Mare, impunator, performant, impresionant si foarte atragator. Asa as putea descrie in cateva cuvinte Samsung Galaxy Note 3. Acest urias al telefoanelor a fost prezentat oficial la IFA Berlin 2013. Dupa ce am ramas impresionati de specificatiile lui ne-am dorit sa il avem la testat. Nu a trecut mult timp si deja l-am testat pentru voi.
Pana sa vorbim despre el va spun ca am pregatit si o prezentare video, in care am tinut sa va arat principalele functii alte telefonului. Pentru mai multe detalii va recomand sa cititi pana la cap. Este un review destul de detaliat.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Design si ambalaj
- Camera, difuzor si ecran
- Sistem de operare si performante
- Autonomie
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Din punctul meu de vedere acesta nu este un telefon pentru toata lumea. Nici vorba sa iti cumperi acest telefon daca nu il vei folosi la adevarata lui putere. Este un telefon pentru artisti sau pentru cei care sunt mereu in miscare si au nevoie de notite rapide. Am vazut artisti in mall-urile din Bucuresti care iti faceau portretul pe un Note II si era la fel de bun ca unul clasic. Daca preferi un telefon pentru functia lui clasica, pentru internet, poze si muzica acest telefon este overkill pentru tine.
Desing si ambalaj
Note 3 pastreaza aceeasi linie de design ca si restul modelelor din seria Galaxy. Fiind lansat dupa Galaxy S4 evident ca sunt asemanatoare si impart unele elemente. Nu mai este la fel de curbat ca vechiul model, iar pe partea din fata observam niste insertii ce imi amintesc de spatele lui LG Nexus 4. Spatele a fost foarte controversat. Desi pare ca este piele, dati-mi voie sa va spulber visele. Samsung sunt experti in ceea ce priveste plasticul si ca dovada ca au reusit sa imite piele pana la cel mai mic detaliu.
Pe buza inferioara gasim stylus-ul S-Pen, mufa de incarcare micro USB 3.0 si difuzorul. Pe latura dreapta este situat butonul de pornit sau oprit, iar in stanga butoanele de volum. Pe buza superioara gasim jack-ul de casti si portul infrarosu pentru telecomanda.
Desi este un terminal masiv sta foarte bine in mana utilizatorului. Cantareste 168 de grame si masoara 8.5 mm in grosime. Pentru un terminal atat de mare si cu atatea functii este fantastic de usor si de subtire. In jurul sau se poate observa un inel metalic, dar atentie ca nu este metal. V-am spus mai sus ca Samsung parca mananca plastic pe paine. Si desi am primit versiunea alba si ma asteptam sa se murdareasca imediat, surpriza ca nu fost asa. Nu atrage murdarie si nici amprente pe ecran.
Mai jos aveti un unboxing pentru mai multe detalii legate de ambalaj.
Camera, difuzor si ecran
Camera de pe acest smartphone este absolut geniala! Nu stiu ce vrajitor se ascunde in interiorul carcasei, dar pozele realizate cu ea sunt perfecte. Sunt 13 MP fantastici care mi-au intrecut toate asteptarile. Culorile sunt reproduse corect, blitul este puternic, iar captura video este foarte clara. Evident ca nu lipsesc sutele de efecte speciale, dar nu are rost sa vorbesc despre ele. Are o gramada de moduri de fotografiere de parca as butona un D-SLR, dar pot spune cu mana pe inima ca daca iti cumperi acest telefon nu vei avea nevoie si de o camera compacta. Aveti mai jos o galerie ca sa va faceti o idee.
http://youtu.be/HogP3H3smQM
http://youtu.be/kTF8n0Q752I
http://youtu.be/S-0k7BSAL0E
http://youtu.be/wuXMopuh030
Nu am fost la fel de multumit de calitatea audio. Difuzorul incearca sa faca ceva, dar nu ma impresioneaza. Sunetul este spart si lipseste basul. Desi avem o gramada de setari in ceea ce priveste calitatea sunetului eu tot nu am reusit sa il fac sa se auda ca un terminal high end. Sunt telefoane mai ieftinte care se aud mult mai bine. Plus ca difuzorul poate fi usor de acoperit daca te joci ceva in landscape. Il acoperi usor cu podul palmei.
Ecran, scumpul meu ecran. Dragoste la prima vedere, sau am fost eu prea orbit de luminozitatea lui? Inca de la primul contact, de la procesul de setup al telefonului iti dai seama ce calitatea ireprosabila ascunde ecranul. In locurile unde imaginea este neagra acolo ecranul este stins. Culorile sunt un pic suprasaturate, dar intr-un mod placut, iar luminozitatea este fantastic de mare. Un ecran de 5.7 inci cu siguranta nu este comod, dar este impresionant pe un telefon, mai ales cand este si Full HD. Totusi, as fi preferat sa se descurce mai bine in bataia soarelui.
