Ultimul meu review de Pixel a fost cel la 8 Pro, în vară, așa că este bine-venit unul la noul model, mai ales că, acum, gama Pixel 9 poate fi achiziționată local, în mod oficial, la Vodafone și eMAG.
Cred că este smartphone-ul care a generat cel mai mare hype în rândul mass-media și al publicului, fie el cumpărător sau doar dornic de a fi la curent cu noutățile. Apropo de asta, poate aruncați un ochi pe contul acesta de TikTok, că pun cei de la Google niște video interesante și amuzante.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
Ecran de tip OLED, cu refresh rate maxim de 120Hz, luminozitate de 1800 nits (HBM) și 2700 (peak), certificare HDR10+, cu diagonală de 6,3 inci, (raport ecran/corp de ~86%), rezoluție de 1080 x 2424 pixeli, densitate de 422 ppi și format 20:9. Este protejat cu Gorilla Glass Victus 2. |
Chipset |
Procesor Google Tensor G4 (4 nm), CPU Octa-core (1×3.1 GHz Cortex-X4 & 3×2.6 GHz Cortex-A720 & 4×1.92 GHz Cortex-A520) și GPU Mali-G715 MC7 |
Memorie RAM |
12 GB RAM |
Camera foto |
Principală: duală 50 MP, f/1.7, 25mm (wide), 1/1.31″, 1.2µm, dual pixel PDAF, OIS; 48 MP, f/1.7, 123˚ (ultrawide), 1/2.55″, dual pixel PDAF.Are Single-zone Laser AF, LED flash, Pixel Shift, Ultra-HDR, panorama și funcție Best Take. Filmează 4K@24/30/60fps, 1080p@24/30/60/120/240fps; gyro-EIS, OIS, 10-bit HDR.Secundară: 10.5 MP, f/2.2, 20mm (ultrawide), 1/3.1″, 1.22µm, PDAF, cu Auto-HDR și panorama.Filmează 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps. |
Stocare |
128/256GB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel mic) |
Conectivitate |
Dual SIM (Nano-SIM și eSIM); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band; Bluetooth 5.3, A2DP, LE, aptX HD; GPS (L1+L5), GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC; NFC; USB Type-C 3.2; Satellite SOS service. |
Sistem de operare |
Android 14 |
Acumulator |
4700 mAh din aliaj Litiu-Ion, compatibilă cu încărcare pe fir la 27W (PD3.0), la 15W wireless cu Pixel Stand, la 12W wireless cu charger Qi. Are reverse wireless charge. |
Altele |
Senzor de deblocare ultrasonic cu amprentă digitală integrat în display; senzor de deblocare facială; disponibil în patru culori: Obsidian, Porcelain, Wintergreen și Peony; OTG |
Ambalaj și accesorii
Din cele patru culori disponinibile, am primit pe cel Porcelain, care m-a impresionat. Personal, prefer telefoanele negre sau cu culori mai interesante – iPhone-ul personal e albastru – dar acesta mi-a căzut cu tronc, ca să zic așa.
Revenind la cutie, aceasta este din carton recilat, iar la interior primim telefonul, cablul de încărcare, agrafa pentru SIM-tray și ceva broșuri. Nimic neobișnuit aici, doar să țineți cont că specificațiile tehnice de încărcare sunt obținute doar cu un Pixel Stand. Din păcate, nu avem husă de protecție sau folie aplicată pe display.
Oarecum fără legătură cu subiectul, îmi plac noile cutii de prezentare de la telefoane – nu doar de la Pixel – pentru că, neavând încărcător de perete, sunt slim. 🙂
Design și construcție
La prima vedere pare cel mai iPhone-ish telefon care… nu este iPhone dintre toate de pe piață. Nu e identic, dar are multe linii similare, iar asta au remarcat și cei din jurul meu, nu doar eu. Dacă ar fi avut camera întegrată în ceva de genul Dynamic Island, nu prea mai puteai să le diferențiezi. Cred că la această senzație contribuie și aspectul plat – nu avem rotunjimi la trecerea de la corpul telefonului la ramă.
