Mai țineți minte review-ul de la ultimul OnePlus? La momentul respectiv l-am definit pe 10T ca fiind unul cu performanță de top, dar cu design banal. Acum a sosit momentul să vedem cum poate fi încadrat OnePlus 11, mai mult decât am făcut-o încă din titlu.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip LTPO3 AMOLED, 1B colors, HDR10+, cu dimensiunea de 6,7 inci (raport ecran/corp de ~89%), aspect 20:9, rezoluție 1440 x 3216 pixeli, densitate de 525 ppi, acoperit cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus, având un refresh rate de 120Hz |
Chipset |
procesor Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm), CPU Octa-core (1×3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510) si GPU Adreno 740 |
Memorie RAM |
8, 12 sau 16 GB de RAM UFS 4.0 (eu l-am primit pe cel din urmă) |
Camera foto |
Principală: triplă wide de 50 Megapixeli cu f/1.8 – echivalent 24mm, PDAF și OIS; tele de 32 Megapixeli cu f/2.0 – echivalent 48mm, PDAF și zoom optic 2x; ultrawide de 48 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 115 grade, autofocus; dublu-LED flash, filmează 8K cu 24 fps și 4K cu până la 60 fps, 1080p cu până la 240 fps, gyro-EIS, Hasselblad Color Calibration.Are opțiune de fotografie panoramică, Hasselblad Color Calibration, Dual-LED flash și HDR. Filmează [email protected], [email protected]/60fps, [email protected]/60/240fps, Auto HDR, gyro-EIS.Secundară: 16 Megapixeli cu f/2.4 – wide de 25 mm, filmează la 1080p cu 30 fps și gyro-EIS.Are HDR și panorama. Filmează [email protected], gyro-EIS. |
Stocare |
128, 256 sau 512GB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel de 256 GB) |
Conectivitate |
Dual SIM cu eSIM (Nano-SIM cu dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, dual-band, Wi-Fi Direct; Bluetooth 5.3, A2DP, LE, aptX HD; GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5); NFC |
Sistem de operare |
Android 13 cu interfața Oxygen OS 13 |
Acumulator |
5000 mAh din aliaj Litiu-Polimer, compatibilă cu Fast Charge la 100 W (oferă un ciclu de încărcare completă în ~30 minute) |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; disponibil în două culori: Titan Black și Eternal Green; mufă de încărcare USB-Type C 2.0; Always-on display și protecție Cornning Gorilla 5 pe spate |
Ambalaj și accesorii
De data aceasta am primit unitatea de retail, nu pachetul pentru review. Bine, aici ar fi ceva de discutat, dar lăsăm pe altă dată. În cutia roșie – culorile standard se păstrează și aici, după cum se vede – erau telefonul, o husă de carbon, neagră și cu logo OnePlus, o serie de stickere, încărcătorul, cablul aferent și ceva broșuri.
Telefonul nu avea aplicată o folie de protecție pe ecran, prin urmare, pentru cei interesați de achiziție, recomand una cumpărată separat. Văd deja că eMAG are o serie întreagă disponibilă, deci aveți de unde alege.
Design și construcție
Pentru cei care cunosc deja OnePlus 10T, designul nu poate fi surprinzător deloc. La panel s-a mutat locația camerei selfie din centru pe stânga, a (re)apărut sliderul pentru profile (cred că asta este vestea cea mai bună pentru fanii brandului!) și modulul camerei, din ceva fluid, dar slab definit, a devenit rotund, dar cu o urmă de fluiditate pe lateral.
Pe partea din față mai avem difuzorul de apeluri, pe spate ceva înscrisuri și logo companiei, sus este antena de semnal, jos difuzorul audio, tăvița SIM și mufa de încărcare/transfer date, pe stânga butoanele de volum, iar pe dreapta butonul de pornit/oprit și sliderul mai sus menționat. OK, au păstrat o anumită constanță de design, ceea ce este de apreciat, ca lumea să știe că e un OnePlus încă de când îl văd, dar parcă prea seamănă cu alt telefon din grup. Nu dau nume, dar o să vedeți voi mai încolo.
