De data aceasta, m-am gândit să scriu analiza acestui sondaj pe modelul celor din presa mare. 🙂
Un sondaj recent desfășurat în 2024, care a inclus 217 respondenți, oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care cititorii ArenaIT aleg să lase bacșiș. Rezultatele arată o diversitate de comportamente financiare în raport cu această practică. Conform datelor colectate, 59% dintre participanți preferă să plătească bacșișul în numerar, păstrând o tradiție încă solidă, chiar și în era plăților digitale. Această tendință reflectă în parte o preferință pentru simplitatea și rapiditatea cash-ului, dar și o interacțiune mai personală și directă cu personalul de servicii.
Pe de altă parte, 26% dintre cititorii ArenaIT au declarat că nu lasă bacșiș deloc. Acest procent relativ ridicat sugerează fie o lipsă de obicei în a răsplăti serviciile, fie o lipsă de calitate a serviciilor primite, dar ar putea fi și o reflecție a unor factori economici și culturali. Într-un context economic marcat de inflație și creșterea costului vieții, oamenii tind să fie mai precauți în ceea ce privește cheltuielile suplimentare, inclusiv bacșișurile.
Restul de 15% dintre respondenți aleg să lase bacșiș prin card, o practică tot mai populară în ultimii ani, pe măsură ce plățile digitale devin mai accesibile și răspândite. În restaurantele și cafenelele care acceptă bacșișuri digitale, această opțiune devine convenabilă pentru cei care nu au numerar la dispoziție sau preferă să facă toate tranzacțiile într-o formă modernă. Știu, ar trebui să accepte toate, dar experiența spune că nu e chiar așa…
Aceste rezultate subliniază diversitatea obiceiurilor financiare în rândul cititorilor ArenaIT și arată că, deși numerarul rămâne o formă preferată de plată a bacșișului, plățile digitale își fac tot mai mult loc în obiceiurile de consum ale acestora.
Ce zici, vă place modul acesta oficial de redactare?
Gabi Ene a zis
Recunosc ca am prostul obicei sa las „bacsis” cash.
Daniel Bis a zis
„Pe de altă parte, 26% dintre cititorii ArenaIT au declarat că nu lasă bacșiș deloc. Acest procent relativ ridicat ” … nu e deloc ridicat, ci mai degraba scazut, din punctul meu de vedere.
Consumatorii trebuie sa plateasca produsele si serviciile prestate, nu „compensatii” la salariile mizerabile (minim pe economie) ale angajatilor.
„sugerează fie o lipsă de obicei în a răsplăti serviciile” … care servicii? masaj la talpi?
Oare nu platesc suficient de cel putin 4 ori pretul unei ape/bauturi raportat la pretul de la un magazin oarecare (si nu ma refer la pretul en-gross)?
De pretul mancarii nu am ce contesta, fiecare dupa cum considera si isi apreciaza munca.