În cazul programelor de aerobic, de exemplu, ritmul cardiac este măsurat în timp real, iar la finalizarea exercițiilor vă este afișată o statistică de performanță.
Cu toate că este un smartwatch optimizat mai ales pentru activități fizice, GT5 Pro excelează și la celelalte capitole de interes. Notificările sosesc instant pentru toate aplicațiile de mesagerie, iar pe lângă selectarea unor răspunsuri sau emoji-uri predefinite aveți inclusiv posibilitatea de a tasta un răspuns direct de pe ceas. De asemenea, tot de pe ceas puteți iniția și răspunde la apeluri de voce, iar calitatea este mai mult decât satisfăcătoare. Singurele lucruri care nu funcționează sunt notificările cu imagini, prin urmare puteți vizualiza doar conținutul text al notificărilor, respectiv tastarea predictivă în limba română.
Un alt aspect mai puțin plăcut pentru unii utilizatori ar fi că Watch GT5 Pro este destul de rudimentar din anumite puncte de vedere, neavând posibilitatea de a rula aplicații terțe și nici de a fi integrat cu un asistent vocal, precum Google Assistant și Siri. Dar vine cu un mare avantaj – autonomia excepțional de bună. Din moment ce nu trebuie să ruleze integrări și pachete software complexe și nici să aibă conectivitate mobilă de date, ceasul are în dotare un SoC cu performanțe scăzute, dar foarte eficient din punct de vedere energetic, de aici venind și sporul semnificativ de autonomie. În cazul versiunii de 42 mm testate, Watch GT5 Pro are o durată de viață a bateriei maximă declarată de 7 zile, tipică de 5 zile, iar cu always-on display de 3 zile. Deși noua generație aduce numeroase îmbunătățiri în materie de dotări și funcționalități software, autonomia nu pare să aibă de suferit. În practică, conectat permanent la smartphone, cu notificări și mai toate instrumentele de monitorizare activate, dar fără always-on display, ceasul se descarcă, în medie, cu doar 15% pe zi. Prin urmare, ar trebui să reziste undeva la 5 – 6 zile dacă beneficiați la maxim de funcțiile de monitorizare, antrenament și notificări și chiar mai mult decât autonomia maximă declarată, undeva spre 8 – 9 zile, dacă nu-l țineți conectat permanent la smartphone.
Încărcarea este extrem de rapidă, mulțumită încărcătorului wireless cu putere de 18 W. Are nevoie de doar aproximativ 15 minute pentru încărcare de la 0 la 50% și de doar 45 minute de la 0 la 100%. În plus, este compatibil și cu standardul Qi, putând fi alimentat de orice încărcător wireless, dar și de smartphone-uri care suportă tehnologia reverse wireless charging.
Concluzie
Huawei Watch GT5 Pro 42 mm este un smartwatch excelent, bine dotat, cu o construcție de foarte bună calitate, sistem de operare prietenos și fluid, precum și numeroase funcționalități și programe de antrenament, fiind numai bun pentru doamnele și domnișoarele preocupate de sănătate și activități sportive. În plus, are o autonomie excepțional de bună, integrare extinsă cu smartphone-uri Android și iOS și numeroase programe de antrenament. Singurele lipsuri majore sunt lipsa plăților contactless pentru România, lipsa tastării predictive în limba română și poate prețul. Varianta feminină de 42 mm pe culoarea Ceramic White, prezentată în cadrul acestui articol, costă 2.999 lei la magazinul Huawei, iar până pe data de 31 octombrie are și o promoție foarte bună: căști Huawei FreeBuds 5i cadou, 12 luni extra garanție și 3 luni de abonament Huawei Health+. De asemenea, pentru doar 49 lei în plus primiți un cântar Huawei Scale 3, iar pentru doar 9.9 lei în plus puteți alege și o curea Huawei EasyFit 3. Îl găsiți la același preț și la eMAG și Altex, însă fără căști cadou și cântar și brățară la prețuri promoționale, ci cu un voucher de 500 lei. Alternativ, dacă brățara din ceramică nu este pe placul vostru, puteți opta pentru varianta cu brățară din fluoroelastomer, care are un preț de 2249 lei.
Pro:
- Construcție premium atent lucrată din materiale de foarte bună calitate (ceramică, aliaj de titan de tip TC4 și safir)
- Autonomie excelentă
- Sistem de operare prietenos, fluid și bogat în opțiuni
- Extrem de multe fețe de ceas gratuite
- Numeroase programe de antrenament și de monitorizare a sănătății
- Display OLED cu rezoluție înaltă și luminozitate ridicată
- Unul dintre cele mai comprehensive programe de antrenamente și sănătate prin Huawei Health+
Contra:
- Plățile contactless indisponibile la noi în țară
- Tastarea predictivă nu funcționează pentru limba română
Remus a zis
O mentiune am sa fac: Nu poti dezactiva Bluetooth de pe ceas. Nu e la fel ca la ceasurile de la Samsung sau alti producatori la care poti sa ii dai off. La Huawei ramane pornit tot timpul, si chiar daca nu ai activ Bluetooth pe telefon, pe ceas e on si asta consuma din baterie, cei drept putin ( conform review de pe youtube) dar consuma ceva.. pacat ca nu au implementat optiunea asta in meniu sa poti dezactiva Bluetooth ca la ceasurile de la Samsung si alte brand-uri pentru ca asta sigur mai crestea autonomia cu inca cateva ore. In Rest all good.
Cristian a zis
Și cu toate astea 3 gt pro 46 tine 12 zile bateria după 1 an și ceva de folosire. Doar contactless payments e suferință la astea de la Huawei. Și aplicația aia mizera de telefon…
Remus a zis
La GT3 pro varianta de 42 tine bateria 2 zile cu toate pornite. Totusi , eu nu cred ca la asta nou tine bateria 3 zile cu toate notificarile pornite si cu always-on display.
Cristian a zis
Dap, asa e. Cel de 42 maxim 3 zile în mod ceas + apeluri. Cel de 46 am dezactivat nfc parca, în rest display-ul îl țin pe auto și trec de 10 zile între încărcări. Inițial am ratat sa vad ca articolul este doar pt cel de 42 :). Oricum surprinzătoare gt-urile.
Remus a zis
Daca ar face si Apple & Samsung autonomie de 10 zile…sau macar 7 zile la ceasurile lor…….ar rupe piata efectiv.