Pentru exemplificare, am făcut o poză cu el și iPhone 15, cu care este destul de similar ca dimensiuni:
Anul acesta, pare că Google a mizat pe rotund: colțurile și muchiile sunt rotunjite, modulul de cameră este la fel, iar întregul design pare fluid. După cum am spus, camera selfie este de tip punch-hole, pe mijlocul ecranului, iar deasupra este difuzorul pentru apel. Modulul de cameră cu tot cu bliț este pe spate, unde este și logo-ul Google (în SUA, compania este ”alintată” Big G, motiv pentru care, au pus un G mare acolo), pe muchia stângă nu este niciun buton, pe cea dreaptă fiind ambele butoane – de volum și de pornire. Pe muchia de sus este antena, iar pe cea inferioară sunt amplasate un difuzor, mufa de încărcare și tăvița SIM.
Telefonul are aproape 200 de gram – 198, ca să fim mai exacți – ceea ce, la dimensiunile lui relativ compacte, îl face destul de greu. Cu toate acestea, gripul este unul bun, pentru că degetul poate să se sprijine pe modulul de cameră, făcând utilizarea facilă. Un alt avantaj al acestui design este faptul că nu riști să umpli accidental camera cu amprentele proprii. 🙂 Bine, dacă luați o husă, toate astea dispar…
Dacă pe display am menționat că avem protecție Gorilla Glass Victus 2, ei bine, aflați că ea se regăsește și pe spate, iar Pixel 9 are și protecție IP68 (rezistent la praf/apă, până la 1,5m timp de 30 minute).
Pixel 9 are o ramă mată din aluminiu, în timp ce sticla din spate folosește un aspect lucios. Acest lucru este complet diferit în comparație cu Pixel 9 Pro și Pro XL, ușor mai premium, care au rame lucioase și sticlă mată în spate pe corpul telefonului
Per ansamblu, cred că designul este mai reușit decât la generația anterioară, însă fără ca lucrul acesta să afecteze cumva identitatea de brand. Știu, am spus că seamănă cuu un iPhone, dar modulul de cameră, șasiul și logo-ul nu te pun pe gânduri – știi că ai de-a face cu un Pixel.
Software și performanță
Telefonul rulează Android 14 în varianta de bază, cu minimul de aplicații preinstalate – practic, doar cu suita Google. Cât timp l-am folosit, am primit și un update mic.
Principala inovație a gamei Pixel 9 o reprezintă suita de AI inclusă. Din păcate pentru noi, nu toate sunt disponibile în România, așa că nu le-am putut testa. De asemenea, unele sunt disponibile doar contra cost.
Dar este AI ceva must have, sau este doar o jucărie pentru a ochii lumii și a crește costul telefonului? Pixel 9 vine cu câteva funcții interesante, dar nu toate merită investiția. De exemplu, noua aplicație exclusivă pentru capturi de ecran m-a surprins, pentru că este utilă exclusiv celor realizate cu noul telefon.
În ceea ce privește aplicația Pixel Voice Recorder, aceasta este remarcabilă, mai ales cu noua funcție Call Notes, care poate lua notițe și le poate trimite după un apel. Doar că nu este disponibilă în România.
Pe de altă parte, Gemini Live, noul instrument AI pentru conversații, necesită un abonament și asta va crea probleme pentru piața internă. Gemini Live face parte din Gemini Advanced, disponibil cu un plan de abonament Google One AI Premium care costă aproape 1.000 lei pe lună. Dacă tot te gândești să te abonezi pentru Gemini Advanced, ar fi mai bine să cumperi Pixel 9 Pro, care include un an gratuit de serviciu și îți oferă mai multă valoare.
