Desi Essential PH-1 a fost primul smartphone care a adoptat notch-ul in display, publicul va tine minte, mai degraba, designul Iphone X, de anul trecut. Parca pentru a le da dreptate, Xiaomi a decis sa copieze designul acestui telefon, cand a conceput modelul propriu – Mi8. Partea buna este ca lumea il va confunda cu celebrul ¨frate¨ si te va admira pentru achizitie. Cel putin la inceput, colegii de birou se minunau la ¨Iphone¨-ul meu…
Mi8 a fost gandit ca un varf de gama, asa ca este dotat aproximativ tot ce iti trebuie: hardware potent, recunoastere faciala, display excelent, camera decenta si baterie destul de mare cat sa iti ajunga peste zi. Practic, daca trec peste faptul ca ruleaza un Android puternic modificat, este cam tot ceea ce as putea cere de la un smartphone.
Telefonul ne-a fost trimis in teste de catre evoMAG.
Specificatii Xiaomi Mi8:
Display |
Super AMOLED de 6.21 inci, acoperit cu sticla Gorilla 5, cu 1080 x 2241 pixeli si raport corp/ecran 83.8% |
Chipset |
Qualcomm SDM845 Snapdragon, CPU Octa-core (4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.8 GHz Kryo 385 Silver), GPU Adreno 630 |
Memorie RAM |
6 GB de RAM |
Camera foto |
Principala: duala 12 MP, f/1.8, 1/2.55″, 1.4µm, 4-axis OIS, dual pixel PDAF si 12 MP, f/2.4, 56mm (telephoto), 1/3.4″, 1.0µm, AF, 2x optical zoom cu dual-LED flash, HDR si panorama, cu video 2160p@30fps, 1080p@30/120/240fpsSecundara: simpla de 20 MP, f/2.0, 0.9µm, cu video 1080p@30fps |
Stocare |
128 GB, fara slot de card de memorie |
Conectivitate |
Dual nano-SIM LTE (Cat16 1024/150 Mbps), Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD, GPS dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot |
Sistem de operare |
Android 8.1 cu interfata MIUI 9.5 |
Acumulator |
3400 mAh din aliaj Litiu-Polimer, cu Fast Charge 4.0 |
Altele |
USB type-C, recunoastere faciala prin infrarosu, senzor de deblocare cu amprenta digitala |
Ambalaj și accesorii
Cutia de prezentare este extrem de eleganta, de culoare neagra, cu scris argintiu. Ca sa fiu sincer, ultima data cand am fost impresionat de o cutie a unul smartphone, a fost cand am primit Nokia n97 mini. In rest, majoritatea telefoanelor vin impachetate in cutii banale, iar asta e oarecum normal, de vreme ce cumparam ceea ce contine, nu ambalajul.
In cutie gasim telefonul, o husa transparenta, de silicon, cheita pentru SIM, incarcatorul, adaptorul audio pentru musa USB-C, manualul si un adaptor pentru priza europeana. Decizia de a nu include si o pereche de casti mi se pare justa. Pana la urma, decat sa riste nemultumiri datorita calitatii slabe ale acestora, mai bine deloc. Oricum, cine e audiofil adevarat, are casti dedicate, indiferent de device-ul de pe care asculta muzica, iar cei care vorbesc multla telefon si au nevoie de un head-set, vor cumpara o casca bluetooth separat.
Constructie, display si audio
Fara a avea un design inovativ sau original, Xiaomi Mi8 impresioneaza la acest capitol. Telefonul este bine realizat, din materiale de calitate, cu margini foarte inguste, dar cu un “breton” generos. Este, in schimb, un magnet pentru amprente si este extrem de alunecos in mana. Si, cand zic asta, chiar asta vreau sa intelegeti!!! Nu recomand deloc utilizarea lui fara husa, pentru ca riscul sa il scapati este mare. Si, cum evoMAG nu ne-a lasat sa facem si un drop test, nu pot garanta ca rezista prea bine la un soc mecanic! La fel, nu am gasit detalii despre o certificare IP, deci nu recomand contactul cu lichidele.
Pe partea frontala gasim acel infam notch. Daca tot au copiat designul lui iPhone X, ar fi putut sa lase deoparte acest aspect. Dar, nu pot decat sa banuiesc ca tocmai asta au cautat – o cat mai mare asemanare. In plus, tot in acea zona avem difuzorul audio, senzorul de proximitate si camera foto duala. Pana la urma, la acest capitol, you either love it or you hate it, dupa cum ar zice englezii! Nu prea exista cale de mijloc.
