Eu sunt de profesie programator, asta inseamna ca stiu cum poti sa faci un program sa ruleze rapid. In principiu, sunt doua metode mari si late: optimizarea codului sau marirea resurselor. La fel e si in cazul website-urilor, unde nu e suficient sa ai un pachet de gazduire scump, ai nevoie si de optimizari.
In ultima vreme, in intreaga industrie IT, se merge foarte mult pe marirea resurselor, iar optimizarea e lasata pe plan secund. De ce? Pentru ca aceasta varianta e cea mai ieftina. Hardware-ul a devenit ieftin, insa mana de lucru s-a scumpit: adica orele dedicate specialistilor.
Evident, rezultatele perfecte se obtin cu software optimizat si hardware puternic. De aceea, daca ai un website e bine sa le ai pe amandoua, daca nu macar pe una din ele, pentru ca un website este, practic, tot un program.
Noi, la ArenaIT, am pus foarte mult accent pe optimizare, iar site-ul se incarca acum chiar si sub 1-2 secunde. Insa asta nu inseamna ca am neglijat pachetul de gazduire. Insa daca investesti suficient de mult in optimizare poti obtine rezultate foarte bune si cu un hosting mai modest.
ArenaIT ruleaza pe WordPress, iar mai jos sunt doar cateva din optimizarile facute de noi, pe care le recomandam oricui:
- trecerea pe un DNS rapid, noi folosim CloudFlare, care ne scapa si de problemele nedorite cu dusmanii (am facut trecerea cand cineva ne-a dat DDoS de Black Friday)
- caching: acum folosim WP Fastest Cache, dar periodic citesc review-uri de la alti specialisti si incerc diferite plugin-uri
- optimizare imagini: poti scadea dimensiunea unei imagini fara sa ii scazi calitatea, pentru asta folosim EWWW Image Optimizer
- minify-ing: codul (atat CSS cat si JS) poate fi redus in dimensiune cu pastrarea functionalitatii, dar paginile se incarca mai repede
Cum ziceam, mai sus avem doar cateva dintre lucrurile pe care le facem noi pe WordPress si le recomandam mai departe. Ele se pot aplica pe orice CMS sau chiar si pe un website de prezentare, fara CMS la baza.
Insa pentru toate acestea trebuie sa ai cunostinte tehnice, sau macar sa fii cat de cat orientat spre asta. Daca nu esti, poti apela la specialisti. De exemplu, cei de la Baboon ofera servicii hosting cu optimizare de website. Ce inseamna asta? Ca tu iti platesti gazduirea si cineva te ajuta sa-ti faci si site-ul rapid. Ei pot face asta pentru ca, la baza, sunt o firma de web design.
Preturile la gazduire pleaca de la 5 Euro pe luna, pachet in care iti garanteaza 3 GB memorie RAM si 3 GB spatiu pe SSD. Daca platiti pentru 1 an de zile aveti reducere de 20%. Mai mult, daca n-aveti deja un site creat tot ei va pot ajuta si cu treaba asta, mai ales ca au un portofoliu destul de bogat.
xpnet a zis
Am migrat de la WP Fastest Cache către LiteSpeed întrucat am realizat că în cPanel există acest modul. Astfel am instalat și pluginul LiteSpeed pentru wordpress și în PageSpeed Insights arată ceva mai bine. Față de Fastest Cache are ceva mai multe opțiuni avansate și nu sunt chiar așezate la îndemâna utilizatorului. La un moment dat am încercat și CloudFlare dar nu s-au văzut îmbunătățiri la viteză, astfel că pe moment am renunțat la ei.
Ivanciu Vlad a zis
Un articol foarte bun! Cateva sfaturi utile dar foarte eficiente pentru optimizarea unui website!