Samsung ofera cateva wallpaper-uri speciale pentru a ne da seama de calitatea ecranului si cateva efecte de deblocare la fel de ingenioase. Se simt cele 16 milioane de culori si calitatea nemaintalnita pana acum. In plus, am observat ca acest ecran nu se umple de amprente ca alte modele. Nu stiu ce fel de sticla are, dar nu se umple de amprente si raspunde foarte bine la comenzi.
Sistem de operare si performante
Cele mai importante chestii sunt in aceasta rubrica. O sa fiu cat se poate de direct. Vine cu sistemul de operare 4.3 si integreaza ultima versiune a interfetei Touch Wiz. Are suita clasica de aplicatii Google si cateva aplicatii personale inutile: Samsung Hub, Samsung Apps, ChatON si restul.
In benchmark-uri a scos niste numere impresionante: 22270 in Quadrant, 2766 in Vellamo in testul HTML5 si 1214 in Metal, 31543 in AnTuTu si 60.1 FPS in NenaMark 2. Telefonul are o serie de aplicatii imprumutate de pe Galaxy S4. De aceea spun mereu ca Note 3 este un S4 pe steroizi cum a fost si in cazul S3 si Note 2. Asadar, intreruperea inteligenta a clipului atunci cand nu ne uitam la el, derularea paginilor web cu ajutorul ochilor sau prin inclinarea telefonului, comenzile vocale si miscarile prin aer sunt functiile impresionante pe acest telefon. Cum ar fi sa mergi cu el prin tramvai sau metrou si deodata sa te vada cel de langa tine cum misti mana prin aer si treci prin fotografii sau cum misti capul ca sa faci scroll. 🙂 Acum inteleg de ce se uitau toti asa ciudat la mine. Pentru asta recomand sa vedeti review-ul video.
In afara de aceste functii este la fel ca predecesorul sau. Ai un stylus cu care poti desena si poti vizualiza doar trecand cu el peste galerie, peste un film, si vezi secvente sau parti ale acelui continut. La capitolul audio ai parte de un egalizator si cateva moduri presetate, dar tot nu am reusit sa il fac sa se auda ca un terminal high end. Alti testeri spun ca se aude bine, iar altii spun ca se putea mai bine. Eu sunt din a doua categorie.
Are rost sa vorbim de ce jocuri poate duce acest terminal? Intrebarea asta nu ar trebui pusa nici in gluma. Dar pe langa performantele foarte bune in teste si functiile speciale am reusit sa blochez de multe ori telefonul. Cum? Nici eu nu stiu in unele cazuri. Pur si simplu se bloca cand treceam prin meniuri, aplicatiile se inchideau din senin, iar daca apasam pe butonul de oprit ca sa inchid ecranul si dupa il porneam imediat acesta se bloca si se restarta. Deci se pare ca nu este un telefon atat de perfect precum credeam.
Si mai mult de atat poti reda continutul de pe telefon pe un televizor. Poti face asta folosind un cablu MHL sau un dongle prin wi-fi. Eu nu am facut chestia asta pentru ca nu am un cablu MHL si nici un dongle, dar am vazut la alte review-uri ca se poate si merge foarte bine.
Autonomie
Un astfel de terminal are nevoie de o baterie vioaie. Bateria noastra de 3200 mAh nu face rabat la calitate si ofera o zi sau chiar doua intr-o utilizare moderata. Intr-o utilizare intensa vei prinde fie 3-4 ore de joaca, fie 7-8 ore daca te joci si mai faci pauze pentru un clip video. Altceva nu am ce sa zic despre autonomie. Sunt placut surprins pentru ca este un terminal puternic si totusi bateria rezista foarte bine.