O alta asemanare cu modelul Apple este data de prezenta gesturilor care pot inlocui tastele virtuale. Cum m-am obisnuit deja cu aceasta functionalitate de pe OnePlus 6, le-am activat imediat, avand astfel acces la tot display-ul care ocupa 83.8% din telefon.
Panelul Super AMOLED cu un format 18:7:9 este excelent. Desi inca mai are pana sa ajunga la nivelul celor de la Samsung, care este lider in domeniu, se vede o imbunatatire clara fata de modelele anterioare. Densitatea pixelilor este de 402 ppi, iar functia de Sunlight Display ajuta mult la afisarea corecta a culorilor.
Pa partea din spate avem scannerul de amprenta si camera foto duala cu LED flash. Despre senzor pot spune este foarte rapid, iar camera este relativ buna. Dar, despre ea, in capitolul special dedicat.
Pe lateral, in partea dreapta, avem butonul de pornire/oprire si cel de volum + si -. E posibil sa fie vorba doar de obisnuinta, dar acest tip de amplasare mi se pare incomoda. Tavita pentru cele doua SIM-uri se afla pe partea opusa, iar conectorul USB-C se gaseste in partea de jos. Acesta indeplineste un rol dublu – pentru incarcare si pentru auditie. Tot acolo este si microfonul si difuzorul. Acesta din urma nu dezamageste deloc, avand auditia foarte clara. Insa, tinand cont de dimensiunea bretonului, ma asteptam sa aiba inca un difuzor acolo, pentru sunet stereo.
Hardware, autonomie si conectivitate
Fiind dotat cu un procesor de ultima generatie, Snapdragon 845, si cei 6 GB RAM, telefonul este extrem de potent. Desi sunt un power user in ceea ce priveste utlilizarea telefonului, nu am observat nicio problema in a rula vreun program sau joc. Bine, e drept ca nu sunt vreun fan al gamingului, deci nu am abuzat de el la acest domeniu. In rest, nicio aplicatie nu a reusit sa il puna in dificutate.
Un alt aspect pozitiv este faptul ca nu tinde sa se supra-incalzeasca in timpul incarcarii sau al utlilizarii.
Autonomia a fost extrem de satisfacatoare – astfel incat am putut sa folosesc telefonul linistit pana la finalul zilei si sa mai am cateva procente disponibile din bateria de 3400 mAh. Totusi, daca e sa compar asta cu telefonul meu de zi cu zi – OnePlus 6 – nu mai este atat de impresionant, tinand cont ca ultimul are un acumulator putin mai mic. Pentru cei care vor sa afle si cifre, tin sa va anunt ca Screen on Time se invartea in jurul a 4 ore. Pentru ca beneficiaza si de fast charging, nu poti spune ca risti sa ramai vreodata in pana.
Modelul testat avea 128 GB memorie interna, insa pe piata veti gasi si versiuni de 64 sau 128 GB. Spatiul de stocare este indeajuns pentru majoritatea utilizatorilor, mai ales ca pozele pot fi oricand urcarte in servicii de cloud, gen Google Photos. Insa, recunosc ca am intalnit destule persoane care nu accepta ca telefonul sa nu ofere suport pentru un card extern de memorie.
Am testat telefonul folosind cartele de la toti operatorii de telecom din tara si pot spune ca semnalul a fost bun de fiecare data. Chiar si in zonele cu acoperire slaba am putut sa port convorbiri telefonice decente. In plus, ambele SIM-uri suporta 4G, lucru care lipseste multor altor modele.
Cum in timpul testelor am avut de efectuat si o calatorie din Timisoara in Sisesti, judetul Mehedinti, am putut sa verific semnalul GPS si in jone joase, de campie, si in unele de munte, unde si semnalul GSM era slab. In toate cazurile pozitionarea a fost exacta si nu am intalnit vreo sincopa.
Pentru acest model, producatorul chinez a renuntat la clasicul conector de tip jack in favoarea mufei USB-C. Tinand cont ca in pachetul de retail gasim adaptorul de la acesta mufa la una clasica, putem alege oricand sa utilizam casi normale, de tip USB-C sau bluetooth.
Apropo de bluetooth – pe masina personala am montat un sistem audio care nu reda corect muzica de pe price telefon. Mi8, insa, s-a descurcat impecabil.
Stiu ca Ravan a publicat si rezultate ale unor teste sintetice la review-ul lui LG Q7, insa eu nu sunt fanul acestora, deci nu le-am folosit. Daca, pe viitor, veti dori sa vedeti si astfel de rezultate, puteti sa imi scrieti in rubrica de comentarii si voi tine cont de ele.