Pentru a testa funcționalitățile de bază ale Gemini AI, am cerut asistentului să creeze un text de introducere pentru un review la acest telefon. Deși i-am scris în română, răspunsul primit a fost în engleză:
Garanția internațională limitată este de anul acesta disponibilă și la noi, dat fiind că avem parte acum și de Google Store local, iar Repair Mode poate fi setat special când trimiteți telefonul în seervice. Mai avem și setări de siguranță sau opțiunea Quick Share.
În altă ordine de idei, toți, dar absolut toți senzorii, funcționează ireproșabil și nu cred că greșesc când spun că oferă cea mai rapidă deblocare cu amprentă, cu ajutorul senzorului ultrasonic de sub display.
Per ansamblu, telefonul se mișcă impecabil, fără vreun lag, indiferent de supliciul la care îl supui – jocuri, aplicații sau binging. Știu că sunt articole prin www în care se spune că Pixel 9 se încălzește repede, dar eu nu am avut probleme, nici măcar la setările inițiale.
UPDATE: Am pățit-o și eu, dar eram afară și am pus Pixelul la treabă pentru o sesiune de poze și filmat. Aț fi înțeles perfect dacă erau 37 de grade, dar în ziua repectivă au fost în jur de 30 și nici nu am stat tot timpul direct în soare.
Cu toate acestea, călcâiul lui Ahile îl reprezintă procesorul Google Tensor G4. Litografiat pe 4nm, acesta este sub nivelul lui Snapdragon 8 Gen 3, cu până la 50% în teste, motiv pentru care Google blocase rularea lor pe toată gama Pixel nou lansată. Ca să fie clar, nu zic că procesorul e slab sau că afectează performanța totală, dar nu poți să prezinți un flagship cu preț pe măsură și să ai asemenea probleme.
Dacă mai țineți minte, am scris ceva similar la review-ul lui OnePlus 12, care era tot flagship, dar venea fără AI, taman în anul în care asta era un adevăral deal braker.
Pe de altă parte, am avut și un motiv personal pentru care să îmi placă software-ul lui Pixel 9: vine cu o serie de wallpapere cu Liverpool (bine, vine și cu unele de la Arsenal, dar na, nu sunt fanul lor), al cărui sponsor este. You’ll Never Walk Alone, Google!
Un ultim aspect care trebuie menționat este suportul software de șapte ani pe care Google îl oferă, care înseamnă că, mai degrabă, strici telefonul decât să rămâi fără update-uri. 😛
Ecran și sunet
La acest capitol Google nu a făcut nicio concesie – display-ul este impecabil: luminos, bine calibrat și numai bun pentru urmărit conținut video pe el. Acesta poate avea o rată de refresh între 60Hz și 120Hz.
Panelul este un LTPO OLED de 6,3 inci, care mi se pare că devine noul standard pentru telefoanele compacte.
Google laudă ecranul – denumit Actua – de pe Pixel 9 ca fiind cel mai bun din clasa sa de preț, și este extrem de posibil să nu aibă rival. Chiar și comparat cu iPhone 15 mi se pare că iese în câștig, iar față de Samsung S24 mi se pare cam la fel. Acesta poate fi setat cu o rată de reîmprospătare maximă de 120Hz, ton de culori natural sau vivid, și cu wallpapere de la Liverpool FC sau Arsenal, după cum am mai menționat. De asemenea, pentru a nu rata notificări, ecranul le poate semnala.
Difuzoarele stereo se descurcă și ele bine, chiar și când treceți peste 75% volum. Setările telefonului permit reglaje pentru apeluri, căști sau pentru a recunoaște melodiile din fundal. Aș menționa la acest capitol și update-ul la nivel de setări de ringtone, cu o interfață și cu melodii total noi.
Camera foto și video
Pixel 9 are aceleași camere (principală și ultrawide) ca Pixel 9 Pro, dar utilizează software de procesare diferit, ceea ce poate duce la rezultate ușor diferite. Un alt minus îl reprezintă lipsa camerei telefoto.
Deși senzorii sunt identici, Pixel 9 nu permite controlul rezoluției de ieșire, producând imagini de 12.5MP prin combinarea pixelilor, în timp ce Pixel 9 Pro poate genera imagini de 50MP. Totuși, Pixel 9 poate salva fișiere RAW, oferind flexibilitate fotografilor.
