Pentru putin timp am avut in teste un sistem facut de nVidia, intitulat Signature 4600. L-am primit de la PC Garage si am fost incantat cand am auzit despre ce este vorba. Cum puteam refuza asa ceva? Si chiar daca la prima vedere suna bine si incepi sa salivezi, nu totul este chiar asa roz.
Specificatii
- Placa de baza: Gigabyte GA-Z87N-WIFI
- Procesor: Intel i5 4670K
- Memorie RAM: 8 GB Kingston HyperX Genesis 1600 MHz
- HDD: Seagate Barracuda 1 TB, 7200 RPM, 64 MB Buffer
- GPU: Gigabyte GeForce GTX 770 OC WindForce 3X
- PSU: Seasonic S12II-520 Bronze de 520Watti
- Carcasa: Bitfenix Prodigy NVIDIA edition
Performante in jocuri
Acest sistem de la nVidia a fost gandit special pentru jocuri. Multi dintre noi preferam sa ne facem un calcultor din piese, dar se pare ca moda calculatoarelor gata facute de un producator a inceput sa prinda in ultima vreme. Cat timp nu au sigiliu pe carcasa si poti umbla in ele, de ce nu? Inainte, cand iti cumparai un sistem gata facut, aveai bucuria sa vezi un sigiliu pe carcasa iar asta insemna sa nu poti umbla in interiorul lui, nici daca vroiai sa il cureti de praf. Era aceea a apus de mult si in prezent ne putem bucura de mai multa libertate.
Nu am iertat deloc sistemul acesta, mai ales cand am vazut ce componente are in el. La inceput a fost problema ca nu aveam monitor Full HD. Cum puteam sa testez bijuteria asta daca nu pe un Full HD. Cateva zile am facut rost de un Full HD si am incercat tot ce era posibil. In Call of Duty Black Ops 2 cu setarile date la maximum posibil, nu am avut sub 30 FPS. La fel s-a intamplat si in Crysis 3. Nici in BF3 nu a stat rau, reusind un FPS maxim de 50. Am mai incercat si Need for Speed Most Wanted 2012, cu setarile date la maxim am reusit sa scot 39 FPS. Nu este rau deloc.
Temperaturi si zgomot
Nu cred ca exista joc care sa nu fuga pe acest sistem. Serios, ce l-ar putea impiedica? In timpul jocurilor am fost placut impresionat de silentiozitatea lui. Desi carcasa nu ofera o racire prea grozava si nu am inteles cum dirijeaza aerul, ventilatoarele sunt foarte silent. Ma asteptam ca placa video sa fie zgomotoasa fiindca are 3 ventilatoare. M-am inselat si am fost surprins sa aflu ca ventilatorul procesorului face un zgomot mai mare cand este turat la maxim.
In idle, sistemul este foarte silentios si abia ca il auzi. Si nici temperaturile nu au fost rele, procesorul ajungand la 38 de grade iar placa video la 42. In full load, procesorul a atins maxim 47 de grade iar placa video 55 de grade. Tinand cont ca in camera mea au fost 25 de grade pe timpul zilei, temperaturile nu sunt rele, chiar daca carcasa nu ofera un spatiu foarte bun pentru air flow si nu are ventilatoare peste tot.
Design si asamblare
Sa vorbim putin si despre cum arata sistemul la interior si exterior. Carcasa este un BitFenix Prodigy NVIDIA edition in format Mini-ITX. Puteti vedea specificatiile ei complete chiar aici. Desi la prima vedere pare mica, carcasa este maricica. Este lata in primul rand si nu ar incapea in spatiul din birou destinat calculatorului. De fapt, nu acolo ar trebui sa stea o astfel de unitate. Panoul transparent care iti pune in prim-plan placa video te face sa pui unitatea pe birou si sa o admiri.
Carcasa are o tabla foarte groasa, un panou lateral din plastic si niste picioruse ciudate. Daca v-ati obisnuit cu 4 picioruse de plastic, aceasta ofera niste bucati de plastic sus si jos, cam fragile la prima vedere, care ridica unitatea la o distanta perfecta de sol. Aceleasi picioare le regasim si in partea superiora pe post de manere.