Telefonul este protejat cu Gorilla Glass, atât pe spate, cât și pe ecran (diferă tipul sticlei, atâta tot), ceea ce îl face extrem de ușor a fi scăpat, pentru cei neatenți. Ca să scăpați de problemă, vă recomand husa din pachet. Nu doar că protejează, mai ales în zona camerelor, care este ieșită în relief bine de tot dar vă scapă de grija amprentelor care se adună altfel pe telefon. Tot la nivelul protecției trebuie menționat că telefonul vine cu protecție IP64, dar doar în SUA este certificat astfel. Cum nu cred că tehnologia de construcție diferă de la un continent la altul, foarte probabil ca și cel de Europa să fie la fel, doar să lipsească certificarea oficială, din motive care îmi scapă mie…
Materialele folosite sunt de calitate – cadrul este de aluminiu, iar protecția camerei principale este din oțel inoxidabil. La acest capitol nu prea ai ce comenta, se vrea și pare un flagship din 2023. Bine, cum sunt mai cârcotaș din fire, aș fi preferat ceva mai multă unicitate la design, dar vedeți voi peste o lună la ce mă refer! 🙂
Software și performanță
OnePlus ne-a obișnuit deja cu hardware potent și un software pe măsură, iar modelul de față nu face excepție. Indiferent de care variantă discutăm, fie ea cu 8, cu 12 sau cu 16 GB RAM, cu memorie de 128, 256 sau 512 GB, telefonul este situat la nivel de top pentru 2023. Dacă stau să mă gândesc că LG Gram de pe care scriu acest review are și el 16GB RAM, înțelegeți ce vreau să spun.
Unde mai pui că OxygenOS 13, bazat pe ultimul Android disponibil oficial (nu discutăm despre Developer Previews) este la fel de simplu construit și de eficient. Am mai spus-o, o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie: softul este flawless! Impecabil, adicătelea!
Buba procesoarelor Snapdragon de generație anterioară (8 gen 1) era că se supra-încălzeau la utilizare excesivă sau la încărcare. Nu am descoperit asta la OnePlus 10T, dar colegii au remarcat-o la alte modele care foloseau chipsetul respectiv. Ei bine, gen 2 vine oricum cu această problemă rezolvată.
Avem destule opțiuni în setările telefonului pentru a satisface orice pretențios. Ba, mai mult, m-am jucat și cu Allways on Display, pe care nu l-aș ține pe un telefon personal, pentru că mănâncă resurse și baterie inutil. Pentru mine…
Cu toate acestea, ca să fiu sincer, ca utilizator normal, nu vei descoperi prea multe diferențe între acest telefon și cel anterior, la nivel de hard si software. Ambele sunt excepționale.
Cât am utilizat telefonul, am primit și un update mic, pentru actualizarea versiunii de securitate:
Senzorii de deblocare, fie că vorbim de cel facial sau de amprentă, sunt extrem de rapizi și nu dau greș niciodată. Nu că ne-am fi așteptat la altceva, dar merită menționat.
Ce este important este că primiți CINCI ani de suport software de la OnePlus! Este un lucru demn de remarcat.
Față de anii trecuți, vă anunț de pe acum că nu voi mai rula teste sintetice. Nu mi se par deloc relevante, telefoanele știind cum să le ”mintă” și nici nu știu pe cineva care a zis: Hey, acest smartphone are atâtea puncte în 3D Mark încât m-a convins să îl cumpăr!
Ecran și sunet
Panelul folosit pentru display este unul foarte calitativ. Este chiar peste nivelul lui 10T, testat de noi în vară, iar acela m-a impresionat. Este un AMOLED LTPO3, de 6,7 inci, cu HDR10+ si cu refresh rate de 120Hz, care impresionează. Știți părerea mea: nu urmăresc media pe telefon, decât dacă sunt undeva pe drum. Dar, dacă ar fi fost nevoie de asta, OnePlus 11 nu m-ar dezamăgi deloc. Rezoluția ecranului poate fi setată pe Automat, Full HD+ sau Quad HD+, iar rata de reîmprospătare între Ridicat – până la 120Hz sau Standard – până la 60Hz.
Personal nu agreez display-urile curbate, dar poate au cumpărat destule modele de genul acesta cei de la OPPO. Spun asta pentru că am mai văzut tipul acesta de panel și la alte telefoane de la cei din grup: vivo, OPPO sau realme.
Concluzia este că ecranul este demn de un flagship din 2023, cu culori redate corect și natural, cu unghiuri de vizionare bune și ușor de urmărit în condiții diferite de luminozitate.
Sunetul este redat din cele două difuzoare este ok, dar nu impresionează prea mult. Ca la majoritatea telefoanelor, peste 70-80% va distorsiona, mai ales în cazurile în care bassul este extrem de puternic.
