RMN-ul (Rezonanta Magnetica Nucleara) este un procedeu noninvaziv de diagnostic medical ce se bazeaza pe detectarea ionilor de hidrogen din interiorul corpului. Acestia sunt polarizati intr-o incapere magnetica, iar concentratia lor diferita in diversele organe transforma imaginile in adevarate harti umane.
Insa prin acest procedeu, abia unul din 100 000 de atomi de hidrogen este detectabil. Ceea ce face imposibila vederea formatiunilor tumorale de mici dimensiuni, in stadiile curabile. Dar acum la Universitatea Berkeley din California, SUA, care acum un an jumate citea gandurile cu astfel de investigatii, s-a pus la punct o metoda de crestere semnificativa a sensibilitatii.
Ei folosesc xenonul, un gaz inert ce este polarizat cu ajutorul unei raze laser, la un raport de unul din zece. Acest gaz este apoi inhalat de pacient, se raspandeste in organism prin intermediul fluxului sangvin, este distribuit la celule si detectat din exterior. Si ulterior este expirat incet si complet, de-a lungul a 45 de minute.
Chiar daca xenonul are o polarizare de 10 000 de ori mai buna ca Hidrogenul, mai este problema disponibilitatii sale in corpul nostru. Pentru ca hidrogen avem in toate moleculele de apa, si in toate hidrocarburile. Iar xenonul este doar cel inhalat. Dar si asa, s-ar parea ca sporul de performanta oferit permite o mai buna diagnosticare a cancerelor in faza infraclinica.
e mai bun in toate tesuturile?iar cei cu implant dentar de exemplu,pot sa faca rmn?
Chestia asta cu Xenon pare a fi ceva experimental, la fel ca si RMN-ul functional care exista de cativa ani, dar se foloseste numai pentru experimente stiintifice.
Iar pentru cei cu implant dentar, orice metal care NU este feromagnetic este sigur in RMN, cu toate ca, de asemenea, majoritatea metalelor creaze artefacte pe imagine, dar medicii stiu cum sa inteleaga treaba asta.
Apropo, stiati ca in USA si in majoritatea statelor „dezvoltate” RMN si in prezent este o metoda experimentala de investigatie, nefiind recunoscuta oficial ca metoda medicala? … si de aceea nu este nici decontata de asigurare investigatia de RMN in occident sau USA.
In principiu daca ai o proteza / implant metalic, nu poti face RMN. Pentru ca nu se prea poate stii daca e sau nu feromagnetic, cum spunea si Csaba. Daca e, si faci RMN, ti-l scoate din corp imediat, si nu intr-un mod foarte placut (ca si cum ar trece un glont / schija prin tine).
La noi cel putin (si imi este greu sa cred ca in alte tari si mai dezvoltate nu) RMN-ul este o metoda de investigatie uzuala, in multe cazuri mai fidela ca un CT (la leziuni osoase, sau cerebrale, sau vasculare prin angio-RMN de exemplu).
Daca este sau nu decontat nu are a face. Poate sa nu fie decontat pentru simplul motiv ca este considerat prea scump (de aprox 2 ori mai scump ca un CT). In Ro se gaseste in suficient de multe spitale.
Totusi un RMN este noninvaziv si neiradiant. Deci nu are nici un efect negativ. Iar Wikipedia sustine ca ar fi suportat de asigurari in SUA…
apropo,de ce imbunatatesc rmn-ul cand deja sunt alte tehnologii mai bune?eu tot asteapt sa vina si alea in romania,chit ca-s mult mai scumpe decat scumpetea asta.