Mai departe, gasim pe lateralul dreapta butoanele de pornit si reset plus ledurile. Din pacate sunt foarte mici si greu de simtit. Trebuie sa te uiti mereu dupa ele. Este o amplasare foarte ciudata, mai ales daca iti pui unitatea pe birou cu „decolteul” la vedere. Ar insemna sa intorci carcasa de fiecare daca cand vrei sa pornesti sistemul.
La interior imi este greu sa descriu. Sa zicem ca mergi pe strada si in fata ta este o tipa sexy cu fusta. Bate vantul, ii ridica fusta iar tu ai vazut putina goliciune. Cam asa sta treaba cu carcasa asta. Chiar daca scoti capacul de sus sau partile laterale, nu ai o privire totala. Vezi componentele doar din unghiuri diferite si nu in totalitate. Ar trebui sa scoti tot din ea ca sa admiri fiecare piesa.
Carcasa are un spatiu in zona inferioara unde poti ascunde toate cablurile sursei. Este foarte bine aranjata la acest capitol si nu vei vedea cabluri atarnand cine stie unde. Problema va fi atunci cand vei vrea sa cureti sistemul de praf si trebuie sa scoti piesele din el. Wire managementul te va omori.
Benchmarkuri
Aici va las doar cu cateva imagini cu rezultatele si imagini din BIOS. Acesta arata foarte bine si are o multitudine de setari.
Concluzie si pret
Sistemul arata bine, are componente foarte bune, este bine asamblat si este performant. Nu am gasit ceva in neregula cu el. Singurul minus pe care l-am simtit a fost placa audio dedicata. La un asa sistem, trebuia o placa audio inclusa. Placa de baza face sa nu mai incapa nimic, iar solutia ar fi placa audio pe USB. Pretul acestui sistem este de 5000 lei la PC Garage.
Ca minus ar mai fi lipsa unui cooler mai bun ptr cpu, sursa se putea sa fie de o putere mai mare , ca nu se stie pe viitor, carcasa prost aleasa si implicit placa de baza, puterea sistemului merita o carcasa mare si bine aerisita.
Sistemul de fata este prost facut ptr ca nu mai poti face multe pe viitor cu el: in cazul in care se doreste sa se adauge ram nu mai sunt sloturi si cel de fata tr aruncat, la video nu se poate face sli, si sursa e intinsa la maxim cu ceea ce alimenteaza momentan.
Cred ca in 50 de mil se putea face o configuratie mai buna
Niste exemple de pe un forum:
http://www.azerty.ro/wishlist/2325/
10 mil mai ieftin, in banii aia iti iei si un monitor de 24 inchi.
Sau ceva asemanator, mai putin puternic cu all inclusive, http://www.mediadot.ro/wishlist/29497/
Daca era mai ieftin, era inspirata alegerea unei solutii prefab, dar in banii astia nu se merita premiumul.
sursa nu e intinsa la maxim deloc. pe o sursa foarte buna ca un super flower 550W de ex, poti sa pui 2x gtx 770 si i5/i7 oc`at.la cooler sunt de acord,doar u un i5 K.la carcasa…hmm…este foarte ok.sa ai asa pc intr`un format mic,e chiar foarte ok.daca ai pretentii de sli(nu recomand) normal ca te uiti la alta carcasa.
scuzama dar ptr un gtx 770 ai nevoie cam minim de o sirsa de 500w , ptr 2 cam 700, in plus sursele de putere mica nu au conectaori suficienti ptr a sustine doua placi in sli de categoria gtx770, tocmai ptr ca nu le pot duce.
@marius,ne uitam la specificatiile unei surse super flower golden king 550 ? te rog sa citesti cati conectori pci`- e are. chiar te rog. nu compara o chinezarie cu asa ceva.sau cu un seasonic. un sistem de genul consuma la priza(atentie,loadul pe sursa e mai mic!) 350W in full load.
am si gasit ceva . gtx 680 = gtx 770
”I’m used to having a silent PSU, my Super Flower Golden King 550W never turned it’s fan on other than in really hot and very high power draw situations. Example: I had two 18W pumps, two GTX680’s overclocked and Folding and a 3770K at 4.6GHz Folding, four HDD, one SSD, a ton of fans, loads of LEDs ect. Even then the fan wasn’t on all the time, it’d turn off after a while and cycle like that. Apart from that it was never on and hasn’t been on in months.”