Specificatii
- Procesor: Quad Core Krait 400 de 2.3 GHz
- Memorie RAM: 3 GB LPDDR3
- Memorie interna: 32 de GB
- GPU: Adreno 330
- Display: Full HD, 5.7 inci, Super AMOLED, 16 mil culori, ~386 ppi
- Conectivitate: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 cu A2DP, LE, EDR, NFC, infrarosu, micro USB 3.0
- Baterie: 3200 mAh
- OS: Android 4.3
- Camera: 13 MP cu blit LED, filmare Full HD la 60 FPS sau 2160 ci 30 FPS, Dual Shot, fotografiere in paralel cu filmarea HD, geo-tagging, touch focus, face and smile detection, stabilizator de imagine, panorama, HDR, camera frontala de 2 MP
- Functii speciale: Gesturi prin aer, derulare inteligenta, repaus inteligent, comenzi vocale, telecomanda prin infrarosu
Pret, disponibilitate si concluzie
Pentru mine acest telefon a fost o experienta unica. Este un telefon cu care iti impresionezi prietenii datorita functiilor interesante, dar nu de multe ori utile si comode. In mare parte este un telefon pentru artisti, dar poate fi la fel de usor un telefon ca oricare altul. Depinde de tine la ce fel de sarcini il supui. Materialele din care este construit sunt de buna calitate, ecranul este superb, calitatea audio lasa putin de dorit, camera este probabil cea mai buna de pe un smartphone, iar bateria este peste astepari. Gasiti Samsung Galaxy Note 3 la eMAG pentru pretul de 3199 de lei varianta testata de noi.
http://youtu.be/5hWtRmGGkQw
O alta functie utila este One-Handed Operation pentru utilizarea cu o singura mana.
Daca astea sunt fotografiile realizate atunci sunt cel mult mediocre,mai ales ca sunt realizate la lumina zilei.Nimic special,nimic genial.Eu zic draga Catalin sa pui mana si pe o camera compacta medie si sa observi uriasa diferenta.Nu mai discutam de clase superioare.
Pozele de pe site sunt la o rezolutie mica si se pierde din calitate atunci cand le micsorezi.
” uriasa diferenta” ?! In afara de zoom optic, point and shot -urile nu mai aduc mai nimic asa ca un smartphone ca asta sau de aceasi categorie, este arhisuficient pt niste poze bune.
Glm,depinde despre ce point and shot discuti.Exista multe care nu ca este uriasa diferenta,dar chiar este ridicola comparatia.Daca tu te limitezi la compacte de 200-300 de lei ai dreptate,dar daca mergi spre cele medii si mai sus unde marimea senzorilor creste,nu ai dreptate.
M-am uitat si eu la pozele facute de Note 3, si nu doar la cele de aici, ci si de pe alte site-uri.
Si parerea mea este ca pozele sunt la nivel de comparatie cu orice aparat sub 1000 de lei. Asta o zic din perspectiva ca detin deja un sony hx10v (a costat aprox 1000 lei), si diferentele unde note 3 e inferior sunt:
– la nivel de apertura (unghi de vizualizare mai mare)
– zoom optic
– si probabil pozele facute noaptea.
Dar din perspectiva unor poze simple de point and shoot, cred ca Note 3 se descurca excelent!
Exact aceleasi laude le-am citit si cand a aparut S4 si HTC One.Totul este marketing si de fapt singurul smartphone pana acum cu o camera cu adevarat buna a fost Nokia 808 Pure View si bunicica pe Nokia 1020.Prostiile astea cu camera la fel ca pe o compacta middle si high end tin numai la necunoscatori si la majoritatea posesorilor de Iphone.
Foarte bine arata telefonu, atat la deisgn cat si la specificatii. Eu am un Note 2 de la Quickmobile de aprox. 1 an. Sunt foarte incantata de el, dar Note 3-ul parca mi se pare prea mare pentru a fi utilizat lejer cu o mana. M-am uitat si la specificatii si sincer, ca si posesor de Note 2, nu vad destule plusuri ca sa se justifice sa imi fac upgrade. Poate cand apare note 4 se va merita cu adevarat sa il schimb, dar pana atunci mai este 🙂
Prea mare? Mă faci sa rad, e mai mic decât Note 2 ul tau, și crede-ma, e mai mare diferență între note 3 și 2 decât este intre 1 și 2. Se simte ușor.
Cum poti sa spui ca e diferenta mare intre Note 3 si Note 2 ? Singura diferenta fantastica consta in ecran ! plusul de MPixeli si resursele hardware nu au o justificare sau altfel spus Randament in practica, adica nu sunt valorificate in software, doar cateva functii fara de care poti trai linistit si cu banii in buzunar in calitate de posesor Note 2. Cel putin asta e parerea mea!
Fiind posesor de camera foto de tip bridge, pot spune ca pozele facute cu Note 3 sunt mediocre, ba chiar slabe, mai ales daca le faci intr-o zi innorata si ploioasa. Nu mai zic de cele facute la lumina slaba. Blitz-ul e mult mai bun ca lanterna. Insa un smartphone – si mai ales phablet – nu se cumpara pe post de aparat foto. Totusi, pentru un instantaneu pe care vrei sa-l publici pe Facebook, isi face treaba excelent. Deocamdata e cel mai bun smartphone, dpdv al ecranului si al memoriei RAM.