Odată ce începi să folosești camera, vei descoperi că oferă rezultate excelente,peste medie: culorile, iluminarea și contrastul sunt potrivite. Fotografiile cu modul de noapte sunt mult peste ce am văzut la alte telefoane, iar acum poți face nu doar poze normale sau selfie-uri, ci și pano sau portrait!
Deși setările permit doar zoom maxim de 8x, rezultatele cu el sunt foarte bune. Aici ar fi de discutat pe tema aceasta, pentru că majoritatea telefoanelor se laudă cu zoom incredibil de mare – unele merg până la 100x – dar rezultatele peste 10-15, hai 20x, sunt de-a dreptul ilizibile.
Am văzut la colegii de la Mobilissimo că au făcut poză unei muște, așa că am făcut și eu. Am plusat cu o păpădie ca să fiu și original. 🙂 Îmi place cum ies detaliile la zoomul acesta maxim.
Apropo de setări, am apreciat că aplicația arată gradul de înclinație și are două moduri noi de filmare sau fotografiere – pan și blur, iar la final poți decide dacă faci direct share pe social media. Cât despre Ad Me, nu m-a impresionat ca funcționalitate (deși am făcut astfel poză cu ”geamănul” meu), dar înțeleg că este un pas în față în domeniul AI.
Mai jos vă las câteva materiale foto și video, pentru exemplificare:
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, zi, pano
- camera principală, zi, portrait
- camera principală, night mode, portrait
- camera principală, zi, action pan (am lăsat și pozele original, dar și cele modificate de software, pentru a vedea diferența)
- camera principală, ad me mode (am lăsat toate pozele, nu doar rezultatul)
- camera principală, night mode, zoom diferit
- camera principală, pano, night mode
- camera selfie, zi
- camera selfie, zi, portrait
- camera selfie, night mode
- camera selfie, portrait, night mode
Baterie
După cum am spus, nu veți putea avea performanțele descrise în specificațiile telefonului dacă nu cumpărați și un încărcător Google, dar cred că nu urmărește nimeni să fie fix ca la carte. 🙂
Acumulatorul de 4700 mAh din aliaj Litiu-Ion este identic cu cel de pe ”fratele mai mare” – Pixel 9 Pro – și oferă autonomie pentru ziua întreagă. Asta apreciez la Google – o fi având si hardware mai vechi sau cu probleme, dar software-ul este atât de bine optimizat încât rulează impecabil și consumă (relativ) puțin.
Preț, puncte pro și contra
Îl găsiți la eMAG la 4.589.99 lei (versiunea de 128 GB) și la 5.098,99 lei (versiunea de 256 GB). Văd că, în funcție de culoarea aleasă, prețurile pot fi puțin mai mari, dar eu vi le-am dat pe cele de la modelul identic cu cel testat. Din păcate, nu văd justificat prețul acesta, în condițiile în care telefonul nu vine la noi cu toate specificațiile (cele AI) și are un preocesor sub celelalte flagship-uri.
Apropo de preț, vedeți că Pixel 8 are unul atratractiv pe eMAG: 2.875,04 Lei, la momentul redactării articolului, iar Samsung S24+ de 256GB este 4.219,99 Lei.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- construcție compactă
- încărcare QI
- reverse charging
- refresh rate maxim de 120Hz
- protecție IP68
- ”dopat” cu AI
- culori plăcute
- compatibil eSIM
- șapte ani suport software
- senzor ultrasonic de amprentă rapid
- camere bune
CONTRA
- încărcare rapidă relativ înceată
- lipsă încărcător în pachet
- nu are senzor telefoto
- AI este disponibil doar în anumite regiuni sau contra-cost
- prețul mare la lansare
mihai a zis
Nici un telefon nu merita mai mult de 1000 lei,tot ce e peste sunt dorinte imaginare nu nevoi