A sosit timpul sa incheiem sondajul despre increderea in sistemele informatice ale bancilor. Va multumim tuturor celor care ati citit articolul, in special celor 342 care ati si votat. Rezultatele sunt urmatoarele:
- 227 dintre voi folosesc foarte mult internet banking-ul si plata cu cardul (78% dintre respondenti)
- 62 prefera cash-ul, de cate ori se poate (21% dintre respondenti)
- 3 nu detin cont sau card bancar (1% dintre respondenti)
Analiza rezultatelor ne arata, ceea ce era si normal, ca majoritatea dintre voi folosesc variantele moderne de plata, de cate ori este necesar. Asta desi studiile ne arata ca ne aflam la coada Europei, in ceea ce priveste nivelul de utilizare al serviciilor de online banking si al platilor cu cardul (mai multe detalii gasiti aici si aici). E posibil sa parasim aceasta zona daca Guvernul va duce la bun sfarsit propunerea legislativa ca toate pensiile sa fie platite doar pe card bancar. Asta, insa, nu cred ca va afecta un viitor sondaj pe tema aceasta, pe site-ul nostru, pentru ca majoritatea celor care folosesc aceste metode moderne sunt persoane tinere si cu studii medii sau superioare.
Se cuvine o mica paranteza aici: Primul sondaj finalizat cu o analiza a fost cel al lui Alex. Tot el va intreba care ar fi sugestia voastra pentru un nou survey. Mi-a placut mult ideea lui Varucu, cu privire la domeniile de activitate ale cititorilor, asa ca este posibil sa lucram la asa ceva, pe viitor.
Printre cei 21% care utilizeaza aproape exclusiv metodele clasice de plata estimez ca s-au aflat si parintii mei (sarut mana, mama!). Daca este sa analizam mai in detaliu, banuiesc ca vom descoperi ca motivele sunt date de esecurile sistemelor informatice ale bancilor, de slaba promovare a produselor lor (si nu ma refer aici la reclame, ci la educatie financiara) si de renumele pe care singuri si l-au creat.
Ce ma intriga pe mine sunt cei 3 cititori care nu au carduri. Bine, unul stiu cine este – fostul premier Tudose. Dar restul? Sunt prea mici pentru asa ceva – o alta idee de sondaj: varsta cititorilor – sau chiar sunt asceti care mai dau din cand in cand pe vreun site de tech, sa vada incotro se indreapta lumea? 🙂
Acum vrem sa aflam de la voi ce teme ati dori sa vedeti in viitoarele sondaje de pe ArenaIT?
Nu folosesc carduri pentru ca fie nu lucreaza sau lucreaza la privatizati mici care majoritatea platesc salariul cash.
Salariu cash/plata cash – in general e evaziune intr-un fel sau altul.
Unele saituri chinezesti au luat-o razna, chiar si geekbuying cere poza la buletin si card… ca li se pare ceva suspect (e ok sa le dai cu detaliile alea sensibile blurate).
Solutia e sa platesti cu PayPall dar si acolo e cu schepsis, mai ales la sume ceva mai mari, ING are un curs nesimtit (diferenta cam de 100 lei la sume gen 400-500 Euro fata de BT), BT are curs mai bun dar servicii ceva mai slabe.
Frumos din partea voastra ca ati pus pe sleau sondajul cu domeniile de activitate insa sunt mult prea putine categorii acolo si lumea probabil nici nu l-a vazut. Eu abia acum l-am vazut din greseala ca am dat scroll pana la sfarsitul paginii… a da, si nu ma incadrez in nicio categorie deci nu pot vota. Acu’ daca un subiect propus nu intereseaza pe nimeni, suntem oameni civilizati si nu luam lucrurile personal. Mai bine faceti ceva mai util decat altceva in scarba…
Si inca ceva, cel putin dpmdv. Domeniile de activitate ale cititorilor vostri sunt sau ar trebui sa fie importante pentru voi. IT-ul are implicatii sau aplicatii in toate domeniile in ziua de azi. Postand numai telefoane, componente, televizoare si alte echipamente, nu deosebeste cu nimic blogul asta de orice alt blog care incearca sa vanda ceva. Asta in cazul in care mai faceti ceva din pasiune 🙂 A nubse lua drept acuzatie!