Camera foto
Sunt putine telefoane care se pot lauda cu performante de top la acest capitol – modelele Pixel, iPhone si cele din gama de top de la Samsung sau Huawei. Drept urmare nu avem mari sperante nici de la Mi8. Mai ales ca este acelasi ansamblu ca si la Mi Mix 2S testat de Darius.
Spre surprinderea mea, pozele sunt mai mult decat decente. Nu ii vor impresiona pe cei care folosesc camera phones, dar nici nu dezamagesc deloc. In conditii de lumina scazuta insa, pozele sunt slabe calitativ.
Nu obisnuiesc sa fac multe selfie-uri, drept urmare fiecare telefon testat e un adevarat chin pentru mine la acest capitol. De dragul articoului am testat si camera secundara si remarcile de mai sus raman valabile si pentru aceasta.
Meniul aplicatiei este cuprinzator si te lasa sa alegi mai multe variante – portret, HDR, video etc.
Dupa ce am predat telefonul am gasit cateva referinte despre o portare a Google Camera pentru mai multe modele Xiaomi, insa prea tarziu pentru mine pentru a testa. Daca sunteti insa curiosi, va las un link: https://www.xda-developers.com/download-google-camera-hdr-poco-f1-xiaomi-mi-8/.
Mai jos aveti cateva poze realizate cu telefonul si cu aplicatia nativa:
Daca la poze se descurca decent, partea de video nu m-a impresionat deloc. Majoritatea flagship-urilor din 2018 ofera filmare 4k cu o rata de 60 fps. Ei bine, nu si acesta! Maximul la acest capitol este 180 p/30 fps. In plus, optiunea de zoom nu este disponibila atunci cand filmam. Per ansamblu, am fost dezamagit.
Va las si cateva video:
O mica remarca se cuvine la camera frontala. Desi se lauda cu incorporarea unui senzor de infrarosu pentru deblocarea faciala, nu am reusit activarea aceste functionalitati. Sunt curios daca si alti utilizatori au intampinat problema, sau mi-a scapat mie ceva.
Software
Xiaomi Mi8 ruleaza Android 8.1 cu o interfata MIUI 9.5 care transforma sistemul de operare in ceva ce seamana izbitor de mult cu … iOS. Cat timp l-am folosit, am primit si un update la versiunea 10, cu security patch de octombrie.
Am citit pe diverse forumuri cum se plang utilizatorii de Mi A1 si A2 ca nu se pot obisnui cu felul in care arata sistemul de operare in versiunea stock. Ei bine, eu sunt exact inversul medaliei – mi-a fost extrem de dificil sa ma abtin sa nu instalez Nova Launcher. Dar, de dragul articolului, am preferat sa folosesc telefonul in modul naturel.
Personal, nu m-a deranjat meniul de setari, care mi se pare mai aratos in versiunea a la iOS, dar felul in care pictogramele aplicatiilor erau desenate mi se parea copilaros.
Telefonul vine cu cateva aplicatii preinstalate, in plus fata de cele de la Google – dar care mi se par inutile – Gallery, Mi Video si altele. Cum prefer sa folosesc aplicatiile native ale Big G, le-am dat ignore total.
Modul Dual Apps a mai multe aplicatii. Daca ai doua cartele SIM in telelfon, poti folosi linistit doua instante de WhatsApp sau Google Duo. In plus, pentru ca este un telefon destul de mare, exista o setare care permite folosirea lui cu o singura mana. Extrem de util pentru cei cu mainile mai mici.
Tinand cont de istoricul Xiaomi, ma astept ca telefonul sa beneficieze de cel putin un update la Android 9.0 Pie. Insa, pana acum, am gasit doar referinte la versiuni beta ale acestuia.
Pret si concluzii
Daca poti trece peste asemanarea izbitoare cu iPhone X si cu iOS, Xiaomi Mi8 este un telefon excelent pentru cei care cauta un flagship la un pret rezonabil, cu un hardware potent si un aspect stilat. Cu toate acestea, astept ca urmatoarele generatii sa fie mai originale, macar la designul exterior. Acumulatorul incapator si incarcarea rapida iti garanteaza ca poti trece ziua fara probleme.
Ca minusuri, trebuie sa mentionez grip-ul prea slab, o prea mare similitutine cu produsele Apple (stiu, am mai mentionat asta, dar este deranjant pentru un flagship al unei corporatii care se vrea inovativa) si lipsa unor difuzoare stereo.
