Mandru, fericit, si plin de nerabdare. Asa am fost timp de doua saptamani cat am avut pe birou cel mai performant monitor de gaming de la Asus. In urma cu putin timp, am aflat ca acest monitor este oficial al PGL-ilistor, deci mai mare dragul de ma juca pe el.
Cuprins:
Ideea de baza
Asus VG248QE este fratele imbunatatit al lui Asus VG236H. Este bineinteles un monitor de gaming iar diferentele dintre cele doua sunt destul de importante. Ce il face un monitor de gaming? Timpul de raspuns de 1 ms si rata de refresh de 144 Hz.
Ambalajul
Sa nu va puna Sf Mario si ciupercutele lui sa carati singur monitorul. Cutia cred ca are jumatate din greutatea monitorului, si este foarte greu sa il cari. Eu am taiat orasul in doua cu monitorul dupa mine, si daca eram singur chemam un taxi, plus ca s-a rupt manerul. Bine ca am prieteni buni.
In pachet gasesti stativul, manualele si CD cu driver-e, cablu de alimentare, cablu cu jack de 3.5 mm si un cablu DVI. Unboxing mai jos.
http://youtu.be/Bf6l2uD8v84
Ecran
Aici se ascund cele mai importante functii. Nu sunt multe de zis, asa ca nu va speriati. Panel-ul este un TN de 24 de inch (61 cm), rezolutie Full HD, timp de raspuns de 1 ms GTG, luminozitate de 350 cd/m2, rata de refresh de 144 Hz si contrast digital de 80M:1.
Astea sunt specificatiile ecranului, dar la ce ma ajuta pe mine timpul de raspuns mic si rata de refresh atat de mare? Daca aveti ceva cunostinte, treceti peste etapa asta. Daca sunteti incepatori si nu stiti ce inseamna, ramaneti aici. Timpul de raspuns arata cat de repede se schimba culorile. In jocurile de actiune, timpul de raspuns este un factor important.
Rata de refresh mare elimina efectul de ghosting. Adica acea urma lasata de un obiect in miscare. Ca sa intelegeti mai bine, am atasat o poza luata de pe pagina Asus. Efectul este intradevar vizibil si nu este marketing. Eu am acasa un monitor banal de 5 ms si 60 Hz rata de refresh. Diferenta este intradevar vizibila si placuta.
Tot aici o sa specific de timer-ul si cele 4 tinte pe care monitorul le ofera. Nu m-am intalnit pana acum cu asa ceva, dar este foarte tare. Apesi un buton si pe ecran iti apare un meniu de unde iti alegi fie tinta fie un timer. Tinta se pune fix pe centrul monitorului si se misca odata cu mouse-ul. Nu sare, nu tremura, si este foarte precisa.
Un bonus daca am putea spune este suportul pentru functia nVidia 3D Vision.
Conectivitate
De obicei aici prezentam si meniul, dar de data asta chiar nu are rost. Ne limitam la conectivitate si atat. Avem in spatele sau 5 conectori diferiti. HDMI, DP, DVI si 2 x audio de 3.5 daca vreti sa redati sunetul in monitor direct prin cablu jack, si sa conectati un microfon. Trebuie sa mentionez ca mi-a fost cam dificil sa accesez iesirile. Sunt ascunse bine si prin pipaite nu am reusit. A trebui sa sucesc monitorul de fiecare data.
Legat de boxe, nu stiu unde sunt ascunse, ca se aud cam prost. Am intors monitorul pe toate partile, am aflat de unde vine sunetul, dar nu am vazut nimic. Practic sunetul vine de aici (vezi poza), dar daca te uiti atent chiar si cu o lanterna nu vezi nici o grila, nimic. Si daca lasi volumul la maxim din Windows si dai drumul la sunet, o sa auzi distorsiuni cand treci de 80%. Se aude tare, dar nu asa cum speram eu. Cred ca este un caz izolat.
In partea dreapta jos sunt situate butoanele lui. Nu mi-au placut cum sunt amplasate si nu m-am putut obisnui cu ele. Sunt usor de apasat, dar usor de confundat intre ele. Mi-ar fi placut o iluminare a scrisului, sau niste butoane senzitive cum au monitoarele AOC.
Design
Cel mai important aspect este piciorul. Desi nu este ceva revolutinar, este foarte practic. Poti inalta monitorul foarte usor, il inclini si il rotesti pana il aduci in modul portret. Nu scartaie, nu se blocheaza, totul merge perfect. Mai mult de atat, se poate roti din stativ.
Ramele nu sunt deloc groase, dar nu mi-a placut plasticul glossy. Este un chin atunci cand vrei sa il stergi sau sa ii faci poze. Piciorul este dintr-un plastic rezistent si arata foarte bine. Combinatia cu negru si rosu este uimitoare, si face acest monitor sa iasa in evidenta. La fel de aratos este si stativul, acesta avand desenat inscriptia 3D intr-un mod original. Pe picior in partea de jos se afla o prindere pentru cabluri, foarte utila.
Este foarte solid acest monitor. Desi s-a folosit mult plastic, este unul de calitate, iar incheieturile sunt rezistente. Nu trebuie sa fi un expert sa iti dai seama de asta. Nu fuge de pe birou si este practic.
Specificatii
- Denumire: Asus VG248QE
- Panou: TN
- Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli
- Timp de raspuns: 1 ms G2G
- Contrast: ASUS Smart Contrast Ratio 80M:1
- Luminozitate: 350 cd/m2
- Dimensiune punct: 0.2768
- Unghi de vizibilitate: 170/160 grade
- Rata de refresh verticala: 144 Hz
- Putere consumata: 45 W, 0.5 W in Stand-by
- Boxe: 2 x 2 W
- Dimensiuni: 570 x 500 x 231 mm cu stand
- Greutate: 5.5 Kg
- Montare perete: VESA 10 x 10 cm
- Tehnologii: Trace Free Technology, SPLENDID Video Intelligence Technology
- Inclinare: -5/+10 grade
- Conectivitate: DVI, HDMI, DP, audio 3.5 mm
Pret, disponibilitate si concluzie
Merita sau nu merita? Normal ca merita. Mi-a placut la nebunie si a fost o experienta uimitoare. Acum stiu ce inseamna un monitor de calitate si de ultima generatie. Singurele minusuri pe care le-am gasit au fost plasticul glossy si distorsionarea boxelor. Oricum nu folosesti boxele integrate cand te joci, dar nu e bine sa se intample asa, si posibil sa fie un caz izolat. In rest, numai de bine.
Pretul sau este de aproximativ 1600 de lei, dar il gasiti cam greu. Aici aveti o lista cu magazinele care il comercializeaza
Alexandru a zis
Eu stiam ca timpul de raspuns mare produce efect de ghosting. Iar refreh-ul la un LCD nu prea conteaza, pentru ca reprezinta ca reprezinta de cate ori poate primi informatia de la placa video, si peste 30 oricum nu ne mai dam seama… Iar refresh-urile mari sunt pentru 3D.
Dar vad ca Asus incearca sa ne invete altceva…
Jedi1 a zis
Rata mare la refresh este bine venita, se poate crea TruMotion sau ClearMotion,insemnand imagini in miscare mar apropiate de realitate.
MSS a zis
Totul tine de marketing, sa sune totul cat mai „awesome”
Ionyva a zis
Eu am preferat sa merg pe un DELL U2412M si nu regret alegerea facuta. Oricum monitorul asta e super, daca avea IPS sau cel putin eIPS si 1920×1200 (16:10) cu siguranta il alegeam pe asta.
Pentru jocuri exclusiv merita cu siguranta.