Salutare. Daca ai vreo sugestie, asteptam sa o si vedem 🙂
@ varucu: „Frumos din partea voastra ca ati pus pe sleau sondajul cu domeniile de activitate insa sunt mult prea putine categorii acolo si lumea probabil nici nu l-a vazut.” – ești sigur că eu și cu tine ne uităm pe același site??? 🙂
@varucu: Cu scuze, sondajul la care te referi nu face neapărat obiectul sondajului despre care vorbim aici (va fi și mâine acolo!)… din acest motiv nu am înțeles inițial la ce te referi în legătură cu „categoriile” intervievate! Scuzele mele!!! 🙁
@MarianB: nu-i bai, se mai intampla. Nu-i sfarsit de tara… inca 🙂
@Cristian Raduca: la ce te referi cand spui vrei sugestii? La sondaj in sine sau la viitoare articole IT care sa aiba legatura si cu alte domenii de activitate?
Uite un poll rapid 🙂
Agricultura, silvicultura si pescuit;
Industrie (extractie si prelucrare);
Energie (electrica, termica, gaze, apa etc);
Constructii;
Transport;
Turism;
IT;
Servicii;
Invatamant;
Aparare;
Asistenta sociala;
Finante (banci);
Activitati profesionale, stiintifice si tehnice (Contabilitate, fiscal, juridice, consultanta, arhitectura);
Media (inclusiv studiul pietei si sondarea opiniei publice);
Cercetare si dezvoltare;
Inginerie;
Design;
Fotografie;
Medicina (inclusiv veterinara).
Alte domenii;
Specificati (daca exista optiunea din setarile poll-ului).
Si pune-l intr-un articol ca sa vada si chiorul de mine ca se voteaza pe site. Nu face ca amaratii astia de ne conduc tara 🙂
Procentul este așa de mare în favoarea folosirii cardului și tranzacțiilor bancare, de aproximativ 78%, datorită publicului țintă ce-l aveți, clasa de mijloc să-i spunem, persoane între 18 și 45 de ani (eu mi-s peste cu mult!), ce au o pregătire (în general!) medie sau superioară!!! 🙂
Sunt convins că la acest sondaj au participat și tineri , sub 18 ani, cărora părinții le-au pus la dispoziție un card, de regulă tineri educați ce au simțul banului muncit!
Cei peste o anumită vârstă nu mai apelează la acest mijloc de plată fie pentru că așa s-au obișnuit ei, „să palpeze banul”, fie pentru simplu fapt că nu are cine să-i învețe or chiar nu pot apela la așa ceva din motive geografice! 🙂
Folosesc banii lichizi de cate ori am posibilitatea în cazul cumpărăturilor online.
De ce?
Pentru că eu atunci când plătesc online cu cardul le dau banii direct dar eu nu-mi iau produsul direct.
Și ei odată ce și-au luat banii o lasă mai moale cu unele comenzi și te trezești că trebe să dai telefoane, ba la comerciant, ba la curier, email-uri, eventual banii înapoi într-un număr cam mare de zile, poate chiar și plângeri la Protecția Consumatorului.
Așa cu plata cash presiunea e pe ei, livrezi produsul dacă vrei mălaiul.
Și dacă nu-l livrează n-ai pierdut nimic, ai banii în buzunar, nu trebe să faci cerere să-ți restituie banii, după să aștepți restituirea lor în nu știu câte zile sau altele.
Nu trebe să fi neapărat moș să plătești cu bani lichizi. 🙂
Aici sunt de acord cu tine. Stim cu totii ce se intampla spre exemplu la eMAG daca platesti cu cardul. Eu mai platesc asa doar in showroom. In resul magazinelor de regula card, la fel si utilitati, taxe si impozite etc.
