Alex a inceput seria articolelor de tip review pentru mediile optice de stocare mobile. El a descris si testat un flash drive A-Data PD4, eu vin pe scena cu ceva mai mare dar si mai incapator. In acest articol voi vorbi despre noua mea jucarie in materie de stocare mobila, si anume, Lacie Rugged Disk de 120GB – pe USB 2.0.
La inceput am tot cautat sa-mi cumpar un flash drive rapid de vreo 4GB. Am studiat piata si mi-am dat seama ca la 30 RON poti sa cumperi asa ceva. Apoi mi-am dat seama ca pe un flash drive de 4GB nu poti pune chiar atat de multe chestii, in plus, eu aveam nevoie si de o solutie de backup si de tranzitie intre laptop si calculatorul desktop de acasa. Asadar m-am indreptat spre un HDD extern. Nu vroiam o ditamai cutia asa ca privirea mea s-a orientat la inceput spre WD Passport. Dar, mai apoi, am constatat ca la banii aia pot sa-mi iau ceva rezistent la socuri si foarte dragut.
Asadar, am dat de Lacie Rugged Disk. Initial vroiam sa-mi cumpar ceva care sa aiba si interfata firewire dar dupa ce m-am documentat putin am realizat ca diferenta de performanta nu e semnificativa si, ca atare, nu-si merita banii. In concluzie am ales sa cumpar Lacie Rugged Disk 120GB la pretul de 210RON.
Sa va mai spun cateva lucruri despre Rugged Disk: cantareste ~250 grame, masoara 90 x 25 x 145 mm, e rezistent la cazaturi de pana la 90cm dar nu cand functioneaza, are si alimentare separata pentru acele laptop-uri care limiteaza tensiunea pe USB-uri. Mai jos aveti o imagine care ilustreaza cum e construit rugged-ul. Acum putem incepe testarea.
Am facut testele si cu alimentarea aditionala, si fara ea. Rezultatele au fost aceleasi si sunt cele prezentate mai jos. Sistemul pe care s-a efectuat testarea este un laptop si are configuratia:
- procesor: AMD Turion 64 X2 1.9GHz;
- ram: 3GB DDR3 @ 667 MHz;
- stocare: HDD WDC – WD2500BEV 250GB – 5400 rpm SATA150;
Pentru citire am apelat, la fel ca si Alex, la HD Tune Pro care mi-a inregistrat o medie de citire de 29.7 MB/sec, o cifra buna zic eu, si un timp de acces de 17.6 ms. Scrierea n-am putut-o testa nici eu cu HD Tune asa ca am apelat la SiSoft Sandra si am facut inca 2 teste reale cu Total Commander. Rezultatul HD Tune Pro:
Daca tot suntem la stadiul de citire de ce sa nu va prezint si rezultatele obtinute la copierea unui fisier de 600MB cu Total Commander. Viteza maxima a fost de 28-30 MB/sec si cea medie undeva la 23MB/sec.
Am trecut mai apoi la testarea scrierii. Am facut un benchmark cu SiSoft Sandra si rezultatele au fost multumitoare. Viteza de scriere s-a situat in jurul mediei de 20MB/sec. O sa vedeti ca e cam la fel si in realitate.
Asadar, dupa cum am promis avem si rezultatele din Total Commander care la copierea fisierului de pe HDD-ul intern pe Rugged Disk a inregistrat o viteza maxima de ~23MB/sec si una medie de 19-20MB/sec. Asadar am copiat un film sub un minut.
In conluzie pot spune ca sunt extrem de multumit din punct de vedere al performantei de acest HDD extern. Este clar peste nivelul de performanta ce-l poate oferi un flash drive obisnuit dar este, de ce sa nu recunoastem, sub nivelul unui HDD incorporat. Insa, o mare parte din viteza se pierde pe USB.
In orice caz, Lacie Rugged Disk este o unealta foarte buna de stocare. E usor, are spatiu mult de stocare, daca-l scapi din greseala s-ar putea sa nu se strice si, in plus, arata si extraordinar de bine. Face astfel obiectul unui cadou perfect de Craciun pentru un impatimit de calculatoare.
Bogdan a zis
Felicitări pentru review, pe viitor dacă se poate specificaţiile tehnice şi caracteristicile să apară şi într-o formă de tip listă sau tabel.
Ca ÅŸi o curiozitate, eu am testat un LaCie 160GB Mobile ÅŸi acel model avea un HDD Toshiba MK1646GSX, rugged cu ce model e dotat?
Darius a zis
Toshiba MK1246GSX. 🙂 Scrie undeva mai sus in testul cu SiSoft Sandra.
Bogdan a zis
Ahhh, acum l-am observat, trebuie un tabel 🙂 Deci e tot GSX, diferă capacitatea.