@ Cool
Hai sa te invat eu cum functioneaza sursele;
Aceasta sursa da asa:
+3.3V@24A, +5V@24A, +12V@40A, [email protected], [email protected]
Putere combinata totala: 520W
Placa video (si nu numai) vine pe +12V-uri care aceasta sursa da 40A
(deci 480W)
Un 680GTX mananca full load 38A (456 wats); (stock)
Pei numai placa video ii mananca mai mult de 80% din curentul sau TOTAL, de unde mai ai pentru CPU ?
Tu crezi ca 64 W este indeajuns pentru restul ?
Acel CPU mananca SINGUR 162W in load, SINGUR !
Pei 162W CPU + 456W GPU = BOOM 618W DOAR ELE DOUA;
Mai ai hard, ram, MB, fan etc;
Numai hard-ul ala mananca 15W in load…
Placa de baza poate sa iti manance (singura) si 50W.
Un fan iti poate manca si 20W (nu de parca avem noi aici asa ceva)
Acest sistem este o petarda de sistem, nu ma face sa iti fac calculul la procesor per step multiplicator ca te @#$% de ras la ce rezultat ajungem.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Si acum, ce ziceai tu de 2x GTX 680-uri OC’ed ?
Pe 550w ? cu inshpemii de hard-uri si LED-uri GO FASTER™, cate fan-uri ?
CPU OC’ed ?
Hmmm ?
Asa va ardeti calculatoarele…..
http://www.bit-tech.net/hardware/2013/06/12/intel-core-i5-4670k-haswell-cpu-review/6
^ Consum CPU
@Silver ,consumul in load din linkul dat de tine nu este doar al procesorului. din consumul in load scazi consumul in idle,care apartine placii de baza,ramilor,hardului.si asa afli cat consuma un procesor.credeai ca procesorul sta asa in aer ?
132-79=53W consumul procesorului.
si ce ai scris despre placile video este o aberatie totala. producatorul recomanda 38 amperi pe sursa pentru gtx 680 .sursa care tre sa alimenteze si restul calculatorului.deci recomanda 38 amperi pentru TOT sistemul.cpu e la fel alimentat de pe railul de 12V,consuma din aceiasi amperi ca si placa video. intelegi nene de ce 38A ?
Placa de baza, ram-ii etc nu folosesc 12v ca CPU-ul si placa video.
Ele folosesc 5 si 3.3.
Deci mai sus acolo este DOAR CPU-ul!
Termina odata cu tampeniile ” vai domne este tot sistemul ” nu, nu este.
2 la mana :
nVidia nu are nicio treaba cu Intel, nVidia a facut placa cu un MPD de 38A.
Ce restu calculatorului ?
Doar CPU-ul si placa video trage pe 12 (care sunt importante)
Tu nici nu stii ce si cum drespre rail-uri.
[…] cpu e la fel alimentat de pe railul de 12V,consuma din aceiasi amperi ca si placa video. intelegi nene de ce 38A ? […]
Tu te auzi ce tampenii spui ?
Adica nVidia recomanda ceva pentru un produs care nu este al lor.
Silver,acum chiar spui aberatii. consumul este masurat la priza. la perete.nu pe railul de 12V.tu vezi ce abureli imi scrii? acum te`ai blocat si nu mai stii ce sa spui.
TOTUSI daca nu ma crezi pe mine,acolo IN LINKUL DAT DE TINE EXPLICA CE SI CUM,dar tu nu stii sa citesti.
”However, for the power consumption tests we re-enable everything in order to get a real-world power draw. The power draw is measured via a power meter at the wall, so the numbers below are of total system power draw from the mains, not the power consumption of a CPU itself. Measuring the power draw of any individual component in a PC is tricky to impossible to acheive.”
http://www.bit-tech.net/hardware/2013/06/12/intel-core-i5-4670k-haswell-cpu-review/6
CITESTE CE SCRIE IN LINK ! doar tu l`ai pus . ”NOT THE CPU ITSELF” esti extraordinar. ms ca m`ai facut sa rad in hohote.