Te înșeli, prin plata cu cardul ai mai mare control asupra banilor tăi! De ce? Pentru că ți se emite un bon fiscal și o chitanță prin care se confirmă debitarea din contul personal a respectivei sume, tot ce ai de făcut fiind să verifici ca unul să corespundă ca valoare cu celălalt document, chiar și mai târziu (în caz că nu ai fost atent la suma de pe POS!; nu corespund te întorci și reclami cum am făcut eu…)… la plata cu cash, îngreunezi încasarea scormonindu-te după portofel, bani ficși, casierul nu are să-ți dea restul fix pentru că nu are mărunțiș în casă, tu nu ai pentru că nu umbli cu sacul de marunt după tine și uite așa se ajunge la „lăsați, pentru 50 de bani”!!! 🙂 N.B.: Nu recomand folosirea „contactless” la cumpărături, de fapt deloc!
Poate mă înveți și pe mine cum plătești online cu bani lichizi!!! 😀
Ai scris mult și degeaba. Ce-am zis eu a trecut pe lângă tine ca racheta.
Mareane, eu n-am zis că nu plătesc deloc cu cardul, am zis că nu plătesc cu cardul în cazul cumpărăturilor online.
Sau ca să-ți explic pe înțelesul tău: în cazul cumpărăturilor online eu fac exclusiv plata prin ramburs la curier sau și mai bine, în showroom unde sunt dispus să plătesc și cu cardul.
Și din nou: care-i controlul ăla sporit asupra banilor?
Că eu dacă observ o greșeală pe bonul fiscal primit în urma unei cumpărături cu bani lichizi mă duc la casieră și-i zic și, cel mai probabil, observă și ea și-mi înapoiază suma respectivă. Și așa se rezolvă și problema asta. Mare rahat…
Dar tu na, preferi să bagi cardul în POS, până îl recunoaște POS-ul, până tastezi PIN-ul, până aprobă tranzacția și îți primești bonurile, îi ți în loc pe cei care plătesc contacless ca mine.
@ NBA:
1. Nu prea există „showroom-uri” pe tot cuprinsul patriei, iar plata „ramburs” este o frecție la picior de lemn în caz că achiziționezi o componentă ce necesită verificarea „în funcționare”, spre exemplu o placă video, deci fie că o achiți anticipat, fie că o achiți „ramburs” e cam același lucru (mai puțin vizionarea stării fizice (integrității) a produsului iar la plata „ramburs” ți se mai percepe și un comision care pentru unii nu-i chiar de neluat în seamă!
2. La achitarea în showroom tu nu faci „o cumpărătură online” ci faci „o rezervare a unui produs, o pre-comandă” ceea ce-i cu totul altceva! N.B.: „a cumpăra” – vezi DEX-ul!
3. Poate la tine funcționează greu POS-urile dar te asigur că la medie plata cu cardul prin POS este mai rapidă decât cea cu cash, mai ales în cazul unor categorii sociale cum ar fi pensionarii și nu numai!
4. Marea majoritate a băncilor din România au și serviciul de „internet banking” gratuit unde poți verifica foarte ușor sumele de care mai dispui si unde și cât ai cheltuit… fără să mai stai „toată ziua, bună ziua” să-ți numeri banii pentru a vedea cât mai ai și dacă trebuie să mai scoți alții eventual de pe card. In plus trebuie să ai numai grija unui card și nu a unui „porcoi” de bani, și-n caz de furt îl poți bloca rapid și nu pierzi nimic!
5. „Că eu dacă observ o greșeală pe bonul fiscal primit în urma unei cumpărături cu bani lichizi mă duc la casieră și-i zic” – și mă rog cum dovedești că ai achitat o sumă greșită (ți s-a reținut), dacă nu ai nicio dovadă pentru suma achitată??? Pe vorbe??? Mă lași? 🙂
Doamne, doamne…
1. „Componentă ce necesită verificare”?
Serios? Păi o verifici tu acasă când o folosești, dacă nu-i ok o trimiți la garanție.
Sau preferi să le dai 50 de lei la ăia de la PC Garage ca să vadă că funcționează? În plus, ăia o pun, văd că merge și o bagă-napoi în cutie, crezi că stau ei să testeze jocuri sau mai știu eu ce?
Și pentru că nu toți livrează în showroom-uri aleg plata ramburs la curier dacă nu ți-ai dat seama.
Nu știu ce comision ți se percepe ție, dar eu mereu am plătit prețul afișat pentru un produs plus transportul în unele cazuri, nimic în plus.
