Ultimii ani au marcat o liniste in batalia pentru cei mai multi pixeli pe camerele foto ale telefoanelor mobile si accentul s-a mutat pe partea de procesare software care a avut rezultate impresionante, mai ales pe seria Pixel. Probabil simtindu-se limitati de tehnologia hardware existenta la ora actuala, Samsung a decis ca senzorul de 12Mp cu apertura variabila prezent pe varfurile de gama este depasit si a prezentat doi noi senzori cu rezolutii uriase: unul de 64MP, respectiv unul de 48MP.
Senzorul de 64MP cu tehnologie ISOCELL se numeste Bright GW1 are o marime a pixelului de doar 0.8μm si este cel mai mic disponibil la ora actuala in orice senzor. Conform Samsung, acest senzor va produce poze foarte detaliate pe timp de zi, iar pe timp de noapte va uni 4 pixel intr-unul singur pentru a obtine o poza de 16MP fara a pierde din detalii. Senzorul este capabil sa inregistreze la rezolutie Full HD la 480 de cadre pe secunda, iar modul PDAF (phase detection auto focus) a fost imbunatatit si se numeste acum Super PD.
Bright GM2 sau senzorul de 48MP beneficiaza de aceiasi marime a pixelului ca fratele mai mare, dar mai multe detalii nu se cunosc la ora actuala.
Over the past few years, mobile phone cameras have become the main instrument for recording and sharing our everyday moments. With more pixels and advanced pixel technologies, Samsung ISOCELL Bright GW1 and GM2 will bring a new level of photography to today’s sleekest mobile devices that will enhance and help change the way we record our daily lives.
Declaratia ii apartine lui Yongin Park, vice-presedinte executiv al diviziei care se ocupa de dezvoltarea senzorilor, Samsung Electronics.
Productia in masa a celor doi senzori va incepe in a doua jumatate a acestui an si este posibil ca unul din acestia sa ajunga pe Note 10, care este asteptat in luna august. Sa speram ca partea de procesare software sa fie bine pusa la punct.
[Sursa]
Foarte tari cei de la Samsung, mai baga bani si in cercetare. Pe langa memorii, pot devani vanzatori de top si de camere foto-video pt. smartphone.
Si atunci pe aparatele foto scumpe ce vor mai pune? Dar trebuie sa ne gandim si la alte aspecte.Obligatoriu vor fi necesare niste obiective cu putere f.mare de separare (f.scumpe),altfel nu are rost ,imaginea nu va fi mai buna. Si nu in ultimul rand fisierele unei imagini vor fi imense ! Ce ziceti de o poza jpg la 100-200 MB ?
Ce procesor este necesar pentru prelucrare? De RAW nu poate fi vorba.
Sunt deja vânzători de așa ceva. Mai sunt și Sony care îi bate la fund în ceea ce privește calitatea.
As fi preferat 16mp și un ansamblu foto care să scoată rezultate f bune decât 64mp cu probleme sau rezultate medii.
Oricum, în fiecare an se fac noi încercări/ pe baza avansului tehnologic
Divizia Sony mobile nu bate la fund pe absolut nimeni, se bat singuri.
Aparatele foto vor fi in continuare cautate pentru ca pasionatii le vor folosi pe modul manual, iar telefonul cred ca 95% din persoane il folosesc pe modul Auto.
@cristian, aberezi cu „100 -200 Mb” poza.
@zuzu, ai sa vezi in curand ca Samsung nu sta cu mainile in san si lucreaza intens si pe partea de foto.
De unde stii tu ca 64Mp va avea pb. sau rezultate medii? Sony ” nu-I bate la fund”, doar produc mai mult pe segmentul smartphone.
ramasesera in urma, era timpul. in sfarsit un motiv serios de upgrade.
pacat ca nu pun cele mai bune camere si pe segmentul de mijloc. n-avem nevoie de mega ecrane, mega procesoare, mega memorii, sau altceva decat plastic!!!!
Cum nu? Google Pixel 3a. 🙂
E nevoie de procesare puternica pentru a scoate o poza buna pentru ca softul proceseaza informatia, iar acesta are nevoie de resurse. Uita-te la Nokia 9 Pureview, telefon de top al anului 2018 si dureaza 10 secunde pana poti vedea poza facuta cu cei 5 senzori de pe spate. Nu vei avea niciodata o camera extraordinar de buna pe un device mid-range.
pixelu ala e scump. eu ziceam ceva de 200 de euro, pt oameni normali. si are doar 12 mp…astea noi ce vin cu 40-60mp nu cred ca mai au nevoie de alte camere si nu stiu ce procesor.
@AleX Voinica – divizia de mobile nu, dar cea care fabrică senzori da.
@glm – de-aia nu mai pot eu că Samsung muncește la senzori. Au făcut-o și în trecut, o fac și acum, ba au facut sau fac și camere dar degeaba. Pt senzori buni te duci la Sony nu la Samsung.
Nu,nu este așa. Ce spui tu e un clișeu fără acoperire în realitate.Senzorii Sony nu sunt cu nimic mai buni decât cei mai buni senzori de la Samsung,vorbind bineînțeles despre cei pentru mobile. Senzorii Isocell pentru vârfurile de gamă de la Samsung rivalizează calitativ cu orice senzor Sony pentru telefoane.
În acest moment Sony are capacitatea de producție mai mare decât Samsung, cam atât.