Pentru ultima oara, se masoara de la perete tot si se face calculul si iti spune cat e fiecare, ca fiecare placa de baza in parte da alt consum si de asta se trage din tot sistemul.
Tu chiar crezi ca exista un PC care sta idle tot sistemul in 79W ?
Fa-ti ma tu un PC cu o sursa de 300W si asa configuratie ca in acest review, razi de prostia ta, a fel ca celalalt din celalalt thread.
Te-am bagat prea mult in seama.
tu esti batut in cap.nu face nimeni nici un calcul . ce calcul sa faca ma? iti explica ca la prosti
” so the numbers below are of total system power draw from the mains, not the power consumption of a CPU itself. Measuring the power draw of any individual component in a PC is tricky to impossible to acheive.”
si da este pc care in idle stau sub 80W , orice pc cu i5/i7 de la sandy in sus cu gtx 6xx/7xx/titan si hd 7xxx .
sistem cu gtx 780 + i7 4770K overcloackat la 4.4GHZ si sursa seasonic g550W consuma 55W in idle. 55W ma. la minutul 32:45 . in FULL load 465W cu test total exagerat.scazi ineficienta sursei si ramai cu 400W load pe sursa.iti explica tot ala .
http://www.youtube.com/watch?v=qMRvz_IYSgM
uite iti dau sa inveti despre consumul unui pc.
http://www.youtube.com/watch?v=iKk2_1u26tg
uite altu cu fx8350 si i5 3570K oc`ate + gtx 670 . iti masoara tot sistemul.
minutul 9:15
http://www.youtube.com/watch?v=4et7kDGSRfc
nu ca m`ar interesa de crezi tu despre pc`uri ca esti praf dar prostesti lumea.le las aici sa nu se ia lumea dupa tine.
Si PC-ul meu desktop (ala „prost configurat”) consuma in idle cam 100 W, cu tot cu overclocking, RAID 0 si 2 unitati optice, FDD, placa de sunet etc. Masurati de un Wattmeter integrat in Sirtec-ul meu de 500 W. Deci e clar ca se poate nu? Pun si poze daca e nevoie, pentru toti cei ce au prenumele Toma.
Iti place atentia, asa ca o sa iti copiez dupa celalalt thread;
[…]
Silver
15.08.2013 at 20:13
Cu cine te certi ?
Frate n-ai inteles, asa e, e ca tine, dute si fa-ti un PC cu o sursa de 400W si componentele alea, ca tine.
De asta va ardeti PC-urile, ca stiti voi mai bine 🙂 […]
@ Alexandru
Pe tine te cred, pentru ca ai un core 2 duo, care mananca 42w max.
Dar sa zici ca un i7.3 extreme oCed la 4.1GHZ cu gtx 680 2gb, 4x placute de ram la 1867 mhz sta IDLE in 77W e altceva.
[…] HDD: Seagate Barracuda 1 TB, 7200 RPM, 64 MB Buffer […]
Gandit pentru jocuri nu ?
Unde-i raid-ul ?
Da bine macar ca are 1 TB. (lol)
[…] Pretul acestui sistem este de 5000 lei la PC Garage. […]
BOOOOOOOOOOOM! :nVidia: + :pcgarage:
Merci, dar pe bune acum, sistem-ul ala daca il faci tu singurel te costa undeva la 30.
Hai sa fim seriosi acum, de asta au murit sistemele brand (vezi HP/DELL)
Si sincer, sursa aia este intradevar ‘intinsa’ mult.
Hai sa zicem ca merge pe video ca are 40A pe 12-uri, dar este un build cretin rau, pentru ca sistem-ul vine cu un CPU K, pei si ce dreq sa faci cu PSU-ul ala ? lol
Ram-ul este putin; (pentru banii astia)
Placa video nu-i cine stie ce; (pentru banii astia)
Nu are raid 0 (frate aveam raid 0 in 2007)
Sursa este ‘de carcasa’ chiar daca-i buna, nu-i suficienta. (peace of mind)
In rest (lol) arata bine…..
bine zis
ne`ar putea lamuri chiar autorul review`ului in legatura cu consumul, daca ar pune mana pe un kill-o-watt sau ceva de genul.sa te miri. sa ramai fara glas.:)