Telefonul poate fi comandat pentru 2399 RON, de la evoMAG.
„difuzorul audio”…
Aștept cu nerăbdare difuzorul video, sper să nu rămân cu buza umflată…
„Modelul testat avea 128 GB memorie interna, insa pe piata veti gasi si versiuni de 64 sau 128 GB”.
Și eu care credeam că vom găsi și versiunea cu 128GB memorie internă…
„In low light the Mi 8 maintains an admirable performance delivering sharp (if noisy) photos with well-preserved colors.
. . . . . . . . . . . . .
We found 4K videos sharp and detailed, though not class-leading when you stare on a pixel level. Noise wasn’t an issue either. Contrast is excellent and color rendition is pleasantly vivid, without being over the top. 1080p capture is also quite good, and this is one area, where the Mi 8 could possibly outperform many competitors – all too often we’ve seen 1080p neglected”. – GSMArena
Păi tu când ai vorbit de filmare mi-ai zis numa’ ce n-are (și e drept, ar trebui să aibă 1080p/60FPS și 4K/60FPS) și ai lăsat-o așa.
Apoi ne-ai aruncat o părere acolo că MIUI e prea asemănător cu iOS și nu-ți place => e slab.
Nicio părerea despre sunetul prin USB C, niciun rezultat din benchmark-uri (știu că pe voi nu vă interesează, dar dacă tot faci ceva, fă-l cum trebe), păreri extrem de subiective cu detalii puține și elemente nesemnificative…
Data viitoare lasă-i pe Răzvan, Alex sau Dragoș la review-uri despre telefoane.
*Darius
Legat de teste, am scris in text ca nu mi se par relevante, dar pot sa le fac – daca ajuta pe cineva. Eu, unul, nu vad rostul lor. Legat de MIUI, la fel, am scris ca sunt multi care il iubesc de-a dreptul, dar mi se pare prea putin ce realizeza Xiaomi, care se vrea o mare companie, de nivelul Apple, prin copiere de design de soft si de aspect vizual. Si da, mi se pare un mare minus. Sunetul prin USB C nu l-am testat, pentru ca nu aveam casti dedicate. Am incercat cu adaptorul din pachet si nu difera fata de ce ofera pe juack audio alte telefoane. Filmele si fotografiile, nu m-au impresionat deloc. Am citit si eu reviewul de la gsmarena inainte de a cere telefonul in teste, stiu prea bine ce spun ei.
All in all, o sa incerc sa ofer mai multe detalii pe viitor. Cat despre parerea ta, nu incerc sa o schimb acum, pentru ca vad ca esti pornit. De curiozitate, detii telefonul? Sau un alt Xiaomi?
Și mă rog, cum ai vrea sa testezi performanțele unui telefon, a unei tablete, a unei plăci video, procesor etc.? Nu prin benchmark-uri? Dacă nu folosești astfel de programe „irelevante”, de unde știi că producătorul spune adevărul când zice că ăla-i mai bun ca generația anterioară?
Filmele și fotografiile nu te-au impresionat, sunetul nu diferă de alte telefoane…
Ăstea-s cuvinte/propoziții/fraze de recenzie?
Ne zici la ce se descurcă bine, la ce n-o face, și o idee de ansamblu la sfârșit. Nu că „Bă, ăla-i ok, ăla nu prea” și atât.
Legat de MIUI e părerea ta.
Și nu, nu dețin Mi8, dar dețin un flagship anterior de la Xiaomi.
las si eu asta, aici: https://www.gizmochina.com/2018/09/08/smartphone-benchmark-analysis-huawei-scandal/
Păi de-aia există mai MULTE benchmark-uri, să le compari pe toate.
Având în vedere că unii producători dezactivează politica de thermal throttling când sunt rulate benchmark-uri (huawei *wink wink*), acestea devin din ce în ce mai irelevante. Totuși, eu aleg să le includ, pentru că unii vor să vadă cifre și să facă comparații.
Din punctul meu de vedere, contează mai mult cum răspunde interfața, fluiditate, cât de repede încarcă și comută între aplicații și cât de mult le le ține în memorie. De asemenea, important e și cum se menține performanța în raport cu temperatura procesorului. Iar chestia asta nu prea o vezi în benchmarks.
Așa ati ajuns să faceți un review? Înainte vedeam și eu un unboxing, vedeam și eu telefonul sau x ce produs era.
Acum văd doar poze, vorbărie și cam atât.