Camera foto și video
Camera principală este cu trei senzori, după cum urmează:
- wide (50 MP și f/1.8 – echivalent 24mm, PDAF și OIS)
- tele (32 MP și f/2.0 – echivalent 48mm, PDAF și zoom optic 2x)
- ultrawide (48 MP și f/2.2 și unghi de 115 grade, autofocus)
Este o îmbunătățire continuă față de anii precedenți, se vede și colaborarea cu Hasselblad aici, doar că partea acesta rămâne călcâiul lui Ahile la OnePlus. Aștept cu nerăbdare primul model care impresionează la partea de foto/video…
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 0,6x):
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 1x)
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 2x)
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 5x)
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 10x)
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 15x)
- camera principală pe timp de zi (zoom diferit: 20x)
- camera principală pe timp de zi (bokeh 1x/2x)
- camera principală pe timp de zi (pro)
- camera principală pe timp de zi (panorama)
- camera principală pe timp de zi (expunere prelungită)
- camera principală pe timp de zi (tilt shift)
- camera principală night mode (0.6/1/2x)
- camera selfie zi
- camera selfie panorama
- camera selfie night mode
Ce putem remarca este zoom-ul 20x care este mult mai clar decât la celelalte camere folosite pe alte modele OnePlus, dar și coloritul excesiv pe care aplicația de photo continuă să îl aibă. Ca să fiu complet sincer, efectul este diminuat față de 10T, dar tot se observă.
Nu am făcut testul, dar am înțeles de la alți review-eri că portarea de cameră GCam permite rezultate mult superioare. Este enervant de-a dreptul că OnePlus nu rezolvă nici acum, la a 11-a generație de flagship, problema aceasta!
Mai jos vă las și filmările cu OnePlus 11:
Baterie
OnePlus 11 este livrat cu o baterie de 5.000 mAh, capabilă să vă asigure o zi întreagă de utilizare, atâta timp cât sunteți rezonabil de atenți la modul în care îl utilizați. Cu afișajul setat la rezoluția maximă de 3.216×1.440 pixeli, la o rată de reîmprospătare de 120 Hz și cu luminozitatea ecranului la maxim, bateria a scăzut mult mai rapid, dar tot m-a trecut ziua.
Oricum, telefonul are compatibilitate cu fast charge la 100W și asta ajută să nu rămână fără energie peste zi. Practic dimineața, cât faci duș, pregătești micul dejun și te îmbraci, ai un ciclu de încărcare complet!
Cu toate acestea, nu pot trece peste lipsa încărcării wireless și peste downgrade-ul de la încărcarea pe cablu – de la 120 la 100W…
Preț, puncte pro și contra
Dacă sunteți în căutarea unui telefon de înaltă performanță pentru a face față jocurilor, streamingului video și tuturor activităților esențiale ale vieții, OnePlus 11 este un telefon demn de luat în considerare. Are suficientă putere pentru a face față la orice aplicație sau joc din Google Play, arată bine, iar încărcarea sa rapidă înseamnă că durata de viață a bateriei nu este o problemă. Cei cinci ani de suport de securitate reprezintă, de asemenea, un bonus plăcut.
În continuare, ca toate telefoanele OnePlus, nu este extrem de bun pe partea foto/video, dar nu este nici ceva care să te facă să renunți la achiziție.
În funcție de configurație, îl găsiți listat la 4199 RON sau 4599 RON la evoMAG, la 4699.99 RON la eMAG, la 4215.99 RON sau 4499 RON la vexio, la 4699.99 RON la flanco sau de la 849 Euro, pe site-ul propriu.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- are eSIM
- încărcare ultra-rapidă la 100W
- autonomie bună
- hardware de ultimă generație
- performanță bună în utilizare
- display excelent cu refresh rate de 120 Hz
- OxygenOS cu update rapid de la producător
- cinci ani de update-uri
- protecție Gorilla Glass pe ambele părți
CONTRA
- fără certificare IP oficială
- lipsa încărcării wireless
- adună amprentele pe el ușor
- camerele (încă) nu sunt ce trebuie pentru flagship
Telefonul cumparat de pe site-ul oneplud cu livrare in romania vine cu folie, dar fara husa. De asemenea pe site-ul lor nu exista varianta de 12GB RAM si nici de 512 stocare. Si dintre singurele variante disponibile pe site pentru romania 8GB ram si 128 stocare/16GB ram si 256 stocare) doar cea de 256 are ufs 4.0, cea de 128 avand ufs3.1
Am si eu doua intrebari pentru voi si altii care dau acelasi informatii(gen quickmobile care are listat telefonul cu 12 gb ram sau alti review-eri care nu mentioneaza diferenta de viteza de stocare)
1 de unde va luati informatiile despre dispozitiv ca sunteti prea multi care zic de ufs 4.0 pe varianta de 128
Si 2 de pe ce piete negre obrineti telefoanele sau ce configuratii pentru tari asiatice folositi ca ati gasit voi cu 12 ram sau alte nebunii pe care producatorul nici nu le fabrica(cel putin nu pt romania)?
Informațiile ne parvin direct din documentația primită de la producător. Cum simți tu telefonul?
Hopa,șah mat