2. Aici ce să zic, ai dreptate, nu-l cumpăr sau achiziționez în adevăratul sens al cuvântului.
3. Na și? Ți-am zis, la magazine plătesc de cele mai multe ori cu cardul.
Dacă tu n-ai puțină considerație și răbdare pentru ca un cetățean în vârstă să plătească cu bani lichizi, ar merita să mergi pe la psiholog puțin.
Aproape de fiecare dată problema e că sunt prea puține case deschise, nu că plătește Gheorghe cash și stă lumea după el.
4. Du-te mă, serios?
Din nou a trecut pe lângă tine ce-am zis ca racheta.
„În cazul cumpărăturilor online plătesc ramburs” îți spune ceva? N-am spus că scot mereu bani de pe card sau ce mai insinuezi tu acolo.
În plus, dacă omul se simte mai în siguranță cu banii în portofel, ce treabă ai tu?
Dar tu nu zici nimic de dezavantajele cardului, că-ți iau băncile niște comisioane nesimțite pentru „întreținerea” lor care de fapt nu le costă nimic, cursul de schimb la unele bănci la fel de nesimțit ca acel comision de „întreținere”, faptul că cineva ți-l poate clona fără că tu să știi și-ți golește contul, caz în care nu te-ajută cu nimic faptul că-l închizi.
5. Tu vorbești doar că să te afli-n treabă?
Odată ce mi-a dat bonul MEU fiscal am acolo toate detaliile, suma achitată de mine și numărul/costul produselor.
@NBA:
1. „Dacă tu n-ai puțină considerație și răbdare pentru ca un cetățean în vârstă să plătească cu bani lichizi, ar merita să mergi pe la psiholog puțin.” – habar nu am cine ești, dar această afirmație, răstălmăcindu-mi cuvintele îmi dovedește cât ești de nesimțit!!! 🙁
2. Analfabetismul funcțional „e în floare”, ca să spun așa, iar tu-mi dovedești din plin acest lucru! Faptul că „în general” eu am dreptate iar tu mai puțin este însuși rezultatul acestui „studiu”! 🙂
3. America și nu numai, a renunțat să mai folosească banii lichizi în cele mai multe cazuri, peste tot în lume se renunță din ce în ce mai mult la această modalitate de plată cu bani lichizi, iar faptul că la noi mai persistă această teamă izvorăște fie din cele câteva accidente petrecute cu anumite bănci, fie din lipsa unei educați corespunzătoare în acest sens! Sunt orașe unde chiar se va renunța TOTAL la folosirea banilor lichizi!!! 🙂
Pentru că „mă cataloghezi” aiurea rastalmacindu-mi cuvintele, nu-ți voi mai răspunde la viitoarele comentarii, deci poți „îndruga” tot ceea ce-ți debitează bila! 🙁
Și Marean revine cu punctele 1 și 2 unde ne comunică niște „cuvinte care ne doare”.
Nu-nțeleg de ce ți-ai dat așa trigger, n-am spus că tu așa ești, nici nu te cunosc, am spus-o ipotetic, „Dacă tu n-ai…”.
Cine răstălmăcește acum cuvintele cui?
Da nene, am greșit, recunosc, o greșeală scuzabilă zic eu de ce vreme ce am zis că eu cumpăr un produs online, deci se presupune că la un moment dat îl platesc, prin urmare îl cumpăr dar nu-l achit atunci.
Anyway, reverență domnule profesor Marean B.
Poate n-ai observat și scopul pentru care e încurajată folosirea cardului.
Ghici ce verifică poliția cand vrea să te găsească? Exact, plățile cu cardul, astfel știe de unde să te ia.
Cardul pare inofensiv, dar în realitate e o unealtă care le arată autorităților pe unde umbli și ce cumperi. De-asta chestiile ilegale și nu numai sunt plătite în criptomonede, pentru că acolo tranzacția e incognito.
Dar na, mai apar de-ăștia ca tine care au impresia că au descoperit mașina timpului odată cu plata cu cardul și vor să le-o bage pe gât la toți.
Cine ne va citi comentariile își va da seama cine are dreptate și cine nu.
Hai, salutare.